Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Sexting, η μόδα που παγιδεύει τους εφήβους

Τα παιδιά κάνουν λάθη. Τα παιδιά μπορούν να γίνουν πολύ σκληρά. Αυτές οι δύο αλήθειες, ξεχειλωμένες στον υπερθετικό τους, «πρωταγωνιστούν» στην ιστορία που φέρνει στο φως σήμερα η «Κ». Μια υπόθεση που αφορά τη 14χρονη Μ. (δεν αποκαλύπτουμε τα στοιχεία της για προφανείς λόγους), αλλά θα μπορούσε να αφορά περίπου οποιονδήποτε.

Πόσες λέξεις πρέπει να λένε τα δίχρονα;

Τα δίχρονα παιδιά που δεν χρησιμοποιούν περισσότερες από 50 λέξεις ενδεχομένως να εμφανίσουν προβλήματα στον λόγο, όπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα από αμερικανούς επιστήμονες

Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά που εμφανίζουν καθυστέρηση στην ομιλία ανακτούν το «χαμένο έδαφος» μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, οι επιστήμονες τονίζουν ότι υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός παιδιών των οποίων η λεκτική καθυστέρηση μπορεί να τα συνοδεύσει μέχρι και το σχολείο, δημιουργώντας προβλήματα στην ανάγνωση αλλά και στη γενικότερη διαδικασία της μάθησης.

Εκπαίδευση με χαρακτήρα ταξικό

Ένα ταξικό δημόσιο σχολείο καταγράφει η έρευνα της Palmos Anlysis για το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής, επισημαίνοντας τις ανισότητες που προκύπτουν στο δρόμο των μαθητών από τη δευτεροβάθμια προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μπορεί η συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις να ανέρχεται στο 90%, δίνοντας την εικόνα μια σχεδόν καθολικής συμμετοχής για είσοδο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ωστόσο οι προοπτικές επιτυχίας σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό από το οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο της οικογένειας και την εξωσχολική υποστήριξη.

Τι μαθαίνουν τα παιδιά από τα ζώα;

Η σχέση του ανθρώπου με τα κατοικίδια ζώα συντροφιάς ξεκίνησε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όταν άρχισε και η εξημέρωσή τους. Τα παιδιά αγαπούν ιδιαίτερα τα ζώα.

Ορθοπεταλιές #48 - Το ποδήλατο στα σχολικά βιβλία και την Εκπαίδευση

Αρκετοί επισημαίνουν τα τελευταία χρόνια ότι για να περιοριστεί η χρήση αυτοκινήτου στην Ελλάδα και να αυξηθεί η χρήση ποδηλάτου αυτό πρέπει να ξεκινήσει από την Εκπαίδευση. Και μάλιστα από πολύ μικρές ηλικίες. Το τονίζουν πολλές φορές και οι αναγνώστες του blog στα σχόλια που «ανεβάζουν». 

Οι σχολικές διακοπές σε 8 χώρες της Ευρώπης

Η επικείμενη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την επιμήκυνση του σχολικού έτους ήταν μία από τις κυρίαρχες ειδήσεις των εκπαιδευτικών θεμάτων για την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου. Ο κ. Αρβανιτόπουλος επικαλούμενος τη μικρή διάρκεια του σχολικού έτους προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές ώστε να αυξηθούν οι μέρες διδασκαλίας.

Να ρεζιλεύουν ή να αγνοούν τους νεοναζιστές φοιτητές;

Πονοκέφαλο προκαλούν οι νεοναζιστές φοιτητές στα γερμανικά πανεπιστήμια τα οποία δεν γνωρίζουν πώς να τους αντιμετωπίσουν: να τους κατονομάσουν και να τους εκθέσουν, να τους αποβάλουν ή απλώς να τους αγνοήσουν;