Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

15 στρατηγικές για να βοηθήσουμε τα παιδιά με αυτισμό που χτυπάνε το κεφάλι τους.

Μια συχνή αυτοτραυματική συμπεριφορά στον αυτισμό είναι το χτύπημα του κεφαλιού (σε τοίχους, πατώματα έπιπλα), μια συμπεριφορά που είναι επικίνδυνη. Πολλοί γονείς ανησυχούν μήπως το παιδί του τραυματιστεί σοβαρά ή πάθει μόνιμη βλάβη στο κεφάλι ή στον εγκέφαλο με αυτό τον τρόπο. Αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν.

Αρχικά θα πρέπει να προσπαθήσουν να εντοπίσουν τις αιτίες αυτής της συμπεριφοράς. Στη συνέχεια μπορούν να εφαρμόσουν μια ή περισσότερες από τις στρατηγικές που θα αναλυθούν παρακάτω.

Πώς γίνεται η εγγραφή για τα «πρωτάκια» σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά: Τα 15+1 «SOS» για τους γονείς

Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα η πλατφόρμα για την εγγραφή παιδιών στα δημόσια Νηπιαγωγεία και στην Α’ τάξη του Δημοτικού σχολείου.
Πρόκειται για την πλατφόρμα proti-eggrafi.services.gov.gr, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή για το διάστημα από Τρίτη 1η Μαρτίου 2022 έως και Κυριακή 20η Μαρτίου 2022.

Στα νηπιαγωγεία εγγράφονται παιδιά που γεννήθηκαν το 2017 και το 2018. Η διαδικασία αίτησης εγγραφής είναι πολύ απλή (*αναλυτικές οδηγίες στο τέλος του κειμένου). Ο γονέας – κηδεμόνας, αφού αυθεντικοποιηθεί με τους κωδικούς στο Taxisnet, θα επιλέξει το νηπιαγωγείο που αντιστοιχεί στην διεύθυνση κατοικίας του και θα υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση εγγραφής του νηπίου καθώς και τα υπόλοιπα στοιχεία που απαιτούνται, μέσω της πλατφόρμας proti-eggrafi.services.gov.gr.

Ξεκινούν οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία και στην Α΄ τάξη Δημοτικού

Τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνουν την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας για το σχολικό έτος 2022-2023. Πρόκειται για την πλατφόρμα proti-eggrafi.services.gov.gr, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή για το διάστημα από Τρίτη 1η Μαρτίου 2022 έως και Κυριακή 20η Μαρτίου 2022.

Δάσκαλε, τι βαθμό πήρες στην ατομική αξιολόγηση;

Ο εκπαιδευτικός κινητοποιεί τους μαθητές του να συμμετάσχουν στο μάθημα; Είναι ισότιμη η συμμετοχή όλων στο μάθημα; Είναι μεταδοτικός ο εκπαιδευτικός ή μήπως απλώς… παπαγαλίζει το βιβλίο; Αξιοποιεί την πληροφορική στο μάθημα και ποια είναι τα μαθησιακά αποτελέσματα των παιδιών; Ορισμένα από τα ερωτήματα για τη σχολική διαδικασία που απασχολούν υπευθύνους και κοινωνία, αλλά επί δεκαετίες τεκμηριωμένη απάντησή τους δεν υπήρχε.

Μαθητές έφτιαξαν πλατφόρμα υποστήριξης κοριτσιών και γυναικών που υφίστανται βία στο διαδίκτυο

Μία πλατφόρμα που θα υποστηρίζει γυναίκες και κορίτσια άνω των 12 ετών που υφίστανται βία μέσω διαδικτύου, λαμβάνοντας μηνύματα προσβλητικά, απειλητικά ή πορνογραφικού περιεχομένου, δημιούργησε μία ομάδα εφήβων.

Πρόκειται για δέκα μαθητές γυμνασίου, ενός ορεινού, δυσπρόσιτου και απομονωμένου χωριού πεντακοσίων κατοίκων, την Κλειτορία Καλαβρύτων, οι οποίοι στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος/διαγωνισμού Junior Achievement Greece, ετοίμασαν μία εικονική επιχείρηση με την επωνυμία «Flying», για να στηρίζει θύματα έμφυλης ψηφιακής βίας. Μάλιστα, στο κομμάτι της αντιμετώπισης του συγκεκριμένου φαινομένου, θα συμμετέχουν νεαροί επιστήμονες, που στο παρελθόν υπήρξαν μαθητές του ίδιου σχολείου.

Κατερίνα Θέου: «Ο αυτισμός σου μαθαίνει να εκτιμάς τα βήματα και όχι τα άλματα»

Πώς είναι να μεγαλώνεις ένα παιδί που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού; Πόσο ευαισθητοποιημένη είναι η κοινωνία και η πολιτεία; Πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση και η πρώιμη παρέμβαση; Η Κατερίνα Θέου μιλά στο Mothersblog.gr για το δικό της ταξίδι και περιγράφει τις ομορφιές και τις δυσκολίες όπως τις βίωσε.

Quite time: Ήσυχες δραστηριότητες για… ανήσυχα νήπια

Ήσυχες δραστηριότητες για να απασχολήσετε το νήπιο, που δεν θέλει να κοιμηθεί το μεσημέρι

Οι ήσυχες δραστηριότητες κρατούν το μικρό σας απασχολημένο (και το κεφάλι σας ήσυχο) όταν ο μεσημεριανός ύπνος δεν του φαίνεται πια τόσο καλή ιδέα… Άλλες φορές νωρίτερα κι άλλες αργότερα, η ώρα αυτή έρχεται για όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να χάνουν – κυριολεκτικά – τον ύπνο τους.

Ημέρα Σπανίων Παθήσεων: Σπάνιοι Μοναδικοί – Ορφανοί Όχι

Έχω την ευτυχία και τύχη να ζω με αόρατη αναπηρία, να γνωρίζω μοναδικούς ανθρώπους με σπάνιες παθήσεις, να εμπνέομαι καθημερινά. Αν κάτι αξίζει να θυμόμαστε σήμερα – ημέρα των σπανίων παθήσεων -, είναι το νούμερο 95. Και αυτό μέχρι να το μηδενίσουμε. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

Αλήθειά πόσους σπάνιους γνωρίζουμε;

Οι σπάνιες καρδιοπάθειες μάλλον προτιμούν τα αγόρια

Αλματώδη βήματα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα της θεραπείας των σπάνιων καρδιαγγειακών παθήσεων και περιλαμβάνουν νέες πρωτοποριακές κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, θεραπείες παρεμβολής RNA και μονοκλωνικά αντισώματα για την ακριβή στόχευση της εστίας της νόσου.

Διαδικτυακή συζήτηση «Παιδική Κακοποίηση στο Άβατο των Ιδρυμάτων»



Τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συζήτηση  με θέμα «Παιδική Κακοποίηση στο Άβατο των Ιδρυμάτων». Τη συζήτηση οργάνωσε η ομάδα «Δεσμοί Καρδιάς- Υποψήφιοι Ανάδοχοι & Θετοί Γονείς Ν. Ευβοίας» 

Στοματοπροσωπική Σχιστία: Μια σπάνια νόσος που αντιμετωπίζεται

«Ενωθείτε μαζί μας, για να δυναμώσουμε τις Σπάνιες Φωνές» είναι φέτος το σύνθημα της Ημέρας Σπάνιων Νοσημάτων που τιμάται την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου. Στον επίσημο ιστοχώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις σπάνιες παθήσεις περιλαμβάνονται και οι στοματοπροσωπικές σχιστίες, οι οποίες εμφανίζονται σε περίπου 11 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο και σε 15.000 περίπου στην Ελλάδα. Ύψιστης σημασίας κρίνεται η ακριβής γενετική διάγνωση και η επιλογή του κατάλληλου σχεδίου θεραπείας από τους κατάλληλους ειδικούς