Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Δεν θέλουν όλοι οι κωφοί «να γίνουν καλά».


Ποτέ δεν ένιωσα ότι ήμουν διαφορετική από τους άλλους. Και οι γονείς μου και τα 3 μου αδέρφια είναι κωφοί και ποτέ δεν ένιωσα ότι υπάρχουν περιορισμοί σε αυτά που μπορώ να κάνω. Οι μόνοι περιορισμοί που είχα ήταν στις αντιλήψεις των ατόμων. 

Κινηματογραφική ευφορία στα σχολεία

Ο εκπαιδευτικός ρόλος του κινηματογράφου αποκτά νέες διαστάσεις μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EUFORIA 2015-2016 (Creative Europe-MEDIA) που φιλοδοξεί να αλλάξει το τοπίο στην κινηματογραφική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Φανταστείτε εκπαιδευτικούς να μπορούν να διδάσκουν στα παιδιά γυμνασίου και λυκείου έννοιες όπως η μετανάστευση, ο έρωτας, ο ρατσισμός και η αλληλεγγύη, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τους το σινεμά. Να φέρνουν παραδείγματα μέσα από συγκεκριμένες ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, από τη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη ως την «Αστέρω» του Δημήτρη Γαζιάδη ή τη «Γη της Επαγγελίας» του Αντρέι Βάιντα.

«Γράφω, γράφεις, γράφει…» grafi.culture.gr

Βασική ιδέα της έκθεσης είναι η παρουσίαση της γραφής ως μορφή επικοινωνίας. Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες κατά το σχήμα πομπός – μήνυμα – δέκτης.

Τα εκθέματα προέρχονται από ένα ψηφιακό corpus που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την Πράξη «Στα ίχνη της Γραφής» από τις Υπηρεσίες και τα δημόσια μουσεία του ΥΠΠΟΑ. Αυτές επέλεξαν και κατέταξαν σε θεματικούς άξονες το υλικό που έστειλαν, ενώ στην τελική επιλογή σκοπίμως δεν επιλέχθηκαν «διάσημα» αντικείμενα, για να μην «αποσπούν» την προσοχή από το επιδιωκόμενο μήνυμα κάθε πληροφορίας.

Υπέρβαρα 268 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας, σε όλο τον κόσμο, έως το 2025

Περισσότερα από 480.000 παιδιά σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα θα είναιυπέρβαρα ή παχύσαρκα μέχρι το 2025. Η θλιβερή και ανησυχητική διαπίστωση προκύπτει από τα νέα επιστημονικά στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Παχυσαρκίας, Μεταβολισμού & Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας (World Obesity Federation-WOF).

Περίπου 1.200 ασυνόδευτα παιδιά περιμένουν μια θέση σε εξειδικευμένες δομές προστασίας

Σε hot spots, δομές φιλοξενίας ακόμα και αστυνομικά τμήματα παραμένουν περίπου 1.200 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα περιμένοντας να βρεθεί μια θέση σε εξειδικευμένους χώρους για τη διαμονή και την προστασία τους. Κομμάτι της λύσης για τη φιλοξενία των παιδιών αυτών φιλοδοξεί να αποτελέσει το νέο Κέντρο Προστασίας Ασυνόδευτων Παιδιών, που δημιουργήθηκε στην Παιανία.

Η απουσία του γονέα λόγω θανάτου ή διαζυγίου «σπρώχνει» τα παιδιά στις καταχρήσεις

Τα παιδιά που έχουν χάσει κάποιον από τους γονείς τους εξαιτίας θανάτου ή διαζυγίου αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αρχίσουν την κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα σε πολύ μικρή ηλικία, προτού καν γίνουν έφηβοι, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Βόλβη: «Κόβουν» το σχολείο στα παιδιά τους για να μην έχουν πρόσφυγες συμμαθητές

Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχωρούν γονείς παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Προφήτη δήμου Βόλβης. Αποφάσισαν να μην στείλουν τους μαθητές στο σχολείο αντιδρώντας έτσι στην κοινή φοίτηση των παιδιών τους με πρόσφυγες.

Χανιά: Μεγάλο ενδιαφέρον για περιβαλλοντικά προγράμματα από σχολεία

Σε αναμονή βρίσκονται τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τον πλήρη προγραμματιμσό των δράσεων τους την φετινή σχολική χρονιά, αφού περιμένουν την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου της κυβέρνησης μέσα στο Οκτώβριο και την ψήφιση του μέχρι τα Χριστούγεννα, το οποίο θα προβλέπει τις αλλαγές και τα κονδύλια που θα δοθούν στα Κέντρα για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπα το έργο τους. Το ενδιαφέρον όμως είναι μεγάλο αφού ήδη δέκα σχολεία έχουν δηλώσει συμμετοχή στα προγράμματα του ΚΠΕ Βάμου μέχρι και τις αρχές του Νοεμβρίου, ενώ περιμένουν την νέα εγκύκλιο του Υπουργείου για τον προγραμματισμό και της υπόλοιπης νέας σχολικής χρονιάς.