Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Βιβλίο: Μήπως είσαι δεινόσαυρος;

«Τι είσαι εσύ; Είσαι δεινόσαυρος όπως εγώ;» ρωτάει ένα μικρό δεινοσαυράκι τα ζωάκια που συναντά και μας μαθαίνει με διασκεδαστικό τρόπο χίλια–δυο πράγματα. 

Ένα βιβλίο με υπέροχη εικονογράφηση που συνδυάζει το ρεαλισμό με τις παιδικές εικόνες, δημιουργώντας ζωντανές αναπαραστάσεις γνωστών ζώων (καμηλοπάρδαλη, γουρούνι, ελέφαντας, αρκουδάκι, λεοπάρδαλη, χελώνα, πουλί, λαγός) με έντονα και ευχάριστα χρώματα, αλλά και υλικά διαφορετικής υφής που χαϊδεύουν με ευχαρίστηση τα παιδικά χεράκια. Μέσα από ένα διάλογο που επαναλαμβάνεται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο σε κάθε σελίδα τα μικρά παιδιά εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο και τις γνώσεις τους για τα ζωάκια, αυξάνουν την παρατηρητικότητά τους και διδάσκονται τα αντίθετα, τα χρώματα, τα μεγέθη. 

Τα παιδιά – επιχειρηματίες εντυπωσίασαν με τις καινοτομίες τους στην 11η Εμπορική Έκθεση Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας

Μαθητές και μαθήτριες με ταλέντο και ευαισθησία δημιούργησαν και παρουσίασαν μοναδικά προϊόντα στην 11η Εμπορική Έκθεση Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιήθηκε στο The Mall Athens από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

Τα παιδιά μαθαίνουν να προσφέρουν στα ΑμεΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα σεμινάριο της Εθελοντικής Ομάδας "Είμαι Ακόμα Παιδί" στα παιδιά της 'Στέγης Αρρένων Ανηλίκων' για την ευαισθητοποίηση σε ΑμεΑ.

Έμπνευση και αφορμή για το σεμινάριο στάθηκε η εθελόντρια της ομάδας Εμμανουέλα Μωυσάκη, η οποία έχει μίας μορφής αναπηρία και παρόλα αυτά είναι αθλήτρια της Ποδηλασίας. 

Ήρθε το σύστημα που προωθεί τη μουσική παιδεία στα σχολεία

«Η μουσική δίνει ψυχή στις καρδιές και φτερά στη σκέψη», Πλάτων.

«Η μουσική ξυπνά στην καρδιά τον πόθο των ωραίων πράξεων», Πυθαγόρας.

Κυριακή απόγευμα, Impact Hub, στου Ψυρρή. Παιδάκια καλοντυμένα, καθαρά και περιποιημένα, συνοδευόμενα από τους γονείς τους, έρχονται να παρακολουθήσουν το μάθημα της μουσικής. Οι πιο μικροί, όπως ο Μοχάμεντ, πέντε ετών, και ο Αμπού, έξι, μπαίνουν τρέχοντας μέσα στην αίθουσα, δεν κρατιούνται.

Ένα έξυπνο σχολείο, θα βγάλει εξυπνότερους μαθητές

Τα σχολεία χωρίς τις «κλασσικές» αίθουσες… βγάζουν παιδιά-ιδιοφυΐες! Αποτελούν παρελθόν τα ξύλινα θρανία και ο μαυροπίνακας, καθώς σε μερικές χώρες το μέλλον της μάθησης βρίσκεται στην απουσία των παραδοσιακών τάξεων. Πρώτη η Δανία προχώρησε από το 2005 στο σχεδιασμό ενός σχολείου που έφερε νέα δεδομένα στον κόσμο της εκπαίδευσης. Ειδικότερα το Κολέγιο Orestad της Κοπεγχάγης πρωτοτύπησε μέσα από την αρχιτεκτονική του, καθώς με σκοπό την αυτοκατευθυνόμενη μάθηση, δημιούργησε ένα καινοτόμο περιβάλλον μάθησης…

Ένα εκατ. παιδιά κάθε χρόνο με συγγενή καρδιοπάθεια

Κάθε χρόνο, γεννιούνται παγκοσμίως περίπου 1 εκατομμύριο παιδιά με κάποια δυσπλασία στην καρδιά ,που απειλεί τη ζωή του βρέφους από τη πρώτη στιγμή της ύπαρξης του. Ο όρος "Συγγενής Καρδιοπάθεια", υποδηλώνει μια εκ γενετής ανωμαλία στη καρδιά.

Στην Ελλάδα γεννιούνται ετησίως περίπου 1.000 παιδιά που πάσχουν από κάποια Συγγενή Καρδιοπάθεια.

Γερά παιδιά από... πιάτο

Το «τρώγοντας έρχεται η όρεξη και γράφοντας έρχεται η έμπνευση», μας γυρίζει στα μαθητικά μας θρανία, στα όμορφα και ξέγνοιαστα σχολικά χρόνια.

Γονείς πια σήμερα, οι τότε έφηβοι ας κάνουμε μια προσπάθεια να αντιστρέψουμε τους όρους του παραπάνω.

Τα... βιονικά μέλη δίνουν ελπίδες σε ανθρώπους με αναπηρία

Αλλοτε προσφιλές θέμα ταινιών επιστημονικής φαντασίας και σήμερα πραγματικότητα: η ιδέα του μισού ανθρώπου-μισού ρομπότ πλησιάζει στην υλοποίησή της, καθώς εισερχόμαστε στην εποχή του βιονικού σώματος.

Εγκεφαλικά εμφυτεύματα, βιονικά άκρα και μάτια και τεχνητό πάγκρεας είναι μερικά από τα επιτεύγματα που βοηθούν ολοένα και περισσότερα άτομα με αναπηρίες και χρόνιες ασθένειες.

Ρεκόρ ειδικοτήτων στην ελληνική εκπαίδευση

Στην ελληνική εκπαίδευση υπάρχουν καθηγητές διοίκησης επιχειρήσεων, οικονομολόγοι, λογιστικής, εμπορίας και διαφήμισης και οικιακής οικονομίας. Εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι σε έναν μόνον κλάδο (τον πανεπιστημιακής εκπαίδευσης 14.04) υπάγονται δέκα ειδικότητες: ενδεικτικά, γεωπόνοι/ δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος/ φυτικής παραγωγής/ ζωικής παραγωγής/ ιχθυοκομίας - αλιείας/ γεωργικών μηχανών και αρδεύσεων - γεωργικής μηχανολογίας και υδάτινων πόρων/ θερμοκηπιακών καλλιεργειών και ανθοκομίας κ.λπ. Η ελληνική εκπαίδευση κατέχει μάλλον το παγκόσμιο ρεκόρ ειδικοτήτων, συνολικά 157. Ετσι, και μόνον η παραπάνω απαρίθμηση ορισμένων ειδικοτήτων που ανήκουν σε έναν κλάδο καταδεικνύει τον λαβύρινθο που επιχειρεί να ομαδοποιήσει το υπουργείο Παιδείας με βάση την πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Ένα σχολείο δεύτερης ευκαιρίας και πραγματικής ελπίδας για επανένταξη

Στον Βαρδάρη της Θεσσαλονίκης, μέσα στην Αμερικάνικη αγορά σε μια πολυκατοικία που στεγάζεται και ο κινηματογράφος «ΛΑΪΚΟΝ» βρίσκεται ένα σχολείο. Για όσους μπαίνουν πρώτη φορά μέσα φαίνεται σαν ένα κανονικό σχολείο με τις αίθουσες, τους μαυροπίνακες και το κουδούνι να χτυπάει για το διάλειμμα, για όσους όμως έρχονται καθημερινά το 1ο ΣΔΕ Θεσσαλονίκης είναι ένας τρόπος για να σταθείς ξανά στα πόδια σου.