Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

6 καταστάσεις στο σχολείο που αποτελούν πρόκληση (στον κοινωνικό τομέα) για τα παιδιά με δυσκολίες μάθησης και προσοχής.

Κοινές δραστηριότητες στο σχολείο όπως το φαγητό και το διάλειμμα δίνουν στο παιδί την ευκαιρία της κοινωνικοποίησης στο σχολείο. Αλλά αυτές οι κοινωνικές καταστάσεις μπορεί κάποιες φορές να είναι πρόκληση για τα παιδιά με δυσκολίες μάθησης και προσοχής. Δείτε πώς.

Υπερδιπλάσια η ανεργία στα άτομα με αναπηρία την τελευταία δεκαετία

Αλματώδη αύξηση παρουσιάζει η ανεργία των ανθρώπων με αναπηρία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στη Βουλή και στην αρμόδια επιτροπή Ισότητας & δικαιωμάτων του ανθρώπου ο Σπύρος Πρωτοψάλης, διοικητής του ΟΑΕΔ.

Με βάση τα όσα ανέφερε ξεπερνούν τις 26 χιλιάδες οι καταγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του οργανισμού. Επίσης ο αριθμός των ανέργων έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια.

Οι μαθητές του Έβρου δείχνουν τον δρόμο για οικολογία και οικονομία στα σχολεία!

Η δράση ανακύκλωσης τηγανελαίων που ξεκίνησε πριν 6 χρόνια το 3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, πρέπει να ενισχυθεί από τους Δήμους, με τη δημιουργία περισσότερων σημείων συλλογής

«Υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες για την Αλεξανδρούπολη, που δυστυχώς δεν εκμεταλλευόμαστε», αναφέρει ο καθηγητής του 3ου ΓΕΛ Κοσμάς Κοσμίδης

Φόβος για τον οδοντίατρο; Βοηθήστε το παιδί να το ξεπεράσει

Τα τακτικά ραντεβού του παιδιού στον οδοντίατρο είναι απαραίτητη για προϋπόθεση για την διατήρηση των δοντιών σε καλή κατάσταση αλλά αποτελούν παράλληλα μια καλή ευκαιρία για να υιοθετήσει, με την σειρά του, συνήθειες στοματικής υγιεινής, που θα το κρατήσουν υγιές.

Από τα μάτια του παιδιού όμως το ραντεβού στον οδοντίατρο μπορεί να αποτελέσει τρομακτική εμπειρία, αφού πρέπει να καθίσει σε ένα ανοίκειο χώρο ενώ περιβάλλεται από άγνωστα μεταλλικά αντικείμενα που κάνουν έντονο θόρυβο.

Τι κάνει τα βρεφικά παλαμάκια τόσο σημαντικά;

Το μικρούλι σας ακόμη δεν λέει ούτε μια λέξη, όμως προσπαθεί διαρκώς να επικοινωνήσει μαζί σας. Από τα «αγκού» που ακούγονται τόσο μα τόσο χαριτωμένα, μέχρι τα χαμόγελα που έχει αρχίσει να μοιράζει αφειδώς, κάθε του κίνηση επιδιώκει να οικοδομήσει έναν κώδικα επικοινωνίας. Και οι χειρονομίες κατέχουν κεντρική θέση σε αυτή την προσπάθεια. Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, το «γεια» που κάνει με το χεράκι του, τα παλαμάκια και το γεγονός ότι έχει αρχίσει να δείχνει πράγματα με το δάχτυλό του, είναι τόσο σημαντικά όσο και η πρώτη του λέξη.

Δράση: Σου χαρίζω ένα βιβλίο


Όταν το μπάσκετ με αμαξίδιο γίνεται… ανεξίτηλη τέχνη

Είναι μια… καλαθομηχανή στο μπάσκετ με αμαξίδιο. Λέγεται Παναγιώτης Διμπιτούζης κι είναι απίστευτη… persona. Παίκτης, ο οποίος μπήκε στον χώρο, θέλοντας να τιμήσει την προσπάθεια του αδερφού του Άγγελου, ενός εκ των παλαιοτέρων εν ενεργεία μπασκετμπολιστών με αμαξίδιο. Στην πορεία μπορεί και να έγινε καλύτερος, αλλά δεν θα σπείρουμε διχόνοια στην οικογένεια.

Η σιωπή μας, «συνεργός» θυτών οικογενειακής βίας

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ένας άνδρας στο Ηράκλειο φέρεται να πυροβόλησε και να σκότωσε τη σύζυγό του. Η είδηση απασχόλησε τα ΜΜΕ και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, το ζευγάρι είχε «προβλήματα», ο άνδρας «κακομεταχειριζόταν» εδώ και καιρό τη γυναίκα του. Μολονότι εκτός αυστηρών πλαισίων αρμοδιότητάς τους, οι δύο γυναίκες επικεφαλής αξιωματικοί του νεοσύστατου τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, που ξεκίνησε να λειτουργεί την 1η Νοεμβρίου στη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (ιδρύθηκε με Π.Δ. τον περασμένο Απρίλιο), ζήτησαν να ενημερωθούν για την υπόθεση. Εκτός των άλλων, ενδιαφέρονταν για μία κρίσιμη λεπτομέρεια: Είχαν προηγηθεί καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία από το θύμα ή από τρίτους; Αν ναι, τι συνέβη και φτάσαμε εκεί; Αν όχι, γιατί αυτή η γυναίκα και ο περίγυρός της δεν ένιωσαν την απαραίτητη εμπιστοσύνη προς την Αστυνομία ώστε να καταγγείλουν μια βίαιη συμπεριφορά;

Μπούλινγκ στα σχολεία: Αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα βίας

Οι εκπαιδευτικοί παροτρύνουν τα παιδιά, να τους ενημερώνουν όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα στο σχολείο ή όταν αντιλαμβάνονται ότι κάποιος συμμαθητής τους έχει πέσει θύμα βίας.

Το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας και των γονέων προκάλεσε το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «Εθνους της Κυριακής», για το «μπούλινγκ» στα σχολεία με δεδομένο ότι καθημερινά αυξάνονται τα κρούσματα βίας. Προχτές, ήρθε στη δημοσιότητα, ένα ακόμη ανησυχητικό περιστατικό, αυτή την φορά στο ΕΠΑΛ της Πάτρας , όταν ένας μαθητής γρονθοκόπησε άγρια συμμαθητή του, ο οποίος κατέληξε στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα στη γνάθο και χρειάστηκε να χειρουργηθεί.Τα απανωτά κρούσματα βίας έχουν θορυβήσει τόσο την εκπαιδευτική όσο και το υπουργείο Παιδείας, το οποίο από τη νέα σχολική χρονιά θα λάβει μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία . 

Καβάλα: Παιδιά από το Αφγανιστάν κράτησαν το χέρι ηλικιωμένων

«Να είστε αισιόδοξοι και να αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες της ζωής με θάρρος, πίστη και δύναμη». Η κ. Έφη, μητέρα και γιαγιά, δεν θα μπορούσε να δώσει καλύτερη συμβουλή, ειδικά σε μικρά παιδιά που ήρθαν στην Ελλάδα από το Αφγανιστάν, για να βρουν μαζί με τους γονείς τους την ελπίδα και μία προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον.