Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Τι συμβαίνει όταν καλείς την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056



Πόσο «μετράει» μια μονάδα στις πανελλήνιες εξετάσεις;

Όσο οι πανελλήνιες εξετάσεις πλησιάζουν οι υποψήφιοι αγωνιούν όλο και περισσότερο, όχι άδικα, όπως θα δούμε. Μία μονάδα διαφορά σ’ ένα μάθημα μπορεί να κάνει το όνειρο πραγματικότητα ή να το απομακρύνει. Μία μονάδα διαφορά μπορεί να προκύψει από πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

«Μεγάλος Αδελφός» στο κινητό

Ο Λι Τσαν Τσουν μπορεί να βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον δωδεκάχρονο γιο του, αλλά ανά πάσα στιγμή γνωρίζει πότε ο μικρός παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια στο κινητό του τηλέφωνο. Με μια εφαρμογή μπορεί να δει την τηλεφωνική δραστηριότητα του παιδιού, να θέσει εκτός λειτουργίας όποια εφαρμογή επιθυμεί ή να θέσει εκτός λειτουργίας και το ίδιο το τηλέφωνο. Η εφαρμογή «Εξυπνος Σερίφης» χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας κυρίως για να παρεμποδίζει την πρόσβαση των ανηλίκων σε πορνογραφικές ιστοσελίδες. Η λειτουργία της, όμως, δεν περιορίζεται σε αυτό.

Τα αυτοκίνητα να προσέχουν τα παιδιά και όχι τα παιδιά τα αυτοκίνητα

Δεκάδες παιδιά στην Ελλάδα, τα οποία σκοτώνονται κάθε χρόνο σε τροχαία ατυχήματα, θα μπορούσαν να σωθούν εάν λαμβάνονταν μέτρα για την προστασία τους. Δυστυχώς η Ελλάδα παραμένει μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών που πέφτουν θύματα στον δρόμο ή μέσα στο αυτοκίνητο. Συγκεκριμένα, το 2007, την τελευταία χρονιά που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία ειδικά για τα παιδιά, στην Ελλάδα σκοτώνονταν σε τροχαία 34 παιδιά ανά 1.000.000 συνομήλικά τους, η τρίτη χειρότερη καταγραφή στο σύνολο των μελών της Ε.Ε. Η πρόοδος από το 1997 ήταν αμελητέα: η μακάβρια στατιστική τότε έδειχνε 37 στο εκατ. Το 2007 σε επίπεδο Ε.Ε., οι θάνατοι παιδιών είχαν περιοριστεί σε 16/εκατ. έναντι 30/εκατ. το 1997. Η Ευρώπη δηλαδή έριξε σχεδόν στο μισό τους θανάτους, την ώρα που η Ελλάδα είχε μόλις μια ανεπαίσθητη πρόοδο. Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι νεκροί στην άσφαλτο μειώθηκαν σημαντικά στη χώρα μας, ως άμεση συνέπεια της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων κατά 37% από τα έτη 2010-12. Είναι φανερό πως πρόκειται για αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης της κυκλοφορίας στους δρόμους λόγω κρίσης και όχι θέσπισης μέτρων ή αλλαγής συμπεριφοράς, εκπαίδευσης των οδηγών κ.λπ. Ανάλογη μείωση είχαν η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Εφηβεία και Θυρεοειδής: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ο θυρεοειδής είναι ένας σημαντικός ενδοκρινής αδένας, που βρίσκεται στο λαιμό κάτω από το λάρυγγα και στις δύο πλευρές της τραχείας αμφοτερόπλευρα. Η σπουδαιότητά του οφείλεται στο γεγονός ότι παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες Τ4 και Τ3, οι οποίες ρυθμίζουν μεταξύ άλλων τον τρόπο με τον οποίο η τροφή μας θα μετατραπεί σε ενέργεια, καθώς και πόσο γρήγορα ή αργά θα κατανεμηθεί και θα καταναλωθεί η ενέργεια αυτή. Είναι, λοιπόν, ο «μαέστρος» ή -αλλιώς- ο «ενορχηστρωτής» μας, και δίνει τον «παλμό» για να γίνουν όλες οι ανθρώπινες λειτουργίες!

Στον ψυχολόγο για τις Πανελλαδικές

Το πρώτο μικρό ξέσπασμα συνέβη λίγο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων όταν σκόρπισε στο πάτωμα όλα τα σχολικά βιβλία και τις φωτοτυπίες. Κουρασμένη από τον όγκο της εξεταστικής ύλης άρχισε να κάνει παύσεις από το διάβασμα. Φοβήθηκε όμως ότι αυτή η χαλάρωση θα της στερούσε την επιτυχία στις πανελλαδικές. Ακολούθησαν κι άλλες αντίστοιχες στιγμές. «Επαιρνα στο τηλέφωνο την καθηγήτριά μου από τα ιδιαίτερα –γιατί της είχα περισσότερο θάρρος– και έλεγα κλαίγοντας ότι δεν θα περάσω», λέει η 18χρονη Ασημίνα Τσιγάρου.

Σεμινάριο για την αντιμετώπιση ρατσιστικών φαινομένων στα σχολεία

Τα ρατσιστικά και φασιστικά φαινόμενα στο σχολικό περιβάλλον και η επίδραση τους στα μέλη της μαθητικής κοινότητας απασχόλησαν το σεμινάριο της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο με την παρουσία του ομότιμου καθηγητή παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη, Γιώργου Τσιάκαλου.