Τα παιδιά από οικογένειες μεταναστών που μόλις έφθασαν σε μια χώρα είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν διαχωρισμό και να καταλήξουν στα σχολεία με λιγότερους πόρους, σύμφωνα με νέα μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Αυτό οδηγεί σε χαμηλότερες σχολικές επιδόσεις, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα παιδιά να εγκαταλείψουν πρόωρα το σχολείο. Από τη μελέτη προκύπτει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν στοχοθετημένη υποστήριξη μέσω της εκπαίδευσης για τα παιδιά των μεταναστών, όπως εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς και συστηματική συμμετοχή των γονέων και των κοινοτήτων προκειμένου να βελτιωθεί η ένταξή τους.
Δευτέρα 15 Απριλίου 2013
Μάθε παιδί μου ποδήλατο
Οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα είναι ιδανικές για ποδήλατο όλο το χρόνο. Η Άνοιξη όμως είναι η καλύτερη εποχή για να μυηθούν οι μικροί στα μυστικά του πεταλιού. Ο καιρός – ούτε πολύ κρύο ούτε πολλή ζέστη – βοηθάει για να δώσετε στα παιδιά σας τα πρώτα μαθήματα ποδηλάτου.
Βιβλιοκριτική: "Το Σκλαβί"
Η βιβλιοκριτική που ακολουθεί είναι από το ιστολόγιο Bookworm (τίτλος αρχικής ανάρτησης: "Η σιωπή του χεριού")
Ένα από τα παιδικά βιβλία που αγαπώ πολύ είναι "Το Σκλαβί" (Κέδρος, 2000), μια ασυνήθιστη ιστορία αγάπης που βασίζεται στο ομώνυμο παραμύθι του 18ου αι. από τη Σύμη και το οποίο η Ξένια Καλογεροπούλου ξαναέγραψε και διασκεύασε για το θέατρο, παράσταση η οποία τιμήθηκε με το βραβείο "Κάρολος Κουν" ως το καλύτερο ελληνικό θεατρικό έργο (στο σύνολο των θεατρικών έργων κι όχι μόνο των παιδικών) της περιόδου 2000-2001.
Γιατί οι πρυτάνεις αντιδρούν στη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών
Πολλοί θεώρησαν υπερβολικό το να συμπεριλάβουν οι πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων το ζήτημα με τους «αιώνιους» φοιτητές στο πρόσφατο ψήφισμα της Συνόδου τους όπως και τη επικείμενη διαγραφή τους τον Σεπτέμβριο. Άλλοι έκριναν ότι πρόκειται για σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, χωρίς δραστικές αποφάσεις, αλλά με έλεγχο των διαγραφών «κατά περίπτωση». Γεγονός αναμφισβήτητο όμως παραμένει ότι παρά τις «γενναίες» προσπάθειες που έκαναν υπουργοί και διοικήσεις των πανεπιστημίων τα προηγούμενα χρόνια, περισσότεροι από 150.000 άτομα πανελλαδικά παραμένουν στην κατηγορία των «αιωνίως» φοιτούντων, ξεχειλώνοντας σε βαθμό ανεπίτρεπτο τα αρχεία των ανωτάτων ιδρυμάτων της χώρας.
Εθελοντής Γείτονας και γραμμή SOS 1065
Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Εθελοντής Γείτονας» μπορεί κάποιος να βοηθήσει μία γιαγιά ή έναν παππού στην πολυκατοικία ή τη γειτονιά του.
Σε περίπτωση άμεσης και έκτακτης ανάγκης του ηλικιωμένου η Γραμμή Ζωής θα επικοινωνήσει με τον «Εθελοντή Γείτονα» για να σταθεί δίπλα του μέχρι να φτάσει η απαραίτητη βοήθεια.
Το αφιλόξενο λεωφορείο & η ταλαιπωρία της Μαρίας στο δρόμο προς το σχολείο της
Βρέφος στη θερμοκοιτίδα, η Μαρία, υπέστη εγκεφαλική παράλυση. Μεγάλωσε σε ένα αναπηρικό καροτσάκι το οποίο είναι πια κομμάτι του εαυτού της – χωρίς αυτό δεν μπορεί να μετακινηθεί. Στα 18 της σήμερα, η κανονικότητα της ζωής της εξαρτάται από αυτό. Η Μαρία ζει όπως όλοι οι συνομήλικοί της. Πηγαίνει στο σχολείο – με το καροτσάκι της φυσικά. Η μητέρα της, Ελένη Στάμου, τη συνοδεύει καθημερινά μέχρι το σχολείο, κάνουν μαζί τη διαδρομή από το σπίτι, πάντα με το αστικό λεωφορείο.
Άποψη: Άννα Δαμιανίδη "Σκατά, σκατά, σκατά..."
Είδα αυτό το βίντεο με τις φοιτήτριες που βρίζουν τον καθηγητή τους, πρόεδρος της Σχολής τους είναι μάλιστα, κάθεται αμίλητος σε μια θέση αμφιθεάτρου ανάμεσά τους... Περιμένεις κάτι να πει, δεν λέει τίποτε. Δεν θα έπρεπε, μου είπε μια γνωστή μου καθηγήτρια, θα ήταν επικίνδυνο να μιλήσει, μπορεί να τον χτυπούσαν... Έχει συμβεί να χτυπήσουν καθηγητές αν τολμήσουν να τους πάνε κόντρα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)