Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Συμμετέχοντας στο μάθημα

Απλές στρατηγικές που μπορούν να εξασφαλίσουν την συμμετοχή όλων των μαθητών στο μάθημα, ειδικά των παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με και χωρίς υπερκινητικότητα.
Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν συμμετέχουν στις συζητήσεις στο μάθημα. Ωστόσο, υπάρχουν παιδιά που δεν παίρνουν το λόγο για να απαντήσουν μια ερώτηση ή να εκφράσουν την άποψή τους, είτε επειδή είναι πολύ ντροπαλά, είτε επειδή δυσκολεύονται να οργανώσουν τις σκέψεις τους και τις απαντήσεις τους στο λιγοστό χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους. Από την άλλη, υπάρχουν παιδιά που πετάγονται συνέχεια, απαντώντας ακόμα και σε ερωτήσεις που απευθύνονται σε άλλους μαθητές.

Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε την σωστή συμμετοχή όλων των παιδιών μέσα στην τάξη; Να μερικές ιδέες....

Διήμερο Eισαγωγικό σεμινάριο στο Ψυχόδραμα

Το νέο διήμερο εισαγωγικό εκπαιδευτικό βιωματικό workshop στο Ψυχόδραμα, διάρκειας 16 ωρών, απευθύνεται σε όσους θέλουν να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το Ψυχόδραμα σαν μέθοδο και να γνωρίσουν τις τεχνικές του στην πράξη, με μικρή αναφορά σε θεωρητικά. Θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 9 & 10 Οκτωβρίου 2010.

Our Life - Signmark

Πώς το παιδί σου θα αγαπήσει το διάβασμα

Το πιο σημαντικό και δύσκολο κομμάτι όσον αφορά στο σχολείο, είναι πώς το παιδί σας θα αγαπήσει τη μάθηση. Κάποια πράγματα περνούν από το χέρι σας, αλλά κάποια άλλα δυστυχώς…. όχι.

Ρατσισμός στα θρανία από τον κ. διευθυντή!

Ως σήμερα γνωρίζαμε την ύπαρξη διευθυντικού δικαιώματος στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Φαίνεται όμως ότι το ίδιο «θεσμικό» προνόμιο ισχύει και στα δημόσια σχολεία. Και μάλιστα η εσφαλμένη εφαρμογή του δημιουργεί φυλετικές διακρίσεις, καθώς ο διευθυντής «δικαιούται» να εφαρμόσει πολιτική εθνοτικής «καθαρότητας» στην τάξη! Το ανησυχητικό συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα που εκπόνησε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση η υποψήφια διδάκτορας του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου κυρία Εύη Μάρκου.

Γίνε εθελοντής!!

Είσαι φοιτητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και θα ήθελες να υποστηρίξεις έναν Φοιτητή με Αναπηρία στις σπουδές του; Η Μονάδα Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία ζητά εθελοντές.

Σεμινάριο για φοιτητές επαγγελμάτων ψυχικής υγείας

"Επαγγελματικός προσανατολισμός και διασύνδεση με χώρους ψυχικής υγείας. Υπάρχουσες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και λειτουργία στην Ελλάδα."

Ημερίδα “Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση”

Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010, στις 15:00, διοργανώνεται στο ΕΠΑΛ Ευόσμου (Θεσσαλονίκη), στην αίθουσα εκδηλώσεων Γ. Κοτσιάνη, ημερίδα με θέμα  “Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση”.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ημερίδα-Εθελοντισμός και Υγεία: Μια νέα προοπτική δράσης και κοινωνικής αλληλεγγύης

Διοργάνωση: Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010 (ώρα έναρξης 9.30π.μ.), αμφιθέατρο νοσοκομείου.

Ο εθελοντισμός ως ιδέα και στάση ζωής διαμορφώνει νέα δεδομένα για την κοινωνία και την πολιτεία του αύριο. Πλήθος ομάδων εθελοντών και οργανωμένων μη κερδοσκοπικών οργανώσεων συμβάλλουν άμεσα ή έμμεσα στην διαχείριση και εξέλιξη μεγάλου πλήθους και μεγέθους κοινωνικών προβλημάτων.

Τα παιδιά ''γνωρίζουν'' τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Την ευκαιρία να « γνωρίσουν» τον Ελευθέριο Βενιζέλο θα έχουν και φέτος μαθητές των δημοτικών σχολείων. Όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών « Ελευθέριος Βενιζέλος» από τις 11 Οκτωβρίου αρχίζει και πάλι η εφαρμογή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά Δημοτικού και προσχολικής ηλικίας.

Επίκαιρα

Σαββατόβραδα με παραμύθια

Η ζωγραφική μιλάει με εικόνες, μέσα στη σιωπή.
Τα παραμύθια μιλούν επίσης με εικόνες, μέσα στη μουσικότητα της λαλιάς τους. Έρχονται από τα βάθη του χρόνου σμιλεμένα από τη ποιητική φαντασία πολλών ανθρώπων, που τα έλεγαν και τα άκουγαν.
Και γίνεται ο λόγος τους κόκκινη κλωστή, που διαρκώς ξετυλίγεται και τα φέρνει ως σήμερα, στο δικό μας στόμα.
Οι πίνακες έχουν υπογραφή και ημερομηνία• τα παραμύθια είναι «αχειροποίητα» και άχρονα.

Ενα «εκτάκι» που χρειάζεται σιδεράκια

Αν ζούσε η 11χρονη Μύρτις θα έμπαινε χθες με τους συμμαθητές της στην έκτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου και θα έπρεπε να πάει επειγόντως στον... ορθοδοντικό. Αντί γι' αυτά, εμφανίστηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Πήγε να συναντήσει την Αριστίλλη, τη Μνησαγόρα, τον Δίκαιο και τον Νικοχάρι, παιδιά της εποχής της, του 5ου αιώνα π.Χ., που πέρασαν τον Αχέροντα ποταμό, αγκαλιά με τα παιχνίδια τους.

Κουφός είσαι ρε; Δεν ακούς;

Σε αυτό το βιβλίο η Σοφία Κολοτούρου περιγράφει κουφές ιστορίες καθημερινής τρέλας από τη ζωή ενός μεταγλωσσικά κωφού ανθρώπου.
Ιστορίες που εσείς πιθανότατα δεν έχετε ακούσει ποτέ, όμως η ίδια έχει βιώσει ως αυτήκοος μάρτυς και συνεπώς σας τις μεταφέρει από …πρώτο αυτί.
Μερικές από αυτές τις ιστορίες τις ψιθύρισε και στον σκιτσογράφο Σπύρο Δερβενιώτη, με τον οποίο έπαιξαν το παιχνίδι «χαλασμένο τηλέφωνο», έτσι ώστε να καταγραφούν επακριβώς τα γεγονότα σε κόμικ.
Πηγή: ΚΨΜ

Τεμπλ Γκράντιν: Ο κόσμος χρειάζεται όλων των ειδών τα μυαλά


Η Τεμπλ Γκράντιν, η οποία διαγνώστηκε με αυτισμό στα παιδικά της χρόνια, μιλά για το πώς λειτουργεί το μυαλό της και μοιράζεται μαζί μας την ικανότητά της να "σκέφτεται με εικόνες", κάτι που τη βοηθά στην επίλυση προβλημάτων, στα οποία οι νευροτυπικοί εγκέφαλοι πιθανώς να αποτύχουν. Τονίζει ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από ανθρώπους που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού: σκέφτονται με εικόνες, με μοτίβα, με λέξεις και με όλους τους τρόπους που ένα έξυπνο "σπασικλάκι" μπορεί.

Πηγή: TED

Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης για τη διανομή δελτίων ελεύθερης κυκλοφορίας πολιτικών αναπήρων για το 2010

Από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι η διανομή των δελτίων ελεύθερης κυκλοφορίας πολιτικών αναπήρων (πάσο) για ΟΑΣΘ-ΚΤΕΛ άρχισε την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010.
Η διανομή γίνεται από όλα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών του Νομού Θεσσαλονίκης.

Η προσωπική υγιεινή του παιδιού είναι απαραίτητη

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά... και ολόκληρη η υγεία! Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψιν του πως ο πολιτισμός ενός κράτους υπολογίζεται -και- με βάση την κατά κεφαλήν κατανάλωση σαπουνιού, αντιλαμβανόμαστε όλοι τη σημασία της καθαριότητας.
Το θέμα της προσωπικής καθαριότητας είναι πάντα επίκαιρο. Τα παιδιά από μικρή ηλικία θα πρέπει να μάθουν να φροντίζουν την προσωπική τους υγιεινή.
Ειδικότερα, για τα μικρά παιδιά που σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σχολεία έρχονται σε επαφή με πολλά άτομα, ο κίνδυνος μετάδοσης μικροβίων αυξάνεται.

Οnline φροντιστήριο και μαυροπίνακας τέλος

«Ζωντανό φροντιστήριο» θα έχουν από εφέτος στα κομπιούτερ τους οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Λυκείου για την προετοιμασία τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Ταυτόχρονα όμως και οι μαθητές της Β΄ τάξης του Λυκείου θα μπορούν να παρακολουθήσουν καθηγητές να παραδίδουν online μαθήματα, σε όλα τα αντικείμενα, ενώ θα τους δίδεται η δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις στις οποίες θα παίρνουν απαντήσεις μία με δύο φορές την εβδομάδα.

Παιδί και αυτοκίνητο

Η άγνοια σκοτώνει τα παιδιά μας στους ελληνικούς δρόμους, όπου αποτελούν τα «ευκολότερα» θύματα
Τα κατάλληλα παιδικά καθισματάκια και τα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής σώζουν ζωές

Ίδρυμα Ευγενίδου: "Το Άστρο της Ημέρας"

Mε μία νέα ψηφιακή παράσταση, υποδέχεται το φθινόπωρο, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Πρόκειται για την νέα πλανηταριακή παράσταση με τίτλο: «Το Άστρο της Ημέρας», η οποία ξεκινά να προβάλλεται στον τεράστιο θόλο του Πλανηταρίου από τις 4 Οκτωβρίου 2010.

Εγκαταλελειμμένα παιδιά στα «αζήτητα» των δημόσιων ιδρυμάτων

Δεκάδες βρέφη και μικρά παιδιά παραμένουν στα «αζήτητα» σε δημόσια ιδρύματα, αφού κανείς δεν ενδιαφέρεται να τα υιοθετήσει. Πρόκειται για παιδιά γονιών που τα εγκατέλειψαν, είτε επειδή δεν τα ήθελαν, είτε επειδή δεν μπορούσαν να τα μεγαλώσουν. Οι εργαζόμενοι στα ιδρύματα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, για να τους προσφέρουν μια φυσιολογική ζωή, όμως εκείνα μεγαλώνουν με την προσδοκία, ότι θα βρουν μια οικογένεια να τα αγκαλιάσει.

Μαθήματα βίας από το νηπιαγωγείο

Κλοπές, ξυλοδαρμοί, κακοποιήσεις. Συμπλοκές και απειλές για μαχαιρώματα από μαθητές δημοτικών και γυμνασίων, που συσπειρώνονται σε συμμορίες και δρουν σε τάξεις και προαύλια, διογκώνοντας το πρόβλημα της βίας στα σχολεία.

Από τα σπήλαια στα e-books

Σε τρία πρωτότυπα εκπαιδευτικά εργαστήρια προσκαλεί τις σχολικές ομάδες δημοτικών και γυμνασίων η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου
Θέμα του πρώτου εργαστηρίου είναι «Γνωριμία μαθητών με τη Βιβλιοθήκη», του δεύτερου «Η ιστορία της Βιβλιοδεσίας», ενώ του τρίτου «Η ιστορική διαδρομή της Βιβλιοδεσίας». Στόχος των εργαστηρίων είναι να φέρουν τα παιδιά σε γνωριμία με τον χώρο του Βιβλίου μέσα από πρωτότυπες δραστηριότητες, που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και αναπτύσσουν την αγάπη τους για το βιβλίο και το θεσμό της Βιβλιοθήκης.

Παιδική εκδήλωση: Διαγωνισμός Μόδας

Πόσο καλά ξέρεις να ταιριάζεις τα ρούχα σου; Τι θα έπαιρνες μαζί σου αν πήγαινες βόλτα με το ποδήλατο ή μια εκδρομή; Έλα στο Public έως τις 22 Σεπτέμβρη για να παίξεις στον πιο διασκεδαστικό διαγωνισμό μόδας και να κερδίσεις απίθανα δώρα από τα Public και τα Notos Galleries!

Έως 22 Σεπτεμβρίου, ώρα 12:00 – 13:00 & 17:00 – 18:00

Πηγή: cityPortal

Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, στις Κυκλάδες

Η επιστημονική ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου μεταφέρει τον εξοπλισμό της στα νησιά των Κυκλάδων και προσκαλεί μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, σε μία εντυπωσιακή “Επίδειξη πειραμάτων Φυσικής και Χημείας”.