Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ελεγχος υγείας πριν από την καινούργια σχολική χρονιά

Εφτασε η ώρα, τα σχολεία ανοίγουν! Μια σημαντική κίνηση αυτής της περιόδου είναι ο προληπτικός έλεγχος της υγείας του παιδιού μας από τον παιδίατρο. Η πρόληψη είναι πάντα πιο σημαντική από τη θεραπεία και στα παιδιά αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο.

Παιδιά ενός κατώτερου σχολειού

Αίθουσες-κλουβιά, λειτουργικά κενά, αδυναμία παροχής ειδικού εκπαιδευτικού εξοπλισμού και παιδαγωγικών μέσων, εκπαιδευτικοί με στοιχειώδη επιμόρφωση, τάξεις που ξεκινούν ολόκληρους μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, όλα αυτά συνθέτουν τη ζοφερή εικόνα ενός τομέα της Παιδείας τής, κατά τ' άλλα, ευρωπαϊκής Ελλάδας του 21ου αιώνα.

Σχολικά είδη

Οι νέες σειρές σχολικών ειδών με αγαπημένους σούπερ ήρωες, πριγκίπισσες και νεράιδες, αυτοκινητάκια και πολεμιστές, έχουνκαι φέτος τη τιμητική τους. 
Φιγουράρουν από το καλοκαίρι κιόλας στα ράφια των καταστημάτων, με φανταχτερά σχέδια και χρώματα. Γονείς που θα υποχρεωθούν ή κι επιθυμούν να ανοίξουν το πορτοφόλι τους για τις πρώτες αγορές, θα διαπιστώσουν πως, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, οι τιμές δεν έχουν πάρει την ανηφόρα.
Διαβάστε το αφιέρωμα της εφημερίδας "Τα Νέα" για τα σχολικά είδη.

Κενά στην προστασία των παιδιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Κενά στην προστασία των παιδιών και κατοχύρωση τω δικαιωμάτων τους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες διαπιστώνει έκθεση της Γερμανίδας Σοσιαλίστριας βουλευτού Μαρλέν Ρούπρεχτ. Μέσα από την έκθεση που ενέκρινε η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Οικογένειας της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), καλούνται, αφενός, όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επικυρώσουν άμεσα τη Σύμβαση του Οργανισμού για την προστασία των παιδιών από σεξουαλική ή άλλης μορφής κακοποίηση και συστήνεται, αφετέρου, η δημιουργία ανεξάρτητων φορέων, στους οποίους θα μπορούν να απευθύνονται τα παιδιά που αισθάνονται ότι κακομεταχειρίζονται ή κακοποιούνται.

Διάλογος για νέο θεσμικό πλαίσιο σε πανεπιστήμια, ΤΕΙ

Στις 26 Σεπτεμβρίου θα δοθεί από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου το έναυσμα του διαλόγου για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό ανακοίνωσε χθες η υπ. Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου στην ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ). Ταυτόχρονα, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι η οργάνωση του χώρου των ιδρυμάτων μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης (ΙΕΚ, κολέγια κ.λπ.) δεν σχετίζεται με την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Θέλεις να γίνεις Ζωντανό Βιβλίο?



Για τη Ζωντανή βιβλιοθήκη έχουμε ξαναμιλήσει. Όπως κάθε βιβλιοθήκη, έτσι κι αυτή επιθυμεί να μεγαώσει τη συλλογή της. Θέλετε να γίνετε "Ζωντανό Βιβλίο"; Πώς;Η ομάδα της Ζωντανής Βιβλιοθήκης στην Ελλάδα έχει αναρτήσει τις βασικές προϋποθέσεις: 

33ο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Λειτουργικής Γλωσσολογίας

Στις 11-16 Οκτωβρίου 2010 θα διεξαχθεί στην Κέρκυρα το 33ο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Λειτουργικής Γλωσσολογίας (Société Internationale de Linguistique Fonctionnelle), το οποίο παρέχει για άλλη μια φορά την ευκαιρία επιστημονικών συζητήσεων υψηλού επιπέδου. Αυτή τη φορά η επιστημονική συνάντηση θα περιστραφεί σε τρεις βασικούς θεματικούς κύκλους, αντλημένους κυρίως από τον χώρο τής λειτουργικής γλωσσολογίας: 1) Γλωσσολογική μετάφραση και διερμηνεία, 2) Η δυναμική των αλλαγών στη σύνταξη, 3) Τα προσωπικά μονήματα στις πλέον ετερογενείς γλώσσες. Θα υπάρξουν επίσης μεμονωμένες ανακοινώσεις, οι οποίες δεν εντάσσονται στους παραπάνω θεματικούς κύκλους.

Aaron "Wheelz" Fotheringham


Μάθετε περισσότερα για τον Aaron "Wheelz" Fotheringham επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα του.

Ημερίδα με θέμα: «Ακούω το Πρόβλημά σου και Βοηθώ»

Ημερίδα με θέμα: «Ακούω το Πρόβλημά σου και Βοηθώ» θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010 και ώρα 11.00 στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας.

Έκθεση παιδικής ζωγραφικής κολάζ

Την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010, στις 18:30, εγκαινιάζεται στο κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» έκθεση παιδικής ζωγραφικής και κολάζ με θέμα «Τα ατυχήματα δεν είναι θέμα τύχης. Αναγνωρίζω, προβλέπω, αποφεύγω». Η έκθεση περιλαμβάνει έργα των παιδιών του προσωπικού των εταιρειών Coral Α.Ε. στην Ελλάδα και των συνεργατών της. Διοργανώνεται –τρίτη συνεχή χρονιά– από την εταιρεία Coral Α.Ε. (Shell Licensee) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με αφορμή την Ημέρα Ασφάλειας 2010. Τα έργα θα εκτίθενται στον «Ελληνικό Κόσμο» έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2010.

Emotion Pictures: Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου

Ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό πολυθέαμα για μια πολύ ιδιαίτερη διοργάνωση, το Emotion Pictures - Ντοκιμαντέρ απ' όλο τον κόσμο και Αναπηρία, ανεβαίνει την Δευτέρα, 13 του μηνός, στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, όπου τα τελευταία τρία χρόνια φιλοξενούνται οι προβολές του επιτυχημένου αυτού καλλιτεχνικού θεσμού που ίδρυσε για τα άτομα με αναπηρία, η Μαίρη Παπαλιού, με εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια και συμμετοχές των ταινιών του σε διεθνή Φεστιβάλ.

Επικίνδυνα για τα μικρά παιδιά τα αθλήματα των μεγάλων;

Κάνουν το γύρο του κόσμου με σκάφος μόνα τους, σκαρφαλώνουν στις ψηλότερες κορυφές του κόσμου και τρέχουν σε αγώνες μηχανών. Είναι όλα τους παιδιά, μερικά από τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία για να δουν χωρίς συνοδό μια ταινία στο σινεμά.

Πρόσκληση για εθελοντισμό Δήμος Αμπελοκήπων

Η εντεταλμένη υπεύθυνη για θέματα ΑμΕΑ, Παρασκευή Μπουντούρη, κοινοποιεί την απόφαση έναρξης του Προγράμματος Δημιουργικής Απασχόλησης για άτομα με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες για το έτος 2010-2011 στις 13 Σεπτεμβρίου.