Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Προσαρμογή στις κουλτούρες: η κουλτούρα των κοινοτήτων μας και η κουλτούρα των διαταραχών αυτιστικού φάσματος.

Πρόσφατα ζητήθηκε η άποψή μου σε ένα σχολείο όπου η μητέρα έθεσε μια ερώτηση σχετικά με τον πανέξυπνο γιο της με Σύνδρομο Asperger που πήγαινε στο γυμνάσιο. 

«Γιατί ο γιος μου πρέπει να αλλάξει την κοινωνική του συμπεριφορά εφόσον αντιπροσωπεύει τη δική του κουλτούρα των διαταραχών αυτιστικού φάσματος;» Επιπλέον, ο γονιός ρωτούσε γιατί η αντιμετώπιση δεν εστίαζε στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι άλλοι άνθρωποι αντιδρούσαν στην ατομικότητα του γιου του. Αυτή η ερώτηση συχνά διατυπώνεται από εφήβους και ενήλικες με διαταραχές αυτιστικού φάσματος και τους γονείς τους. Ο κάθε ένας έχει την προσωπική του άποψη επί του θέματος. 

Σε αυτή τη χώρα τα παιδιά είναι συνέχεια ευτυχισμένα. Ποιο είναι το μυστικό της;

Ήδη από το 2013, μία έκθεση της Unicef κατέταξε την Ολλανδία στην κορυφή όσον αφορά στις χώρες στις οποίες μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο. Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές τα παιδιά των Ολλανδών είναι πιο ευτυχισμένα σε σύγκριση με τα παιδιά των 29 πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου.

Το συγκινητικό μήνυμα του Stephen Hawking για όσους πάσχουν από κατάθλιψη μας αφορά όλους

Ο παγκοσμίου φήμης φυσικός Stephen Hawking στην τελευταία του διάλεξη άγγιξε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα με το λαμπρό μυαλό του.

Με ένα σχεδόν ποιητικό τρόπο κατάφερε να δώσει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα αισιοδοξίας σε όσους υποφέρουν από κατάθλιψη. Ο κ. Hawking συνέκρινε τον σκοτεινές ημέρες της κατάθλιψης με τις μαύρες τρύπες: δεν έχει σημασία πόσο σκοτεινές μοιάζουν, υπάρχει πάντοτε τρόπος διαφυγής.

Εγκύκλιος ΙΚΑ για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήματος για εξέταση από Υγειονομική Επιτροπή ΚΕ.Π.Α.

Η Διεύθυνση Αναπηρίας & Ι.Ε. ενημερώνει ότι δίνεται ηλεκτρονικά η δυνατότητα στον πολίτη, μέσω web από τov ιστότοπο του ΙΚΑ ΕΤΑΜ https://apps.ika.gr/eKEPA να πραγματοποιήσει τα εξής:
  • Να καταθέσει Αίτημα για Αξιολόγηση από Υγειονομική επιτροπή ΚΕ.Π.Α.
  • Να παρακολουθεί την πορεία του αιτήματός του
  • Να ενημερώνεται για την ημερομηνία εξέτασής του από αρμόδια Υ.Ε.
  • Να ενημερώνεται από το ΚΕ.Π.Α. για το Αποτέλεσμα Γνωστοποίησης Αναπηρίας
  • Να κοινοποιεί το Αποτέλεσμα Γνωστοποίησης Αναπηρίας σε φορείς επιλογής του, οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί για να αντλούν τα Αποτελέσματα Γνωστοποίησης Αναπηρίας ΚΕ.Π.Α.
Συνημμένα η Εγκύκλιος μαζί με το Εγχειρίδιο Οδηγιών.

Πηγή: ΟΜΚΕ

Πράγματα που πρέπει να ξέρει το παιδί σε περίπτωση που χαθεί...

Πράγματα που πρέπει να ξέρει το παιδί σε περίπτωση που χαθεί...

Λαμβάνοντας υπόψη ότι επτά στα δέκα παιδιά χάνονται κάποια στιγμή της ζωής τους, είναι πολύ σημαντικό ως γονείς να μάθετε στα παιδιά πληροφορίες ζωτικής σημασίας, όπως είναι το όνομα τους, τα δικά σας ονόματα ή ένα τηλέφωνο. Άλλωστε όλοι ξέρουμε πώς αρκεί ένα δευτερόλεπτο για να εξαφανιστεί ένα παιδί και πως ακόμα και οι πιο προσεκτικοί γονείς έχει τύχει να χάσουν τα παιδιά τους σε δημόσιο χώρο.

Πανελλαδικές 2017: Οι ανατροπές έφεραν αντιδράσεις - Τι αλλάζει στα Μηχανογραφικά

Από νωρίς ξεκίνησαν οι αντιδράσεις αλλά και οι προετοιμασίες για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, που για πρώτη φορά αναμένεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο και μετά τις ενδοσχολικές, καθώς η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε αποφασίσει ότι από φέτος τα μαθήματα στα γυμνάσια θα διαρκούν μέχρι τέλη Μαΐου.

Παιδιά: Γιατί δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τους ξένους

Το τμήμα του ανθρώπινου εγκεφάλου που εμπλέκεται στην αναγνώριση προσώπων δεν αναπτύσσεται πλήρως στην παιδική ηλικία αλλά πολύ μετά την ενηλικίωση, σύμφωνα με νέα ευρήματα.

Τα ευρήματα προκαλούν έκπληξη στους ειδικούς, οι οποίοι πίστευαν ότι η ανάπτυξη του εγκεφαλικού ιστού ουσιαστικά ολοκληρώνεται στα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας.

Ξηροφθαλμία στα μάτια προκαλεί η χρήση κινητού από τα παιδιά

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για την υγεία των ματιών και κυρίως για τα μάτια των παιδιών.

Οι περισσότεροι από εμάς περνάμε ένα μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου μας με ένα smartphone στο χέρι, είτε σερφάροντας στο Διαδίκτυο είτε παίζοντας παιχνίδια. 

Ψηφιακή βιβλιοθήκη "Πηνελόπη Δέλτα"

Η ψηφιακή βιβλιοθήκη "Πηνελόπη Δέλτα" δημιουργήθηκε προς τιμήν της και θα φιλοξενήσει σταδιακά όλα τα έργα της σπουδαίας Ελληνίδας συγγραφέως, μέσα από προσεγμένες ψηφιακές εκδόσεις βιβλίων, που θα μπορείτε να διαβάζετε, να κατεβάζετε και να εκτυπώνετε εντελώς ελεύθερα και νόμιμα. Επίσης θα προστεθούν κείμενα, εργασίες και βίντεο με αναλύσεις καθώς και βιογραφικά στοιχεία. 

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου: Έναρξη Εγγραφών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για παιδιά

Από την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017 ξεκινούν οι εγγραφές για τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου.Τα προγράμματα απευθύνονται σε ηλικίες από 5 έως 10 ετών.

Ο παππούς δε μένει πια εδώ… | της Choco Bloom

...γιατί πολύ «απλά», ο παππούς πέθανε. Δεν «έφυγε», ώστε να προσμένουμε κάποιον γυρισμό, δεν «κοιμήθηκε», οπότε θα μπορούσε κάποια στιγμή να ξυπνήσει, ο παππούς πέθανε και δεν υπάρχει τίποτα πιο οριστικό από αυτό.

Μάλιστα! Και στα παιδιά τι θα πούμε; Θα τον ψάξουν, θα αναρωτηθούν, θα κάνουν ερωτήσεις, θα τσαντιστούν επειδή ο παππούς αργεί να έρθει, για εκείνη τη βόλτα. Τι θα πούμε στα παιδιά; Ιδέα: να πούμε την αλήθεια; Γιατί μας τρομάζει πάντα η αλήθεια και ψάχνουμε τρόπους να την απωθήσουμε και να την αποφύγουμε; Τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια με την αλήθεια. Εμείς οι «μεγάλοι» νιώθουμε σαν να μας «ξεβολεύουν», όταν καλούμαστε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. 

Laddroller: Η ελληνική πρωτοβουλία που αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία

Όταν ο Δημήτριος Πετρωτός, αρχιτέκτονας, κλήθηκε να διαμορφώσει εκ νέου ένα σπίτι, στο οποίο ένας από τους ενοίκους ήταν άτομο με κινητικά προβλήματα, συνειδητοποίησε πόσο δύσκολη και κοστοβόρα είναι η τροποποίηση ενός χώρου, ώστε αυτός να καταστεί λειτουργικός για όλα τα μέλη της οικογένειας.

Κάπως έτσι, δόθηκε το έναυσμα για τη «γέννηση» του Laddroller, του ηλεκτροκίνητου αναπηρικού αμαξιδίου, που διαθέτει καινοτόμες δυνατότητες και ανοίγει νέους ορίζοντες στη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία, καθώς «εξυψώνει» το χρήστη, εξηγεί στο in.gr ο Μάριος Ερμής Πετρωτός, πτυχιούχος πληροφορικής και συνεφευρέτης του Laddroller.

Διάκριση της χώρας μας στην 10η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας - Αστροφυσικής

Τρεις Έλληνες μαθητές διακρίθηκαν στη φετινή 10η Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής που ολοκληρώθηκε στις 19/12/2016 στην πόλη Bhubaneswar της Ινδίας.

Συγκεκριμένα, ο μαθητής Αντώνης Βαλμάς από το Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων (νυν φοιτητής Φυσικής στο ΕΚΠΑ) και ο Γιώργος Παπαχατζάκης από το 2ο ΓΕΛ «Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη» Θεσσαλονίκης (νυν φοιτητής Πανεπιστημίου Manchester, Μ. Βρετανία) απέσπασαν χάλκινα μετάλλια, ενώ ο Γιάννης Βογιατζής από το ΓΕΛ Κουφαλίων Θεσσαλονίκης (νυν φοιτητής Φυσικής του ΑΠΘ) απέσπασε εύφημο μνεία. Στην αποστολή συμμετείχαν ακόμη οι Γιάννης Καλλιμάνης από το 41ο ΓΕΛ Αθηνών (νυν φοιτητής στο ΕΚΠΑ) και Χρήστος Κακογιάννης (μαθητής του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης). Οι μαθητές διαγωνίστηκαν σε εξαιρετικά απαιτητικές εξετάσεις στις οποίες πήραν μέρος 234 μαθητές από 42χώρες από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στην Ολυμπιάδα.