Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Γράμμα στο νευροτυπικό άντρα μου. Από την αυτιστική γυναίκα σου.

Πριν σε γνωρίζω, ήξερα στο μυαλό μου ότι ποτέ δεν θα καταφέρω να έχω μια συμβατική σχέση αγάπης. Πώς θα μπορούσε μια γυναίκα που ζει ως επί το πλείστον στο δικό της εσωτερικό κόσμο, όπου υπάρχει πολύ αυστηρός έλεγχος, να μοιραστεί τη ζωή της με ένα άλλο πρόσωπο; Μέχρι “ο θάνατος να μας χωρίσει," τίποτα λιγότερο. Κάθε προσπάθεια που είχα κάνει μέχρι τότε είχε αποτύχει παταγωδώς. Είμαι πάρα πολύ περίπλοκη, πολύ ιδιαίτερη, πολύ εγκεφαλική.

Θεσσαλονίκη: Με αυξημένα δίδακτρα ξεκίνησαν τα θερινά μαθήματα στα φροντιστήρια – «Μουδιασμένοι» οι γονείς

Την άνω «βόλτα» παίρνουν τα δίδακτρα των θερινών μαθημάτων που ξεκίνησαν ήδη για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων του 2023, προκαλώντας πονοκέφαλο στους γονείς των μαθητών της τρίτης λυκείου και όχι μόνο.

Τα φροντιστήρια της Θεσσαλονίκης απορρόφησαν κατά τη διάρκεια της περασμένης σεζόν τις ραγδαίες αυξήσεις των τιμών, καθώς οι οικονομικές συμφωνίες που είχαν συνάψει με τους γονείς για τα δίδακτρα των μαθητών ήταν από την αρχή του έτους, ωστόσο πλέον το βάρος των ανατιμήσεων δεν μπορεί να καλυφθεί αποκλειστικά από τους φροντιστές.

Η φιλόλογος Λιάνα Κόκκινου που στήριξε τον Ιρανό μαθητή, μιλά ανοιχτά

Η Συντονίστρια του προγράμματος «Άμεση Ανακούφιση Προσφύγων και Μεταναστών» των Παιδικών Χωριών SOS στη Λέσβο και φιλόλογος, Λιάνα Κόκκινου, που στήριξε τον Ιρανό μαθητή, Κουρός Νουρμοχαμαντί Μπαιγκί, μιλά στα Μικροπράγματα της LiFO για την επιτυχία του 18χρονου παιδιού αλλά και για το πώς η πολιτεία θα έπρεπε να στηρίζει όλα τα παιδιά που έχουν φτάσει στη χώρα μας.

Έλη Δρίβα: Συμπεριληπτικότητα, Λειτουργικότητα και «Όχι Άλλη “Δύναμη Ψυχής”»

Στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου είχα τη χαρά να συνομιλήσω με την ηθοποιό Έλη Δρίβα, χρήστρια ηλεκτροκίνητου αναπηρικού αμαξιδίου και μέλος της θεατρικής ομάδας ΘΕΑΜΑ, μέσα από την οποία, γίνεται μια δυναμική προσπάθεια για τη συμπεριληπτικότητα και την ισότητα.

Χατζηδάκης: Παράταση έως 10 Ιουλίου για αιτήσεις εγγραφών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ

Τη σειρά μέτρων για έμπρακτη στήριξη των εργαζόμενων γονέων υπογράμμισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης κατά την επίσκεψή του στον Βρεφονηπιακό Σταθμό στο Μενίδι.

Την προτεραιότητα της κυβέρνησης για την έμπρακτη στήριξη της οικογένειας και των νέων γονέων υπογράμμισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στον Βρεφονηπιακό Παιδικό Σταθμό της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στο Μενίδι, συνοδευόμενος από τον διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Πανελλαδικές 2022: Να μην εργαλειοποιούνται τα Μαθηματικά, αποτυχία της θεματοδοσίας στις Πανελλαδικές

Για αποτυχία της θεματοδοσίας στα Μαθηματικά του Γενικού Λυκείου και εργαλειοποίηση των εξεταστικών αποτελεσμάτων κατηγορεί η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας λόγω της δυσκολίας στο μάθημα. Κατά την φετινή εξεταστική διαδικασία των πανελλαδικών, τα δύσκολα θέματα οδήγησαν σε αύξηση των γραπτών με βαθμολογία «κάτω από την βάση» τα οποία έφτασαν το 59,57% και στις δυο κατευθύνσεων που επηρεάζονται από το μάθημα (Οικονομίας και Πληροφορικής αλλά και Θετικών επιστημών).

Βάσεις 2022: Πριν τον Δεκαπενταύγουστο οι ανακοινώσεις

Πριν τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις των Παναλλαδικών Εξετάσεων, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρο Κόπτση.

Όπως εκτίμησε ο ίδιος, οι υποψήφιοι θα έχουν συμπληρώσει τα μηχανογραφικά τους έως τις 20 Ιουλίου και έτσι οι βάσεις θα ανακοινωθούν τις πρώτες 15 μέρες του Αυγούστου.

18 θέσεις για ΑμεΑ και συγγενείς στην προκήρυξη 5Κ/2022 του υπ. Πολιτισμού

Γνωστοποιείται ότι απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση η 5Κ/2022 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας εκατόν είκοσι δύο (122) θέσεων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 4765/2021.

Λαρισαίος με προβλήματα όρασης τρέχει σε αγώνες δρόμου και παραδίδει απλόχερα μαθήματα ζωής

Η αλήθεια είναι πως έχουν γραφτεί πολλά κείμενα για τη δύναμη ψυχής που έχουν οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους διάφορα προβλήματα. Κι όμως καθένα απ’ αυτά τα κείμενα έχουν τον τρόπο να κάνουν τους ανθρώπους που δεν βιώνουν κάτι αντίστοιχο να συγκινούνται και να μένουν με το στόμα ανοιχτό για το πώς καταφέρνουν και τα αντιμετωπίζουν, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο δωρεάν μαθήματα ζωής.

Πρόσκληση για τη 10η Γιορτή Πολυγλωσσίας

Το Τμήμα Προγραμμάτων και Δία Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, σας προσκαλεί να συμμετέχετε στην 10η Γιορτή Πολυγλωσσίας, μέσα από δράσεις διαπολιτισμικότητας και επικοινωνίας.

Βασικός στόχος της Γιορτής είναι να προβάλλει την ιδέα του πλουραλισμού και της συνέχειας, ως βίωμα μιας κοινωνίας που μετέχει ενεργητικά στην προσπάθεια της συνεργασίας, της αφύπνισης του προσώπου στον άνθρωπο, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής διάδρασης εντός κι εκτός των τειχών της. Η 10η Γιορτή Πολυγλωσσίας, περιλαμβάνει δράσεις και εκδηλώσεις με θεματικά περίπτερα και με έμφαση στην πολυγλωσσία, την ένταξη, την κοινωνική συνοχή και τη διαπολιτισμική παιδαγωγική και θα πραγματοποιηθεί από τις 2 -4 Σεπτεμβρίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Αναστέλλουν τη λειτουργία τους σχολεία στα Δωδεκάνησα από το επόμενο σχολικό έτος, εξαιτίας έλλειψης μαθητών και στέγης

Την αναστολή λειτουργίας των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, για το σχολικό έτος 2022-2023, προβλέπει απόφαση της ΠΔΕ Ν. Αιγαίου, εξαιτίας έλλειψης μαθητικού δυναμικού και έλλειψης στέγης.

Το Δικέφαλο αγόρι της Βεγγάλης: Γεννήθηκε με δυο κεφάλια, το έκαψαν, το περιέφεραν σε εκθέσεις και στο τέλος τον σκότωσε κόμπρα. Αν έχεις τύχη

Είναι να το ‘χει η μοίρα σου να γεννηθείς άτυχος…
Για προσέξτε: Γεννήθηκε με δυο κεφάλια, τον πέταξαν αμέσως στη φωτιά, έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους γονείς του ως freak show και τέλος, πριν καλά συμπληρώσει τα τέσσερα χρόνια του πέθανε από δάγκωμα κόμπρας… Και έχει και συνέχεια: Τη σορό του την έκλεψαν, την αποκεφάλισαν και τα κεφάλια του κρατήθηκαν σαν μουσειακό κομμάτι κι έτσι δεν του επέτρεψαν καν να αναπαυθεί εν ειρήνη. Και όλα αυτά για ένα παιδί που ποτέ κάποιος δεν έμαθε το όνομά του; Αν έχεις τύχη…

Σχολικά τραύματα: Σκληρές μαρτυρίες ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Σε μια εποχή όπου το bullying εντός και εκτός σχολείου δηλητηριάζει τις παιδικές ψυχές το Thessaloniki Pride για φέτος επέλεξε να αναδείξει τα θέματα της εκπαίδευσης με κεντρικό σύνθημα «Μάθημα Αποδοχής».

Παιδιά λόγω της σεξουαλικότητας τους, του χρώματος τους, της καταγωγής τους, της εμφάνισης τους έχουν ζήσει αδιανόητες σκληρές καταστάσεις σε έναν χώρο που θα έπρεπε η αποδοχή και η ισότητα να είναι θεμέλιο στην εκπαίδευση.