Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Χάνοντας τη λαβή μας: ολοένα και περισσότερα παιδιά έρχονται στο σχολείο χωρίς δεξιότητες λεπτής κινητικότητας.

Ως δασκάλα καλλιτεχνικών η Alisa Leidich τραβάει 4 κάθετες γραμμές σε ένα μεγάλο μπλοκ ζωγραφικής και 20 νήπια βάζουν τα χέρια τους στο χαρτί προσπαθώντας να την μιμηθούν. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται. 

Δάσκαλοι/νηπιαγωγοί και εργοθεραπευτές αναφέρουν ότι ένα ολοένα αυξανόμενο ποσοστό παιδιών εμφανίζονται στο νηπιαγωγείο χωρίς τη λεπτή κινητικότητα που απαιτείται για να πιάσουν ένα μαρκαδόρο, να κρατήσουν το χαρτί τους ακίνητο όταν βάφουν, να κόβουν ή να κολλούν σχήματα. «Βασικά ξαναδιδάσκουμε πολλά πράγματα» λέει η Denise Young, δασκάλα εδώ και 23 χρόνια στο Δημοτικό Σχολείο του Denver. «Είναι δύσκολο να ολοκληρώσεις ένα μάθημα». Σε μια τυπική σχολική χρονιά, η Young και η συναδέλφισσά της, Trisha Pohronezny, υπολογίζουν ότι μόλις 2 από τα 20 παιδιά έρχονται στο σχολείο με τέτοια δύναμη και συντονισμό στα χέρια που να μπορούν να χρησιμοποιήσουν ψαλίδι. Μόλις τα μισά μπορούν να κρατούν σωστά μολύβι (διατηρούν λαβές που τυπικά συναντιούνται στην ηλικία των 3 ετών). 

Προσβάσιμα στους μαθητές με αναπηρίες τα μαθήματα για Γ΄-ΣΤ΄ Δημοτικού

Προσβάσιμο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό για τις τάξεις Γ΄-ΣΤ΄ Δημοτικού, για όλους τους μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, προετοιμάζει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, μετά το ανάλογο υλικό που έχει ήδη ετοιμαστεί για το νηπιαγωγείο, την Α΄ και Β΄ Δημοτικού.

Άποψη: Λ. Παπαδημητρίου "Παιδιά και προκατάληψη"

«Πολλά παιδιά ζουν µε τη µαµά και τον µπαµπά τους. Πολλά άλλα ζουν μόνο με τον μπαμπά τους ή μόνο με τη μαμά τους. Κάποια παιδιά έχουν δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες. Και κάποια έχουν θετούς γονείς» γράφει το νεοαφιχθέν «Το πιο μεγάλο βιβλίο για τις οικογένειες» (εκδ. Ικαρος). Αν μη τι άλλο οι παιδικές εκδόσεις έχουν αισίως αρχίσει να σπάνε τα ταμπού στη φοβική με το διαφορετικό Ελλάδα του 2016, μιλώντας για την - απτή - διαφορετικότητα. Οι διαφορετικές οικογένειες που αναδύονται τις τελευταίες δεκαετίες - μαζί με τις ανατροπές στα κοινωνικά στερεότυπα που αυτές κομίζουν - είναι ο καλύτερος τρόπος να αρχίσεις μια συζήτηση-ταμπού.

Θεραπεύοντας ψυχικά με τη βοήθεια των ζώων

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα Ημερίδα διοργανώνεται το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ο Επιστημονικός Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου (ΣΥΜΕΠΕ) «βρίσκεται πίσω» από αυτήν την εξαιρετικά σημαντική εκδήλωση η οποία πραγματοποιείται (από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ.) στον κινηματογράφο Βακούρα (Ιωάννου Μιχαήλ 8) . Θέμα της Ημερίδας που έχει ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του κόσμου είναι: «Θεραπεύοντας ψυχικά με την βοήθεια των ζώων.» Ομιλητής ο κ. Francoise Beiger ζωοθεραπευτης ψυχοθεραπευτής, ιδρυτής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ζωοθεραπείας. Ζωοθεραπεία λοιπόν ή όπως με την διαμεσολάβηση ενός ειδικά διαπαιδαγωγημένου ζώου και στα πλαίσια μιας δομημένης και εστιασμένης παρέμβασης επιτυγχάνεται η βελτίωση σε διάφορες ψυχοπαθολογικές και δυσκολίες επικοινωνίας παιδιών και εφήβων.

Ανατροφή παιδιών: Η νέα τάση και συμβουλές σε γονείς

Τους τελευταίους δύο αιώνες τα βλέπουμε με ένα… διαφορετικό μάτι
Εάν προχωρήσουμε με νέες ιδέες, νέα φιλοσοφία, πρέπει να κατανοήσουμε πραγματικά τις πιθανές επιπτώσεις στα παιδιά και την ευθύνη που έχουμε να τους δώσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε

Έχετε αναρωτηθεί πώς είναι η ανατροφή των παιδιών σήμερα και πώς ήταν πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια; Όπως και πολλά άλλα πράγματα, έτσι κι ο τρόπος με τον οποίο ανατρέφουμε τα παιδιά έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χίλια χρόνια. Η ανατροφή των παιδιών χρειάζεται προσοχή, ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή. Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να έχουν μια ισορροπημένη προσωπικότητα ως γονείς; Τι χάθηκε τα τελευταία χρόνια στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και πώς άραγε να συνεχίσουμε;

Μειώνονται τα ποσοστά πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου στην Ελλάδα

Σημαντική πρόοδο στην Ελλάδα, ως προς την παραμονή των μαθητών στο σχολείο και την ολοκλήρωση των σπουδών τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, διαπιστώνεται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θεωρούνται ωστόσο απογοητευτικές οι επιδόσεις ως προς την απόκτηση βασικών δεξιοτήτων από τους νέους και τους ενήλικες, τη συμμετοχή στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και την εκπαίδευση των ενηλίκων.

Επικίνδυνες οι κεφαλιές για τον εγκέφαλο σύμφωνα με επιστημονική έρευνα

Κάθε φορά που κάποιος κάνει μια κεφαλιά με τη μπάλα του ποδοσφαίρου, αμέσως συμβαίνουν μικρές αλλά όχι αμελητέες αλλαγές στον εγκέφαλό του. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα μικρή βρετανική επιστημονική έρευνα, η πρώτη του είδους της, που διαπίστωσε ότι κεφαλιές ίσον χειρότερη μνήμη.

Μαμάδες αναζητούν τα παιδικά χωριά SOS στη Θεσσαλονίκη

Σε αναζήτηση μαμάδων που θα αναλάβουν να μεγαλώσουν τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί βρίσκονται τα χωριά SOS Πλαγιαρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Αναζητούμε ουσιαστικά να δώσουν το περίσσευμα αγάπης, φροντίδας και δοτικότητας που έχουν και να μεγαλώσουν παιδιά που δεν έχουν γεννήσει, φυσικά πάντα με την υποστήριξη και κατεύθυνση ομάδας ειδικών εξωτερικών συνεργατών» ανέφερε ο διευθυντής του παιδικού χωριού SOS Πλαγιαρίου, Άκης Δρεπανίδης στο «Πρακτορείο FM 104,9».

Βλέπουν 1,5 ώρα την εβδομάδα τηλεόραση και βίντεο μέσω κινητών τηλεφώνων

Η παρακολούθηση βίντεο μέσω κινητών συσκευών έχει αυξηθεί κατά 200 ώρες ετησίως σε σχέση με το 2012, σύμφωνα με την έκθεση TV & Media Report του Ericsson ConsumerLab, η οποία αντιπροσωπεύει τις απόψεις 1,1 δισεκατομμυρίων καταναλωτών και αποκαλύπτει ραγδαία αύξηση στην παρακολούθηση βίντεο μέσω κινητών συσκευών.

ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου: Έφηβοι με αναπηρία παραδίδουν μαθήματα επιχειρηματικότητας

Επιχείρηση φρουτοΕΕΕΕΚπλήξεις: Το Πορτοκάλι, το Λεμόνι, το Νεράντζι από τους κήπους του Αγίου Δημητρίου γίνονται χαρά και δημιουργικότητα στα χέρια εφήβων με αναπηρία.

Oι μαθητές και εκπαιδευτικοί του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αγίου Δημητρίου, αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στο Πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, με την επιχείρηση ΦρουτοΕΕΕΕκπλήξεις. Η ιδέα μας ήταν να αξιοποιήσουμε τα εσπεριδοειδή των δέντρων της γειτονιάς μας, φτιάχνοντας ποιοτικά χειροποίητα προϊόντα. Μια ιδέα που κατά κύριο λόγο ανήκει στους μαθητές μας που δούλεψαν και δουλεύουν με τον ίδιο ενθουσιασμό και χαρά, ακούραστα και δημιουργικά, οδηγώντας οι ίδιοι την «Εικονική μας Επιχείρηση» στο «σήμερα».

To Facebook μιλάει τώρα και αρχαία ελληνικά!

Η αρχαία ελληνική γλώσσα προστέθηκε πρόσφατα στο Facebook, παρέχοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να εξασκήσουν ό,τι έμαθαν κατά τη διάρκεια της σχολικής τους σταδιοδρομίας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν μεταφραστεί στα αρχαία ελληνικά όλες οι επιλογές που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο σύντομα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ποιοί δικαιούνται δωρεάν ή με επιδότηση Ιντερνετ και δορυφορική πρόσβαση

Σε τροχιά άμεσης υλοποίησης, θέτει η κυβέρνηση την παροχή δωρεάν ή με επιδότηση ίντερνετ στους μόνιμους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών της Ελλάδας, τους πρωτοετείς φοιτητές, τα άτομα με ειδικές ανάγκες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές και οικονομικές ομάδες καθώς και τη δωρεάν δορυφορική πρόσβαση των Ελλήνων που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Αντιπαράθεση για το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β, μετά τον ακρωτηριασμό της 5χρονης

Το αίτημα παιδιάτρων για την ένταξη του εμβολίου για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού τουλάχιστον για τα βρέφη έως ενός έτους, φέρνει ξανά στην επιφάνεια η περίπτωση της πεντάχρονης η οποία είχε προσβληθεί από μηνιγγίτιδα και υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό στο αριστερό κάτω άκρο, μετά από σοβαρή επιπλοκή της νόσου.

Ποια παιδιά αποφεύγουν την άσκηση και τον αθλητισμό;

Υπάρχουν παιδιά που η ώρα που χτυπά το κουδούνι για γυμναστική κρύβονται στην τουαλέτα ή προφασίζονται ότι πονάει η κοιλιά τους. Πρόκειται για παιδιά που αποφεύγουν κάθε είδους άσκησης και θα έκαναν τα πάντα για μα μην βρεθούν στη θέση του αθλούμενου. Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από αυτή τη συμπεριφορά;

Χριστουγεννιάτικο Bazaar του Anatolia College (4/12/2016)

Tο Χριστουγεννιάτικο Bazaar του Anatolia College ξεκίνησε τη δεκαετία του ’30, για να υποστηρίξει τους προσφυγικούς πληθυσμούς που είχαν μετακινηθεί στη Θεσσαλονίκη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, και με το πέρασμα του χρόνου αναδείχθηκε σε μία από τις πιο επιτυχημένες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της πόλης.

English Αfternoon Τea από τις "ΘΕΡΜΑΪΔΕΣ" για την Παιδοκαρδιολογική Κλινική ΑΧΕΠΑ

Η Επίτιμη Πρόξενος της Βρετανίας στη Θεσσαλονίκη κα. Μαρία Τσακάλη, η Πρόεδρος κα. Όλγα Τσιμισκή-Ηρακλείδη και το Διοικητικό Συμβούλιο του παραρτήματος Θεσσαλονίκης "ΘΕΡΜΑΪΔΕΣ" της Πανελλαδικής, Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών, έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν την 

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στις 6:00μμ, στο Restaurant Bar Canteen (Δημ. Γούναρη 7) σε 
English Αfternoon Τea με Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και διάθεση! 

Η εγκύκλιος για τον υπολογισμό του ωρομισθίου των εργαζομένων σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών

Κοινοποιήθηκε η εγκύκλιος του υπ. Εργασίας σχετικά με τον υπολογισμό του ωρομισθίου των διδασκόντων και των καθηγητών στα φροντιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών. Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρονται και οι ημέρες αργίας τόσο για τα φροντιστήρια όσο και για τα κέντρα ξένων γλωσσών. Η απόφαση αυτή αφορά μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και κυρίως συναδέλφους που ασχολούνται με επιχειρήσεις αυτού του αντικειμένου.