Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

To πρόβλημα του Molyneux

Αν ένα τυφλό άτομο ξαφνικά αποκτήσει την ικανότητα να βλέπει, θα μπορέσει να αναγνωρίσει αποκλειστικά και μόνο με την όραση τα αντικείμενα που προηγουμένως αντιλαμβανόταν μέσω της αφής; 

Το ερώτημα αυτό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της ανθρώπινης αντίληψης, γνωστό ως πρόβλημα του Molyneux, που απασχόλησε τους φιλοσόφους για 4 αιώνες πριν μπορέσει να απαντηθεί τελικά από την επιστήμη της νευροψυχολογίας, καθώς σχετίζεται με τον τρόπο σχηματισμού των αναπαραστάσεων στον εγκέφαλο. 

Η Ιρμα, ο Φοίβος, η Βικτώρια…

Πάντοτε αναρωτιόμουν για ποιον λόγο στις ελληνικές πόλεις δεν βλέπουμε να κυκλοφορούν άτομα με αναπηρία. Είναι ελάχιστες οι φορές που είδα τυφλό να περπατάει στους δρόμους της Αθήνας ή ανάπηρο με το καροτσάκι του να κάνει τη βόλτα του. Στο εξωτερικό θα τους συναντήσεις να κυκλοφορούν με την ευκολία που κυκλοφορείς και εσύ, ο αρτιμελής. Μήπως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ΑμεΑ; Φυσικά και δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αλλά είναι τέτοια η σχέση της κοινωνίας μας με το «διαφορετικό», που ο ανάπηρος πρέπει να παλέψει όχι μόνο με τις δυσκολίες που του προκαλεί η αναπηρία του, αλλά και με την ανικανότητα των φορέων και τη γενικότερη έλλειψη παιδείας της ελληνικής κοινωνίας.

Πόσο επηρεάζονται τα παιδιά από την τηλεόραση;

Όχι όσο νομίζουμε! Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα παιδιά δεν γίνονται κακότροπα από τα τηλεοπτικά προγράμματα ή τα video games.

Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Archives of Diseases in Childhood, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και η τηλεόραση δεν είναι τόσο σημαντικά στην κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών όσο είναι ο τρόπος ανατροφής τους και η σχέση τους με τους γονείς τους. 

Εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους τον Απρίλιο στο ΟΞΥΓΟΝΟ

Για μικρούς

Σάββατο 13 Απριλίου 2013, στις 12:30 το μεσημέρι
Ας γνωρίσουμε την Άλκη Ζέη!
Η Άλκη Ζέη περιμένει τους μικρούς αναγνώστες στο ΟΞΥΓΟΝΟ.

«Παιδί στρατιώτης» προσέφυγε κατά της Unicef

Στη δικαιοσύνη κατά της Unicef προσέφυγε νεαρός από τη Λιβερία, απαιτώντας αποζημίωση 25 εκατ. δολαρίων επειδή η οργάνωση τον παρουσίασε σε ταινία μικρού μήκους ως 13χρονο παιδί στρατιώτη που σκοτώνει και ακρωτηριάζει τα θύματά του. Στην προσφυγή αναφέρεται ότι ενώ τον έπεισαν να χρησιμοποιήσει το πραγματικό του όνομα και ισχυρίστηκαν ότι η ταινία θα προβάλλονταν σε περιορισμένο αριθμό δωρητών, τελικά προβλήθηκε παγκοσμίως στιγματίζοντας ανεξίτηλα τον ίδιο και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Εκδήλωση από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών

Δωρεάν μαθήματα ιταλικών σε βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης

Δωρεάν μαθήματα Ιταλικών θα παραδίδονται στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 27. Kάθε Πέμπτη 18:00-20:00 και στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης κάθε Τετάρτη 18:00-20:00.  Τα μαθήματα παραδίδει εθελοντικά, ο καθηγητής ιταλικής γλώσσας Δημήτρης Δηλόπουλος. Δηλώσεις συμμετοχής: Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης: 2310 219329 Κεντρική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης Κ. Βόγδανος 2310 374808.
Πηγή: cityportal

Το Λεξικό Που... Μιλάει



Την Κυριακή 31 Μαρτίου, από τις 12:00 ως τις 17:00, η Ζωντανή Βιβλιοθήκη θα βρίσκεται στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου», Κουντουριώτου 18Α και Νεότητος, στο Ν. Ηράκλειο.
Οι επισκέπτες της Ζωντανής Βιβλιοθήκης θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τα "ζωντανά βιβλία", να ακούσουν τις ιστορίες τους, να τους κάνουν ερωτήσεις για να μάθουν όσα ίσως φοβόντουσαν να ρωτήσουν και να έρθουν τελικά αντιμέτωποι με τις προκαταλήψεις τους.