Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Ζωγραφική για μικρά παιδιά, για παιδιά με κινητική αναπηρία ή με νοητική καθυστέρηση

Η ζωγραφική δεν είναι μόνο ένας τρόπος έκφρασης, αλλά και ένας τρόπος χαλάρωσης και επικοινωνίας για τα όλους τους ανθρώπους και ιδίως για τα παιδιά. 

Πολλές φορές τα παιδιά με κινητική αναπηρία στα άνω άκρα ή με νοητική καθυστέρηση θέλουν πολύ αλλά δεν μπορούν να ζωγραφίσουν. Δυσκολεύονται πάρα πολύ να πιάσουν μαρκαδόρους και να κάνουν αναγνωρίσιμα σχέδια, γεγονός που αφενός τα στεναχωρεί και αφετέρου τα καθιστά ευάλωτα στα κοροϊδευτικά σχόλια των συμμαθητών τους. Πολλά παιδιά προσπαθούν απλά να βάψουν έτοιμες εικόνες, κάτι που τα περιορίζει σημαντικά. Η αφηρημένη ζωγραφική είναι μια πολύ καλή λύση. Ωστόσο, η χρήση περίεργων μέσων ζωγραφικής που μπορεί να οδηγήσει σε ξεχωριστά έργα τέχνης μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν τα παιδιά με κινητικές δυσκολίες όχι μόνο να εκφραστούν, να επικοινωνήσουν και να περάσουν ευχάριστες στιγμές, αλλά και να κερδίσουν τον θαυμασμό των υπόλοιπων παιδιών. 

Δείτε μερικές ιδέες για ζωγραφική με εναλλακτικά μέσα:

Βοηθώντας εφήβους με ψυχογενή ανορεξία

Ενα βιβλίο για την ανορεξία, από την οποία περνάει η ηρωίδα για να χάσει και να ξαναβρεί τον εαυτό της. Ενα βιβλίο για την εφηβεία, γι' αυτή την περίεργη περίοδο, όπου οι ανασφάλειες, τα ερωτηματικά και οι ευαισθησίες γίνονται τόσο ανεξέλεγκτα που συχνά ξεπερνάνε ακόμα και το ένστικτο της επιβίωσής μας


Απεργία πείνας χωρίς ημερομηνία λήξης. Σύγχρονη μάστιγα που οδηγεί στην αυτοκαταστροφή«Ηθελα μόνο να χωρέσω», εκδόσεις Πατάκη, της Στέλλας Κάσδαγλη, δημοσιογράφου, μεταφράστριας και συγγραφέως. Τελείωσε Γαλλική Φιλολογία στην Αθήνα, πήρε το μεταπτυχιακό της στις Θεωρίες των ΜΜΕ από το University of East London. Εχει μία κόρη τριών ετών και το «Ηθελα μόνο να χωρέσω» είναι το δεύτερο βιβλίο της.

Η μαμά κι ο μπαμπάς χωρίζουν

Μπορεί να μην υπάρχει χωρισμός χωρίς καβγάδες, αλλά μπορεί να υπάρξει χωρίς πόλεμο.Όταν μάλιστα υπάρχουν παιδιά στη μέση, η καλή συνεννόηση δεν είναι επιλογή αλλά, κατά κάποιο τρόπο, επιβάλλεται.

Δωρίζω το παιχνίδι μου - Δωρίζω ένα χαμόγελο

Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής Αλληλεγγύης & Δημόσιας Υγείας του Δήμου Καλαμαριάς

Στις 14 και 15 (Σάββατο & Κυριακή) καθώς και στις 21 και 22 Δεκεμβρίου (Σάββατο & Κυριακή) θα πραγματοποιηθεί δράση με θέμα: Δωρίζω το παιχνίδι μου - Δωρίζω ένα χαμόγελο

Πρόσωπο: Άγγελος Χατζηνικολάου

Η Ιορδάνα λέει ότι αισθάνεται σαν μικρό κοριτσάκι, όλο τρέλα. Στο σχολείο έρχεται όλο ζωντάνια. Τώρα ξέρουμε την αξία των γραμμάτων. Με τα γράμματα ελπίζουμε. Όλες σε μια καλύτερη ευκαιρία. Δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε, όμως αυτό το χρωστάμε όλες στον εαυτό μας και στα παιδιά μας. Ο κύριος Άγγελος και το γλέντι μας το έκανε μάθημα. Δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω*.

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Χαλκίδας φορά τα γιορτινά της!

Εκδηλώσεις Δεκεμβρίου 2013
Τρίτη 10/12/2013, 18.00, 1ος όροφος Βιβλιοθήκης
Τι δείχνει ο μαγικός παραμυθοκαθρέφτης;
«Το Χριστουγεννιάτικο Δώρο», της Έφης Λαδά με… Παραμύθια μέσα στο παραμύθι!
Με την ομάδα φιλαναγνωσίας: «ΜιΦορΑΚαΙΕνΑΚΑ»
Για παιδιά 6-10 ετών. Με προεγγραφή.

Ευγένιος Τριβιζάς: To «Γιατί» και το «Γιατί Όχι»

«Το κάθε παιδί είναι ένας καλλιτέχνης. Το πρόβλημα είναι πώς να παραμείνει καλλιτέχνης όταν ενηλικιώνεται» είχε πει ο Πικάσο.

Και η πικρή αλήθεια είναι ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καυτηριάσουμε τον καλλιτέχνη μέσα στο παιδί. Αντί να ενθαρρύνουμε και να αναπτύσσουμε, αγνοούμε ή ακόμα και διώκουμε τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, τα δύο sine qua non της τέχνης.

Άποψη: Καμίλ Γκουνγκόρ "Θέλουμε ισότητα, όχι ειδικές μέρες!"

Χτες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ). Ήδη απ’όταν πήγαινα στο γυμνάσιο -καμιά δεκαριά χρόνια πριν- αυτή η «γιορτή» με εκνεύριζε. Τώρα με θλίβει κιόλας.

«Χαρτί και καλαμάρι» στη Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Ανοιχτή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση διοργανώνει για πρώτη φορά η Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Έχοντας τίτλο «Χαρτί και Καλαμάρι» θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Σχολής, κτίριο Princeton, στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013 στις 10.00 το πρωί.