Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Δυσλεξία και προβλήματα μνήμης

πηγή
Ένα κοινό χαρακτηριστικό των ατόμων με δυσλεξία είναι η δυσκολία που παρουσιάζουν σε μνημονικά έργα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα άτομα με δυσλεξία έχουν προβλήματα μνήμης γενικά. Η δυσκολία τους έγκειται στην εργαζόμενη μνήμη. Ίσως είστε περισσότερο εξοικειωμένοι με τους όρους βραχύχρονη και μακρόχρονη μνήμη. Η εργαζόμενη μνήμη είναι λίγο παρεξηγημένη και δεν της δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία, μολονότι συνδέεται στενά και με τα δύο είδη μνήμης. 

ONASSIS ΣΤΕΓΗ: Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό (2021-2022)

Πώς μπορεί το κλειδί του σολ να ξεκλειδώσει συναισθήματα και δεξιότητες παιδιών που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού; Ένα εργαστήριο μουσικής για γονείς και παιδιά, το οποίο απελευθερώνει την επικοινωνία με νότες και ρυθμό.

Για ένατη χρονιά, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση, «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό», φέρνει σε επαφή με τη μουσική μεικτές ομάδες παιδιών, με και χωρίς διαταραχή αυτιστικού φάσματος, μαζί με τους γονείς τους. Εδώ, «γλώσσα επικοινωνίας» γίνονται οι νότες, οι ήχοι και ο ρυθμός, ενώ το πιάνο, η φλογέρα ή το σαξόφωνο αποτελούν τα μέσα αυτής της επικοινωνίας.

Οταν οι γονείς διαφωνούν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους

Η αστήρικτη από κάθε άποψη ανησυχία για επιπτώσεις στη γονιμότητα των παιδιών και για ενδεχόμενες μακροχρόνιες συνέπειες, η οποία τροφοδοτείται από ψευδή δημοσιεύματα, κρατάει πολλούς γονείς μακριά από την απόφαση να εμβολιάσουν το παιδί τους. Προς το παρόν στη χώρα μας έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 170.000 παιδιά και έφηβοι και συγκεκριμένα το 19% των παιδιών ηλικίας 12 έως 14 ετών και το 33% των εφήβων ηλικίας 15 έως 17. Για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών οι αρμόδιες αρχές περιμένουν τις σχετικές εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, FDA) προκειμένου να εξετάσουν αυτό το ενδεχόμενο. Και όπως ανέφερε στην «Κ»ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, «εξελίξεις και αποφάσεις σχετικά με τον εμβολιασμό των μικρότερων παιδιών αναμένονται προς το τέλος του έτους»

Μια Ελληνίδα στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού: «Να ανεβάσουμε τα παιδικά δικαιώματα στην κορυφή των προτεραιοτήτων»

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, που μόλις αρχίζουμε να εκτιμάμε τις συνέπειες της πανδημίας στους ανηλίκους, την προεδρία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού αναλαμβάνει για έναν χρόνο μια Ελληνίδα δικηγόρος, η Θεώνη Κουφονικολάκου, Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Συναντηθήκαμε ακριβώς πριν από την ανάληψη των νέων καθηκόντων της, στο 25ο ετήσιο Συνέδριο του Δικτύου Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού, στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα. Η συζήτησή μας ξεκίνησε από τις σοβαρές ψυχικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και των περιοριστικών μέτρων της, ένα από τα συμπεράσματα που παρουσιάστηκαν στο πάνελ των επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Η κρυφή πανδημία της ορφάνιας: Κάθε 12 δευτερόλεπτα ένα παιδί χάνει από Covid-19 τον άνθρωπο που το φρόντιζε

Συγκλονιστικές μελέτες για τις τραγικές παράπλευρες απώλειες της πανδημίας του κορονοϊού με επίκεντρο τα παιδιά, βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με την έρευνα που ανέδειξε στην χθεσινή ενημέρωση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων ένα παιδί χάνει το γονιό του, ενώ άλλη πρόσφατη μελέτη κάνει λόγο για 1,5 εκατομμύριο παιδιά παγκοσμίως κάτω των 18 ετών, που έχουν χάσει γονέα, παππού και γιαγιά λόγω της νόσου Covid-19.

Δημήτρης Αντωνίου: Παρουσιάζει το νέο του βιβλίο «Η τέχνη της αισιοδοξίας» στον τόπο του ατυχήματός του

Λίγες ώρες πριν κλείσουν 15 χρόνια από το ατύχημα που τον καθήλωσε στα 16 του χρόνια σε αναπηρικό αμαξίδιο, ο θεσσαλονικιός Δημήτρης Αντωνίου παρουσιάζει το νέο του βιβλίο «Η τέχνη της αισιοδοξίας», θέλοντας να μοιραστεί τις σκέψεις και τις ιδέες που τον βοηθούν όλα αυτά τα χρόνια να μην χάνει το χαμόγελό του.

Ένα βιβλίο που, όπως εξηγεί ο ίδιος στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θέλει να δωρίσει σε κέντρα αποκατάστασης, παιδοψυχιατρικές μονάδες, βιβλιοθήκες και άλλες δομές, ώστε να βοηθήσει να σχηματιστεί το χαμόγελο σε όποιον το έχει ανάγκη. «Ήδη, τα μηνύματα που παίρνω απ΄ όλη την Ελλάδα δείχνουν ότι υπάρχει κόσμος που περιμένει να το διαβάσει και να τού γεννήσει την ελπίδα».

Βουλή των Εφήβων 2021-2022: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις των σχολείων

Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων θα πραγματοποιηθεί από 11 Οκτωβρίου 2021 έως τις 24 Οκτωβρίου 2021

Σε συνέχεια του με αρ. πρωτ. Φ14.1/120265/Δ2/24-9-2021 εγγράφου του Υ.ΠΑΙ.Θ. με θέμα «Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Βουλή των Εφήβων: Βήματα Δημοκρατίας-Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή” ΚΣΤ’ Σύνοδος-σχ. έτος 2021-2022» και σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. 1126/1-10- 2021 επιστολή του Γενικού Γραμματέως του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σας ενημερώνουμε ότι τα Λύκεια που επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων μπορούν να αποστείλουν αίτηση-δήλωση από τις 11 Οκτωβρίου 2021 έως τις 24 Οκτωβρίου 2021 μέσω της ιστοσελίδας www.efivoi.gr/scholeia (με κοινό κωδικό για όλα τα σχολεία: 2022). Για το σχολικό έτος 2021-22 κεντρική θεματική του προγράμματος είναι: Ψηφιακός Κόσμος: κωδικός Δημοκρ@τία #ενημερώνομαι#κρίνω#παρεμβαίνω.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Συνηγόρων του Παιδιού για την προστασία ων παιδιών που μετακινούνται

Μετά το Συνέδριο στην Αθήνα, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Συνηγόρων του Παιδιού, αναγνωρίζοντας τις επείγουσες ανάγκες στα πεδία της διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας και της προστασίας των παιδιών που μετακινούνται, δημοσίευσε τις δύο δηλώσεις του:
-Η πρώτη (http://enoc.eu/.../FV-ENOC-Position-Statement-on-COVID19...) μιλάει για τα περιοριστικά μέτρα, τις οδυνηρές επιπτώσεις τους στα παιδιά, τα διαχρονικά κενά των συστημάτων παιδικής προστασίας και τη στρατηγική για το μέλλον, ενώ περιλαμβάνει -όπως πάντα- τις συστάσεις των Ευρωπαίων Εφήβων Συμβούλων του ENOC.

Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς στην ΑΜΚΕ Σύμπλευση

Στο πλαίσιο του 14ου STATE OF THE ART Πανελλήνιου Συνεδρίου Εφηβικής Υγείας, η ΑΜΚΕ Συμπλευση έλαβε από την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής το Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος "Πρόστατέυσου".
Το πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Διάπλου του 2021, έχει ως στόχο την ενδυνάμωση των εφήβων απέναντι στη βία και την παρενόχληση.

Κοινωνική ιστορία (σε ΕΝΓ): Γιατί είναι σημαντικό να κάνω το εμβόλιο;

Στα πλαίσια του έργου Sign Links δημοσιεύτηκε η κοινωνική ιστορία "Γιατί είναι σημαντικό να κάνω το εμβόλιο;" της Έρης Παπαμιχαλοπούλου και με απόδοση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από την Ευανθία Πλαχούρα.

ΟΜΚΕ: Ενημέρωση για τη διάταξη που αφορά την κατάργηση του κριτηρίου γνώσης ξένης γλώσσας

Εν συνεχεία της υπ’ αρ. πρωτ. 663/04-10-2021 επιστολής της ΟΜ.Κ.Ε., το Υπουργείο Εσωτερικών, Γ.Γ. Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα μας διαβεβαίωσε ότι η διάταξη που αφορά την κατάργηση του κριτηρίου γνώσης ξένης γλώσσας για την πρόσληψη κωφών και βαρήκοων ατόμων μέσω ΑΣΕΠ παραμένει σε ισχύ.