Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Καλημέρα!


 

Στ. Πέτσας: Τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου

Τα σχολεία, όλων των βαθμίδων θα ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, εξηγώντας πως οι χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για αυστηροποίηση των μέτρων κατά της πανδημίας, είχε να κάνει με την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία τη συγκεκριμένη ημέρα.

Το «Παιδί της Χρονιάς» που βάλθηκε να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο

«Αυτό που θέλω να μεταδώσω στον κόσμο είναι η ιδέα ότι εγώ είμαι απλά ένα κορίτσι που αφιερώνεται στο πάθος του και αυτό μπορεί να το κάνει ο καθένας» λέει η Γκιταντζάλι Ράο, η 15χρονη Αμερικανίδα εφευρέτης με καταγωγή από την Ινδία, την οποία το περιοδικό «Τime» ανακήρυξε στις αρχές Δεκεμβρίου «Kid of the Year» 

Οι δράσεις από «Τα Βιβλία Παίζει» που γλυκαίνουν παιδικά όνειρα

Μία φωτογραφία στα social media που απεικόνιζε προσεγμένα πακεταρισμένες παιδικές πιτζάμες και παιδικά βιβλία, μας γέννησε το ενδιαφέρον να μάθουμε περισσότερα για αυτή την πρωτοβουλία αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτήν.

Κάπως έτσι, μάθαμε για την όμορφη πρωτοβουλία αλληλεγγύης «Πιτζάμα Project», και γνωρίσαμε το υπό σύσταση σωματείο «Τα Βιβλία Παίζει» και τη δράση του.

Χαμόγελο του Παιδιού : Απροστάτευτη η ιδιωτική ζωή των παιδιών από το Διαδίκτυο

Με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 21 Δεκεμβρίου, και αφορά την προστασία της Ιδιωτικής Ζωής στο Διαδίκτυο, «τα παιδιά βρίσκονται απροστάτευτα από τη σεξουαλική κακοποίηση και τη διαδικτυακή προβολή της», σε μια εποχή που το πρόβλημα διογκώνεται με εκθετικό ρυθμό, αναφέρει σε ανακοίνωσή του «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Το παιδί αρρώστησε, έχει κρυώσει ή έχει κοροναϊό;

Μέχρι πριν από την εμφάνιση της πανδημίας του κοροναϊού, οι πιο συνηθισμένες αρρώστιες που απασχολούσαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ήταν το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη. Τα συμπτώματα αυτών των δυο ιώσεων επικαλύπτουν το ένα το άλλο και είναι δύσκολο να γίνει η λεγόμενη διάφορο-διάγνωση. Τους τελευταίους μήνες όμως προστέθηκε και μία τρίτη πάθηση που μοιάζει σε πολλά σημεία με αυτές τις δυο και μιλάμε φυσικά για τον κορωνοϊό. Εχουμε λοιπόν τρεις παρόμοιες ασθένειες που όταν εμφανίζει ένα παιδί συμπτώματα, θα πρέπει ο παιδίατρος να μπορεί να ξεχωρίσει αν οφείλονται σε κρυολόγημα, σε γρίπη ή σε κοροναϊό.

Γίνε άντρας: Επαναπροσδιορισμός της αρρενωπότητας με το κακό αγόρι του μπαλέτου από την Κούβα

Ο Άντι Σούσα είναι χορευτής από την Κούβα. Ήδη από την ηλικία των 5 ετών ήξερε ότι είχε πάθος με τη σωματική κίνηση και αποφάσισε να κάνει μπαλέτο. Ωστόσο, παρ' όλη τη γοητεία του και τους συναρπαστικούς πολιτιστικούς πλουραλισμούς, το νησί της Καραϊβικής, εξακολουθεί να ευνοεί έναν συγκεκριμένο τύπο ηγεμονικής αρρενωπότητας που εκφράζεται με μάτσο συμπεριφορές. Παρόλο που είχε την ενθάρρυνση του πατέρα του, η εφηβεία του Σούσα σημαδεύτηκε από συμμαθητές και σχέσεις που προσπάθησαν να υπονομεύσουν την αρρενωπότητά του μέσω του εκφοβισμού και του τραμπουκισμού. 

Ο τυφλός δρομέας Thomas Panek έτρεξε 5 χλμ. χωρίς συνοδό με τη βοήθεια της Google

Τα τελευταία χρόνια συντελούνται μικρά θαύματα στο χώρο της τεχνολογίας. Αυτή τη φορά ένας τυφλός δρομέας κατάφερε να τρέξει πέντε χιλιόμετρα μόνος του, χωρίς συνοδό, κάνοντας χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε συνεργασία με τη Google.

Πρόκειται για τον 50χρονο Thomas Panek, ο οποίος διευθύνει τον οργανισμό Guiding Eyes for the Blind. Παθιασμένος με το τρέξιμο, το 2019 στράφηκε στη Google και μαζί συνεργάστηκαν για το Project Guideline, ένα πρόγραμμα που θα επέτρεπε την πλήρη κινητική ανεξαρτησία σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

Προβολή: Φυσικές επιστήμες για το νηπιαγωγείο

Τα παιδιά διαθέτουν μια έμφυτη περιέργεια που τα παρακινεί να εξερευνούν, με κάθε ευκαιρία, τον κόσμο γύρω τους. Ποιος δε θα ήθελε να ενθαρρύνει αυτούς τους μικρούς εξερευνητές στο συναρπαστικό ταξίδι της γνώσης και της ανακάλυψης;

Κουίζ για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου

Παίζουμε τα κουίζ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και μαθαίνουμε διαδραστικά για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Κουίζ για παιδιά, για τη διαδικτυακή διαφήμιση, για εφαρμογές όπως το youtube, το Snapchat, το instagram, αλλά και τις ψευδείς ειδήσεις, τη ρητορική μίσους και το αν προσλαμβάνουν θετικά το σώμα τους.Περιηγηθείτε στον ιστότοπο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και ανακαλύψτε τα.

«Επενδύστε στα βρέφη και στα νήπια»

«Ο πρώτος κρίκος στην αλυσίδα της επαγγελματικής επιτυχίας ή αποτυχίας μας μπαίνει στα πρώτα τρία χρόνια της ζωής μας». Την παραπάνω πεποίθηση επαναλαμβάνει πολλές φορές ο καθηγητής Οικονομικών στο Γέιλ και μέλος της επιτροπής Πισσαρίδη, Κώστας Μεγήρ, στη διάρκεια της συνέντευξής μας για τη σχεδιαζόμενη αναδιαμόρφωση της προσχολικής αγωγής στη χώρα μας. Την εν λόγω μεταρρύθμιση, που περιλαμβάνεται ακροθιγώς και στις προτάσεις Πισσαρίδη, έχει αναλάβει ομάδα εργασίας, η οποία συστάθηκε τον Οκτώβριο με πρωτοβουλία της υφυπουργού αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου. Στην επιστημονική ομάδα συμμετέχουν πολλοί Ελληνες πανεπιστημιακοί υπό τον συντονισμό του καθηγητή Μεγήρ και με τη συμβουλευτική υποστήριξη της καθηγήτριας Παιδικής Υγείας και Ανάπτυξης στο UCL, Σάλι Γκράνθαμ Μαγκρέγκορ, ενώ στο φιλόδοξο πρότζεκτ συνδράμουν και ερευνητές από τη διαΝΕΟσις.