Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Διεθνής Εβδομάδα Κωφών Ατόμων 2023: «Ένας κόσμος στον οποίο τα Κωφά άτομα παντού μπορούν να νοηματίζουν οπουδήποτε»

Η Διεθνής Εβδομάδα Κωφών Ατόμων (IWD) είναι μία πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών (WFD). Η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκες ήταν το 1958 στη Ρώμη. Κάθε χρόνο, η Κοινότητα των Κωφών σε παγκόσμιο επίπεδο, γιορτάζει την τελευταία πλήρη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, προς τιμήν του πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου της WFD, πραγματοποιώντας πολλές και διαφορετικές δράσεις σε όλον τον κόσμο. Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στα μέλη της Κοινότητας των Κωφών, που περιλαμβάνουν τις οικογένειες των κωφών ατόμων, επαγγελματίες διερμηνείς νοηματικών γλωσσών, συναδέλφους, αλλά και οργανώσεις, κρατικούς- και μη- φορείς κι ενώσεις ατόμων με αναπηρία. 

Το φετινό θέμα είναι «Ένας κόσμος στον οποίο τα Κωφά άτομα παντού μπορούν να νοηματίζουν οπουδήποτε» ("A World Where Deaf People Everywhere Can Sign Anywhere!")

"Ένα τετράδιο για τα παιδιά του Παλαμά": συγκέντρωση σχολικών ειδών στο Παιδαγωγικό ΑΠΘ

Από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, στο Φουαγιέ του Πύργου της Παιδαγωγικής (ΑΠΘ) έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

"Τα σχολεία άνοιξαν στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά όχι στη Θεσσαλία. Όλες και όλοι με αγωνία παρακολουθούμε την καταστροφή που έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες. Σχολεία έχουν καταστραφεί, άλλα έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. Μαθήτριες και μαθητές έχουν φύγει από τα σπίτια τους μαζί με τις οικογένειές τους. Τα παιδιά αυτά, μεταξύ πολλών άλλων χρειάζονται σχολικά είδη. Ως Παιδαγωγική Σχολή ΑΠΘ, το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σταθούμε δίπλα τους, προσπαθώντας να καλύψουμε αυτήν ακριβώς την ανάγκη.

Είμαι τυφλός, μπορούμε να διαλέξουμε ρούχα μαζί;

Η Black Light εκπαιδεύει το προσωπικό καταστημάτων για να εξυπηρετεί τυφλά άτομα με τον σωστό τρόπο

«Πάρε παιδί μου μια εικονίτσα της Παναγίας να σε φυλάει». Φράση που έχει ακούσει ο Θοδωρής Τσάτσος, εκ γενετής τυφλός, σε ταξί. Έχει ακούσει και χειρότερα, όπως «εγώ στη θέση σου θα είχα αυτοκτονήσει» ή «μη σε νοιάζει, εσύ βλέπεις με τα μάτια της ψυχής». Ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς ακούνε τα τυφλά άτομα, αν αποφασίσουν να βγουν έξω, γιατί πολλοί είναι εκείνοι που για να αποφύγουν όλα αυτά τα απίθανα προτιμούν να μένουν στο σπίτι. Πώς, όμως, είναι όταν ένα τυφλό άτομο πηγαίνει σε ένα κατάστημα για να αγοράσει ρούχα; 

Αερόβια άσκηση, νοητική απόδοση και εγκεφαλική δραστηριότητα σε εφήβους με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας

H διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή για την οποία συνιστώνται διάφορες συμπεριφορικές θεραπείες, όπως άσκηση, ως μέρος μιας διεπιστημονικής θεραπευτικής προσέγγισης. Η άσκηση βελτιώνει την εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου σε άτομα με ΔΕΠΥ, ωστόσο περιορισμένα είναι τα δεδομένα σχετικά με τους μηχανισμούς που εμπλέκονται σε αυτή την επίδραση.

Λειτουργεί το Δημοτικό Αναγνωστήριο για μαθητές στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, επαναλειτουργεί το Δημοτικό Αναγνωστήριο του Δήμου Καλαμάτας, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, στο ισόγειο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας. 

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Αναγνωστήριο είναι ο απογευματινός χώρος παραμονής και μελέτης για τους μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου - λυκείου που πηγαίνουν σε φροντιστήρια ή άλλες δραστηριότητες και περιμένουν τους γονείς τους να τους παραλάβουν ή να πάρουν τη συγκοινωνία για κάποιο χωριό εκτός Καλαμάτας.

Το χάσμα των φύλων στην εκπαίδευση και οι οικονομικές κρίσεις

Οι προκλήσεις των σύγχρονων οικονομιών, σε διεθνές επίπεδο, απαιτούν τη συμμετοχή, τη δεξιότητα και τη δημιουργικότητα ανδρών και γυναικών, προκειμένου να ξεπεραστούν οι συνέπειες από τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19, από την κλιματική αλλαγή και τον πόλεμο.

Σχολεία: Καλούνται οι Διευθυντές να υλοποιήσουν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Το υπουργείο Παιδείας απέστειλε στους Διευθυντές των Σχολείων τον Εσωτερικό Κανονισμό Σχολικής Μονάδας και το Μνημόνιο Ενεργειών για τη διαχείριση πυρκαγιών, ακραίων καιρικών φαινομένων, τεχνολογικών καταστροφών και ΧΒΡΠ περιστατικών.

“Ημέρες Καριέρας 2023” (Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, 21-22 Οκτωβρίου)

Στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος και της πλατφόρμας JobsLink, ο Ελληνικός Σύλλογος για το Σύνδρομο Asperger  ενώνει τις δυνάμεις του με το Kariera.gr , τον μεγαλύτερο φορέα για την επαγγελματική ζωή στην Ελλάδα.

Η πρώτη κοινή εκδήλωση είναι στις “Ημέρες Καριέρας 2023” (Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, 21-22 Οκτωβρίου), το ετήσιο γεγονός για την επαγγελματική εξέλιξη.

Χάρτης προσβασιμότητας του κέντρου της πόλης της Δράμας.

O Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας έχει καταρτίσει τον παρακάτω χάρτη προσβασιμότητας του κέντρου της πόλης της Δράμας. Υπενθυμίζουμε ότι ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας ιδρύθηκε το 1993 από μια ομάδα νέων ανθρώπων με κινητική αναπηρία και έχει έδρα την πόλη της Δράμας. Στεγάζεται στο ισόγειο κτιρίου στο ιστορικό κέμτρο της πόλης και χρησιμοποιείται για τις συναντήσεις, εκδηλώσεις και τις εργασίες των μελών του συλλόγου. Από την ίδρυσή του, έως και σήμερα, αγωνίζεται για την προώθηση πολιτικών που συμβάλλουν στην πλήρη συμμετοχή όλων των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή του τόπου και της χώρας.

Ακαταδίωκτο για εκπαιδευτικούς και όσους καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας προανήγγειλε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Πλέγμα προστασίας σε αυτούς που θα καταγγείλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ώστε να έχουν το απόλυτο ακαταδίωκτο προανήγγειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κος Γιώργος Φλωρίδης στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Επιτάχυνση διαδικασιών στελέχωσης και λειτουργίας Δικαστικής Αστυνομίας – Τροποποιήσεις ν. 4963/2022 και άλλες ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», με αφορμή σχετικές επισημάνσεις της Προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου.