Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Προβολή: Flyworm του Nui Naruphon

 

Μηχανογραφικό: Δηλώνω θεωρητικά, βγαίνω λογιστής – «Παράδοξα» τμήματα ανά πεδίο

Δεν λείπουν τα τμήματα στο μηχανογραφικό δελτίο των Πανελλαδικών Εξετάσεων που επιτρέπουν στους υποψηφίους των ΑΕΙ να επιλέξουν… out of the box. Δηλαδή, παράλληλα με τα τμήματα στα οποία προσανατολίζονται να δηλώσουν και τμήματα που δεν σχετίζονται με τον κυρίαρχο επαγγελματικό προσανατολισμό του επιστημονικού πεδίου που έχουν επιλέξει. «Για παράδειγμα, πόσοι γνωρίζουν ότι μπορούν να γίνουν κοινωνικοί λειτουργοί και κοινωνιολόγοι έχοντας επιλέξει το πεδίο των οικονομικών επιστημών, και οικονομολόγοι από τη θεωρητική κατεύθυνση που συνήθως επιλέγουν όσοι θέλουν να γίνουν νομικοί, φιλόλογοι, ιστορικοί;», ανέφερε στην «Κ» η κ. Ελένη Αλπανίδου, σύμβουλος σταδιοδρομίας στην εταιρεία Orientum, με τη συνδρομή της οποίας η «Κ» καταγράφει «παράδοξα» τμήματα ανά επιστημονικό πεδίο. Ας δούμε ειδικότερα:

Δημόσια συγνώμη από γενετιστές του ανθρώπου για την ευγονική και τον επιστημονικό ρατσισμό του παρελθόντος

Η Αμερικανική Εταιρεία Ανθρώπινης Γενετικής επιθυμεί να επανορθώσει τα σφάλματα του παρελθόντος και να ενισχύσει τις πρωτοβουλίες για τη διαφορετικότητα.

Η Αμερικανική Εταιρεία Ανθρώπινης Γενετικής (American Society of Human Genetics (ASHG) ζήτησε με ανακοίνωσή της δημόσια συγγνώμη για τη συμμετοχή ορισμένων από τους πρώτους ηγέτες της στο κίνημα της ευγονικής, καθώς και για την αποτυχία της ένωσης να αναγνωρίσει και να αντιταχθεί σε άλλες βλάβες και αδικίες του παρελθόντος στο πεδίο της γενετικής.

Πλατφόρμα εντοπισμού συμβόλων ρητορικής μίσους #hate2hateeu

Σύμβολα μίσους είναι πιθανό να κρύβονται μέσα σε πολύχρωμες εικόνες, σε χαριτωμένα emojis και όπου αλλού ο χρήστης του διαδικτύου δεν μπορεί να φανταστεί. Τα φαινόμενα αυτά εντοπίζει και στη συνέχεια ενημερώνει το κοινό η πλατφόρμα #hate2hateeu. Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο για δημοσιογράφους όσο και χρήστ(ρι)ες των social media, που ενδεχομένως να μην έχουν δώσει σημασία και να προσπερνούν τα σύμβολα.

Πανελλήνιος ψηφιακός μαθητικός διαγωνισμός "Hack the Art: Γιανούλης Χαλεπάς"

Γνωρίστε τον κόσμο της γλυπτικής και δημιουργήστε ψηφιακά έργα με έμπνευση από τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Έλληνα γλύπτη Γιανούλη Χαλεπά. Ιστορία, τέχνη, φαντασία και νέες τεχνολογίες γίνονται εργαλεία για να διεκδικήσετε έπαθλα και εξοπλισμό για το σχολείο σας.

Μαθητές από σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της Ελλάδας και ελληνικά σχολεία του εξωτερικού έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν δημιουργικά τη μυθιστορηματική ζωή και το εμβληματικό έργο του μεγάλου Έλληνα γλύπτη Γιανούλη Χαλεπά. Αξιοσημείωτα σχέδια, εκμαγεία, αριστουργηματικά γλυπτά, προσωπικά αντικείμενα, κατάστιχα και σπάνιο αρχειακό υλικό εισβάλλουν στη σκέψη και στην τάξη σας για να γίνουν κάτι νέο.

Τελετή βράβευσης ταινιών του Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού «Τα Σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ»

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 στις 11.00 το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής η τελετή βράβευσης του 4ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού «Τα Σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ» καθώς επίσης και του 2ου και του 3ου Διαγωνισμού, που δεν έγιναν λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

24η Ολυμπιάδα ρομποτικής: διακρίσεις για τα παιδιά του Πανσερραϊκού

 

Η εφαρμογή myUom τώρα και σε άλλα πανεπιστήμια!

Η νοοτροπία του Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) αφορά την δυνατότητα που έχουν οι χρήστες να μελετούν, να τροποποιούν και να βελτιώνουν το λογισμικό. Στα πλαίσια αυτής της νοοτροπίας, την εφαρμογή myUoM που υλοποίησαν μέλη της ομάδας opensourceUoM πήραν φοιτητές αντίστοιχου τμήματος από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και την προσάρμοσαν στις δικές τους ανάγκες και προτιμήσεις. Πιο αναλυτικά, μία νεοσύστατη ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, υπό την επίβλεψη του επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών του ΠΑΔΑ, Χρήστου Τρούσσα, ήρθαν σε επαφή με την δική μας ομάδα και χρησιμοποίησαν το project myUoM που διατίθεται ελεύθερα για όλους στο gitlab.

Εθνική ομάδα μπάσκετ κωφών γυναικών: Η Φρόσω Δρακάκη η νέα προπονήτρια

Νέα σελίδα για τη γυναικεία ομάδα μπάσκετ κωφών γυναικών. Με απόφαση του ΔΣ της ΕΟΑΚ η Φρόσω Δρακάκη  είναι η νέα ομοσπονδιακή προπονήτρια της ομάδας.

Η Φρόσω Δρακάκη υπήρξε πολλά χρόνια προπονήτρια του Α.Ο. Αμύντα (από το 2008) με την ομάδα του οποίου την περίοδο 2017-18 κατέκτησε το ντάμπλ και την άνοδο στην Α2 Εθνική κατηγορία γυναικών. Επίσης έχει εργαστεί και με τα τμήματα υποδομής του συλλόγου.

ΗΠΑ: Οργή Δημοκρατικών για θανατηφόρο τουφέκι σχεδιασμένο ειδικά για παιδιά

Το JR-15 είναι ένα ημιαυτόματο τουφέκι, εμπνευσμένο από ένα μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε σε αρκετές πολύνεκρες επιθέσεις στις ΗΠΑ. Εχει όμως μια ιδιαιτερότητα, η οποία και προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ: είναι σχεδιασμένο ειδικά για παιδιά!