Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

15 στρατηγικές για να βοηθήσουμε τα παιδιά με αυτισμό που χτυπάνε το κεφάλι τους.

Μια συχνή αυτοτραυματική συμπεριφορά στον αυτισμό είναι το χτύπημα του κεφαλιού (σε τοίχους, πατώματα έπιπλα), μια συμπεριφορά που είναι επικίνδυνη. Πολλοί γονείς ανησυχούν μήπως το παιδί του τραυματιστεί σοβαρά ή πάθει μόνιμη βλάβη στο κεφάλι ή στον εγκέφαλο με αυτό τον τρόπο. Αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν.

Αρχικά θα πρέπει να προσπαθήσουν να εντοπίσουν τις αιτίες αυτής της συμπεριφοράς. Στη συνέχεια μπορούν να εφαρμόσουν μια ή περισσότερες από τις στρατηγικές που θα αναλυθούν στη συνέχεια.

Προφανώς είναι δύσκολο να βλέπεις το παιδί σου να προβαίνει σε μια αυτοτραυματική συμπεριφορά όπως το χτύπημα του κεφαλιού, αλλά ευτυχώς υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να βοηθήσει, ιδίως αν έχει εντοπίσει τις αιτίες της συμπεριφοράς ή αν έχει καταφέρει να περιορίσει σημαντικά τις πιθανές αιτίες. Δείτε τις στρατηγικές ομαδοποιημένες σε 5 κατηγορίες.

Έκθεση για τους παράγοντες αυτο-ριζοσπαστικοποίησης και ψηφιακής κοινωνικότητας στην Ελλάδα

Το διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα Dialogue About Radicalisation and Equality (DARE) στο οποίο συμμετέχουν 17 φορείς από 13 διαφορετικές χώρες εστιάζει στους παράγοντες ριζοσπαστικοποίησης των νέων ανθρώπων ηλικίας 12-30 ετών.
Διαβάστε την Έκθεση για τους παράγοντες αυτο-ριζοσπαστικοποίησης και ψηφιακής κοινωνικότητας που αφορούν την Ελλάδα εδώ: http://www.dare-h2020.org/.../2/1/7/12176018/5.1_greece.pdf
Πηγή: Sophism

Γερμανία: Από κατάθλιψη και κοινωνική απομόνωση κινδυνεύουν τα παιδιά λόγω του lockdown

Από κατάθλιψη και κοινωνική απομόνωση κινδυνεύουν τα παιδιά λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, προειδοποιεί η υπουργός Οικογένειας Φραντσίσκα Γκίφεϊ και ζητά την επαναλειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών το συντομότερο δυνατό.

Ο καφές στην εγκυμοσύνη μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο του εμβρύου

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές σε σημαντικά μονοπάτια του εγκεφάλου του εμβρύου, οδηγώντας σε προβλήματα συμπεριφοράς του παιδιού που θα έλθει στον κόσμο αργότερα στη ζωή του. Η μελέτη ανήκει σε ερευνητές του Ινστιτούτου για τη Νευροεπιστήμη Del Monte στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ (URMC) οι οποίοι ανέλυσαν χιλιάδες απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου εννιάχρονων και δεκάχρονων παιδιών. Με βάση τα ευρήματά τους αποκαλύφθηκαν αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου παιδιών που είχαν εκτεθεί στην καφεΐνη κατά την ενδομήτρια ζωή τους.

Ανάρπαστα τα διαδικτυακά σεμινάρια για τους νέους γονείς

«Σε ποια στάση πρέπει να βάζω το μωρό μου για ύπνο;», «κάθε πόσην ώρα να το ταΐζω;». Η έλευση ενός νέου μέλους στην οικογένεια συνοδεύεται όχι μόνον από χαρά αλλά και από πολλή αγωνία – ειδικά σήμερα με την περιρρέουσα ανασφάλεια λόγω πανδημίας και τους αυστηρούς περιορισμούς στις επαφές με τους οικείους. Αυτό διαπιστώνει καθημερινά το προσωπικό της Mαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου, που μέσω του νεοσυσταθέντος Συλλόγου «Φίλων Μαιευτικής/Γυναικολογικής Κλινικής Αρεταίειου Νοσοκομείου» μεριμνά έτσι ώστε να μη νιώσει καμία έγκυος ή λεχώνα μόνη και αβοήθητη εν μέσω παρατεταμένης καραντίνας.

Μαθήματα σε γονείς μαθητών που δεν είναι μητρική τους γλώσσα τα ελληνικά από τη δασκάλα των Οινουσσών

Μαθήματα νέων ελληνικών σε γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών του τριθέσιου Δημοτικού Σχολείου Οινουσσών «Απόστολος Παύλος», των οποίων δεν είναι μητρική τους γλώσσα προσφέρθηκε να παραδώσει εθελοντικά η δασκάλα του σχολείου Κατερίνα Σαμαρά.Την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία ανακοίνωσε η κα Σαμαρά στο Δήμαρχο Οινουσσών Γιώργο Δανιήλ, την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής Γλώσσας!

Χρήσιμες συμβουλές για την προφύλαξη και προστασία των παιδιών από πράξεις ασέλγειας ή κακοποίησης

- Τι είναι η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων;

- Οποιουδήποτε τύπου επαφή ενός ενηλίκου (ή μεγαλύτερου εφήβου) με έναν ανήλικο-η με στόχο τη σεξουαλική ικανοποίηση του ενηλίκου. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι ανήλικοι κακοποιούνται από κάποιο άτομο που βρίσκεται στο κοντινό περιβάλλον τους.

Οδηγίες πρόληψης προς ενηλίκους (γονείς, εκπαιδευτικούς, κλπ.):

«Mάρτης» στο χέρι – «Φλόγα» στην καρδιά: Για την ενίσχυση του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Καρκίνο

Ο «Μάρτης» ή «Μαρτιά», σύμφωνα με το έθιμο που οι ρίζες του φτάνουν ως την αρχαία Ελλάδα, προστατεύει τα πρόσωπα μας από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης. Η «Φλόγα», ο γνωστός Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Καρκίνο, έφτιαξε και φέτος με τις μητέρες και άλλους εθελοντές και εθελόντριες, μια μεγάλη γκάμα με «Μαρτάκια» που μπορείτε να παραγγείλετε και να σας έρθουν στο σπίτι, στηρίζοντας έτσι τους Ξενώνες και το άλλο έργο του δραστήριου συλλόγου.

Αποκλεισμός ΑμεΑ από την χρήση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Ν.Σμύρνης

Η Ενωμένη Κίνηση Γονέων ΑμεΑ στη Νέα Σμύρνη που δημιουργήθηκε για τη διεκδίκηση της ισότιμης μεταχείρισης των πολιτών ΑμεΑ από το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Σμύρνης, προέβει σε ανακοίνωση σχετικά με το θέμα του αποκλεισμού των ΑμεΑ από την χρήση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Ν.Σμύρνης, ζητώντας την άμεση αποκατάσταση της άνισης και άδικης μεταχείρισης σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, η οποία είναι βέβαιο ότι θα έχει επιπτώσεις στην πορεία της υγείας τους. Στα αιτήματά τους έχουν ανταποκριθεί, αποστέλλοντας επιστολές, η ΕΣΑμεΑ – Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Έκκληση μαθητών εσπερινού λυκείου σε Νίκη Κεραμέως

Έκκληση στην υπουργό Παιδείας να μην ισχύσει η βαθμολογική βάση εισαγωγής για τους υποψηφίους των εσπερινών λυκείων και δη από φέτος κάνει το μαθητικό συμβούλιο του Εσπερινού Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) Καλλιθέας.

«Όσοι είμαστε μαθητές Εσπερινού ΓΕΛ, ανήκουμε σε μια ηλικιακή ομάδα με μέσο όρο ηλικίας άνω των σαράντα ετών, εργαζόμαστε με εξαντλητικά ωράρια, καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια ώστε να είμαστε επιμελείς στα μαθήματα και τις υποχρεώσεις μας και να καλύψουμε τα μαθησιακά κενά που υπάρχουν λόγω της μεγάλης για κάποιους χρονικής απόστασης που μεσολάβησε από την τελευταία τάξη της βαθμίδας εκπαίδευσης που είχαν σταματήσει και οι περισσότεροι από εμάς έχουν και οικογένεια! Έτσι λοιπόν, καλούμαστε να ανταγωνιστούμε επί ίσοις όροις και να βαθμολογηθούμε ισάξια με τους μαθητές των πρωινών ΓΕΛ οι οποίοι είναι έφηβοι και τον περισσότερο χρόνο τους τον αφιερώνουν στα μαθήματα τους διότι είναι η μόνη τους υποχρέωση και πολλά από αυτά τα παιδιά πάνε φροντιστήριο και κυρίως δεν εργάζονται!», λένε οι μαθητές. Το αίτημα εύλογα αφορά τους περίπου 600 μαθητές των Εσπερινών Γενικών Λυκείων της χώρας.

Κορωνοϊός: Αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά- Τα στοιχεία που σήμαναν συναγερμό

Κόκκινος συναγερμός για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στην χώρα αποτέλεσε αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού σε παιδιά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, παρατηρήθηκε μια αρκετά σοβαρή αύξηση του ποσοστού φορέων στις ηλικίες 0-9 ετών με σχέση με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων.

Ρέθυμνο: Δωρεάν μαθήματα αγγλικών για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου

Τη δυνατότητα σε μαθητές της Γ’ Λυκείου – μέλη ευάλωτων οικογενειών, να παρακολουθήσουν δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών, προκειμένου να ενισχύσουν την προετοιμασία τους για τις Πανελλήνιες εξετάσεις (εφόσον πρόκειται να εξεταστούν στο συγκεκριμένο μάθημα), εξασφάλισε η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης και η αρμόδια Αντιδήμαρχος Δρ . Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα.

Κλειστά σχολεία-Lockdown: Ποιες ώρες θα γίνονται τα μαθήματα

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία στην Αττική - Οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων θα κάνουν μάθημα με τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες, ενώ τα Δημοτικά θα λειτουργούν το μεσημέρι.

Σε πλήρη αναστολής λειτουργίας μπαίνουν όλα τα σχολεία της Αττικής, πλην της ειδικής αγωγής, καθώς το λεκανοπέδιο μπαίνει σε αυστηρότερο καθεστώς lockdown από το πρωί της Πέμπτης. Το νέο «lockdown» στα σχολεία θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές τα μέτρα θα επανεξεταστούν στο τέλος της εβδομάδας.