Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Πρόσωπο: Κανάκης Γιακουμινάκης

Δύναμη και θέληση ήταν τα μόνα που χρειάστηκε ο Κανάκης Γιακουμινάκης από τη Νέα Χώρα. Ο 90χρονος αποφάσισε έστω και σε αυτήν την ηλικία να γραφτεί και να παρακολουθήσει τα σεμινάρια του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου Χανίων, εκπληρώνοντας ένα όνειρο ζωής!

Ενημερώνοντας τα αδέλφια και τους συμμαθητές παιδιών με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές- Αυτισμό

Διοργάνωση: Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων – Παράρτημα Θεσσαλονίκης
Κυριακή 3 Απριλίου 2011, 9:00 π.μ., Συνεδριακό Κέντρο «Διακονία», Θεσσαλονίκη

Καταπολεμούν τη βαρηκοΐα και την κοινωνική προκατάληψη

Διέξοδο στο πρόβλημα της μειωμένης ακοής, που αντιμετωπίζουν περίπου μισό εκατομμύριο Ελληνες όλων των ηλικιών, ακόμη και βρέφη, δίνει η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία με νέας γενιάς μικροσκοπικά ακουστικά που τηρούν τις προδιαγραφές της ΕΕ και άρχισαν ήδη να χρησιμοποιούνται και στη χώρα μας.

Ημερίδα Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών

Online συμβουλευτική και συμβουλευτική ομοτίμων: Ένα ενδεχόμενο υποκατάστατο αποκατάστασης και ανεξαρτησίας

Η τεχνολογία έχει φτάσει πλέον σε εκείνο το σημείο που μπορεί να παρέχει τη δυνατότητα για πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων με ή χωρίς αναπηρίες από μεγάλες ή από μικρότερες αποστάσεις. Είναι μια πολύ πρακτική δυνατότητα επικοινωνίας, όχι επειδή οι άνθρωποι με παραπληγίες, με τετραπληγίες και με ημιπληγίες ή ακρωτηριασμούς αντικειμενικά εμποδίζονται, αλλά επειδή είναι χρηστική, αποτελεσματική, πρακτική, άμεση, χαμηλού κόστους και μεγάλης χρηστικής αξίας.

Έρευνα: Πρωτεΐνη των εγκεφαλικών κυττάρων ίσως συνδέεται με τον αυτισμό

Επιστήμονες δηλώνουν ότι μία πρωτεΐνη ενδέχεται να προκαλεί διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, διακόπτοντας την αποτελεσματική επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke της Βόρειας Καρολίνας δημιούγησαν αυτιστικά ποντίκια, μεταλλάσσοντας το γονίδιο που ελέγχει την παραγωγή της πρωτεΐνης Shank3 (πρωτεΐνη που βρίσκεται στις συνάψεις των νευρώνων). Τα ζώα παρουσίασαν κοινωνικά προβλήματα και επαναληπτική συμπεριφορά- συνήθη χαρακτηριστικά του αυτισμού και σχετικών περιστατικών. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο του BBC.

Διαγωνισμός: Μαθηματικά της πόλης


Νωρίτερα στην εφηβεία

Στα μέσα του 19ου αιώνα, η ηλικία των 17 ετών σηματοδοτούσε για τα κορίτσια την έναρξη της εμμηνόρροιας. Σήμερα αυτό συμβαίνει συνήθως στα 13 τους χρόνια. Επίσης το στήθος τους αρχίζει να αναπτύσσεται σε πολύ μικρότερη ηλικία. Την τελευταία δεκαπενταετία το στήθος των κοριτσιών αρχίζει να μεγαλώνει κατά μέσον όρο ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή λίγο πριν από τη συμπλήρωση των 10 ετών. Αυτό καταδεικνύει έρευνα που διενεργήθηκε στη Δανία το 2009.

Διάλεξη της κ.Δρ Χριστίνας Στέφαν-Καϊση από την UNESCO

Η έδρα Διαπολιτισμικής Πολιτικής UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σας προσκαλεί στη διάλεξη της Δρ Χριστίνας Στέφαν-Καϊση που θα γίνει στην αγγλική γλώσσα με θέμα: "Pictures of the World: Greece, the Byzantine Era and Global Art History". Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαϊου 2011 στις 19.00 μ.μ. στην αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.