Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

23 Σεπτεμβρίου: Διεθνής Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών «Ένας κόσμος στον οποίο τα Κωφά άτομα παντού μπορούν να νοηματίζουν οπουδήποτε»

Η 23η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 2018 ως Παγκόσμια Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών (A/C.3/72/L.36/Rev.1Διεθνή Νοήματα). Η επιλογή της ημερομηνίας δεν έγινε τυχαία, καθώς στις 23 Σεπτεμβρίου του 1951 ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών (WFD).

Το ψήφισμα με το οποίο καθιερώθηκε η 23η Σεπτεμβρίου αναγνωρίζει ότι η έγκαιρη πρόσβαση στη νοηματική γλώσσα και τις υπηρεσίες στη νοηματική γλώσσα, συμπεριλαμβανομένης της ποιοτικής εκπαίδευσης που διατίθεται στη νοηματική γλώσσα, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του κωφού ατόμου και είναι κρίσιμη για την επίτευξη των διεθνώς συμφωνημένων αναπτυξιακών στόχων. Αναγνωρίζει τη σημασία της διατήρησης των νοηματικών γλωσσών ως μέρος της γλωσσικής και πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Υπογραμμίζει επίσης την αρχή "τίποτα για εμάς χωρίς εμάς" όσον αφορά την εργασία με τις κοινότητες των Κωφών. 

Πώς γίνονται οι καλοί μαθητές;

Κάθε Σεπτέμβριο, οι ανησυχίες και οι προσδοκίες των γονιών με παιδιά σχολικής ηλικίας είναι στα ύψη. Ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν έναν «καλό μαθητή»;

Tο σχολείο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στη ζωή κάθε ανθρώπου, αλλά ακόμα σημαντικότερος φαίνεται και είναι όταν διανύει κάποιος τη σχολική ηλικία. Ακόμη και για τον πιο «αδιάφορο» μαθητή είναι επώδυνο να μην τα καταφέρνει, να έχει αποτυχίες, να μην μπορεί να προσαρμοστεί στο σχολικό περιβάλλον. Υπάρχει, όμως, η «συνταγή της επιτυχίας» που κάνει τον καλό μαθητή, είναι εύχρηστη και χωρίς παρενέργειες;

Κακοκαιρία Daniel: Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς τη Δευτέρα στη Θεσσαλία - Εμφιαλωμένα νερά, αντισηπτικά και ψυχολογική υποστήριξη για τους μαθητές

Την οριστική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων στη Θεσσαλία, έλαβε το υπουργείο Παιδείας. Έτσι τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, το 95% των σχολείων της περιοχής θα προχωρήσει, στον καθιερωμένο αγιασμό και θα δώσει στους μαθητές τα βιβλία τους.

Μωρό στον καιρό του Instagram – Μια ακριβή υπόθεση

Η απόκτηση ενός μωρού είναι πάντα μια δαπανηρή υπόθεση. Άλλωστε, η παγκόσμια αγορά των βρεφικών προϊόντων πραγματοποιεί τζίρο 214 δισ. δολαρίων τον χρόνο, όπως δείχνουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, του 2021. Στην εποχή του Instagram, όμως, το να αποκτήσει κανείς μωρό έχει γίνει εξωφρενικά ακριβό.

3ος παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής «σχεδίας»

O οίκος των χρωμάτων
3ος Παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής του περιοδικού δρόμου «σχεδία»
Το «σπίτι» πέρα από τους τοίχους, σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς

Δωρεάν ομάδες διαχείρισης άγχους και ψυχολογικής στήριξης από τον Οκτώβριο στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Ομάδες διαχείρισης άγχους και ψυχολογικής υποστήριξης διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με τον συντονισμό των ψυχολόγων των κοινωνικών δομών του. 

Οι ομάδες θα συναντιούνται κάθε Πέμπτη για δέκα δίωρες πρωινές ή απογευματινές συνεδρίες στην αίθουσα εκδηλώσεων στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών (Στρ. Σαράφη 1, δίπλα στο ΚΕΠ) αρχής γενομένης από την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου.

Σύλλογος δασκάλων Λάρισας: Να καλυφθούν τα κενά στην παράλληλη στήριξη

Δύο μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τα προβλήματα αναζητούν λύση.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ν. Λάρισας “Πάνω από 40 δάσκαλοι βρίσκονται στον ΄΄αέρα΄΄ αποτέλεσμα της συρρίκνωσης των Ολοήμερων Τμημάτων και της διατήρησης υπερπληθών τμημάτων . Από την άλλη δεκάδες κενά -πάνω από 90- εκπαιδευτικών για Παράλληλη Στήριξη.

Δάσκαλος σε απομακρυσμένο χωριό βραβεύτηκε ως ο καλύτερος εκπαιδευτικός!

Με το βραβείο “Education Leaders Awards” βραβεύτηκε ο κ. Χάρης Γεωργιακάκης, ο δάσκαλος που υπηρετεί στο Δημοτικό Σχολείο Βοριζίων στο Ηράκλειο, και βραβεύτηκε ως ο καλύτερος εκπαιδευτικός της χρονιάς.

Θεσσαλονίκη: Στις 28 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι προσφορές για τη μεταφορά μαθητών

Στις 28 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι προσφορές του διαγωνισμού, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς στα σχολεία των περίπου 1.000 μαθητών της Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων οι 130 παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά διαγωνισμό που προκηρύσσεται, καθώς οι δύο προηγούμενοι δεν είχαν συμμετοχή και κηρύχθηκαν άγονοι.

Θεσσαλονίκη: Σε δίκη παραπέμπονται 18 άτομα για θάνατο 21χρονου ΑμΕΑ

Αυτοτραυματισμοί, αιματηρές συμπλοκές μεταξύ ατόμων με ειδικές ανάγκες, δαγκώματα. Αυτές είναι οι εικόνες, που μεταφέρονται σε κατηγορητήριο και γίνονται γροθιά στο στομάχι για τις συνθήκες διαβίωσης παιδιών με αναπηρία στο κέντρο αποθεραπείας “Άγιος Δημήτριος”.

Όλα αποκαλύφτηκαν μετά τον θάνατο του 21χρονου Πάρη το Νοέμβριο του 2021. Είχε χάσει τη ζωή του ύστερα από άγρια κακοποίηση από υπάλληλο του κέντρου.