Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Τι θα ήθελα να ξέρει ο κόσμος για τα νεαρά άτομα που χρησιμοποιούν μπαστούνι.

Μολονότι το Σύνδρομο Ehlers- Danlos, η γενετική διαταραχή στο συνδετικό ιστό που έχω είναι εφόρου ζωής, τα συμπτώματά της διαφέρουν στις διάφορες χρονικές περιόδους της ζωής μου. Ξεκίνησα να χρησιμοποιώ μπαστούνι τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 2016 προκειμένου να με βοηθήσει στην ισορροπία, την σταθερότητα, την αντοχή και τους χρόνιους πόνους. Δεν χρησιμοποιώ το μπαστούνι μου συνέχεια, αλλά μόνο όταν νιώθω ότι το χρειάζομαι και γενικά το παίρνω μαζί μου όταν έχω διαδρομές και δραστηριότητες όπου ξέρω ότι θα είμαι μακριά από το σπίτι μου αρκετές ώρες. 

Η κινητή βιβλιοθήκη της Βέροιας παίρνει τους... δρόμους

Για 4η συνεχόμενη χρονιά το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.) συνεχίζει να υποστηρίζει τη λειτουργία της κινητής βιβλιοθήκης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας μέσω του Future Library.

Η επανεκκίνηση της λειτουργίας των κινητών βιβλιοθηκών συνδέεται εφέτος με τη διοργάνωση των εκδηλώσεων για τα 10 χρόνια από την απονομή του βραβείου «πρόσβαση στη μάθηση» του ιδρύματος Bill and Melinda Gates. Η υποστήριξη από το Κ.Ι.Κ.Π.Ε μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε και να συζητήσουμε ξανά και το ρόλο των Κινητών Βιβλιοθηκών στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί η εποχή της πανδημίας.

Το Ηράκλειο διεκδικεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Κωφών του 2023

Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Κωφών καθώς και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών επισκέφθηκε σήμερα τη Λότζια, στο πλαίσιο της παρουσίας τους στο Ηράκλειο για την επιθεώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο Ηρακλείου, στα Δύο Αοράκια, καθώς το Ηράκλειο μαζί με την Άγκυρα διεκδικούν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Κωφών Ανδρών – Γυναικών του 2023.

Την πρώτη διαδικτυακή Σχολή Γονέων θέτει σε λειτουργία το Ιπποκράτειο

Την πρώτη πιλοτική διαδικτυακή Σχολή Γονέων, η οποία θα παρέχει (απομακρυσμένα) χρήσιμες πληροφορίες σε νέους αλλά και υποψήφιους γονείς, θέτει σε λειτουργία το Ιπποκράτειο.

Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στη σωστή προετοιμασία των υποψηφίων γονέων αλλά και στην παροχή έγκυρων πληροφοριών σε νέους γονείς από το έμπειρο προσωπικό και τους επιστήμονες του Νοσοκομείου. Στο τμήμα αυτό μπορούν να συμμετέχουν δωρεάν, όσοι υποψήφιοι ή νέοι γονείς το επιθυμούν.

Τα εντατικά μαθήματα των καθηγητών Πληροφορικής

«Δεν ξέρω αν μπορώ να το κάνω. Δεν μπορώ να το κάνω!». Αλλοι εκπαιδευτικοί έλεγαν αυτές τις φράσεις με αγωνία, άλλοι με άγχος, μερικοί με απογοήτευση. Οπως σε καθετί καινούργιο και πρωτόγνωρο, έτσι και στην τηλεκπαίδευση στα ελληνικά σχολεία που οργανώνεται λόγω του κορωνοϊού υπήρξαν αντιδράσεις και αντιστάσεις. Στην αρχή σε κάποιους έβγαινε θυμός, παραίτηση· κάποιοι άλλοι ζητούσαν βοήθεια από συναδέλφους τους.

Ο Τάκης Πετρόπουλος φέρνει σκύλους κοντά σε παιδιά με αυτισμό

Συνέντευξη με τον Τάκη Πετρόπουλο του «Friends for Life», το μοναδικό κέντρο εκπαίδευσης σκύλων βοηθών για παιδιά με αυτισμό στην Ελλάδα.

Όταν ακούμε για σκύλους και άλλα οικόσιτα και αδέσποτα ζώα στις ειδήσεις, ξέρουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα είναι για κάτι καλό. Έτσι πριν λίγες μέρες είδαμε το τραγικό γεγονός του βασανισμού ενός σκύλου στην Νίκαια, λίγες βδομάδες πριν έναν αντίστοιχο βασανισμό στην Κρήτη (όπου Νίκαια και Κρήτη, βάζουμε κάθε μέρος και γωνιά της Ελλάδας), ενώ στην Σαλαμίνα υπάρχουν περισσότεροι από 4000 αδέσποτοι σκύλοι στο νησί, δημιουργώντας πεινασμένες αγέλες, πολλοί από αυτούς εγκαταλείφθηκαν από τους παραθεριστές του καλοκαιριού. Τους κράτησαν 2-3 μήνες το καλοκαίρι και μετά τους παράτησαν στο δρόμο. Αυτά είναι μόνο τρία συμβάντα που εμφανίστηκαν στον τύπο τις τελευταίες μέρες, με πολλά περισσότερα να μην παίρνουν ποτέ δημοσιότητα. Ένα θετικό βήμα είναι πως ο βασανισμός ζώων μπαίνει επιτέλους κάτω από πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο και μετατρέπεται σε κακούργημα.

Γιατί οι μαμάδες είναι διαρκώς τόσο θυμωμένες;

Έχετε παρατηρήσει και εσείς ότι πολύ συχνά είστε θυμωμένες, εξοργίζεστε με το παραμικρό και ξεσπάτε φωνάζοντας ακόμα και με ανούσιες αφορμές; Μήπως θυμάστε και την μαμά σας να κάνει το ίδιο;

Πόσες φορές έχετε φωνάξει επειδή το παιδί σας δεν έκλεισε την τσάντα του για το σχολείο; Δεν μάζεψε το μπουφάν του από τον καναπέ ή άφησε το πιάτο του στο τραπέζι;

Παγκόσμια διάκριση για τους φοιτητές της ομάδας ρομποτικής του ΔΠΘ

Μια σπουδαία επιτυχία σημείωσε η ομάδα DIR, με Θρακιώτες (από την Ξάνθη) φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία κατετάγη 6η παγκόσμια, στον μεγαλύτερο διαγωνισμό ρομποτικής που διεξάγεται στην Σιγκαμπούρη.

Ήταν άνοιξη του 2018, όταν ο Ευδόκιμος Θεοδωρίδης και ο Ανδρέας Κεχαγιάς, δύο φοιτητές του Πολυτεχνικού Τμήματος των Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του ΔΠΘ με καταγωγή από την Ξάνθη, αποφάσιζαν να ιδρύσουν την Democritus Industrial Robotics (DIR), μία φοιτητική ομάδα βιομηχανικής ρομποτικής με ερευνητικό έργο.

Υπ. Παιδείας: Η υπουργός σε τηλεδιάσκεψη με παιδιά από τον «Φάρο του Κόσμου»

Τηλεδιάσκεψη με επτά παιδιά Ρομά ηλικίας 5-12 ετών από το κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης του «Φάρου του Κόσμου» στο Δενδροπόταμο είχε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, Σύμφωνα με το υπουργείο, ενθαρρύνονται οι νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά μέσα, ενώ διασφαλίζεται ότι όλοι οι νέοι, χωρίς διακρίσεις, θα έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε ποιοτική, σύγχρονη εκπαίδευση. 

Οι νέοι κρίνουν την εξέλιξη της πανδημίας

Ενα στα δέκα περιστατικά του κορωνοϊού που καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας αφορά άτομα ηλικίας έως 17 ετών, ενώ ένα στα δύο νέα κρούσματα ήταν ηλικίας 18 έως 39 ετών. Η πανδημία σε αυτό το δεύτερο κύμα έχει στην «εμπροσθοφυλακή» τούς νέους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση ηλικία των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν τα 37 έτη, στην Αττική τα 33 και στη Θεσσαλονίκη μόλις τα 28 έτη. Η δυναμική εξάπλωση της πανδημίας με οδηγό τις νεαρές ηλικίες και κυρίως ο μεγάλος φόβος οι νέοι να μεταφέρουν τον ιό στις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οδήγησαν σε αυστηρότερα μέτρα σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, με καθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας τις μεταμεσονύχτιες ώρες, κατά τις οποίες οι νέοι διοργανώνουν πάρτι σε πλατείες και σπίτια.

Θεσσαλονίκη: 10 κρούσματα κορωνοϊού σε δομή περίθαλψης παιδιών

Συνολικά δέκα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος». Ως φορέας που φέρεται να διέσπειρε τον ιό, εμφανίζεται μια νοσοκόμα του κέντρου.

Χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα, παραμένουν σε καραντίνα στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης (ΠΑΑΠΑΘ), συνολικά δέκα παιδιά που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό.

Το lockdown της Άνοιξης επηρέασε αρνητικά τα παιδιά και τους εφήβους

Το lockdown της Άνοιξης λόγω κορονοϊού είχαν αρνητικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά και τον ψυχισμό των παιδιών και των εφήβων, περίπου στο ένα τρίτο των οικογενειών στη χώρα μας.

Αυτό καταδεικνύει νέα, ελληνική επιστημονική μελέτη, η οποία βασίστηκε σε απαντήσεις των γονιών.

On-line εκπαιδευτική πλατφόρμα για παιδιά προσφύγων και μεταναστών

Τρόπους ένταξης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην εκπαίδευση, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει καταστεί πιο αναγκαία η χρήση αποτελεσματικών ψηφιακών εργαλείων διδασκαλίας, συζήτησαν οι συμμετέχοντες σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας.

Δυσαρέσκεια της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ για τον αποκλεισμό της από τα θέματα που αφορούν στην ανέγερση του νέου Παραολυμπιακού Κέντρου

Η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της, για τον αποκλεισμό της από τις συσκέψεις που πραγματοποιούνται από το Υφυπουργείο Αθλητισμού και την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και αφορούν στην ανέγερση του νέου Παραολυμπιακό Κέντρου, στην περιοχή της Ραφήνας.

Περιφέρεια Αττικής: Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας 500.000 ευρώ σε δύο σχολεία

Υπεγράφη απόφαση για την υλοποίηση παρεμβάσεων, εξοικονόμησης ενέργειας σε δύο σχολεία στον δήμο Διονύσου προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, από τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη παρουσία του δημάρχου Διονύσου Ι. Καλαφατέλη.

Πρόκειται για τα γυμνάσια Άνοιξης και Δροσιάς. Ειδικότερα θα γίνουν οι εξής παρεμβάσεις: