Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

23 Σεπτεμβρίου: Διεθνής Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών

Η 23η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 2018 ως Παγκόσμια Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών (A/C.3/72/L.36/Rev.1Διεθνή Νοήματα). Η επιλογή της ημερομηνίας δεν έγινε τυχαία, καθώς στις 23 Σεπτεμβρίου του 1951 ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών (WFD).

Οργάνωση και λειτουργία του θεσμού του «Συμβούλου Καθηγητή» στα ΕΠΑΛ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση της υφ. Παιδείας Ζ. Μακρή , η οποία ορίζει τις διαδικασίες οργάνωσης και λειτουργίας του θεσμού του «Συμβούλου Καθηγητή» στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ. - Υποστήριξη Σχολικών Μονάδων ΕΠΑ.Λ. για το σχολικό έτος 2021-2022.

7ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Συνέδριο eTwinning #etwinconfgr

7ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Συνέδριο eTwinning #etwinconfgr
«Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στα συνεργατικά σχολικά προγράμματα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»
19, 20, 21 Νοεμβρίου 2021,διαδικτυακά

Για να εγγραφείτε στο συνέδριο συμπληρώστε τη φόρμα εγγραφής.

Το συνέδριο θα μεταδοθεί ζωντανά στο σύνδεσμο: http://www.etwinning.gr/conf2021live

Για την παρακολούθηση των εργαστηρίων θα ανακοινωθεί σχετική φόρμα εγγραφής. Τα εργαστήρια δεν θα μεταδίδονται ζωντανά. 

Πέντε μπάλες ποδοσφαίρου που σχεδίασαν παιδιά και νέοι καλλιτέχνες θα συγκεντρώσουν χρήματα για αθλητικά προγράμματα για τους πρόσφυγες

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοινώνει τους νικητές του δεύτερου ετήσιου Διαγωνισμού Ζωγραφικής και Κόμικ, οι Νέοι για τους Πρόσφυγες, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στη δύναμη που έχει ο αθλητισμός να φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Πέντε από τα σχέδια που νίκησαν εμφανίζονται πάνω σε μπάλες ποδοσφαίρου οι οποίες είναι διαθέσιμες για online αγορά. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν σε αθλητικά προγράμματα για πρόσφυγες.

Ο 1ος παιδικός διαγωνισμός εξωφύλλου της «σχεδίας»

To ελληνικό περιοδικό δρόμου απευθύνει ένα κάλεσμα στην οικία της φαντασίας, όπου η χαρά της εικαστικής δημιουργίας συναντά την προσφορά.

O Πικάσο έλεγε ότι χρειάστηκε να φτάσει 70 χρονών για να μπορέσει να ζωγραφίζει όπως ένα παιδί. Kαι αυτό γιατί οι ζωγραφιές των παιδιών εκπέμπουν ανεπανάληπτη αθωότητα και πλούσια φαντασία και μας κάνουν να βλέπουμε τον κόσμο με μια χρωματιστή και χαρούμενη ματιά. Το περιοδικό δρόμου «σχεδία» δεν θα περιμένει να διαβούμε το κατώφλι της έβδομης δεκαετίας της ζωής μας για να προτρέψει τους μικρούς φίλους να γευτούν τη χαρά της εικαστικής δημιουργίας.

Ευρήματα του ευρωπαϊκού προγράμματος Dr. PED-Chef για την προώθηση της υγιεινής διατροφής στην παιδική ηλικία με τη συμμετοχή επαγγελματιών υγείας

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Dr. PED-Chef για την προώθηση της υγιεινής διατροφής στην παιδική ηλικία με τη συμμετοχή επαγγελματιών υγείας που παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά και οικογένειες:

Ένας καινοτόμος συνδυασμός της επιστήμης της ιατρικής και της διαιτολογίας με τη μαγειρική και τη γαστρονομία 

Εγκύκλιος: Την Παρασκευή τρέξιμο, περπάτημα, σχοινάκι, χορός κ.ά. διάρκειας 120 λεπτών, με τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των μαθητών

Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή καλεί όλα τα σχολεία της χώρας και τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, να προβούν , στις 24 Σεπτεμβρίου (στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού και της 8ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού) στην οργάνωση και υλοποίηση αθλητικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων με κοινό σύνθημα για το έτος 2021: «Το Σχολείο σε Κίνηση: Αθλούμαστε δημιουργικά».

Το σχέδιο για τη νοσηλεία παιδιών με κορωνοϊό, πόσο κινδυνεύουν από την πανδημία – Δέκα ερωταπαντήσεις

Αύξηση των περιστατικών COVID-19 σε παιδιά, τα οποία το στέλεχος «Δέλτα» «έχει θέσει στο επίκεντρο» αυτής της φάσης της πανδημίας, αναμένουν τις επόμενες εβδομάδες οι ειδικοί επιστήμονες. H χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στις μικρές ηλικίες και η υψηλή μολυσματικότητα του στελέχους «Δέλτα» οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε περισσότερες μολύνσεις μεταξύ παιδιών και εφήβων και σε μεγαλύτερο αριθμό νοσηλειών. «Η μετάδοση μεταξύ παιδιών συμβαίνει συχνά και ειδικά με το στέλεχος “Δέλτα” που είναι πιο μολυσματικό μεταξύ των παιδιών σε σχέση με άλλα στελέχη», επισημαίνει στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής και προσθέτει ότι «ο κίνδυνος θα αυξηθεί στο προσεχές μέλλον λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που ευνοούν τις μεταδόσεις του κορωνοϊού». 

Τέλος στις προσαγωγές εκπαιδευτικών που μηνύονται από αρνητές

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος ζήτησε από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη να διασφαλιστεί ότι οι αστυνομικοί δεν θα προσάγουν στα Αστυνομικά Τμήματα εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν το νόμο για τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό.

Κεραμέως – Όταν ένα παιδί βρίσκεται σε καραντίνα, προβλέπεται άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς

Ανησυχία υπάρχει για τα κρούσματα κοροναϊού σε σχολεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει και το ερωτηματικό τι γίνεται όταν ένα παιδί μπαίνει σε καραντίνα, κάτι στο οποίο απάντησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός ξεκαθάρισε ότι «όταν το παιδί βρίσκεται σε καραντίνα, προβλέπεται άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς».

Για τους γονείς αρνητές και τις μηνύσεις

Κορωνοϊός: Εμβόλιο στα αγόρια, γιατί οι ειδικοί λένε «ναι»

Ναι ή όχι στο εμβόλιο; Μία απόφαση που οι γονείς δεν πρέπει να λάβουν μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τα ανήλικα παιδιά τους. Για να τους προσανατολίσει στη λήψη της απόφασης, η Επιτροπή Εμβολιασμών (STIKO) προέβη σε γενική σύσταση υπέρ του εμβολιασμού παιδιών ηλικίας 12 έως 17 ετών στα μέσα του Αυγούστου – κατόπιν μαζικών πιέσεων και από την πολιτική. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων συνιστούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή εμβολιασμό μόνο σε εφήβους με υποκείμενα νοσήματα.

Εφηβεία και ψυχική υγεία: Ο ρόλος της ψυχικής ανθεκτικότητας

Η ψυχική υγεία αποτελεί βασικό παράγοντα για την ατομική προσαρμοστικότητα και ανάπτυξη. Είθισται να περιγράφεται και να γίνεται κατανοητή με βάση το μοντέλο ασθένειας και την απουσία πόνου, αρρώστιας ή κάποιας διαταραχής. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια η ψυχική υγεία δεν αφορά μόνο την απουσία αρρώστιας/διαταραχής, αλλά συνυπολογίζει τη παρουσία θετικών στοιχείων, με αποτέλεσμα να απαρτίζεται, εν τέλει, από ένα σύνολο τόσο αρνητικών, όσο και θετικών παραγόντων.

Νέο απίστευτο περιστατικό στη Λαμία – Έβαλαν μαθητές σε λάθος σχολικό και οι γονείς νόμιζαν ότι τα απήγαγαν

Μετά το περιστατικό με το σχολικό στη Βάρκιζα , ένα νέο απίστευτο συμβάν είδε το φως στη δημοσιότητα.

Όπως έγινε γνωστό, στη Λαμία γονείς δύο μικρών παιδιών πέρασαν ώρες αγωνίας καθώς από ένα… λάθος, πίστεψαν ότι τα παιδιά τους έπεσαν θύματα απαγωγής.

Συγκεκριμένα, οι γονείς από το χωριό Τσούκα, όπως κάθε μέρα, έβαλαν το πρωί τα δυο κοριτσάκια (πρωτάκια στο δημοτικό) στο σχολικό λεωφορείο του ΚΤΕΛ και έφυγαν για το σχολείο στη Μακρακώμη.

ΟΡΑΜΑ ΖΩΗΣ: Εγκαίνια Νεοσύστατης Δομής «Ο ΣΩΤΗΡ – Καλλικράτεια»

O Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γεώργιος Σταμάτης, και η Πρόεδρος του Κέντρου ΑμεΑ «Ο ΣΩΤΗΡ», Ράνια Λιακοπούλου, θα εγκαινιάσουν τις νέες ιδιόκτητες δομές ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και ΣΥΔ του Φορέα μας την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 στις 19:00 στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής.

Οι δομές χωροθετούνται σε οικόπεδο δέκα στρεμμάτων, διαμορφωμένο σε θεματικά πάρκα και βοτανικούς κήπους και εκτείνονται σε κτίριο χιλίων τετραγωνικών μέτρων. Το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ έχει συνολική δυναμικότητα 50 ωφελούμενους και η ΣΥΔ 7 ωφελούμενους.

9ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ενταξιακής Κουλτούρας: Κωφοί και ακούοντες εν δράσει

Από τις 23 Σεπτέμβρη έως 3 Οκτώβρη θα διεξαχθεί το 9ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ενταξιακής Κουλτούρας «Κωφοί και ακούοντες εν δράσει».

Τι νέο φέρνουμε φέτος; Καθημερινά, παρουσίαση χαρτογράφησης πολιτιστικών μονοπατιών από εννέα πόλεις με θέμα την Ελευθερία του χθες και του σήμερα με έμφαση στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ακολουθούν συναντήσεις Νεολαίας με θέμα την Επαγγελματική Αποκατάσταση ΑμΕΑ και Ατόμων με Λιγότερες Ευκαιρίες.

Πλεύρης σε δημάρχους: Σχεδιάζονται περισσότερες κλίνες covid για παιδιά

Το ενδεχόμενο αύξησης των παιδιατρικών κλινών στα νοσοκομεία της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά οι νοσηλείες παιδιών με covid φαίνεται να εξετάζει το υπουργείο Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη την άποψη των ειδικών ότι το τέταρτο κύμα θα πλήξει περισσότερο τα παιδιά.

Ξέφυγαν οι αρνητές – Εξωφρενικά περιστατικά έξω από σχολεία – Γονιός ζητά 2,7 εκατ. από εκπαιδευτικό

Εξωφρενικά και πέρα από κάθε φαντασία είναι τα περιστατικά που έρχονται στο φως σχετικά με αρνητές γονείς οι οποίοι είτε ρίχνουν αβάσιμες κατηγορίες σε καθηγητές επειδή απλά ακολουθούν το πρωτόκολλο, είτε ρίχνουν το φταίξιμο στα παιδιά τους και απλά δεν τα στέλνουν το σχολείο.

Έκλεισαν τα πρώτα τμήματα Δημοτικού στη Θεσσαλονίκη λόγω κορωνοϊού

Το πρώτο κλείσιμο τμήματος λόγω κορωνοϊού για τη φετινή σχολική χρονιά είναι γεγονός. 

Σύμφωνα με τη σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, πρόκειται για 2 τμήματα του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης Συκεών Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα το Β2, όπου νόσησαν 11 στα 20 παιδιά και στο Γ2 όπου μολύνθηκαν οι 12 από τους 22 μαθητές. 

Ο Ι. Βαρδακαστάνης στον ΠΟΥ για τα θέματα υγείας των ευρωπαίων με αναπηρία

Στην εκδήλωση που διεξήχθη στο πλαίσιο της 71ης Συνόδου Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) για την Ευρώπη, με τίτλο: «Σχετικά με το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας για τα άτομα με αναπηρία», μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου.