Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Μπορούν τα iPads να ανιχνεύσουν σημάδια του Αυτισμού;

Η παρακολούθηση των μοτίβων κίνησης των παιδιών την ώρα που παίζουν παιχνίδια στο iPad μπορεί να δώσει αρκετά στοιχεία για να εντοπιστούν τα παιδιά που έχουν αυτισμό, αναφέρουν ερευνητές. 

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Scientific Reports, οι νέοι στο φάσμα του Αυτισμού προχωρούν σε διαφορετικές κινήσεις απο τους τυπικώς αναπτυσσόμενους συνομηλίκους τους όταν χρησιμοποιούν tablets ή smartphones. Αναλύοντας τα πρότυπα κινήσεων ατόμων με αυτισμό και συγκρίνοντάς τα με τα αντίστοιχα των τυπικά αναπτυσσόμενων συμμετεχόντων της έρευνας, οι ερευνητές ήταν σε θέση να κατανοήσουν σε ποια από τις δύο ομάδες ανήκε ένας συμμετέχοντας με 93 % επιτυχία. 

Άποψη: Δ. Νικόλσκυ "Εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις"

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, διαβάσαμε ότι πρόσφατα, σε Δήμο της Αττικής, εγκαινιάστηκε ένα ειδικό σχολείο για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και αυτό έτυχε συγχαρητηρίων από πολιτικούς, πολίτες, γονείς κ.α. Ωραίο ακούγεται, αλλά αναρωτιέμαι, είναι η άγνοια ή η ροπή που έχουμε να πανηγυρίζουμε, τις περισσότερες φορές χωρίς λόγο;

Σημαντική η κυκλοφοριακή αγωγή των μαθητών

Με τα τροχαία να αποτελούν «την πρώτη αιτία θανάτου και σοβαρών τραυματισμών για τα παιδιά ηλικίας 5-14 ετών στην Ελλάδα», υπογραμμίζεται για ακόμη μία φορά, καθώς τα σχολεία ανοίγουν, η ανάγκη της εκπαίδευσης των μαθητών για την ασφαλή μετακίνηση και την προστασία τους στους δρόμους.

Αυτή είναι η εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικών για το 2017

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε η εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικών για τους απόφοιτους της Γ’ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και τους απόφοιτους της Δ’ τάξης του Εσπερινού Γενικού Λυκείου του έτους 2017.

«Οχι» βιολόγων στην ενοποίηση μαθημάτων

Κάθετα αντίθετοι στην ενοποίηση των Φυσικών Επιστημών στην εκπαίδευση, την οποία προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, είναι οι βιολόγοι. Και αυτό διότι, όπως οι ίδιοι διακρίνουν, το υπουργείο Παιδείας δεν ανακάλυψε την πυρίτιδα στον τρόπο διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών εν έτει 2016, αλλά επειδή μέσω της ενοποίησης της διδασκαλίας της Φυσικής, της Χημείας και της Βιολογίας (το αντικείμενο στο σχολικό πρόγραμμα συνθέτει και η Γεωγραφία, ωστόσο ο κ. Φίλης δεν την περιέλαβε στο μάθημα των Φυσικών Επιστημών) επιδιώκεται να γίνεται εξοικονόμηση καθηγητών.

Ένας στους τέσσερις Έλληνες πιστεύει ότι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή

Ένας στους τέσσερις Έλληνες θεωρεί ότι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή, σύμφωνα με διεθνή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο EbioMedicine. Το ποσοστό αυτό (25%) είναι υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο παγκοσμίως (12%) των ανθρώπων που βλέπουν τα εμβόλια με καψυποψία.

Το ταξίδι της Χαλιμά: Εθελοντές έφτιαξαν διαδικτυακό παραμύθι για τα παιδιά των προσφύγων

Το ταξίδι των προσφύγων διηγείται ένα εικονογραφημένο παραμύθι με "πρωταγωνίστρια" τη μικρή Χαλιμά, ένα κορίτσι που φεύγει από τη χώρα του για να βρει και να φέρει τη βροχή στον άνυδρο τόπο του. 

"Το Ταξίδι της Χαλιμά" είναι ένα παραμύθι που δημιουργήθηκε από τον Νίκο Καλαϊτζίδη, τη μη κερδοσκοπική θεατρική ομάδα του "mermiξ" και δεκάδες εθελοντές, οι οποίοι το μετέφρασαν στα αραβικά, τα περσικά (φαρσί) και περίπου άλλες 20 γλώσσες. 

Τρίκαλα: «Δικαίωμα όλων των παιδιών η πρόσβαση στην παιδεία»

Για το δικαίωμα πρόσβασης όλων των παιδιών, ανεξάρτητα από θρήσκευμα, εθνικότητα, καταγωγή στην εκπαιδευτική διαδικασία και στο δημόσιο σχολείο μίλησαν σήμερα στην εκπομπή Δρομολόγιο Αντιθέσεων, του δημοτικού ραδιοθαλάμου Τρικάλων της ΕΡΤ η δασκάλα, διευθύντρια του 32ου δημοτικού σχολείου Τρικάλων κ. Λίτσα Τζαβέλλα και ο ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Τσιάκαλος.

Το 32ο δημοτικό σχολείο Τρικάλων είναι το σχολείο με το μεγαλύτερο ποσοστό αλλοδαπών μαθητών. Το 40% του μαθητικού δυναμικού αποτελείται από παιδιά Αλβανικής καταγωγής καθώς και παιδιά με καταγωγή από Κίνα και Μολδαβία.

Επιτραπέζιο παιχνίδι βγαλμένο από τη ζωή

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Αν η φυλακή που περιμένει όποιον παίκτη περνάει από την εκκίνηση ή η κατάκτηση του δεύτερου βραβείου σε διαγωνισμό ομορφιάς καθιστούν τη Μονόπολη ένα παιχνίδι με βαθιά άγνοια της πραγματικότητας, ένα άλλο επιτραπέζιο που αφορά τους αστέγους δίνει πιο ρεαλιστική γεύση στα γυρίσματα της τέχνης. «Καθώς κοιμόσουν σε κοιτώνα αστέγων, κάποιος έκλεψε όλα τα χρήματά σου», είναι μία από τις κάρτες στο επιτραπέζιο που λέγεται «Εξω». Σε αντίθεση με τη Μονόπολη, όπου οι παίκτες ανταγωνίζονται για να γίνουν μεγιστάνες ιδιοκτήτες ακινήτων, το «Εξω» αποτελεί προσομοίωση της ζωής στους δρόμους.

Πάνω από 700 εκατομμύρια παραμένουν αναλφάβητοι

Απογοητευτική εικόνα παρουσιάζουν τα ποσοστά αναλφαβητισμού, καθώς 758 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν αναλφάβητοι. Τα δύο τρίτα του πληθυσμού αυτού απαρτίζουν οι γυναίκες, όπως αποκαλύπτει έκθεση της UNESCO, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης του Αναλφαβητισμού, στις 8 Σεπτεμβρίου.