Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Γάζα: Το κατεστραμμένο σύστημα ύδρευσης σκοτώνει τα παιδιά

Οι οκτώ μήνες πολέμου στη Γάζα έχουν μεταμορφώσει τον εννιάχρονο Yunis Jumaa σε ανθρώπινο σκελετό. Ημιλιπόθυμος σε ένα νοσοκομειακό κρεβάτι στο Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, είναι δύσκολο κάποιος να κοιτάξει το σώμα του μικρού Yunis.

Τα χέρια και τα πόδια του μοιάζουν με σπίρτα, οι αρθρώσεις των γονάτων του είναι διογκωμένες, το στήθος του σηκώνεται με το δέρμα να έχει τεντωθεί σφιχτά πάνω από τον θώρακά του.

«Η υγεία του γιου μου ήταν σε άριστη κατάσταση πριν τον πόλεμο» λέει η μητέρα του Ghanima Jumaa. «Από τότε που εμφάνισε υποσιτισμό και αφυδάτωση, έγινε όπως τον βλέπετε τώρα».

«Δεν υπάρχει εμφιαλωμένο νερό. Τα παιδιά διανύουν μεγάλη απόσταση. Όταν βρίσκουν νερό, αυτό φτάνει σε εμάς μολυσμένο», λέει η Ghanima. Κατά μήκος του διαδρόμου στο νοσοκομείο Nasser βρίσκεται η 5χρονη Tala Ibrahim Muhammad al-Jalat. «Είναι σχεδόν ξύπνια, αλλά δεν κινείται, με τα μάτια της να έχουν γυρίσει στο πίσω μέρος του κεφαλιού της».

Η Τάλα επίσης είναι σοβαρά αφυδατωμένη και υποσιτισμένη. Δίπλα της, ο πατέρας της Ιμπραχίμ Μουχάμαντ αλ-Τζαλάτ κρατά το χέρι της, προσέχοντας να μην ενοχλήσει τον ορό που βρίσκεται στον καρπό της.

Καθημερινός αγώνας για καθαρό νερό στη Γάζα

Ξέρει ότι ο καυτός καιρός, με θερμοκρασίες κοντά στους 40 βαθμούς, και η έλλειψη καθαρού νερού έχουν φέρει την κόρη του κοντά στον θάνατο. «Η κατάσταση χειροτερεύει», λέει. «Η θερμοκρασία στη σκηνή μας είναι αδιανόητη, και το νερό που πίνουμε είναι σίγουρα μολυσμένο, γιατί τόσο οι νέοι όσο και οι ηλικιωμένοι αρρωσταίνουν».

Με τα σπίτια τους κατεστραμμένα, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Γάζας είναι πλέον εκτοπισμένοι, ζώντας κάτω από πρόχειρους καταυλισμούς, με ελάχιστη προστασία από τον καυτό ήλιο.

Η εύρεση νερού, είτε είναι καθαρό είτε όχι, είναι καθημερινός αγώνας. Σχηματίζονται μεγάλες ουρές στα κέντρα διανομής. Με το σύστημα αποχέτευσης να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και με λίγες τουαλέτες, το όποιο νερό υπάρχει, μολύνεται εύκολα.

«Δεν είναι μυστικό ότι η μεγαλύτερη αιτία εντερικών λοιμώξεων που εμφανίζονται αυτή τη στιγμή στη Λωρίδα της Γάζας είναι η μόλυνση του νερού που παρέχεται σε αυτά τα παιδιά», λέει ο Δρ. Άχμεντ αλ-Φάρι, επικεφαλής των παιδιατρικών τμημάτων στο Νοσοκομείο Νάσερ.

«Το πρώτο πρόβλημα είναι οι εντερικές λοιμώξεις με εμετό και διάρροια που προκαλούν αφυδάτωση» λέει. «Το δεύτερο πρόβλημα είναι η ηπατίτιδα C ή A, οι οποίες δεν είναι λιγότερο επικίνδυνες από τις εντερικές λοιμώξεις, αν όχι περισσότερο».

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι το 67% του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης της Γάζας, που ήταν κακό ακόμη και στις καλύτερες συνθήκες, έχει πλέον καταστραφεί.

«Χρειαζόμαστε μια τεράστια διεθνή προσπάθεια για να αποκαταστήσουμε τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης» λέει η Σαλάαμ Σαράμπ, που είναι μηχανικός ύδρευσης στον δήμο Χαν Γιουνίς. «Εμείς στη Χαν Γιουνίς έχουμε χάσει μεταξύ 170 και 200 χιλιομέτρων σωλήνων, που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, μαζί με πηγάδια και δεξαμενές νερού».

Η πείνα ως όπλο πολέμου

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι επιτρέπει σε περίπου 200 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια να εισέρχονται στη λωρίδα μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ κάθε μέρα.

Αναφέρει ότι το πρόβλημα είναι πως οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στην άλλη πλευρά δεν τη διανέμουν. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις, ειδικά στην περιοχή γύρω από τη Ράφα στο νότιο τμήμα της Γάζας, σημαίνουν ότι είναι πολύ επικίνδυνο για αυτές να λειτουργήσουν. Επίσης, λένε πως ό,τι επιτρέπεται να εισαχθεί είναι μια σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με αυτό που πραγματικά χρειάζεται.

Η αυξανόμενη απόγνωση των κατοίκων στη Γάζα για την απόκτηση τροφής και νερού σημαίνει ότι υπάρχει επίσης απειλή λεηλασίας, με αναφορές για φορτηγά βοήθειας που ληστεύονται από ένοπλους, καθώς και από απλούς πολίτες.

Αλλά ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για χρήση της πείνας ως όπλο πολέμου και έχει ζητήσει εντάλματα σύλληψης για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς και για τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αντέδρασε με οργή σε αυτή την κίνηση. Επιμένει ότι οι ισχυρισμοί των ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι υπάρχει ήδη ευρεία πείνα στη Γάζα είναι υπερβολικοί και λέει ότι η Χαμάς ξεκίνησε τον πόλεμο, φέρνοντας δυστυχία και πόνο στους Παλαιστίνιους.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι στη Γάζα αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο βαθμό πείνας μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Οι Ισραηλινοί υπουργοί αρνούνται ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Αλλά η Γανίμα Τζουμά, που κουβαλά τον εξαντλημένο γιο της στους διαδρόμους του νοσοκομείου Νάσερ, δεν αισθάνεται έτσι.

Με πληροφορίες από BBC
Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου