Πολλοί ενήλικες με ΔΕΠΥ νιώθουν ότι ζουν σε ένα ψέμα. Δημιουργούν προσωπεία για να κρύψουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους για τα οποία ντρέπονται, και μετά περνούν τις μέρες τους φοβούμενοι ότι κάποιος θα αποκαλύψει ότι είναι απάτη. Υπάρχει, ωστόσο, ένας καλύτερος, πιο αυθεντικός τρόπος για να ζει κανείς.
Τετάρτη 21 Απριλίου 2021
Σημείο: Εκπαιδευτικό υλικό με αφορμή το αφιέρωμα στη Δικτατορία '67-'74
Δείτε το εκπαιδευτικό υλικό που προσφέρει το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς με αφορμή το αφιέρωμα στη Δικτατορία '67-'74.
Μπορεί να αξιοποιηθεί στην Γ' Γυμνασίου και τις τρεις τάξεις του Λυκείου.
Στο πλαίσιο των μαθημάτων: Ιστορία, Πολιτική Επιστήμη, Λογοτεχνία, Τέχνη.
Το βοηθητικό υλικό σε τίτλους: Δικτατορία / Ψέματα για το Πολυτεχνείο / Αλήθειες για το Πολυτεχνείο
Γυμνάσια-Λύκεια: Κλείνουν στις 11 Ιουνίου, χωρίς προαγωγικές και απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις
Δεν θα πραγματοποιηθούν προαγωγικές και απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις στο γυμνάσιο και στο λύκειο και άρα δεν θα εφαρμοστεί από τους φετινούς μαθητές της Α΄ Λυκείου η Τράπεζα Θεμάτων, η οποία προκαλεί αντιδράσεις στην ΟΛΜΕ αλλά και στους μαθητές. Αυτή είναι η εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) προς το υπουργείο Παιδείας, η οποία αναμένεται, όπως δήλωσε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, να γίνει δεκτή.
Περικοπές σε εκπαιδευτικούς που δεν κάνουν self test
Μέτρα «συμμόρφωσης» για εκπαιδευτικούς που αρνούνται να κάνουν το τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού ή γενικά για οποιαδήποτε παρακώλυση της σχετικής διαδικασίας περιλαμβάνει Κοινή Υπουργική Απόφαση που εισάγει και το μέτρο της περικοπής αποδοχών.
Προβολή εκδήλωσης: «Στίγμα ψυχικής υγείας, media και δημόσιος λόγος»
H εκδήλωση «Στίγμα ψυχικής υγείας, media και δημόσιος λόγος» πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια υλοποίησης του έργου «Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας» τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκαν τα πρώτα ευρήματα της ομάδας έρευνας του έργου αναφορικά με το πως αναπαράγεται ο στιγματιστικός λόγος στα media και πως αυτό επηρεάζει τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον φορέα υλοποίησης και τους εταίρους του έργου «Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας» και να ενημερωθούν για τις δράσεις και τους στόχους του προγράμματος.
Η “Ντοπιολαλιά” Γίνεται Παιχνίδι
Μια πρότυπη πολιτιστική πρωτοβουλία με στόχο τη διάσωση και την ανάδειξη της μητρικής γλώσσας και της άυλης πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Το πρώτο διαδραστικό παιχνιδόλεξο για το γλωσσικό ιδίωμα και τις λαλιές του τόπου μας. Μία ευρηματική, ψυχαγωγική, εκπαιδευτική κι ακομπλεξάριστη σειρά παιχνιδιών και συμμετοχικών δράσεων για παρέες, παιδιά, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, ντόπιους, αλλά και ταξιδευτές.
Μαθήτριες από τη Νάουσα έφτιαξαν ρομπότ που διπλώνει ρούχα
Μια συσκευή που διευκολύνει το δίπλωμα των ρούχων σκέφτηκαν να δημιουργήσουν, με εξοπλισμό ρομποτικής, τέσσερις μαθήτριες της Α' και Β' Γυμνασίου από τη Νάουσα καθώς, κατά τη διάρκεια της καραντίνας διαπίστωσαν ότι οι μητέρες τους είχαν πάρα πολλές δουλειές και με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να τις διευκολύνουν. Στην αρχή αναζήτησαν υλικό στο διαδίκτυο και βρήκαν βίντεο με παρόμοιες συσκευές, ωστόσο δεν υπήρχαν οδηγίες για την κατασκευή τους. Χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους, τις γνώσεις τους στην πληροφορική και τον εξοπλισμό της εκπαιδευτικού τους, κατάφεραν να φτιάξουν το ρομπότ.
Μαθητές και μαθήτριες «ζουν» την ιστορία στο «δωμάτιο απόδρασης 1821»
Στο σκοτεινό μονοπάτι του Κολοκοτρώνη, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας αναζητούν την περικεφαλαία του, το ξίφος και τη σπάθα του. Κάθε ένα από αυτά τα αντικείμενα τούς δίνουν κρίσιμες πληροφορίες που τους βοηθούν να αποδράσουν. Αργότερα, στη βιβλιοθήκη του Ρήγα Φεραίου, βρίσκουν ένα σημείωμα στο πάτωμα, στο οποίο αναγράφονται διάφορα ιστορικά γεγονότα και οι χρονολογίες στις οποίες συνέβησαν, όμως σε τυχαία σειρά. Το ζητούμενο για την τάξη της έκτης είναι να βάλουν τα ιστορικά γεγονότα στη σωστή χρονολογική σειρά ώστε να ανακαλύψουν τον κωδικό που ξεκλειδώνει την πόρτα του δωματίου απόδρασης.
Μητέρα ευχαριστεί άγνωστο που ξάπλωσε στο έδαφος για να εμποδίσει την κρίση του αυτιστικού γιού της
Το ευχαριστώ μιας μητέρας σε έναν άγνωστο που βοήθησε τον αυτιστικό γιό της σε μια στιγμή πανικού, έγινε viral στο Facebook, λέει ο Independent.
Η 44χρονη Natalie Fernando βρισκόταν με τον πεντάχρονο γιος της, Rudy, στην παραλία του Southend-on-Sea, στην νότια Αγγλία, όταν ξαφνικά άρχισε να γίνεται ανήσυχος.
Σε ανάρτηση της, η Natalie είπε ότι αυτό το είδος απότομης αλλαγής στη διάθεση του «οδηγεί συχνά σε κρίσεις».
Τηλεκπαίδευση: «Βουνό» για τα παιδιά με μαθησιακές διαταραχές – Συγκλονίζουν γονείς και μαθητές
Η τηλεκπαίδευση αποτελεί εδώ και μήνες μία καθημερινή πραγματικότητα λόγω της πανδημίας. Για τα παιδιά, όμως, με μαθησιακές δυσκολίες, η τηλεκπαίδευση είναι ακόμη ένας Γολγοθάς που πρέπει να ανέβουν.
«Η τηλεκπαίδευση είναι κάτι παραπάνω από το τίποτα» για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, λένε οι γονείς και οι δάσκαλοι, μιλώντας για την απροσπέλαστη εκπαίδευση την εποχή του κορονοϊού.
Βιωματική ομάδα για την αλληλοβοήθεια ανάδοχων γονεών
Υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα σχετικά με το θέμα αναδοχής παιδιού. Πώς γίνεται η αίτηση συμμετοχής.
Αναγνωρίζοντας την μεγάλη ανάγκη υποστήριξης που έχουν οι ανάδοχοι γονείς μετά την εκπλήρωση μιας μακροχρόνιας επιδίωξης να αποκτήσουν παιδί μέσω του θεσμού της αναδοχής, σε συνδυασμό με τη συγκυρία του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας του covid 19, το Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών για την Εξωιδρυματική Κοινωνική Φροντίδα των Ανηλίκων «Δικαίωμα στην Οικογένεια» διοργανώνει για πρώτη φορά, μέσω διαδικτύου, συνάντηση και συζήτηση αναδόχων γονέων που επιθυμούν να εκφράσουν στους υπόλοιπους συμμετέχοντες τις εμπειρίες τους από την αναδοχή ενός παιδιού προερχόμενο από ένα ίδρυμα ή εγκαταλειμμένο, τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, τη χαρά την ικανοποίηση και εμπειρία που τους πρόσφερε το λειτούργημα του αναδόχου γονέα, την εξέλιξη και την βελτίωση που παρουσίασε το παιδί σε αναδοχή.
Κατάθλιψη: Ποια παιδιά είναι πιο ευάλωτα και ποια κινδυνεύουν λιγότερο
Μέσα στα πολλά οφέλη της σωματικής άσκησης για τα παιδιά πρόστιθεται άλλο ένα πολύ σημαντικό για την ψυχική τους υγεία καθώς η άσκηση δρα αποτρεπτικά στην εμφάνιση κατάθλιψης σύμφωνα με στοιχεία ερευνών.
Παιχνίδι, γέλιο και ανεμελιά χαρακτηρίζουν την ιδανική παιδική ηλικία, παρόλα αυτά, ορισμένα παιδιά μπορεί να βιώνουν μια πιο δύσκολη καθημερινότητα αντιμετωπίζοντας από μικρή ηλικία ψυχολογικά προβλήματα. Αν και δεν είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των παιδιών που πάσχουν από κατάθλιψη, τα καλά νέα είναι πως η συστηματική σωματική άσκηση μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην εμφάνισή της.
Ειδική Αγωγή: Να εμβολιαστούν άμεσα οι εργαζόμενοι στα ΚΕΣΥ
Να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ).
Βιώσιμες λύσεις για παιδιά και εφήβους που κινδυνεύουν από ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση
Η εντεκάχρονη Keitu μετέφερε τον μικρό της αδερφό στην πλάτη, καθώς η μητέρα τους ήταν πολύ αδύναμη για να τα καταφέρει. Η Keitu πρόσεχε επίσης και τα άλλα δύο μικρότερα αδέλφια της. Περνούσαν πολύ δύσκολα από τότε που ο πατέρας τους πέθανε από ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση αρκετούς μήνες πριν, και δεν είχαν φάει τίποτα εκτός από χυλό τις τελευταίες τρεις ημέρες.
Εγκύκλιος: Παράταση προθεσμίας καταγραφής ύλης μαθημάτων Γυμνασίου, Α ́, Β ́ τάξεων Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου
Μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, υπέγραψε εγκύκλιο με την οποία τροποποιεί τροποποιούμε την με αρ. πρωτ. 26904/ΓΔ4/08-03-2021 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. ως προς την δεύτερη ημερομηνία καταγραφής της ύλης η οποία θα πραγματοποιηθεί από 19-04-2021 έως και 23-04-2021 αντί από 08-04-2021 έως και 19-04-2021.
Χρ. Κάτσικας: 54 χρόνια πριν, όταν η εκπαίδευση έμπαινε... στο «γύψο»!
Πρώτο μέλημα της δικτατορίας ήταν να επιβάλει «σιδερένιο» έλεγχο μέσω εγκάθετων διοικήσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τις διώξεις των «μιασμάτων», «μη νομιμοφρόνων» και υπόπτων για «αντεθνική» δράση εκπαιδευτικών. Παράλληλα, «αναδιοργάνωσε» την εκπαίδευση με τον αναγκαστικό νόμο 129/67 και τον νόμο 651/70, τα οποία ήταν και τα δύο βασικά διατάγματα, με τα οποία πορεύτηκε η εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της επταετίας.
Σχολικά γεύματα: Σε περισσότερα σχολεία τη νέα χρονιά
Αυξημένος κατά 15% είναι ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα σχολικά γεύματα σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς το υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου εξασφάλισε αυξημένη χρηματοδότηση της τάξης των 84 εκατ. ευρώ, από 74 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ειδικά κατά την τρέχουσα «δύσκολη», λόγω της πανδημίας, σχολική χρονιά, για πρώτη φορά τα γεύματα μοιράστηκαν από τον πρώτο μήνα έναρξης. Ετσι, όσο διάστημα τα σχολεία λειτουργούσαν κανονικά, μοιράζονταν ζεστά γεύματα σε περισσότερα από 185.000 παιδιά σε όλη τη χώρα. Στόχος δε είναι, από την επόμενη σχολική χρονιά περισσότερα από 210.000 παιδιά να λαμβάνουν κάθε μεσημέρι «ένα πιάτο ζεστό φαγητό υψηλής διατροφικής αξίας».
Γαλλία : Συναίνεση στο σεξ από τα 15 έτη – Η ρήτρα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα»
Το γαλλικό κοινοβούλιο υιοθέτησε την Πέμπτη νομοθεσία που χαρακτηρίζει το σεξ με ένα παιδί κάτω των 15 ετών ως βιασμό και τιμωρείται έως και με 20 χρόνια φυλάκιση, φέρνοντας τον ποινικό του κώδικα πιο κοντά σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Ενώ η ηλικία συγκατάθεσης ήταν προηγουμένως 15, οι εισαγγελείς στη Γαλλία έπρεπε να αποδείξουν ότι το σεξ δεν ήταν συναινετικό για να καταδικαστεί ο θύτης για βιασμό.
Θεσσαλονίκη: Εκκολαπτόμενοι μελισσοκόμοι...από κούνια
Ποια είναι η διαφορά της μέλισσας με τη σφήκα; Πώς φτιάχνουμε μια κυψέλη; Μπορούμε να κάνουμε το δικό μας μέλι; Είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που θέτουν τα παιδιά που συμμετέχουν στα διαδικτυακά μαθήματα μελισσοκομίας, τα οποία παραδίδουν δωρεάν, μελισσοκόμοι από κάθε γωνιά της χώρας, σε παιδιά από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη. Τα πρώτα μαθήματα έχουν ήδη ξεκινήσει και οι εκκολαπτόμενοι μικροί μελισσοκόμοι είναι, όπως λένε οι δάσκαλοι τους, άριστοι μαθητές.
Πώς να διαχειριστείτε το παιδί όταν αντιμιλάει
Τα παιδιά ηλικίας 6-8 ετών μαθαίνουν νέες λέξεις από τους συνομήλικούς τους, ενώ παράλληλα δοκιμάζουν τα όρια των γονιών τους, ώστε να δουν τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν. Ωστόσο, μερικές φορές η τάση του παιδιού να αντιμιλάει πηγάζει από τον θυμό, την απογοήτευση, τον φόβο του ή ακόμη και την ανάγκη του να κερδίσει την προσοχή σας.
Διαδικτυακές δράσεις για παιδιά από τη Vamvakou Revival
Το πρόγραμμα για τις πασχαλινές και όχι μόνο δράσεις για παιδιά και τις οικογένειές τους ανακοίνωσε ο οργανισμός Vamvakou Revival στην ιστοσελίδα του. Πασχαλινές κατασκευές, λαμπάδες, λουλούδια, μυρωδάτες λέξεις και φάρμα των ζώων είναι κάποιες από αυτές που, λόγω πανδημίας, προσφέρονται διαδικτυακά. Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα αναλυτικά εδώ.
Η Vamvakou Revival, με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), συστάθηκε τον Αύγουστο του 2018 με σκοπό την πλήρη αναζωογόνηση του τόπου με εφόδια την ιστορία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τον φυσικό πλούτο της περιοχής.
Ο οργανισμός αποτελείται από μια ομάδα νέων, με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό. Όραμά μας είναι η δημιουργία ενός χωριού «πρότυπου» βασισμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου με πρωτεύοντα στόχο την επιστροφή μόνιμων κατοίκων. Βασικό όχημα θα αποτελέσει η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και η εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης, ώστε σε μερικά χρόνια η Βαμβακού να σφύζει και πάλι από ζωή με οικογένειες, παιδιά, και το πρώτο κουδούνι του σχολείου να χτυπήσει ξανά.
Θεμελιώδες στοιχείο του πλάνου αποτελεί η μέριμνα για τη βελτίωση, συντήρηση και μέγιστη χρήση των δομών και υποδομών του χωριού, με την επιδίωξη οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των κατοίκων να συνδυάζουν την αυθεντικότητα του τόπου με καινοτόμες πρακτικές.
Υπάρχει ένα χωριό στην Ινδία όπου φυτεύονται 111 δέντρα κάθε φορά που γεννιέται ένα κορίτσι
Σε πολλά μέρη της Ινδίας τα αγόρια προτιμούνται έναντι των κοριτσιών, τα οποία, λόγω του θεσμού της προίκας, αποτελούν μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειές τους. Όμως οι κάτοικοι του Πιπλάντρι στο Ρατζαστάν της Ινδίας μάχονται κατά αυτής της προκατάληψης γιορτάζοντας τη γέννηση των κοριτσιών τους με την φύτευση 111 δέντρων για κάθε βρέφος. Ένα δώρο στη φύση για το δώρο της ζωής.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)