Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Σύνδρομο Down και Διγλωσσία (στοιχεία νέας έρευνας).

Σύμφωνα με τα στοιχεία νέας έρευνας, η διγλωσσία στα παιδιά με Σύνδρομο Down δεν προκαλεί επιπλέον δυσκολίες, παρά τη γενική πεποίθηση ότι μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη γλωσσική καθυστέρηση. 

Έρευνα μικρής κλίμακας που πραγματοποιήθηκε στο Bangor University, συνέκρινε την ανάπτυξη παιδιών με Σύνδρομο Down που ζούσαν σε οικογένειες που μιλούσαν ουαλικά και αγγλικά και παιδιών με Σύνδρομο Down που ζούσαν σε οικογένειες που μιλούσαν μόνο αγγλικά. Σύμφωνα με τα αρχικά συμπεράσματα το επίπεδο των δύο ομάδων στα αγγλικά ήταν παρόμοια. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ίδια συμπεράσματα πιθανότατα ισχύουν και για άλλες γλώσσες. 

Κλειστά τα σχολεία σε όλη τη χώρα την Τετάρτη (30/01)

Κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη (30/01) τα σχολεία όλης τη χώρας, λόγω της εορτής των Τριών Ιεραρχών.
Η εορτή των Τριών Ιεραρχών αποτελεί αργία για όλες τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η 18η Camera Zizanio έρχονται στην Αθήνα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος!
Όλες οι βραβευμένες ταινίες του φεστιβάλ, αλλά και ταινίες απ' τα εργαστήριά του, σε ένα πυκνό κινηματογραφικό διήμερο για παιδιά, αλλά και για μεγάλους, με ενιαίο ημερήσιο εισιτήριο 5 ευρώ. 

Πιο δύσκολα από τον στίβο στα ΑΕΙ

Αλλάζει το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των υποψηφίων μαθητών, που έχουν κερδίσει κάποια σημαντική θέση σε πανελλήνιους μαθητικούς - σχολικούς αγώνες. Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε εξορθολογισμό του προηγούμενου συστήματος, το οποίο προκαλούσε συνεχείς διαμαρτυρίες των άλλων υποψηφίων, ενώ είχε επικριθεί ότι άφηνε και «παράθυρα» για καταχρηστική εκμετάλλευση των αθλητικών σχολικών διαγωνισμών. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, του Ιουνίου. Βεβαίως, διατηρείται ο όρος ότι οι μαθητές αυτοί για να εισαχθούν σε ΑΕΙ υποχρεούνται να πάρουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Σκύρος: Το πρώτο «πράσινο σχολείο» με παγκόσμια σφραγίδα

Στη λίστα με τους 100 κορυφαίους «πράσινους προορισμούς» συγκαταλέγεται η Σκύρος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλιακά συστήματα, συστήματα για την εξοικονόμηση νερού, αλλά και το πρώτο βιοκλιματικό γυμναστήριο σε νησί.

Πρόκειται για μια σειρά δραστηριοτήτων οι οποίες εντάσσονται στον σχεδιασμό της ενεργειακής αναβάθμισης του γυμνασίου της Σκύρου.

Η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας «έδωσε φτερά» στα όνειρα των παιδιών με αναπηρία

Η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας έδωσε «φτερά» στην προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων προκειμένου να αγοραστεί το λεωφορείο ώστε να μεταφέρονται σε δραστηριότητες τα παιδιά με αναπηρία. Μετά την άρνηση για τη μεταφορά τους από τον Δήμο Βόλου ένα «κύμα» αλληλεγγύης εκδηλώθηκε στην πόλη με την Ένωση Συντακτών να πρωτοστατεί, μέσα από την φωτογραφική έκθεση που οργάνωσε η δημοσιογράφος Ελένη Παπαθανασίου.

Οι θερμιδικές «βόμβες» στο πιάτο των παιδιών

  • Οι θερμιδικές «βόμβες» στο πιάτο των παιδιών – Οι ειδικοί των Αθλητικών Ακαδημιών ΟΠΑΠ συμβουλεύουν τους γονείς τι πρέπει να προσέχουν
  • Τα διατροφικά «ναι» και «όχι» μετά την προπόνηση των παιδιών – Οι ειδικοί των Αθλητικών Ακαδημιών ΟΠΑΠ συμβουλεύουν τους γονείς για την προετοιμασία του σωστού γεύματος

Μαθητικός Διαγωνισμός δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους: Διακόσια Χρόνια από το 1821…

Διοργάνωση: Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων & Ειδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν έως 19 Φεβρουαρίου 2019 μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης Γυμνασίου όλης της Ελλάδας. Οι πρωτεύσαντες θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει εκπαιδευτική επίσκεψη στον Μυστρά.
Πηγή: syneducation

Νέα οπτική στη διδασκαλία.. μέσα από τη ματιά των φοιτητών

Μεταπτυχιακοί φοιτητές της Παιδαγωγικής σχολής του ΑΠΘ ερευνούν, καταγράφουν και παρουσιάζουν, σε ένα διαφορετικό συνέδριο, νέες θεματικές που σχετίζονται με τη διδασκαλία. Μέσα από μια σύγχρονη ματιά, δίνουν νέα οπτική στην εκπαιδευτική διαδικασία, συνδέοντάς την με θεματικές όπως το χιούμορ, αλλά και τη σύγχρονη ψηφιακή εποχή και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτοαξιολόγηση στα σχολεία

Το εκπαιδευτικό έργο κάθε σχολείου θα αποτιμάται από αυτούς που το παράγουν και έως... εκεί. Αυτό ουσιαστικά προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, χωρίς να ορίζει ποια μέτρα θα ληφθούν κεντρικά για τα προβλήματα και τις παθογένειες της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η υπουργική απόφαση προβλέπει βήμα βήμα και λεπτομερώς τι οφείλει να γίνεται επί των κριτηρίων που πρέπει να αποτιμηθούν σε κάθε σχολείο, ωστόσο το εγχείρημα πάσχει από τη μη χορήγηση κινήτρων για τη βελτίωση των σχολικών μονάδων αλλά και τη διασφάλιση ότι οι παρατηρήσεις επί των προβλημάτων θα υλοποιηθούν.

Νέα Μόδα στα σχολεία της Γαλλίας: Παίζουν Κίτρινα Γιλέκα κι Αστυνόμους

Από τις 17 Νοεμβρίου το κίνημα των "κίτρινων γιλέκων" στη Γαλλία μονοπωλεί την επικαιρότητα και δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει τους μικρούς μαθητές, οι οποίοι στο διάλειμμα στο σχολείο παίζουν "'κίτρινα γιλέκα' και αστυνόμους", σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο BFMTV.

"Σήμερα οι συμμαθητές μου φώναζαν 'Μακρόν παραιτήσου'. Αλλά όχι εγώ, δεν συμφωνούσα, και έτσι δεν φώναζα", αναφέρει ο 6χρονος Αντάμ. Από την έναρξη της κινητοποίησης των διαδηλωτών με τα κίτρινα γιλέκα, το κοινωνικό κίνημα εμπνέει τους μικρούς, οι οποίοι μετέχουν και αυτοί στη συζήτηση.

Οι εκπαιδευτικοί τα... ακούνε για τις ελλείψεις στα σχολεία

Την υπουργική απόφαση που αφορά τον προγραµµατισµό και την αποτίµηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών µονάδων κοινοποίησε χθες το υπουργείο Παιδείας

Τις ελλείψεις στα κτιριακά προβλήµατα των σχολείων «πληρώνουν» οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές των σχολικών µονάδων, καθώς οι δήµοι δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Εργαλείο: selfie-και eTwinning

Αξιοποιεί το σχολείο σας στο έπακρο τις ψηφιακές τεχνολογίες στον τομέα της διδασκαλίας και της μάθησης; Το SELFIE είναι ένα δωρεάν και ευέλικτο online εργαλείο που μπορεί να σας βοηθήσει να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση!

Τί είναι το SELFIE;

Το SELFIE (https://ec.europa.eu/education/schools-go-digital_el ) είναι ένα εργαλείο καταγραφής της υπάρχουσας κατάστασης σε ένα σχολείο, όσον αφορά την ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδασκαλία, τη μάθηση και την αξιολόγηση των μαθητών. Μπορεί να καταγράψει τί λειτουργεί ικανοποιητικά, πού χρειάζονται βελτιώσεις και ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες.