Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Ακατάστατα παιδιά με ΔΕΠ/Υ: Βάλτε ένα τέλος στους καβγάδες για το συμμάζεμα.

Παιχνίδια, ρούχα και βιβλία πεταμένα σε όλο το σπίτι; Δωμάτια με ντουλάπες που απειλούν να καταβροχθίσουν όποιον τις ανοίξει και κατσαρίδες τρισευτυχισμένες στο χαλί μπροστά στην τηλεόραση; Καιρός να αρχίσουν τα παιδιά σας να συμμαζεύουν τα πράγματά τους! 

Το συμμάζεμα είναι σε πολλές οικογένειες μια πρόκληση. Ιδίως στις οικογένειες με ένα ή περισσότερα παιδιά με ΔΕΠ/ΔΕΠΥ, ακόμα και οι πιο απλές δουλειές μπορούν να γίνουν πηγή συνεχών εντάσεων και μεγάλων καβγάδων. Η δυσκολία των παιδιών με Διάσπαση Προσοχής και Υπερκινητικότητα να ακολουθούν οδηγίες και η τάση τους να αφαιρούνται εύκολα, επηρεάζει αρνητικά τόσο το χρόνο που απαιτείται για να συμμαζέψουν/οργανώσουν κάτι, όσο και την ικανότητά τους τελικά να ολοκληρώσουν αυτό με το οποίο έχουν καταπιαστεί. 

Το υπουργείο Παιδείας είναι αρμόδιο για το αν χρειάζεται πιστοποίηση αναπηρίας των παιδιών που φοιτούν στα ειδικά σχολεία

Στην ερώτηση (Αρ. πρ. 7073/12-2-2013 ) του βουλευτή Νομού Σερρών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μενέλαου Βλάχβεη με θέμα την απαλλαγή από την υποχρέωση πιστοποίησης αναπηρίας μέσω ΚΕΠΑ των μαθητών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία, απάντησε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης. Ο υπουργός αναφέρεται στη δημιουργία των κέντρων πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και το καθεστώς που διέπει τη λειτουργίας τους. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι η θέσπιση ρυθμίσεων που αφορούν την απαλλαγή μαθητών που φοιτούν στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής από την υποχρέωση επανεξέτασης τους για την εκ νέου πιστοποίηση της αναπηρίας τους, ανήκει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο οποίο διαβιβάστηκε η ερώτηση του κ. Βλάχβεη.

«Να σας συστήσω τη γιαγιά μου, τη Google!»

 Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, τα παιδιά δεν καταφεύγουν πια στους παππούδες τους για να λύσουν τις απορίες τους, αλλά στο Διαδίκτυο. 

Αριθμοί Κλειδιά για την Εκπαίδευση στην Ευρώπη 2012

Η έκδοση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εκπαίδευση στα κράτη -μέλη παρουσιάζει από το 2000 τα στοιχεία που το Δίκτυο Ευρυδίκη και η Eurostat συγκεντρώνουν για τις τάσεις και τα βασικά δεδομένα που αφορούν στην εκπαίδευση. Μπορείτε να το ξεφυλλίσετε on line ή να το κατεβάσετε από το δικτυακό τόπο τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπής.
Πηγή: ΟΙΕΛΕ

ΟΗΕ: Οσο περισσότερο οι γυναίκες μορφώνονται, τόσο λιγότερα παιδιά λιμοκτονούν

Όσο περισσότερες γυναίκες μορφώνονται και τα δικαιώματά τους αναγνωρίζονται, τόσο λιγότερα παιδιά πεινούν, αναφέρει ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα στην τροφή Ολιβιέ Ντε Σουτέρ, σε έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. 

Δωρεάν διαδραστικά εργαστήρια για παιδιά

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει διαδραστικά εργαστήρια διατροφής για μικρά παιδιά με θέμα: «Χτίζω τον εαυτό μου» με την εκπαιδευτικό Φανή Μπακαλιού Γυμνάστρια-Διατροφολόγο.

Πρώιμη αθηροσκλήρωση παρουσιάζουν τα νεογνά των παχύσαρκων γυναικών

Σημάδια σκλήρυνσης στην αορτή, την κεντρική αρτηρία του σώματος, εμφανίζουν τα νεογνά των παχύσαρκων ή υπέρβαρων γυναικών, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Disease in Childhood

Ποια είναι τα 5 ελληνικά ΑΕΙ που κατατάσσονται στα καλύτερα παγκοσμίως

Στο 3% της παγκόσμιας ελίτ των πανεπιστημίων βρίσκονται και ελληνικά πανεπιστήμια σύμφωνα με τη μελέτη της ισπανικής παγκόσμιας κατάταξης «webometrics». Πρώτο ανάμεσά τους στην Ελλάδα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο μάλιστα εντάσσεται στο καλύτερο 1% παγκοσμίως.

Ημερίδα: «Γονέας τον 21ο Αιώνα»

Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα για δεύτερη χρονιά, οργανώνουν την εκδήλωση με θέμα «Γονέας στον 21ο αιώνα» το Σάββατο, 9 Μαρτίου 2013, από τις 10:00 μέχρι τις 17:00, στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Δαΐς (οδός Μεσογείων 151, Μαρούσι), με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Αποκριές στο Δήμο Θέρμης

Ημέρες γλεντιού, καρναβαλιού και ξεγνοιασιάς είναι για τους κατοίκους της Θέρμης η Αποκριά του 2013, κύρια "συστατικά" το κέφι, η ζωντάνια, τραγούδι και χορός. Παραδοσιακά έθιμα με έντονο λαογραφικό και όχι μόνο ενδιαφέρον αναβιώνουν τις ημέρες της Αποκριάς στο νέο Δήμο Θέρμης. 

Η 15χρονη Μαλάλα μεταξύ των υποψηφίων για το Νόμπελ Ειρήνης

Η Μαλάλα Γιουσουφζάι, η πακιστανή μαθήτρια, η οποία είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι από Ταλιμπάν επειδή πάλευε για τα δικαιώματα των γυναικών στην εκπαίδευση, αποτελεί μία αλλά όχι την επικρατέστερη από τις επιλογές για την απονομή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης, καθώς οι ηγέτες της Κολομβίας και της Μιανμάρ θεωρούνται από τους πλέον πιθανούς νικητές του βραβείου.

Μουσική: Δες τι λαμπρό φεγγάρι

Πρόσφατα σε μία από τις μουσικές μας αναζητήσεις εντοπίσαμε το cd του Μίκη Θεοδωράκη "δες τι λαμπρό φεγγάρι" με την παιδική χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου και τη συμμετοχή των Β. Παπακωνσταντίνου και Δ. Τσακνή. Περιλαμβάνει 18 τραγούδια- μελοποιημένα ποιήματα των Κωστή Παλαμά, Γεώργιου Δροσίνη, Βασίλη Ρώτα, Μιχαήλ Στασινόπουλου, Κώστα Χατζόπουλου, Αντιγόνη Μεταξά, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, καθώς και του ίδίου του συνθέτη και μία διασκευή του Διονύσιου Σολωμού. Πέρα από την ψυχαγωγία που προσφέρει η ακρόαση του έργου αυτού, μπορείτε να το αξιοποιήσετε σε συνδυασμό με τη διδασκαλία των ποιημάτων και τη γνωριμία των παιδιών με τους ποιητές, τα πονήματα και τις εποχές τους.

Εκδήλωση: Ψάχνοντας τον Νέμο

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ προσκαλούν τους μικρούς τους φίλους σε μια υποβρύχια εκδήλωση  με αφορμή το βιβλίο της Disney "ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΝΕΜΟ" το Σάββατο, 9 Μαρτίου 2013, στις 12 το μεσημέρι, στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ  (Ιπποκράτους 118, Αθήνα).

Το e-learning «ξαναζωντανεύει» τη δωρεάν παιδεία

Ενα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο αναδύεται μέσα από τις σειρές δωρεάν διαδικτυακών μαθημάτων που προσφέρουν πανεπιστήμια κύρους, όπως το ΜΙΤ, το Χάρβαρντ και το Στάνφορντ. Θα φέρει, άραγε, ριζικές αλλαγές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την παιδεία;

Τροπολογία για τα Φροντιστήρια,Ιδιωτικά Σχολεία και Κολλέγια

Με τροπολογία που κατέθεσε , στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος κι έγινε δεκτή από τη πλειοψηφία του κοινοβουλίου, γίνεται διευθέτηση των καθυστερήσεων έκδοσης πολεοδομικών αδειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Με τη τροπολογία προβλέπεται η εκκίνηση της διαδικασίας έκδοσης πολεοδομικής άδειας χρήσης εκπαιδευτηρίου έως και την 30ή Απριλίου και η ολοκλήρωση αυτής έως την 30ή Ιουνίου του έτους 2014.
Πηγή: esos

H Θεσσαλονίκη μέσα από τα Μουσεία της - Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Ξεκινούν, το Σάββατο 9 Μαρτίου 2013, τα μαθήματα του δεύτερου κύκλου του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης με τίτλο «H Θεσσαλονίκη μέσα από τα μουσεία της», από τις 12.00 το μεσημέρι έως και τις 2.00 μ.μ, στο Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (Λεωφόρος Στρατού 2).