Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

5 βασικές δεξιότητες της καθημερινής ζωής που οδηγούν στην ανεξαρτησία και την αυτοπεποίθηση.

Η διδασκαλία δεξιοτήτων της καθημερινής ζωής σε παιδιά και εφήβους με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) δεν είναι ούτε απλή, ούτε γρήγορη διαδικασία. Οι αδύναμες εκτελεστικές λειτουργίες και η περιορισμένη υπομονή των γονιών επηρεάζουν τη διαδικασία. Ωστόσο, η εκμάθηση αυτών των δεξιοτήτων δεν είναι κρίσιμη μόνο για την απόκτηση ανεξαρτησίας, αλλά και για την ανάπτυξη και αυτοεκτίμησης. Δείτε μερικές από τις δεξιότητες που πρέπει το παιδί σας να αναπτύξει. 

Πότε ανοίγουν τα σχολεία το 2020;

Στις 24 Δεκεμβρίου ξεκίνησαν οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για τους μαθητές.

Η επιστροφή στα θρανία του σχολείου θα γίνει μετά τον εορτασμό των Θεοφανίων, με τα μαθήματα να ξεκινούν και πάλι την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020.

Πρώτα κομμωτήριο, μετά το σχολείο στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού

Η καθυστέρηση αποκλείει ουσιαστικά και φέτος τις κρατούμενες στον Κορυδαλλό από την εκπαίδευση, κάτι που αντιτίθεται στον νόμο και εγείρει ζητήματα έμφυλης ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης - Από την Εφημερίδα των Συντακτών

Έξυπνοι τρόποι για να βελτιώσετε την συγκέντρωση του παιδιού

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα παιδιά, περίπου στην ηλικία των 4-5 ετών, μπορούν να παραμείνουν συγκεντρωμένα σε μία δραστηριότητα για περίπου 4 έως και 20 λεπτά ενώ αυτός ο χρόνος ενδέχεται να αυξηθεί αναλόγως με το ακριβώς απασχολούνται. Ωστόσο, αυτός ο κανόνας, όπως και οι περισσότεροι που σχετίζονται με την ανάπτυξη των παιδιών, ενδεχομένως να διαφέρει ανά παιδί ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συγκέντρωση δεν έχει να κάνει μόνο με το μικρό σας αλλά και με άλλους παράγοντες, όπως είναι η ώρα της ημέρας ή ακόμα και η κούρασή του.

Mini bus για την μετακίνηση των ΑμεΑ φοιτητών αποκτά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Το δικό του λεωφορείο για την εξυπηρέτηση των αναγκών μετακίνησης των φοιτητών του αποκτά για πρώτη φορά από συστάσεώς του το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στον «αέρα» βρίσκεται ήδη διαγωνισμός για την προμήθεια λεωφορείου 14 θέσεων ειδικά διαμορφωμένου για τη μεταφορά και αναπηρικών αμαξιδίων, δεδομένου ότι στο ίδρυμα φοιτούν και άτομα με κινητικές και όχι μόνο αναπηρίες. 

To πρόγραμμα Autism XR βοηθά τους μαθητές να ανταπεξέλθουν σε κοινωνικές περιστάσεις

Το Autism XR δημιουργεί ζευγάρια από μαθητές με αυτισμό, με εικονικούς ανθρώπους, που τους προπονούν μέσω κοινωνικών καταστάσεων. Μιλάμε με τον Marc Petz, τον καθηγητή πίσω από αυτό το βραβευμένο διαδικτυακό AR πρόγραμμα.

Όταν ο Marc Petz ήταν πρωτοετής δάσκαλος computer graphics/animation στο Kent Career Technical Center του Michigan, ένας συνάδελφος έδινε μάχη για να καλύψει τις ανάγκες ενός μαθητή με αυτισμό. Η τάξη του Petz κλήθηκε να αναπτύξει οπτικά ελκυστικές ιστορίες που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο μαθητής για να ασκήσει στοχοθετημένες κοινωνικές συμπεριφορές και κάπως έτσι γεννήθηκε το Autism XR.

Νέα θεμέλια για παιδεία και έρευνα – Τι εκτιμούν 4 διακεκριμένοι παγκοσμίως επιστήμονες


Οι παρενέργειες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης για μια χώρα θέλουν καιρό για να γιατρευτούν. Και οι καινούργιες ιδέες παίρνουν συχνά χρόνο για να βλαστήσουν. «Ας φτιάξουμε πολιτικές για τον επαναπατρισμό των ελλήνων επιστημόνων» λέει ο κ. Οθων Ηλιόπουλος, ο Ελληνας πίσω από το εφετινό Νομπέλ Ιατρικής. Και ακολούθως, ας… φτιάξουμε νέες ιδέες.

Ας ξεκινήσουμε κατ’ αρχήν από αυτό. Καθώς η επιστήμη είναι το «όχημά» μας για να φανταζόμαστε έναν αυριανό κόσμο, όπως η τέχνη το όχημά μας για να πλησιάζουμε στα συναισθήματά του, «Το Βήμα» αναζητεί τους μεγάλους έλληνες ερευνητές του κόσμου που σφράγισαν τη χρονιά που φεύγει, αλλά βάζουν τα θεμέλια και για την επόμενη δεκαετία, για να τους ζητήσει να αναρωτηθούν:

Γιάννα Ευθυμίου: η αστυνομικός που μαθαίνει τα παιδιά να σώζουν ζωές

Το 2012 η Γιάννα Ευθυμίου, αστυνομικός στο επάγγελμα μετακομίζει στον γενέθλιο τόπο της, τη Βαρβάρα Χαλκιδικής μαζί με τον σύζυγό της και τον γιο της.

Σύντομα διαπιστώνει ότι ο μικρός ορεινός οικισμός της Χαλκιδικής είχε σημαντικά ζητήματα όσον αφορά την παροχή των πρώτων βοηθειών και της πρωτοβάθμιας φροντίδας στους κατοίκους της Βαρβάρας.

Δέκα εκδοτικοί οίκοι προτείνουν παραμύθια και βιβλία για τα παιδιά

«Τα παραμύθια είναι το φαΐ των παιδιών», έλεγαν οι παλιοί. Και, αλήθεια, ακόμα και σήμερα, τα παιδιά που συμμετείχαν στη φωτογράφηση της HuffPost Greece, ανήμερα Χριστουγέννων 2019, δεν έδωσαν καμιά σημασία στην τηλεόραση των 60’’, δεν αναζήτησαν διαδικτυακές και καλωδιακές πλατφόρμες για παιδικά animation και κινούμενα σχέδια. Άκουσαν (και διάβασαν) παραμύθια με αμείωτο ενδιαφέρον, χαμόγελα ή συνοφρυωμένα προσωπάκια, ανάλογα με την εξέλιξη της κάθε ιστορίας- και έπαιξαν με τα βιβλία, τα φυλλομέτρησαν, απόλαυσαν τις εικονογραφήσεις τους και έφτιαξαν με τις λέξεις των παραμυθάδων και τις εικόνες των ζωγράφων το δικό τους, ελεύθερο στη σκηνοθεσία και το «μοντάζ», παιδικό φιλμάκι.