Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Ανάγνωση και τυφλά παιδιά

Πηγή
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε όταν φέρνουμε παιδιά με τύφλωση /αμβλυωπία σε επαφή με τα βιβλία και την δεξιότητα της ανάγνωσης είναι ότι πρόκειται για παιδιά. Μολονότι υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές που μπορούν να κάνουν την ανάγνωση πιο ουσιαστική και ευχάριστη για τα παιδιά με σοβαρά προβλήματα όρασης, βασικά ισχύουν οι ίδιες αρχές που ισχύουν για όλα τα παιδιά που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο των βιβλίων και της ανάγνωσης. 

Η ανάγνωση αστείων ή ενδιαφέρουσων ιστοριών μαζί με κάποιο μέλος της οικογένειας, έναν εκπαιδευτικό ή κάποιο άλλο άτομο είναι κάτι που αγαπάμε όλοι μας, ανεξάρτητα από την ηλικία μας ή το επίπεδο οπτικής οξύτητας που έχουμε. 

Προγράμματα εκπαίδευσης μαθητών στο ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης

Tο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, ξεκινά προγράμματα εκπαίδευσης μαθητών όλων των σχολικών βαθμίδων, στην κινητικότητα - προσανατολισμό και δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης, καθώς και στη χρήση νέων τεχνολογιών.

Σχολείο κρατάει τους υπερπροστατευτικούς γονείς μακριά από τα παιδιά

Όταν ο George Davison, επικεφαλής του «Grace Church School» στο West Village του Manhattan, σχεδίαζε ένα νέο γυμνάσιο, είχε πολλούς στόχους: ανοιχτούς χώρους για συλλογικές εργασίες, μια βιβλιοθήκη που να αντανακλά στις τεχνολογικές ανάγκες των παιδιών του 21ου αιώνα, και ένα χώρο για να ολοκληρώνουν τα παιδιά σημαντικές εργασίες μακριά από τα αδιάκριτα μάτια των υπερπροστατευτικών γονιών τους.

Από το Σκοτάδι στο Φως, από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα" στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Υπογείου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, η Θεατρική Ομάδα Κωφών “Τρελά Χρώματα”παρουσιάζει τη παράσταση «Από το Σκοτάδι στο Φως», σε διασκευή –σκηνοθεσία Έλλης Μερκούρη , για έξι μόνο παραστάσεις 17, 18, 19, 20 και 26, 27 Μαρτίου.

Εργαστήριο για παιδιά στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) συνεχίζει την ανοιχτή επικοινωνία του με το κοινό, μέσα από το εμπλουτισμένο και ανανεωμένο πρόγραμμα των εκδηλώσεών του. Στις μόνιμες πλέον εγκαταστάσεις του, εντός του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ παρουσιάζει πρωτότυπες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να έρθει πιο κοντά στο ΚΠΙΣΝ και να παρακολουθήσει τα τελευταία βήματα προς την ολοκλήρωσή του.

Ενας υπέροχος Μάρτιος για παιδιά στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η ζούγκλα του δάσους, οι χίλιες και μια νύχτες της Ανατολής, τα μυθικά τέρατα κι οι δράκοι μετακομίζουν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης που επιφυλάσσει ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από 2 έως 20 ετών στους χώρους του καθ΄ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου. 

Συνέδριο «Αξιολόγηση στην εκπαίδευση: Οργάνωση, Διοίκηση, Διδακτικό Υλικό»

Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Πολιτών σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Εταιρία Ελλάδας διοργανώνει το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Αξιολόγηση στην Εκπαίδευση: Οργάνωση, Διοίκηση, Διδακτικό Υλικό, Αναλυτικά Προγράμματα». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 8 έως 10 Απριλίου 2016 στην Αλεξανδρούπολη, στο ξενοδοχείο "Thraki palace". Το συνέδριο μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης όλων των ειδικοτήτων, χωρίς δαπάνη για το δημόσιο και εκτός ωρών λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα http://thraki.inpatra.gr/
Πηγή: www.diorismos.gr

Γιατί πρέπει να αφήνετε τα παιδιά να περπατούν έξω ξυπόλητα

Στην πόλη η αλήθεια είναι ότι δεν το συναντάμε συχνά αλλά τα καλοκαίρια στο χωριό όλο και κάποιο παιδάκι θα συναντήσετε να τρέχει χαρούμενο και αμέριμνο ξυπόλητο στο δρόμο.

Τι τύπος γονέα όμως είστε; Ανήκετε σε εκείνους τους γονείς που τους αρέσει να περπατούν ξυπόλητοι πάνω στους ζεστούς δρόμους του χωριού ή είστε από εκείνους που δένουν σφιχτά τα κορδόνια των παπουτσιών τους χειμώνα - καλοκαίρι. Ανεξάρτητα από το τι κάνετε, υπάρχουν πολλά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει το παιδί σας αν περπατάει χωρίς παπούτσια και δεν το λέμε εμείς. Η απάντηση έρχεται δια στόματος μητέρας!

Οι ερευνητές λένε ότι έχουν βρει έναν τρόπο για να διορθώσουν την εκπαιδευτική ανισότητα

Τα χαρισματικά και ταλαντούχα προγράμματα της Νέας Υόρκης τοποθετούν τα παιδιά σε τάξεις με ταχύρρυθμα προγράμματα μαθημάτων μεταξύ μιας πιο επιλεκτικής ομάδας συνομηλίκων. Οι γονείς αγωνίζονται να προετοιμάσουν τα 4χρονά τους για το τεστ που πρέπει να κάνουν για να μπουν στο πρόγραμμα, το οποίο ξεκινά από το νηπιαγωγείο, με την ελπίδα να τους δώσει την καλύτερη ευκαιρία να ανθίσουν καθώς μεγαλώνουν μέσω της βαθμολόγησης.

Έφηβοι - παιδιά: Δύσκολες συζητήσεις με γονείς

Τα περισσότερα παιδιά στην προ-εφηβεία (10 -12 χρόνων) και εφηβεία δεν μπορούν να μοιραστούν κάποια πράγματα με τους γονείς τους, είτε επειδή αυτοί δεν τους ακούνε, δεν τους καταλαβαίνουν ή τις περισσότερες φορές αντιδρούν υπερβολικά. Παρόλα αυτά υπάρχουν γονείς που έχουν καταφέρει αυτή την επικοινωνία και εμπιστοσύνη στη σχέση με τα παιδιά τους, κι ακόμη και οι έφηβοι ζητούν τη συμβουλή τους!

Γαλλία: Αντιμέτωποι με φυλακή οι γονείς που ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους στο Facebook

Ακόμα και με φυλάκιση απειλούνται οι Γάλλοι γονείς που ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους στο Facebook Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία που αυστηροποιήθηκε πρόσφατα, οι γονείς αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και ένα έτος και πρόστιμο έως 45.000 ευρώ αν δημοσιεύσουν λεπτομέρειες της ζωής τρίτων πρόσωπων ακόμα και αν είναι τα παιδιά τους χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεσή τους.

Θερινά Σχολεία Σύγχρονης Φυσικής για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου

Για 8η συνεχή χρονιά η Ένωση Ελλήνων Φυσικών διοργανώνει και αυτό το καλοκαίρι Θερινά Σχολεία στις εξής πόλεις:
Στην Ερέτρια 23-27 Ιουνίου 2016 και στα Γιαννιτσά 
Στη Μεσσήνη 28-31 Ιουλίου 2016 
Στην Κάλυμνο και στην Αίγινα 25-29 Αυγούστου 2016 

Παιδιά που συγκλονίζουν! Αψηφούν τους βομβαρδισμούς και κάνουν μάθημα στα συντρίμμια!

Η δίψα για μάθηση είναι πιο δυνατή από τον φόβο τους. Παιδιά, ακόμα και τεσσάρων ετών, αψηφούν τις επιθέσεις στο Χαλέπι και συνεχίζουν να πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο. Ένα σχολείο, που έχει αλλάξει τρεις φορές τοποθεσία, τα τελευταία χρόνια, λόγω των βομβαρδισμών.