Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Τρόποι αντιμετώπισης των ξεσπασμάτων θυμού (tantrums) και της αισθητηριακής κατάρρευσης (meltdowns).

@superspectrumgirl
Οι εκρήξεις θυμού αποτελούν τις περισσότερες φορές μέρος της ζωής των ατόμων στο Φάσμα του Αυτισμού. Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη εκρήξεων: τα tantrums που μπορεί να αποδοθούν στα ελληνικά ως «ξεσπάσματα θυμού» και τα meltdowns που μπορούν να αποδοθούν ως «αισθητηριακή κατάρρευση». Τα ξεσπάσματα θυμού λαμβάνουν χώρα όταν το παιδί δεν παίρνει αυτό που θέλει, όταν «δεν γίνεται το δικό του» και τελειώνει όταν ικανοποιηθεί το αίτημά του (ή όταν απλά εξαντληθεί). Το παιδί κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος έχει τον έλεγχο των ενεργειών του και δεν θέτει σε κίνδυνο την σωματική του ακεραιότητα. Η συμπεριφορά του τροποποιείται ανάλογα με τις αντιδράσεις των γύρω του. Η αισθητηριακή κατάρρευση έχει συνήθως μεγαλύτερη ένταση κι διάρκεια. Προκαλείται από κάποια αισθητηριακή υπερφόρτωση, από έκθεση δηλαδή του παιδιού σε ερεθίσματα τα οποία δεν μπορεί να χειριστεί. Δεν έχει καμία σχέση με απαίτηση/επιθυμία του παιδιού που δεν ικανοποιείται. Το παιδί δεν έχει τον έλεγχο της κατάστασης.

Ηλεκτρονικά 15-30 Μαΐου οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία και δημοτικά για το 2020-21

Από τις 15 έως τις 30 Μαΐου ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ θα πραγματοποιηθούν φέτος οι αιτήσεις εγγραφής των μαθητών στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σύμφωνα με σχετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Πρώτης Μαΐου 2020 “Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα”

Πώς θα γίνεται η διαχείριση τυχόν ύποπτου κρούσματος κορωνοϊού στα σχολεία

Αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση τυχόν ύποπτου κρούσματος στη σχολική κοινότητα έχει εκδώσει ο ΕΟΔΥ, εν όψει και της επανέναρξης λειτουργίας των σχολείων.

Τα Παραμύθια του Σαββάτου "ζωντανεύουν" διαδικτυακά όσο ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!

Τα Παραμύθια του Σαββάτου "ζωντανεύουν" με αναγνώσεις βιβλίων και αφηγήσεις παραμυθιών με κούκλες και μας κρατούν συντροφιά όσο ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.

Αφήγηση :Ελένη Μπετεινάκη :https://www.facebook.com/elenibetinaki
Κούκλες :Εύη Αλμπαντάκη (Το κουμπί και το Βελόνι)  https://www.facebook.com/evi.almpantaki

Αιτήσεις εγγραφής για τη νέα σχολική χρονιά 2020-2021 των Παιδικών/Βρεφονηπιακών Σταθμών

Ανακοινώνεται ότι οι Παιδικοί/ Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα δέχονται αιτήσεις εγγραφής για τη νέα σχολική χρονιά 2020-2021, από Δευτέρα 11 Μαΐου 2020 έως Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020.

Oι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί του Δήμου Θεσσαλονίκης φιλοξενούν παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως και αυτή της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Παιχνίδι Γενετικής με Κάρτες

Όπως διαβάζουμε στο ιστολόγιο Η Βιολογία στο σχολείο, η  Genetics Society έχει κατασκευάσει ένα παιχνίδι με κάρτες.
Σκοπός του παιχνιδιού είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τις πιο σημαντικές επιστημονικές προσωπικότητες από τον τομέα της Γενετικής και Μοριακής Βιολογίας.
Ποιοι είναι οι πιο διάσημοι γενετιστές στον κόσμο; Κέρδισαν βραβείο Νόμπελ; Ποιες είναι οι ειδικές δυνάμεις τους;

Έρευνα για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στα παιδιά και τους εφήβους

Τους τελευταίους δύο μήνες η κοινωνία μας έχει έρθει αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κρίση, που πλήττει καταρχάς την υγεία, αλλά διαχέεται ταχύτατα σε όλα τα επίπεδα του κοινωνικού ιστού, στην εκπαίδευση, την εργασία, τον ελεύθερο χρόνο, τις ατομικές ελευθερίες και τις προσωπικές επιλογές. Ειδικά για τον πληθυσμό των παιδιών και των εφήβων υπάρχει μια ιδιαίτερη επιβάρυνση από την διακοπή της σχολικής φοίτησης και από την απομάκρυνση από τις παρέες των συνομηλίκων.

Μεγάλη αύξηση της επισιτιστικής ανασφάλειας σε παιδιά

Ανευ προηγουμένου, στη σύγχρονη εποχή, αύξηση της λεγόμενης επισιτιστικής ανασφάλειας σε παιδιά καταγράφει νέα έρευνα του think tank Brookings Institute, καθώς το 23% όλων των νοικοκυριών αναφέρει ότι δεν τους φτάνει το φαγητό.

Το Βέλγιο θα υποδεχτεί 18 ασυνόδευτα παιδιά από την Ελλάδα

Το Βέλγιο θα υποδεχτεί 18 ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης.

«Καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι βιώνει η Ελλάδα και θέλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι προς αυτήν. Κάνουμε επομένως μια επιπρόσθετη προσπάθεια, παρά την κρίση του κορονοϊού και τον κορεσμό του δικτύου υποδοχής μας», τόνισε η Μάγκι Ντε Μπλοκ.

Ολλανδία: Με πλαστικά διαχωριστικά στα θρανία θα επαναλειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία



Στο σχολείο Σπρίνγκπλανκ, στην ολλανδική πόλη Ντεν Μπος, πλαστικά διαχωριστικά τοποθετήθηκαν γύρω από τα θρανία των μαθητών και απολυμαντικά τζελ στις πόρτες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επανέναρξη των μαθημάτων, εν μέσω της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Στης Εύβοιας το ΔάSOS όλοι μαζί, το μελισσάκι, εγώ κι εσύ!»

Διαβάστε για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  «Στης Εύβοιας το ΔάSOS όλοι μαζί, το μελισσάκι, εγώ κι εσύ!» στο άρθρο του Γιάννη Σάρρου στην ypaithros
Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και η ευρύτερη τοπική κοινωνία συνεργάζονται σε ένα κοινό έργο eTwinning, τη μεγαλύτερη κοινότητα σχολείων της Ευρώπης, με τίτλο, «Στης Εύβοιας το ΔάSOS όλοι μαζί, το μελισσάκι, εγώ και εσύ!».Οι ομάδες-στόχοι αποτελούνται από 42 εκπαιδευτικούς, 450 μαθητές και τους γονείς τους, ενώ εκπροσωπούνται όλοι οι δήμοι της Εύβοιας μέσα από τη συμμετοχή τουλάχιστον ενός φορέα που ανήκει στην περιοχή.

Τρεις κορυφαίοι επιστήμονες για τα σχολεία

Με δεδομένο ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς εμβόλιο για τον επόμενο χρόνο, η κοινωνία πρέπει να ανοίξει μετά την καραντίνα με τον διαρκή φόβο της αναζωπύρωσης του ιού. Αυτές τις μέρες είναι επιτακτικό το ερώτημα για το πότε θα ξανανοίξουν τα σχολεία. Εύλογη η αγωνία των οικογενειών και όλης της κοινωνίας για μια τέτοια απόφαση τώρα που η πανδημία του κορωνοϊού έχει τιθασευθεί, προς το παρόν, στην Ελλάδα καλύτερα από αρκετές χώρες της Ευρώπης. Τα πρόσφατα δεδομένα όμως είναι ότι η λοίμωξη από τον ιό αυτό προσβάλλει επίσης τα παιδιά (συνήθως με ηπιότερα συμπτώματα), και ότι τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό στο περιβάλλον τους.

Γινόμαστε καλύτεροι γονείς

Υπάρχουν δύο βασικά πράγματα που πρέπει να θυμάται πάντα κάθε γονιός: Είναι βέβαιο πως θα κάνουμε λάθη και απαραίτητο να προσπαθούμε να τα αποφύγουμε. Τι σημαίνει αυτό; Από τη μία πλευρά, είναι σημαντικό να μην γινόμαστε υπερβολικά αυστηροί προς τους εαυτούς μας, καθώς οι ενοχές καταστρέφουν την ψυχολογία μας – επομένως και την ικανότητά μας να είμαστε καλοί γονείς. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν λαμβάνουμε και τα μέτρα μας ώστε τα μικρά μας να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλή και ευτυχισμένα. Τι πρέπει να προσέξουμε, λοιπόν;

Βρετανικό Μουσείο: Δωρεάν online πρόσβαση σε εκατομμύρια έργα Τέχνης

Αντιμέτωπο με την πραγματικότητα της πανδημίας του κοροναϊου και την επιβεβλημένη κοινωνική αποστασιοποίηση, το Βρετανικό Μουσείο προσφέρει πλέον, δωρεάν στο Διαδίκτυο πάνω από το ήμισυ του καταλόγου έργων τέχνης που φιλοξενεί, δηλαδή περίπου 4,5 εκατομμύρια έργα τέχνης και 1,9 εκατομμύρια φωτογραφίες.