Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Φτιάχνοντας ... παγωμένες φούσκες

 

Σχολικό εγχειρίδιο από παλαιοπωλείο της Θεσσαλονίκης «μαρτυρά» την τραγική μοίρα νεαρής Εβραιοπούλας

Το πολυκαιρισμένο βιβλίο γαλλικής γραμματικής που εντόπισε ανάμεσα σε μια στοίβα με παλιά σχολικά εγχειρίδια ο ιστορικός Λεόν Σαλτιέλ σε παλαιοπωλείο της Θεσσαλονίκης δεν είχε μόνο ενδιαφέρουσα προέλευση -τον φημισμένο γαλλικό εκδοτικό οίκο Armand Colin με έδρα το Παρίσι- αλλά έκρυβε και την τραγική ιστορία της ιδιοκτήτριάς του, μιας νεαρής Εβραιοπούλας που δεν ...πρόλαβε να μεγαλώσει εξαιτίας του ναζιστικού μένους. Ήταν το όνομα Laure Pitchon (Λορ Πιτσόν), γραμμένο επιμελώς με μολύβι, εν είδει υπογραφής, στην πίσω πλευρά του εξωφύλλου, αυτό που κίνησε το ενδιαφέρον του Θεσσαλονικού ιστορικού, ο οποίος επιμένει να δίνει ζωή (όνομα και ταυτότητα) στα αντικείμενα που ανακαλύπτει σε παλαιοπωλεία και παζάρια παλαιών αντικειμένων, εντός κι εκτός συνόρων.

Θετική προσοχή: Πώς βοηθά την συμπεριφορά των παιδιών

Η υγιής, θετική σχέση μεταξύ γονιών και παιδιών είναι ζωτικής σημασίας για πολλούς λόγους, ακόμη και για το ζήτημα της πειθαρχίας και της καλής συμπεριφοράς τους. Όταν έχετε μια υγιή σχέση με το παιδί, εκείνο θα προσπαθεί περισσότερο να σας ακούει, επιδεικνύοντας την επιθυμητή συμπεριφορά.

Οι καθημερινές δόσεις θετικής προσοχής μάλιστα, μπορούν να μειώσουν αισθητά τα προβλήματα συμπεριφοράς εκ μέρους των παιδιών. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αφιερώνετε όλο σας τον χρόνο στο παιδί.

Το μαγικό τετράδιο – Κίνα: Online αφήγηση παραμυθιού για παιδιά από την Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει «Το Μαγικό Τετράδιο», σειρά αφηγήσεων με παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο και δραστηριότητες για παιδιά.

Την σειρά επιμελείται και παρουσιάζει η ηθοποιός Ελένη Δαφνή.

Πανεπιστήμια: Ψηφιακό αντίγραφο πτυχίου - SMS για σχολή εισαγωγής στις Πανελλήνιες

Ψηφιακά αντίγραφα πτυχίων από τα πανεπιστήμια, άμεση ηλεκτρονική ενημέρωση των φοιτητών από τις γραμματείες και βελτίωση όλων των υπηρεσιών των ιδρυμάτων, προωθεί η κυβέρνηση με τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης σε ημερίδα με θέμα «Ψηφιακές προκλήσεις για το σύγχρονο ελληνικό πανεπιστήμιο», το πανεπιστήμιο θα αλλάξει πολύ τα επόμενα χρόνια και θα μπορεί να δίνει ψηφιακά αντίγραφο του πτυχίου μέσα από μια ειδική πλατφόρμα.

Υψηλό το επίπεδο της ελληνικής εκπαίδευσης σύμφωνα με επιφανείς Έλληνες του εξωτερικού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο «Ενδυναμώνοντας τις γέφυρες ανάμεσα στα ελληνικά πανεπιστήμια και τον Ελληνισμό της Διασποράς» και την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες Έλληνες από 69 χώρες του κόσμου. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, η οποία διοργανώθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαίδευσης και τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, επιφανείς Έλληνες του εξωτερικού και αξιωματούχοι της κυβέρνησης υπογράμμισαν το υψηλό επίπεδο της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και την πληθώρα επιλογών στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα που προσφέρουν τα ελληνικά πανεπιστήμια σε ομογενείς αλλά και ξένους πολίτες.

Γιατί η γυμναστική είναι σημαντική στην ανάπτυξη των παιδιών;

Η βασικότερη ασχολία των παιδιών είναι το παιχνίδι και τα περισσότερα παιδιά παίζουν, τρέχουν και μετακινούνται – σχεδόν – συνέχεια.

Βασικό καθήκον κάθε γονιού είναι να βοηθήσει το παιδί να διατηρήσει την αυξημένη αυτή φυσική δραστηριότητα, βοηθώντας το παιδί να συνειδητοποιήσει την αξία της γυμναστικής.

Δωρεάν μαθήματα από το 1o Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης – Μέχρι πότε οι δηλώσεις συμμετοχής

Το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη του 1ου Σχολείου Αστροφυσικής Κρήτης το οποίο θα διοργανώσει διαδικτυακά, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φυσικών Κρήτης, από τον Μάρτιο έως τον Μάιο 2021.

Το σχολείο απευθύνεται σε επιλεγμένους μαθητές οι οποίοι φοιτούν στην Α’ ή στη Β’ Λυκείου, σε όλη την Κρήτη, και ενδιαφέρονται να αποκτήσουν δωρεάν περισσότερες γνώσεις σε βασικά θέματα αστροφυσικής, καθώς και τις αρχές της φυσικής οι οποίες καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Σύμπαν.

ΗΠΑ: Στο Λας Βέγκας επιταχύνουν το άνοιγμα των σχολείων φοβούμενοι αύξηση αυτοκτονιών μαθητών

Οι αρχές του Λας Βέγκας στις ΗΠΑ θέλουν να επιταχύνουν το άνοιγμα των σχολείων, τα οποία παραμένουν κλειστά από τον Μάρτιο εξαιτίας της επιδημίας της COVID-19, λόγω κυρίως των φόβων για αύξηση των αυτοκτονιών μεταξύ των μαθητών.

Η σχολική περιφέρεια της κομητείας Κλαρκ, στην οποία περιλαμβάνεται το Λας Βέγκας και τα περίχωρά του, έχει ήδη καταγράψει 19 αυτοκτονίες μεταξύ των νέων από τότε που έκλεισαν τα σχολεία. Είναι «ο διπλάσιος αριθμός από τις 9 που είχαν καταγραφεί για όλη την προηγούμενη σχολική χρονιά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Τύπου της σχολικής αυτής περιφέρειας, που είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ με περίπου 320.000 μαθητές.

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί έχει άσθμα

Το άσθμα αποτελεί μια χρόνια πνευμονοπάθεια, κατά την οποία οι δίοδοι του αέρα στους πνεύμονες επηρεάζονται.

Ενώ δεν υπάρχουν κύριες αιτίες άσθματος, οι ειδικοί ότι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων μπορεί να προκαλέσει την πάθηση ή τουλάχιστον να κάνει ένα άτομο ευαίσθητο στην εμφάνισή του. Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν επίθεση άσθματος.

Τελετή Βράβευσης 7ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού «Τα σχολεία αναζητούν την ιστορία τους»

H Τελετή Βράβευσης 7ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού «Τα σχολεία αναζητούν την ιστορία τους» που διοργάνωσαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων πραγματοποιήθηκε -διαδικτυακά- tο Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021 στις 11 π.μ. Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Eco – Πράκτορες (επεισόδιο 2): Ηθική Μόδα

Πώς επιλέγουμε τα ρούχα μας και τι αντίκτυπο έχουν οι επιλογές μας στο περιβάλλον;
Το δεύτερο επεισόδιο του podcast “Eco – Πράκτορες,” με θέμα την Ηθική Μόδα, είναι στον αέρα! Πρόσωπα από τον χώρο της μόδας, του κινηματογράφου και της δημοσιογραφίας μας δίνουν τις απαντήσεις και τους τρόπους για να γίνουμε όλοι πιο συνειδητοποιημένοι καταναλωτές. Μπορείτε να το ακούσετε στο link: https://www.pod.gr/ecopraktores/ithiki-moda/

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (online)

Τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το μεγάλο αφιέρωμα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έχει την θεματική “Διεκδικώντας την ελευθερία”. Tο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθεί από τις 5 - 14 Φεβρουαρίου 2021 διαδικτυακά, και 7-16 Μαΐου 2021 ζωντανά.

15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας

Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επιληψίας που διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.).
Το Συνέδριο θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη, στο Ξενοδοχείο Electra Palace, στις 24 - 26 Σεπτεμβρίου 2021, σε υβριδική μορφή.
Η επιληψία δεν είναι ασθένεια, είναι μια συχνή εγκεφαλική διαταραχή που αντιμετωπίζεται επιτυχώς περίπου στο 80% των περιπτώσεων. Παρόλα αυτά, αποτελεί ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Π.Ε.Σ.Ε. μέσα από τις προσπάθειές του, επιδιώκει να συμβάλλει ενεργά στην αναβάθμιση της γνώσης για την επιληψία.

Παιδικό Χωριό SOS Θράκης: Αναζητά Γονέα χωρίς έμφυλο προσδιορισμό

Προκήρυξη θέσης εργασίας «έβγαλε στον αέρα» το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης που εδρεύει στο Αρίστηνο του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Η θέση αφορά Γονέα που θέλει/δύναται να αναλάβει τη φροντίδα ενός σπιτιού.

Σύμφωνα με το reportal.gr, αυτό που καθιστά την είδηση ακόμη πιο σημαντική όμως είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά το Παιδικό Χωριό SOS αναζητά Γονέα χωρίς έμφυλο προσδιορισμό καθώς έως τώρα οι ανάλογες αγγελίες / θέσεις εργασίας είχαν τον γνωστό τίτλο «Μητέρα SOS».