Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Άτομα με τύφλωση και ραντεβού με το γιατρό: 10 συμβουλές για να προετοιμαστείτε!

Με λίγο σχεδιασμό και τις σωστές ερωτήσεις μπορούν οι επισκέψεις στο γιατρό να γίνουν λιγότερο στρεσογόνες για τα τυφλά άτομα.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι μιας τυπικής επίσκεψης στο γιατρό; Η μεγάλη αναμονή; Οι τρομαχτικές βελόνες; Η ακατάληπτη ιατρική ορολογία; Προσθέστε την οπτική αναπηρία και ένας έλεγχος ρουτίνας ή μια επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία μπορεί να γίνει τεράστια πηγή άγχους. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Διαβάστε 10 συμβουλές για να κάνετε πιο άνετες και παραγωγικές τις επισκέψεις των ατόμων με τύφλωση στο γιατρό.

Με το βλέμμα στα σχολεία: Οι φόβοι για αύξηση κρουσμάτων και το σχέδιο λειτουργίας -Τι θα γίνεται αν υπάρξει κρούσμα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα των σχολείων, με τους ειδικούς να εκφράζουν την ανησυχία τους για αύξηση των κρουσμάτων, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για εμβολιασμό και σχολαστική τήρηση των μέτρων.

Ήδη από τα τέλη Αυγούστου κυβέρνηση και ειδικοί φοβούμενοι την επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης έχουν ανακοινώσει αυστηρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, τα οποία τίθενται σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα, τη μέρα δηλαδή που οι μαθητές θα ακούσουν και το πρώτο κουδούνι της χρονιάς. Στόχος του υπ. Παιδείας είναι η σχολική χρονιά να κυλήσει αποκλειστικά δια ζώσης.

ΗΠΑ: 14χρονος κατασκευάζει ρομποτικό προσθετικό χέρι για το φίλο του

Τα προσθετικά μέλη και ειδικότερα τα πιο ανεπτυγμένα που προσφέρουν ένα εύρος κινήσεων, συνήθως είναι και αρκετά ακριβά. Ίσως όμως το μόνο που χρειάζεται κάποιος να είναι ένας πολύ καλός φίλος.

Ο 14χρονος Sammy Salvano από το New Jersey των ΗΠΑ, πέρασε όλο το καλοκαίρι του κατασκευάζοντας ένα ρομποτικό προσθετικό χέρι για το φίλο του, Ewan Kirby. Από το αριστερό χέρι του Ewan έλειπαν μερικά δάχτυλα και έτσι ο Sammy αποφάσισε να κατασκευάσει ένα προσθετικό χέρι το οποίο θα έκλεινε και θα άνοιγε για να σηκώνει ο Ewan αντικείμενα.

Άνχελα Ρουίζ Ρόμπλες: Η δασκάλα που εφηύρε το πρώτο «ebook» το 1949 έμεινε στην αφάνεια

Η ιδέα των ebook δεν αποτελεί καινοτομία των τελευταίων χρόνων. Ο πρόγονός τους, η «μηχανική εγκυκλοπαίδεια», εφευρέθηκε τη δεκαετία του ’40 από μία γυναίκα, το όνομα της οποίας παραμένει στην αφάνεια. 

Για την Ισπανίδα Άνχελα Ρουίζ Ρόμπλες, κινητήριος δύναμη δεν ήταν τόσο η αγάπη για την επιστήμη και την καινοτομία, όσο η αγάπη για τα παιδιά και τη μάθηση. Γεννημένη και μεγαλωμένη στην ισπανική επαρχία του Λεόν το 1895, ανακάλυψε από μικρή την κλίση της. Μόλις τελείωσε το σχολείο, σπούδασε παιδαγωγικά. Παράλληλα εκπαιδεύτηκε σε χρήσιμες πρακτικές της εποχής, όπως η στενογραφία, η δακτυλογράφηση και η λογιστική. 

Δίκτυο σχετικά με τη Μεσόγειο / Ημερίδα-Συμπόσιο

Στις 24 – 27 Σεπτεμβρίου 2021 θα λάβει χώρα το “EU4Ocean Mediterranean Sea basin”, που αφορά τις προσπάθειες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη θαλάσσια βιολογία και την εμπλοκή της με διαφόρους τρόπους στη διδασκαλία μας.

Στα πλαίσια του προγράμματος θα λάβουν χώρα τρία πολύ συγκεκριμένα γεγονότα, το περιεχόμενο των οποίων περιγράφεται αναλυτικά παρακάτω και στα οποία θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε εμείς ή οι μαθητές μας:

10χρονος πρωταθλητής του σκάκι στην Καβάλα


Άθληση: ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις για παιδιά που αθλούνται;

Ο προαθλητικός έλεγχος στα παιδιά είναι απαραίτητος και έχει καταστεί προαπαιτούμενος τα τελευταία χρόνια για την εγγραφή των παιδιών σε δραστηριότητες. Ο Παιδίατρος, ο Παθολόγος ή ο Γενικός Ιατρός που έχει πλήρη γνώση του ατομικού και οικογενειακού ιστορικού του παιδιού δύναται μετά από κατάλληλη βραχεία εκπαίδευση και πιστοποίηση στην ερμηνεία του ηλεκτροκαρδιογραφήματος να χορηγεί το ανάλογο πιστοποιητικό, ενώ επί υποψίας παθολογίας στην κλινική εξέταση θα παραπέμψει το παιδί για καρδιολογική εξέταση στον ειδικό.

Ροδόπη: Γονείς παιδιών με αυτισμό αγωνιούν για τα κενά στην παράλληλη στήριξη

Στο ίδιο (ή έστω παρόμοιο) έργο θεατές κάθε χρόνο είναι οι γονείς μαθητών που χρειάζονται παράλληλη στήριξη στα σχολεία. Το πρώτο κουδούνι χτυπά και παρά τις υποσχέσεις διαδοχικών κυβερνήσεων, τα κενά στην παράλληλη στήριξη είναι πολλά, καλύπτονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς με αργούς ρυθμούς και ποτέ στο 100%.

«Φλέγον θέμα» χαρακτήρισε την παράλληλη στήριξη ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων, Παιδιών και Ενηλίκων με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, Αυτισμό & Asperger (ΔΑΔΑΑ) Βαγγέλης Λαφτσής. Κοινοποίησε το αίτημα πως «θέλουμε τα παιδιά να είναι μέσα στα σχολεία και να έχουν όλα παράλληλη στήριξη» και ξεκαθάρισε πως βασικός στόχος είναι η κοινωνικοποίηση των μαθητών κι η ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Ενα εικοσιτετράωρο με τον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο

07.00
Ξυπνώντας στην Παιανία (ξυπνάω τελευταίος). Η ημέρα ξεκινάει καθώς καλημερίζω τον ήλιο που ανατέλλει πάνω από τον Νότιο Ευβοϊκό και φωτίζει τον κάμπο των Μεσογείων. Παρακολουθώ στο pad τα νέα στα ενημερωτικά sites και στα social media, συνήθεια που μου έμεινε από την εποχή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα το 2015. Με ένα φυσικό χυμό από τα πορτοκάλια μας από το Αίγιο, βλέπω τα ηλεκτρονικά μου μηνύματα και στέλνω κείμενα που έχω έτοιμα και χρωστάω σε εκδότες και ηλεκτρονικά περιοδικά. Καταρτίζω το πρόγραμμα της ημέρας και ξεκινάω.

Αναρτήθηκε το ψηφιοποιημένο Λεξικογραφικό Αρχείο Δ. Ι. Γεωργακά

Το σύνολο των ψηφιοποιημένων δελτίων του λεξικογραφικού αρχείου Γεωργακά έχει αναρτηθεί και είναι προσβάσιμο από το κοινό.

H ύλη χρονολογικά περιλαμβάνει νεοελληνικές λέξεις κατά αύξουσα γεωμετρική πρόοδο, αρχίζοντας από τον 18ον αιώνα, περισσότερες του 19ου αιώνα, πολύ περισσότερες του 20ού και ακόμη πολυαριθμότερες ιδιαίτερα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.

ΠΣτΕ: Σχολικό βοήθημα μέσω της δράσης «αρχή…ΖΩ!»

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μέσω της δομής «ΓΕΦΥΡΑ» και με πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου προχωρούν για άλλη μια σχολική χρονιά στην υλοποίηση της δράσης «αρχή…ΖΩ!».

Η δράση προβλέπει την παροχή κουπονιού αγορών (voucher) για την προμήθεια σχολικών ειδών αξίας εκατό ευρώ (100€) εφάπαξ σε κάθε μαθητή – μέλος οικογένειας με οικογενειακό εισόδημα κάτω από τα όρια της φτώχειας, που έχει εγγραφεί στην Α’ τάξη των Δημοτικών Σχολείων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κατά το σχολικό έτος 2021-2022.

Καστοριά: Λύκειο μετακομίζει λίγο πριν τον Αγιασμό

Αν και απομένουν λίγα 24ωρα για να ξεκινήσει επίσημα η σχολική χρονιά δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πώς θα γίνει η διασικασία.

Την αντίδρασή τους εκφράζουν οι μαθητές του 3ου Λυκείου Καστοριάς για τη μετεστέγαση του σχολείου τους, αφού όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, δεν γνωρίζουν επίσημα τι έχει αποφασιστεί.

Μαθητές του ειδικού σχολείου Θέρμης δωρίζουν εικαστικά έργα τους στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο

Θαλάμους του Ιπποκρατείου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης θα κοσμούν έργα τα οποία έκαναν και δώρισαν στο νοσηλευτικό ίδρυμα μαθητές του Εργαστηρίου Καλλιτεχνικών του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Θέρμης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Θέρμης), μαζί και με τους καθηγητές καλλιτεχνικών Μαρία Παπαδοπούλου και Παναγιώτη Παπαδόπουλο.

Βερολίνο: Παραμελημένα τα κακοποιημένα παιδιά

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που με πίστεψαν», λέει η Άνγκελα Μάρκβαρντ. Είναι μέλος του Συμβουλίου Θυμάτων στο UBSKM, την ανεξάρτητη επιτροπή για θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Περισσότεροι από τους μισούς που έχουν δηλωθεί στην οργάνωση έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση στις δικές τους οικογένειες, συμπεριλαμβανομένης της Άνγκελα Μάρκβαρντ .

Μόνο με Pfizer ο εμβολιασμός των παιδιών – Το εμβόλιο mRNA είναι το ασφαλέστερο για τα παιδιά

Τα παιδιά θα εμβολιάζονται με Pfizer, ένα εμβόλιο που είναι ασφαλές για αυτές τις ηλικίες, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Είναι σημαντικό να γυρίσουν τα εμβόλια του κοροναϊού στο φυσικό χώρο των παιδιών, που είναι ο παιδίατρός τους. Είναι μία στρατηγική απόφαση ώστε να μπορέσουν οι παιδίατροι να ενημερώσουν τις οικογένειες και να πείσουν να γίνει ο εμβολιασμός των παιδιών που είναι τόσο απαραίτητος» ανέφερε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.

Γεωργαντάς σε ΣΚΑΪ: Έχουν εμβολιαστεί 48.000 παιδιά 12-14 ετών- Τα ποσοστά ανά ηλικία

Τον αριθμό των εμβολιασμών στα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών παρουσίασε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Όπως είπε, γίνονται 30.000 εμβολιασμοί κάθε μέρα, εκ των οποίων οι 20.000 αφορούν στην πρώτη δόση. «Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 48.000 παιδιά ηλικίας 12-14 ετών, 88.000 παιδιά ηλικίας 15-17 ετών και 405.000 ηλικίας 18-24 ετών διαμορφώνοντας τα ποσοστά εμβολιασμού στο 13%, 25% και 50% αντίστοιχα», δήλωσε σχετικά και τόνισε ότι η συμμετοχή των παιδιάτρων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση. 

To Βιοκλιματικό Ειδικό Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων με την εσωτερική πισίνα και το δωμάτιο ηρεμίας.

Το νέο Βιοκλιματικό Ειδικό Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων, ένα σχολείο χτισμένο με όλες τις προδιαγραφές να καταστεί πρότυπο σε όλη τη Δυτική Αττική, παραδόθηκε σήμερα στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Η ανέγερση του Ειδικού Γυμνασίου στην περιοχή Λίμνη, αποτελεί ένα μείζονος σημασίας για την τοπική κοινωνία έργο, που συντελεί στην αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προορίζεται για παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες απ’ όλη τη Δυτική Αττική και τις Αχαρνές.

Γαλλία: Δωρεάν αντισύλληψη για γυναίκες έως 25 ετών

Η Γαλλία θα καταστήσει την πρόσβαση στην αντισύλληψη δωρεάν για γυναίκες ηλικίας έως 25 ετών από την 1η Ιανουαρίου, σε ένα νέο μέτρο που θα κοστίσει στο κράτος 21 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε ενώ η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζεται για εκλογές το 2022.

Ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται να ιδρύσουν ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα

Ενδιαφέρον υπάρχει από ξένους επενδυτές για την ίδρυση ιδιωτικών σχολείων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας, Χαράλαμπο Κυραϊλίδη. 

Ο πρόεδρος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 είπε πως «Εδώ και 6 μήνες έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους φορείς και αφορά τον τρόπο ίδρυσης και λειτουργίας, όλες τις λεπτομέρειες για τα ιδιωτικά σχολεία, σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση»,