Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία το νέο σχολικό έτος

Τις ενέργειες και τον προγραμματισμό που θα πρέπει να γίνουν για το νέο σχολικό έτος 2014-2015 προβλέπει σε εγκύκλιο του το υπουργείο Παιδείας. Η εν λόγω εγκύκλιος προβλέπει όλες τις αναγκαίες λεπτομέρειες σχετικά με τα βιβλία ,τα ωρολόγια προγράμματα. Η Διεύθυνση Σπουδών Α/θμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας προκειμένου οι σχολικές μονάδες της Α/θμιας Εκπαίδευσης όλης της Χώρας, να προγραμματίσουν το εκπαιδευτικό τους έργο και τις δράσεις για το σχολικό έτος 2014-2015, με την παρούσα εγκύκλιο θέτει υπόψη των Στελεχών της Εκπαίδευσης και των Συλλόγων Διδασκόντων, θέματα που αφορούν στην εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία.

Τα δημοφιλή παιδιά του σχολείου «κατρακυλάνε» μεγαλώνοντας: Τι επισημαίνει πρόσφατη έρευνα

Μπορεί το να είσαι το πιο δημοφιλές άτομο στο σχολείο να φαίνεται τέλειο στην εφηβεία, ωστόσο δεν αποτελεί πάντα καλό οιωνό για τη μετέπειτα πορεία της ζωής του ατόμου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο Τζόζεφ Αλεν, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Child Development, οι έφηβοι που προσπαθούν να φαίνονται μεγαλύτεροι από την ηλικία τους μπορεί να είναι δημοφιλής στο σχολείο, αλλά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επικίνδυνα παραβατική συμπεριφορά κατά την ενηλικίωση τους.

Ποτέ μην αφήνετε βρέφη ή παιδιά μόνα τους στο αυτοκίνητο

Σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε μόνα τους παιδιά μέσα ή κοντά σε αυτοκίνητο!

Τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, ο κίνδυνος για θερμοπληξία και θάνατο του παιδιού στο αυτοκίνητο είναι εξαιρετικά μεγάλος ακόμη και όταν τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι ανοικτά.

Νιώθουν και τα μωρά συμπόνια;

Νέα έρευνα δείχνει ότι η ικανότητα των παιδιών να νιώθουν και να εκφράζουν τη συμπόνια τους για κάποιον που υποφέρει ξεκινάει πριν τα πρώτα τους γενέθλια!

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι κατά τη νηπιακή ηλικία, τα παιδιά μπορούν να νιώθουν συναισθήματα, όπως συμπάθεια και αλληλεγγύη. Πρόσφατη έρευνα όμως που έγινε από τοΠανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία έδειξε για πρώτη φορά ότι ακόμα και τα μωρά ηλικίας κάτω των δώδεκα μηνών τείνουν να δείχνουν ενδιαφέρον για το θύμα και όχι για το θύτη όταν γίνονται μάρτυρες μιας αδικίας.

Οι φωνές των παιδιών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Tην κατάσταση που βιώνουν εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, τα οποία πλήττονται από φυσικές καταστροφές και συρράξεις, φέρνουν στο προσκήνιο η Ευρωπαϊκή Eνωση και η UNICEF, οι οποίες μέσα από την εκστρατεία Φωνές των Παιδιών σε Καταστάσεις Εκτακτης Ανάγκης, δίνουν παράλληλα και την ευκαιρία σε κάποια από αυτά τα παιδιά να πουν τις δικές τους ιστορίες.

Εξερευνήστε την προσβάσιμη Ελλάδα μέσω του greece4all.eu

Εξερευνήστε και «ταξιδέψτε» στην προσβάσιμη Ελλάδα μέσω του greece4all.eu, την μοναδική πλατφόρμα για πληροφορίες σχετικά με τις προσβάσιμες υποδομές στην Ελλάδα. Το εγχείρημα αυτό δημιουργήθηκε από την «Αμφιτρίτη» Κοινωνική Επιχείρηση της οποίας στόχος είναι να εντάξει στην αγορά εργασίας άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Πρόσκληση για συμμετοχή σε πιλοτικά μαθήματα «Σχεδίαση & Αξιολόγηση Διαθεματικών Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων με στόχο την ανάπτυξη ικανοτήτων»

Κύριος στόχος του ευρωπαϊκού έργου TRANSIt (www.transit-project.eu<http://www.transit-project.eu>) είναι η κατάρτιση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών στη σχεδίαση διαθεματικών δραστηριοτήτων με τη μέθοδο project αξιοποιώντας ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο, και στη διαδικασία αξιολόγησης με χρήση «αυθεντικών» μεθόδων αξιολόγησης, όπως για παράδειγμα το φάκελο μαθητή, την αυτo-αξιολόγηση, τη χρήση κλιμάκων διαβαθμισμένων κριτηρίων αξιολόγησης. Aπώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη των ικανοτήτων των μαθητών.

Επιτυχημένες κλινικές δοκιμές τεχνητού παγκρέατος σε ενήλικες και εφήβους ασθενείς

Επιτυχημένες κρίνονται οι κλινικές δοκιμές τεχνητού παγκρέατος που έγιναν στο πλαίσιο δύο κλινικών δοκιμών, μιας σε ενηλίκους και μια σε εφήβους ασθενείς με διαβήτη τύπου Ι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine