Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Κατασκευή: Καρχαρίες

Βασίλης Οικονόμου: «Στόχος της ομάδας ΘΕΑΜΑ είναι η ενσωμάτωση και η ισοδύναμη συμμετοχή των ανάπηρων ηθοποιών στον επαγγελματικό χώρο»

Την καθολικά προσβάσιμη θεατρική παράσταση «Τρωάδες» σε διασκευή του Ζαν Πολ Σαρτρ, σκηνοθετεί ο Βασίλης Οικονόμου, η οποία ξεκινάει την περιοδεία της, στις 21 Ιουλίου στις 21.30, στη σκηνή «Μίνως Βολανάκης» του Θεάτρου Πέτρας στην Πετρούπολη, στο πλαίσιο του «Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας 2022».

Ο σκηνοθέτης μιλάει στο theatermag για το έργο του Ευριπίδη, το λόγο της Κασσάνδρας, τη θέση της γυναίκας στο τότε και στο σήμερα, τα στερεότυπα και τη θεατρική ομάδα ΘΕΑΜΑ η οποία αποτελείται από ανάπηρους και μη ανάπηρους ηθοποιούς.

Ιστορίες από το Κίεβο: Mητέρες εν καιρώ πολέμου

Μέσα σε 100 ημέρες πολέμου, περίπου 1.500 παιδιά γεννήθηκαν στα μαιευτήρια του Κιέβου. Ο φωτογράφος Σάσα Μαζλόφ ήταν εκεί και μοιράστηκε με το «Κ» τις ιστορίες του.

Στην αίθουσα τοκετού του μαιευτηρίου στα περίχωρα του Κιέβου, τα βογκητά και οι πνιχτές κραυγές της Οκσάνα Ολκοβένκο δεν καταφέρνουν να σκεπάσουν τους ήχους των πυροβόλων και τις εκρήξεις που ακούγονται από την πλευρά της κοντινής πόλης Ερπίν, όπου μαίνεται η μάχη ανάμεσα στους Ουκρανούς υπερασπιστές της και τους Ρώσους εισβολείς. Ξαφνικά ακούγονται οι σειρήνες· όλοι πρέπει να κατευθυνθούν στο καταφύγιο που έχει διαμορφωθεί στο υπόγειο του κτιρίου, η ζωή τους μπορεί να κινδυνέψει ανά πάσα στιγμή. Η Οκσάνα και ο γιατρός της ανταλλάσσουν ένα αγωνιώδες βλέμμα, δεν χρειάζεται να συνεννοηθούν, ο τοκετός δεν μπορεί να διακοπεί. Καθώς ο ήχος της σειρήνας σβήνει, δειλά δειλά το κλάμα του μωρού αντηχεί στην αίθουσα, επίμονο, πεισματάρικο, δυναμώνει και ξεχύνεται στους διαδρόμους. Η ζωή αντέχει, συνεχίζεται, νικά.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας: Διαθέσιμη η ψηφιακή εικονική περιήγηση για άτομα με προβλήματα ακοής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

Κάθε χρόνο επισκέπτονται το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας χιλιάδες επισκέπτες, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται, δεκάδες άτομα µε αναπηρία. Η ΕΦΑ Ηλείας σεβόμενη την ιδιαιτερότητα αυτών των ατόμων έχει λάβει υπόψη όλα τα απαραίτητα μέτρα που ορίζονται από την νομοθεσία, (Ν.4074/2012 ΦΕΚ 88Α’, και Ν.4067/2012 ΦΕΚ79Α’ “ΝΟΚ” και Οδηγίες Σχεδιασμού ΥΠΕΚΑ), όσον αφορά στην πρόσβαση και στην περιήγησή τους.

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία είχε υποβάλει πρόταση για την υλοποίηση ψηφιακής εικονικής περιήγησης για άτομα με προβλήματα ακοής με τίτλο «Σχεδιασμός και παραγωγή ψηφιακής εικονικής περιήγησης για άτομα με προβλήματα ακοής», η οποία εν τέλει εγκρίθηκε και εκτελέστηκε από την Εφορεία μας.

Από Σεπτέμβριο το 50% των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων & Δημοτικών ως τις 17.30

Σε πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο του 2022 η επέκταση του ολοήμερου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού ως τις 17.30, ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως στο συνέδριο με θέμα «Δημογραφικό 2022: Η μεγάλη πρόκληση», το οποίο διοργανώνεται στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Το πρόγραμμα αφορά όλους τους μαθητές, σε όλη την Ελλάδα, με ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς να απαιτούνται κριτήρια για συμμετοχή. Έχει διττό στόχο: την επέκταση του ωραρίου «για να διευκολύνει τους εργαζόμενους γονείς» και την «ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών». Ως προς το δεύτερο σκέλος, η κ. Κεραμέως διευκρίνισε, πως θα ενισχυθεί η δημιουργική κατεύθυνση, με έμφαση στα εικαστικά, τη μουσική, τις τέχνες γενικότερα, ενώ παράλληλα θα ολοκληρώνεται και η μελέτη των μαθημάτων των παιδιών. Με αυτό τον τρόπο, θα μένει πιο πολύς χρόνος «για παιχνίδι και διάδραση με την οικογένεια». 

Πιλοτικά και στη Θεσσαλονίκη από Σεπτέμβρη η επέκταση ωραρίου στα σχολεία


Βιβλίο: Το σαλιγκάρι με την καρδιά στα δεξιά

«Πριν ακόμα γεννηθούν τ’ αστέρια που λάμπουν στον ουρανό και πριν τα βουνά αρχίσουν να ψηλώνουν για να τα πιάσουν..», έτσι ξεκινά η Μαρία Πόποβα να μας περιγράφει την αληθινή ιστορία ενός σαλιγκαριού με όνομα: το Τζέρεμι.

Το Τζέρεμι (τα σαλιγκάρια είναι ερμαφρόδιτα) γεννήθηκε με αριστερόστροφο κέλυφος και όλα τα όργανα και την καρδιά του στα δεξιά. Αυτή η αντιστροφή οργάνων, που το έκανε ξεχωριστό, καθόρισε και τη ζωή του. Με ποιόν τρόπο; Το πρόσεξε ένας επιστήμονας, που σκέφτηκε ότι πίσω από την ιδιαιτερότητά του κρυβόταν κάποιο όμορφο μυστικό που περιμένει να ανακαλυφθεί, και το έστειλε στο εργαστήριο ενός ερευνητή ειδικού στα σαλιγκάρια.

«Βλέποντας» την Ακρόπολη με την αφή και τη φαντασία

«Τα Προπύλαια είναι ένα επιβλητικό κτίριο τεράστιου μεγέθους από μάρμαρο. Ορθώνεται μπροστά σου. Εχει το σχήμα του ελληνικού γράμματος Π, με δύο βραχίονες στα αριστερά και τα δεξιά να πλαισιώνουν τη σκάλα –στις 9 η ώρα και στις 3 η ώρα αντίστοιχα–, δίνοντάς σου την αίσθηση ότι με τα δυο χέρια το κτίριο σε καλωσορίζει στην κεντρική πύλη. (…) Η εντύπωση που έχεις διασχίζοντας τα Προπύλαια είναι ότι περπατάς σε ένα μονοπάτι, σε ένα δάσος από κολοσσιαίους, ακέφαλους κίονες, εντός ενός κτιρίου τεραστίου μεγέθους και ασκεπούς, κατεστραμμένου αλλά παρ’ όλα αυτά δραματικού και επιβλητικού». Με αυτά τα λόγια η ξεναγός Δανάη Κουσουρή περιγράφει σε γκρουπ επισκεπτών της Ακρόπολης το κτίσμα που δεσπόζει μπροστά τους, τα Προπύλαια. Η ίδια έχει κάνει εκατοντάδες ξεναγήσεις στον Ιερό Βράχο, ξέρει κάθε του σπιθαμή, κάθε ρωγμή στο μάρμαρο, όμως για πρώτη φορά καλείται να περιγράψει ένα μνημείο σε ανθρώπους που δεν μπορούν να το δουν.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπότσια 2022

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπότσια 2022 έριξε αυλαία αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο σε επίπεδο επιδόσεων, όσο και στο επίπεδο των αγώνων που διεξήχθησαν στο κλειστό γυμναστήριο Περιστερίου “Γιώργος Στεφανόπουλος”. Με διάρκεια έξι αγωνιστικών ημερών οι αθλητές που συμμετείχαν στο πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπότσια έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν 75 αθλητές από 17 αθλητικούς συλλόγους, οι οποίοι αγωνίστηκαν στα ατομικά, διπλά και ομαδικά αγωνίσματα των κατηγοριών BC1, BC2, BC3 και BC4.

Μαθητικό Φεστιβάλ με τίτλο «Τα παιχνίδια των Αλησμόνητων Πατρίδων»

Μαθητικό Φεστιβάλ με τίτλο «Τα παιχνίδια των Αλησμόνητων Πατρίδων»
Τετάρτη 18 Ιουνίου 18:00-21:00

Η Αντιδημαρχία Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης Δήμου Καλαμαριάς στα πλαίσια των δράσεων Καλαμαριά 1922-2022 για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή υλοποιεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παραδοσιακά παιχνίδια των Αλησμόνητων Πατρίδων.

Υπόθεση Βαλίεβα: Η Διεθνής Ένωση Πατινάζ αυξάνει το ελάχιστο όριο ηλικίας για συμμετοχή στους αγώνες

Η Διεθνής Ένωση Πατινάζ (ISU) θα αυξήσει το ελάχιστο όριο ηλικίας για τους αγωνιζόμενους από 15 σε 17 έτη, για να προστατεύσει τη «σωματική και ψυχική υγεία και τη συναισθηματική ευημερία των αθλητών».

Η ελάχιστη ηλικία θα είναι 16 ετών για τη σεζόν 2023-24 και 17 ετών για το 2024-2025.

Kαρδιολογικός έλεγχος στα παιδιά

Ο καρδιολογικός έλεγχος στα παιδιά έχει καταστεί προαπαιτούμενος τα τελευταία χρόνια για την συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες.

Τι εξετάζουμε στον καρδιολογικό παιδιατρικό έλεγχο

Ο καρδιολόγος με εξειδίκευση στα παιδιά ή ο παιδοκαρδιολόγος ασχολείται με παθήσεις της καρδιάς στα παιδιά και πρέπει να έχει την κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να αντιμετωπίσει τις συγγενείς καρδιοπάθειες των παιδιών ή των ενήλικων (παθήσεις που παρουσιάζονται κατά τη γέννηση), αρρυθμίες (διακυμάνσεις στον καρδιακό ρυθμό), μυοκαρδιοπάθειες (υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια-μυοκαρδίτιδα ) και τις διαταραχές της λειτουργικότητας της καρδιάς όπως η καρδιακή ανεπάρκεια.

Δωρεάν καλοκαιρινή δημιουργική απασχόληση για παιδιά στον Δήμο Αθηναίων

Mία ακόμη πρόταση για την δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προσφέρει ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) στο Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης Νορντάου, από 20 Ιουνίου έως 29 Ιουλίου 2022, και για τρεις περιόδους των δύο (2) εβδομάδων η κάθε μία, με το πρόγραμμα Καλοκαιρινή Δημιουργική Απασχόληση για παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών, με δωρεάν συμμετοχή.