Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Προβολή: Δες τη διαφορά με τα μάτια ενός παιδιού


Γονείς με τα παιδιά τους, κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι από το ίδρυμα για άτομα με αναπηρία “Νoemi” στη Γαλλία.

Το κτητικό παιδί: Και το δικό σου, δικό μου.

Γράφει η  Λία Παπαδοπούλου στο τaλκ

«Είναι δικό μου!» – τρεις λεξούλες που βγαίνουν κάθε μέρα από τα χείλη του πιο συχνά από το «μπαμπά» και «μαμά». Κτητικός με τα πράγματά του, κέρβερος στα παιχνίδια του, έτοιμος να κηρύξει τρωικό πόλεμο στα φιλαράκια του μέσα στο παιδικό δωμάτιο, με μήλον της έριδος τον χιλιοτριμμένο αλλά αγαπημένο του λούτρινο ποντικό; Αντί να κάνετε τον διαιτητή ανάμεσα σε ξεμαλλιασμένα τρίχρονα, δώστε το καλό παράδειγμα και μάθετε στο παιδί σας την τέχνη της γενναιοδωρίας και της μοιρασιάς.

Λιγότερο δραστήρια τα παιδιά στα νησιά της Ελλάδας

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, με την Ελλάδα να κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος αξιολόγησης στο πλαίσιο του ΕΥΖΗΝ, για το σχολικό έτος 2013-2014, όπου συμμετείχαν περίπου 500.000 μαθητές από 4.792 σχολεία της χώρας, επιβεβαιώνουν τα υψηλά ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών σε όλη την επικράτεια. Οι περιφέρειες της Ελλάδας με τα υψηλότερα ποσοστά ήταν του Νότιου Αιγαίου (39%), του Βόρειου Αιγαίου (37%) και της Κρήτης (36%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών καταγράφηκαν στις περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου (30%, 32% και 33%, αντιστοίχως).

H Google ετοιμάζει παιδικές εκδόσεις των υπηρεσιών της

Mέσα στο 2013 υπήρξε η πληροφόρηση ότι η Google ετοιμάζει φιλικές προς τα παιδιά εκδόσεις των δημοφιλέστερων υπηρεσιών της, κάτι που επιβεβαιώθηκε επίσημα και από την ίδια την εταιρεία τεχνολογίας.

Οι πηγές του φόβου αποτυχίας

Η αποτυχία είναι μια υποκειμενική έννοια και απορρέει από το πώς μεταφράζει μέσα του το άτομο την επιτυχία και από τα προσωπικά κριτήρια και τις προϋποθέσεις που θέτει για εκείνη.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι πρώιμες πίστεις και οι πεποιθήσεις των γονιών και του ευρύτερου παιδαγωγικού κύκλου για την επιτυχία, μέσα από τους οποίους διαμορφώνεται η εικόνα του εαυτού, του έξω κόσμου και οι προσδοκίες που καταλήγει το παιδί να νιώθει ότι οφείλει να πληροί προκειμένου να είναι αποδεκτό και αγαπητό. 

Ορθοπεταλιές #79 - Eνα παραμύθι για τις ασφαλείς πεταλιές των παιδιών



«Ο φίλος μου ο ποδηλατάκιας» είναι η ιστορία με τις περιπέτειες του Κωστάκη και του μαγικού του ποδηλάτου, που το έλεγαν Ποδηλατάκια. 

Ένα e - book που αποτελεί έκδοση του Υπουργείου Yποδομών Μεταφορών και Δικτύων (YME) στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για τη μείωση των οδικών ατυχημάτων στη χώρα μας. 

Βραβεία Design for all- Σχεδιασμός για όλους

Το ινστιτούτο «Design for all» προκηρύσσει για 6η χρονιά τη διοργάνωση International Design for All Foundation Good Practices Awards, αναγνωρίζοντας τα επιτεύγματα στον τομέα του σχεδιασμού για όλους από τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις, τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και τους επαγγελματίες από όλο τον κόσμο. Με τον τρόπο αυτό έχει στόχο να αποδείξει ότι η εφαρμογή του σχεδιασμού για όλους / καθολικού σχεδιασμού, σε οποιαδήποτε μορφή, συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους.

Η εκπαίδευση στα χρόνια της ανεργίας και της ανέχειας

Παρά τις προσπάθειες για βελτίωση της ποσότητας, αλλά και της ποιότητας στην εκπαίδευση, το ζήτημα των παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολείο παραμένει μία τεράστια ανησυχία σε πολλές χώρες του κόσμου.