Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Η ιστορία του Griffin, ενός παιδιού με Σύνδρομο Down και κώφωση.

πηγή
Όταν η ζωή είναι ένα μπέρδεμα με ατελείωτα ιατρικά ραντεβού, μια μαμά φροντίζει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη όχι μόνο το Σύνδρομο Down, αλλά και η κώφωση του γιού της. 

Ήδη μαμά πέντε παιδιών, η Clarissa, είχε μια δύσκολη εγκυμοσύνη με τα τρίχρονα πλέον δίδυμα αγόρια της, τον Griffin και Phoenix. «Είχα μια αρκετά τραυματική εγκυμοσύνη και γέννα γιατί ξέραμε ότι υπήρχαν πολλά προβλήματα και ήταν δίδυμη η κύηση», εξηγεί η Clarissa. «Σε όλη την εγκυμοσύνη χρειάστηκε να κάνουμε πολλούς υπερήχους γιατί εμφανίζονταν νέα προβλήματα σε κάθε ραντεβού. Το μόνο που μπορούσαν να πουν πραγματικά οι γιατροί ήταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το ένα μωρό. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει πιο παρεμβατικές εξετάσεις για να έχουμε μια σαφή και οριστική απάντηση, αλλά αποφασίσαμε ότι δεν χρειαζόταν. Θα ήταν αυτός που είναι».

Η Gen Ζ και η παράξενη εμμονή με την παιδική ηλικία

Οι φετινές επιδείξεις μόδας χαρακτηρίστηκαν από την κομψή επαναληπτικότητα του Saint Laurent, τον rock ‘n roll μινιμαλισμό της Gucci, αλλά και τις κορδέλες της Sandy Liang, τα puppy prints των Simone Rocha, Cecile Bahnsen, Molly Goddard και τα kidcore χαρακτηριστικά της Louis Vuitton. Αυτή η τάση ζωηρά χρώματα και μια ονειροπόλο διάθεση είναι εμπνευσμένη από το πάθος της γενιάς του TikTok για τη φυγή, την επιστροφή στο παρελθόν και την παιδική ηλικία.

Έρευνα αποκαλύπτει σχέση μεταξύ της μικτής προτίμηση χεριού και της δυσλεξίας

Για σχεδόν έναν αιώνα, οι ψυχολόγοι διερευνούν την πιθανή σχέση μεταξύ της δυσλεξίας και της προτίμησης χεριού (π.χ. αριστεροχειρία, δεξιοχειρία ή μικτή προτίμηση). Σήμερα, μια πρωτοποριακή μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από μια πολυεθνική ομάδα ερευνητών από Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, την Ολλανδία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δημοσιεύτηκε και παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη μετα-ανάλυση που απαντά σε αυτό το ερώτημα.

Γονείς με διαταραχές διάθεσης: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στα παιδιά

Τα κορίτσια που γεννιούνται από γονείς με διαταραχές της διάθεσης έχουν αυξημένο δείκτη μάζας σώματος από την ηλικία των 12 ετών, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Η Nitya Adepalli, από το Πανεπιστήμιο Dalhousie στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας, στον Καναδά, και οι συνεργάτες της διεξήγαγαν μελέτη σε νέους που αντιμετωπίζουν κίνδυνο για την εμφάνιση διαταραχών της διάθεσης λόγω οικογενειακού ιστορικού.

Νταντάδες της γειτονιάς: Τον Νοέμβριο οι αιτήσεις από τους γονείς

Τον Νοέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» από ενδιαφερόμενους γονείς στην ιστοσελίδα ntantades.gov.gr.

Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η πρώτη φάση όπου δημιουργείται το «Μητρώο Επιμελητών». Η πλατφόρμα ntantades.gov.gr έχει ανοίξει προκειμένου να εγγραφούν όσοι και όσες επιθυμούν να απασχοληθούν ως επιμελητές και επιμελήτριες.

Eco Anxiety: Οικολογικό άγχος, μια αναδυόμενη προ-τραυματική διαταραχή της ψυχικής υγείας

Το οικολογικό άγχος χαρακτηρίζεται από έναν διάχυτο φόβο για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της και έχει αναδειχθεί σε σημαντικό προβληματισμό για την ψυχική υγεία, ειδικά των ατόμων νεαρής ηλικίας. Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στις 25 Οκτωβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το The European House – Ambrosetti, ένα ιταλικό Think Tank, σε συνεργασία με την Angelini Pharma, έδειξε ότι όλο και περισσότεροι πολίτες σε ολόκληρη την ήπειρο υποφέρουν από έναν διάχυτο φόβο για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της.

Το πρώτο δημόσιο σχολείο για μαθητές με δυσλεξία στη Νέα Υόρκη

Μέσα στην απογοήτευσή τους που τα δυσλεκτικά παιδιά τους δεν είχαν την ευκαιρία για κατάλληλη διδασκαλία στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, οι γονείς στο Στάτεν Άιλαντ κατάφεραν να ιδρύσουν το δικό τους σχολείο.

Το σχολείο Bridge Preparatory Charter School στο νησί Staten άνοιξε τις πόρτες του σε 90 μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ως το μοναδικό δημόσιο σχολείο στη Νέα Υόρκη που εξυπηρετεί τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες που βασίζονται στη γλώσσα, όπως η δυσλεξία.

«Πυρά» Συλλόγου Γυναικών Κιλκίς κατά της διακοπής σχολικών δρομολογίων

Από τον Σύλλογο Γυναικών Κιλκίς εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς (μέλος ΟΓΕ) καταγγέλλει την διακοπή σχολικών δρομολογίων μεταφοράς των μαθητών/τριών από και προς τα σχολεία τους στην Π.Ε. Κιλκίς, τα οποία δεν πραγματοποιούνται γιατί έχουν κηρυχθεί ως άγονα. Οι εργαζόμενοι γονείς ενημερώθηκαν στις 11/10 ότι από την επομένη διακόπτονται οι μεταφορές των παιδιών τους επ αόριστον. Είναι απαράδεκτο στον 21ο αιώνα να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις, να καλούνται οι ίδιοι οι γονείς να αναλάβουν την ευθύνη για το δικαίωμα της ασφαλούς μεταφοράς των παιδιών τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο των Θεραπευτικών Αναγνώσεων

Ανοιχτή Πρόσκληση από το Διαβάζω για τους άλλους

Αν θέλετε να ενταχθείτε ως εθελοντής στις Θεραπευτικές Αναγνώσεις σε άτομα της Τρίτης Ηλικίας, σας προσκαλούμε το Σάββατο 4 Νοεμβρίου στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο των Θεραπευτικών Αναγνώσεων, που θα πραγματοποιηθεί μεσημεριανές ώρες σε αμφιθεατρικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας.

Για όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν αρκεί να γίνετε μέλη του Διαβάζω για τους Άλλους και να συμπληρώσετε την φόρμα νέου εθελοντή που θα βρείτε εδώ: https://www.giatousallous.org/volunteer/

Δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες: Ο ρόλος των ΚΕΔΑΣΥ και η απαιτητική διαδικασία της διάγνωσης

Η δυσλεξία είναι μία ειδική μαθησιακή δυσκολία που αφορά στη δυσχέρεια επεξεργασίας του γραπτού λόγου και παρατηρείται κυρίως στα αγόρια. Ο μαθητής δυσκολεύεται στην ανάγνωση, τη γραφή και την ορθογραφία ήδη από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, ενώ ενδείξεις υπάρχουν από την προσχολική ηλικία.

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τα αρνητικά συναισθήματα των παιδιών με δυσλεξία;

Στη διάρκεια ανάπτυξης τους, όλα τα παιδιά λαμβάνουν πολλά μηνύματα και πληροφορίες από το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν και εξελίσσονται. Κατά τη διάρκεια αυτή, διαμορφώνουν τον τρόπο αναγνώρισης και διαχείρισης ποικίλων συναισθημάτων, όπως χαρά, λύπη, θυμός, απογοήτευση.