Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Προσαρμογή στις κουλτούρες: η κουλτούρα των κοινοτήτων μας και η κουλτούρα των διαταραχών αυτιστικού φάσματος.

Πρόσφατα ζητήθηκε η άποψή μου σε ένα σχολείο όπου η μητέρα έθεσε μια ερώτηση σχετικά με τον πανέξυπνο γιο της με Σύνδρομο Asperger που πήγαινε στο γυμνάσιο. 

«Γιατί ο γιος μου πρέπει να αλλάξει την κοινωνική του συμπεριφορά εφόσον αντιπροσωπεύει τη δική του κουλτούρα των διαταραχών αυτιστικού φάσματος;» Επιπλέον, ο γονιός ρωτούσε γιατί η αντιμετώπιση δεν εστίαζε στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι άλλοι άνθρωποι αντιδρούσαν στην ατομικότητα του γιου του. Αυτή η ερώτηση συχνά διατυπώνεται από εφήβους και ενήλικες με διαταραχές αυτιστικού φάσματος και τους γονείς τους. Ο κάθε ένας έχει την προσωπική του άποψη επί του θέματος. 

Πέτρος Δαμιανός / Τηλεκπαίδευση στη φυλακή - Ένα παράθυρο στη ζωή

«Από σήμερα και μετά από μεγάλη προετοιμασία λειτουργούμε τηλεοπτικό εκπαιδευτικό δίκτυο στη φυλακή» ανακοίνωσε γεμάτος χαρά μιλώντας Στο Κόκκινο ο διευθυντής του σχολείου των Φυλακών Ανηλίκων Αυλώνα Πέτρος Δαμιανός.

«Με πολλή δυσκολία λόγω των κλειστών καταστημάτων, αλλά και με μεγάλη βοήθεια από πολλούς φίλους του σχολείου, προμηθευτήκαμε τα υλικά και τα καταφέραμε» εξήγησε στην Ευγενία Λουπάκη.

Συρίγος : Εξ’ αποστάσεως η εξεταστική στα Πανεπιστήμια

Εξ αποστάσεως, κι όχι δια ζώσης θα πραγματοποιηθεί η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου στα ελληνικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με τον αρμόδιο για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, υφυπουργό Παιδεία, Άγγελο Συρίγο.

Η εξεταστική θα αρχίσει μετά την παράδοση των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων.

Αναπληρωτές: Αναλυτικές οδηγίες για την ανανέωση συμβάσεων τριμηνιτών

Αναλυτικές πληροφορίες για την ανανέωση συμβάσεων των αναπληρωτών που προσλήφθηκαν με σύμβαση τρίμηνης διάρκειας για την κάλυψη λειτουργικών κενών που προκύπτουν λόγω κορονοϊού παρέχει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας.

Επίδομα παιδιού: Εως πότε κάνουν αίτηση Α21 οι δικαιούχοι του ΟΠΕΚΑ

Μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα Α21 του ΟΠΕΚΑ, προκειμένου οι δικαιούχοι να κάνουν τις αιτήσεις τους για το επίδομα παιδιού του 2021. Η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού θα είναι διαθέσιμη για τους δικαιούχους, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έχουν κάνει αίτηση Α21 για το έτος 2020 αλλά και για όσους πολίτες ξεκίνησαν τη δημιουργία αίτησης Α21, αλλά δεν έκαναν οριστική υποβολή της.

Webinar: "Καλύτερο σεξ - πρακτικές για τα άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού"

Η ομάδα του Sustain Our Abilities διοργανώνει στις 13 Φεβρουαρίου ένα webinar σε θέμα ταμπού για την αναπηρία: Καλύτερο σεξ - πρακτικές για τα άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού.
'Εχει ήδη εκδοθεί στα Ελληνικά το σχετικό βιβλίο της Prof. Marcalee Alexander και είναι δωρεάν διαθέσιμο για μεταφόρτωση στη διεύθυνση: https://www.smashwords.com/books/view/1056852
Η μετάφραση είναι των: Ιωάννης- Ελευθέριος Διονυσιώτης, Κέλλυ Λάππα, Μάριος Καλυβιώτης, Διονύσης Μηλιδάκης.
Επιμελεια: Δρ. Ιωάννης- Ελευθέριος Διονυσιώτης

Πηγή: Facebook

Παγκόσμιο θύμα της πανδημίας η ψυχική υγεία

H πανδημία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ψυχική υγεία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι συνέπειές της, μάλιστα, θα είναι αισθητές για χρόνια αφότου καταφέρουμε να την ελέγξουμε. Αυτή είναι η δυσοίωνη εκτίμηση του δρος Αντριαν Τζέιμς, προέδρου του Βασιλικού Κολεγίου Ψυχιατρικής της Βρετανίας. 

Πώς θα ξεχωρίσετε αν το παιδί σας έχει ίωση, κρύωμα ή κοροναϊό

Ο συνδυασμός της παρατεταμένης καραντίνας με την περίοδο των γιορτών που χαρακτηρίστηκε από αυξημένη κοινωνική συναναστροφή αλλά και το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων θα φέρει πιθανότατα μια αύξηση της νοσηρότητας από ιώσεις κυρίως του αναπνευστικού, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί. Για ένα γονιό που θα νοσήσει το παιδί του, τίθεται λοιπόν το ερώτημα, πώς θα ξεχωρίσει τι έχει – ίωση, κρυολόγημα ή τη νόσο Covid-19; Ποια είναι τα ύποπτα σημάδια και πότε πρέπει να αναζητήσει ιατρική εξέταση και γνωμάτευση;

Γάλα: Τι προσφέρει στο παιδί;

Το γάλα παραδοσιακά θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά τρόφιμα για ένα παιδί και όχι άδικα. Προάγει την καλή υγεία και ανάπτυξή του, αφού είναι πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών. Συγκεκριμένα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες (με κυριότερη τη λακτόζη), λιπαρά, ασβέστιο, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, σε ποσότητες μάλιστα που καλύπτουν ένα σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού στα συγκεκριμένα συστατικά.

Άνοιξαν τα σχολεία, ξέχασαν τους φοιτητές που κάνουν πρακτική σε αυτά

Επιστολή διαμαρτυρίας στο alfavita.gr στην οποία αναφέρουν ότι φοιτητές που υλοποιούν την πρακτική τους άσκηση σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που άνοιξαν, δεν μπορούν να την πραγματοποιήσουν λόγω της αναστολής των πρακτικών ασκήσεων με φυσική παρουσία, έστειλαν ενδιαφερόμενοι.

Δήμος Καρδίτσας: Αναβαθμίζονται παιδικές βιβλιοθήκες

Πιστή στη λογική της αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τους πολίτες η Δημοτική Αρχή Καρδίτσας συνεχίζει να διεκδικεί και να σχεδιάζει. Αυτήν τη φορά το ενδιαφέρον στρέφεται προς τα μικρά παιδιά του Δήμου. Έτσι δόθηκαν ήδη οι αναγκαίες κατευθύνσεις προς το τμήμα προγραμματισμού του Δήμου, το οποίο υπέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα προς έγκριση στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πρόταση με τίτλο «Δαπάνες λειτουργίας Παιδικών Βιβλιοθηκών για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Καρδίτσας».

Πρόσφυγες με αναπηρία: Οι αόρατοι των αοράτων στην Ελλάδα

Ήταν 15 Οκτώβρη του 2019, όταν ως καλεσμένος του δημοσιογράφου Γιάννη Πολίτη στην τηλεοπτική του εκπομπή Χ2 στο Action24, έθεσα δημόσια ένα κοινωνικό θέμα, βγαλμένο από τα αζήτητα: μίλησα για τους πρόσφυγες με αναπηρία.

Σοκ: Άγριος ξυλοδαρμός 16χρονης στην Ερμού από «μπράβους» που έβαλε 15χρονη

Άγριο περιστατικό ανήλικης βίας συνέβη στην Ερμού, σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Αθήνας δηλαδή και μέρα μεσημέρι. Το γεγονός προβληματίζει τη αστυνομία που προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι της υπόθεσης και να φτάσει στους δράστες.

ΕΛΤΑ - «Stop Bullying»: Ηχηρό μήνυμα κατά του εκφοβισμού στη νέα σειρά γραμματοσήμων

Ηχηρό μήνυμα κατά του εκφοβισμού μεταφέρουν στα σχολεία όλης της χώρας τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) μέσα από την αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «Παιδί & Γραμματόσημο – Stop Bullying» που είναι αφιερωμένη στη μάστιγα αυτή. 

Τα τέσσερα γραμματόσημα της σειράς καταγράφουν εικαστικά τις διαφορετικές μορφές του bullying και αποτυπώνουν τα προβλήματα της κοινωνικής απομόνωσης, του διαδικτυακού εκφοβισμού, της οδύνης, της μοναξιάς, της σκληρότητας και της περιθωριοποίησης. 

Τα γραμματόσημα αποτυπώνουν τα προβλήματα της κοινωνικής απομόνωσης, του διαδικτυακού εκφοβισμού, της μοναξιάς, της σκληρότητας και της περιθωριοποίησης. Ταυτόχρονα, όμως, στέλνουν το μήνυμα της αντίδρασης: της δύναμης του δικαίου και της υπεράσπισης των πιο αδύνατων. Μία σειρά γραμματοσήμων που οραματίζεται την αγάπη, το σεβασμό, τη φιλία και την ευγενή άμιλλα στις κοινότητες των παιδιών. Για ένα καλύτερο αύριο. Για μια κοινωνία χωρίς βία και φόβο.




Η δράση, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της ευρύτερης κοινωνικής συνεισφοράς των ΕΛΤΑ, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και περιλαμβάνει την αποστολή αφισών σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μία σειρά γραμματοσήμων που οραματίζεται την αγάπη, τον σεβασμό, τη φιλία και την ευγενή άμιλλα στις κοινότητες των παιδιών και φέρνει το μήνυμα μέσα στα σχολεία. Για ένα καλύτερο αύριο. Για μία κοινωνία χωρίς βία και φόβο. Κυκλοφορούν, επίσης, Φάκελοι Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας και Αριθμημένα Λευκώματα.

Τα γραμματόσημα και τα φιλοτελικά προϊόντα της σειράς διατίθενται:

- Στο ηλεκτρονικό κατάστημα (eshop) των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

- Στο κατάστημα Post Collection - Κεντρικό Φιλοτελικό Γραφείο, Λυκούργου 5 και Απελλού, στο κέντρο της Αθήνας.

- Σε όλα τα ταχυδρομεία της χώρας μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου 2021, εκτός εάν εξαντληθούν νωρίτερα.

Πηγή: Σκάι