Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Το ΚΕΑ σε μια ματιά


Υποστηρίζοντας το ίντερσεξ παιδί σας

Είναι αγόρι ή κορίτσι; Αυτή την ερώτηση κάνουν σε όλο τον κόσμο όταν γεννιέται ένα παιδί. Πολλοί γονείς θα απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα χωρίς πολλή σκέψη. Αλλά για ένα σημαντικό αριθμό η απάντηση θα είναι πιο περίπλοκη.
Πηγή: oiiEurope

Έρχεται ο homo-χρυσόψαρο

Ενώ οι οθόνες έχουν γίνει η πρώτη ασχολία παιδιών και εφήβων, πολύ πριν από το σχολείο, οι προειδοποιήσεις επιστημόνων και ειδημόνων διαδέχονται η μία την άλλη και προειδοποιούν για τις υπερβολές: υπερβολικό βάρος*, διαταραχές ύπνου, μυωπία, χαμηλή βαθμολογία στο σχολείο, καθυστέρηση στην ομιλία, διαταραχή προσοχής και συμπεριφοράς, κατάθλιψη … Τι ακριβώς συμβαίνει;
Διαβάστε το πλήρες άρθρο της Sophie Bartczak (επιμέλεια Ε.Δ. Νιανος) στις ανιχνεύσεις.

Η συμβολή της ρουτίνας σε όλη την οικογένεια

Οι ρουτίνες είναι το πώς οι οικογένειες οργανώνουν την καθημερινότητα ώστε να κάνουν τα πράγματα που πρέπει, να περνούν χρόνο μαζί και να περνούν καλά. Βοηθούν στο να γνωρίζει κάθε μέλος πότε κάνει τι, με ποια συχνότητα και με ποια σειρά. Για παράδειγμα, μία οικογένεια μπορεί να έχουν καθημερινές ρουτίνες για τη δουλειά και το σχολείο, το μπάνιο, το φαγητό και την ώρα του ύπνου. Μπορεί να έχουν εβδομαδιαίες ρουτίνες για τις δουλειές του σπιτιού και άλλες για τις διακοπές ή τις ειδικές περιπτώσεις.

Δράσεις για παιδιά με αυτισμό στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λάρισας

Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας, «Κωνσταντίνος Κούμας», εκτός από τους εκατοντάδες τίτλους βιβλίων που μπορεί ο επισκέπτης να δανειστεί ή και να διαβάσει επι τόπου, πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες και κατά διαστήματα δύο εξαιρετικές δράσεις. Η μία αφορά τα παιδιά και τη φιλοσοφία και η άλλη τα παιδιά -και όχι μόνο- με αυτισμό και μαθησιακές δυσκολίες.

Τρώγοντας έξω με παιδιά: Υπάρχουν υγιεινές επιλογές;

Η εμπειρία ενός γεύματος στο εστιατόριο είναι μοναδική για τα παιδιά, αλλά και για εσάς. Αποτελεί ευκαιρία για να τα βοηθήσετε να χτίσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, αλλά και για να δοκιμάσουν καινούριες γεύσεις. Για πολλούς όμως γονείς η επιλογή του κατάλληλου πιάτου από τον κατάλογο ενδέχεται να προκαλεί «πονοκέφαλο». Όχι μόνο γιατί τα περισσότερα παιδιά είναι επιλεκτικά με το φαγητό τους, αλλά και γιατί οι υγιεινές επιλογές βρίσκονται εκτός των παιδικών μενού. Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές που θα σας διευκολύνουν να μετατρέψετε την έξοδο στο εστιατόριο, σε ένα «μάθημα» ισορροπημένης διατροφής για το παιδί σας.

Η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει παιδιά με προβλήματα ύπνου

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παιδιά αντιμετωπίζουν και αυτά παρόμοια προβλήματα ύπνου με τους ενήλικες, όπως είναι η αϋπνία η οποία προκαλεί ανεπάρκεια ύπνου ή ένα μη ξεκούραστο ύπνο.

Όπως αναφέρετε σε άρθρο της Medical Doctor, Clinical Pharmacologist, Ananya Mandal MD στο news-medical.net , τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες, δείχνουν ότι η μελατονίνη που χορηγείτε σε ενήλικες, μπορεί να λειτουργήσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και σε παιδιά που έχουν προβλήματα ύπνου. Το φάρμακο, όπως λένε, είναι ασφαλές σε παιδιά σε χαμηλότερες δόσεις και παραμένει ρυθμισμένο από την Ένωση Θεραπευτικών Αγαθών (Therapeutic Goods Association) της Αυστραλίας.

ΗΠΑ: Σε 9 χρόνια 75.000 παιδιά τραυματίστηκαν από σφαίρες

Περίπου 75.000 παιδιά κάτω των 18 ετών μεταφέρθηκαν στα επείγοντα νοσοκομείων σε όλες τις ΗΠΑ φέροντας τραύματα από πυροβόλα όπλα, από το 2006 μέχρι το 2014, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση Jama Pediatrics.

Με βάση την έρευνα αυτή, που βασίστηκε σε επίσημα στατιστικά στοιχεία, περίπου 8.300 παιδιά τραυματίζονται από όπλα κάθε χρόνο.

Συνεχίζονται, για πέμπτη συνεχή χρονιά, τα μαθήματα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Δήμου Νάουσας

Για πέμπτο συνεχόμενο σχολικό έτος συνεχίζονται φέτος τα μαθήματα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου Νάουσας. Σκοπός του Κοινωνικού Φροντιστηρίου είναι να βοηθήσει τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, ώστε να διασφαλισθεί η δυνατότητα πρόσβασης στη Γνώση και στην Παιδεία για όλους τους μαθητές.