Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Κόμικ: Η μαγική λέξη...



Συμβουλές για να φτιάξετε ένα υγιεινό κολατσιό

Όλοι γνωρίζουμε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, ειδικά για τα παιδιά που ακόμη αναπτύσσονται. Ωστόσο, τα σνακ είναι επίσης σημαντικά. Ένα ισορροπημένο κολατσιό όχι μόνο παρέχει στα παιδιά την ευκαιρία να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά, αλλά τα βοηθά επίσης να παραμείνουν δραστήρια και συγκεντρωμένα στα μαθήματά τους.

Σήμερα, μετά από 5 μήνες, θα κοιμηθεί σπίτι του, στην κούνια του, ο πιο μικρός μου ασθενής – Αυτή είναι η ιστορία του

Από το Twitter του Christoforos Andreou 

Δεν ξέρω αν σας έχω πει πόσο περήφανος νιώθω για το επάγγελμά μου. Για την ικανοποίηση που νιώθω όταν μικρά προωράκια, πηγαίνουν σπίτι τους. Σήμερα, μετά από 5 μήνες, θα κοιμηθεί σπίτι του, στην κούνια του, ο πιο μικρός μου ασθενής.

Γεννήθηκε τον Απρίλιο, 530γρμ., ούτε καν 24εβδ.(ούτε 6 μηνών δηλαδή) έχοντας πιθανή ημερομηνία τοκετού 15/8. Σκεφτείτε ότι στα καλύτερα νοσοκομεία παγκοσμίως, εκεί που η αναλογία μαιευτή-ασθενή είναι 1:1 και όχι 1:4 όπως εμείς, οι 24 εβδομάδες θεωρούνται το ακραίο όριο επιβίωσης.

Άποψη: Στ. Αντωναράκης "Η τραυματική γλώσσα και η ποικιλομορφία του άλλου"

Στη γειτονιά όπου μεγάλωσα υπήρχε και ο ψιλικατζής που τον έλεγαν «ο καμπουράκος». Ηταν ένας συμπαθέστατος εμποράκος, στριμωγμένος ολημερίς στο μικρό του κατάστημα, μια τρύπα που όμως εκεί έβρισκες σχεδόν οτιδήποτε χρειαζόταν το σπίτι. Η μητέρα μου με έστελνε να αγοράσω κουμπιά, κόπιτσες, μαλλιά για πλέξιμο, γομολάστιχες, πρόκες και ό,τι άλλο χρειαζόταν, και αυτός παρ’ ολη την ασυνήθιστη κυρτή διαμόρφωση της σπονδυλικής του στήλης με εξυπηρετούσε αμέσως, πάντα με ένα συμπαθητικό σχόλιο, και ένα βλέμμα που λες και ζητούσε αναγνώριση της προσφοράς του. Χρόνια αργότερα σε μια επίσκεψη στο νεκροταφείο της περιοχής η μητέρα έδειξε ένα τάφο και είπε: ο «καμπουράκος», Θεός σχωρέστον! Πρόσεξα πως ο τάφος είχε όνομα και επίθετο και δεν έλεγε καθόλου «ενθάδε κείται ο καμπουράκος», και σαν να έδειχνε την πλήρη προσωπικότητα του ανθρώπου που δεν σχετιζόταν πια με τη φυσική του ιδιαιτερότητα που δυστυχως τον χαρακτήριζε και τον μείωνε στις εκφράσεις των συμπολιτών του.

ΑΠΘ: Πρωτοπόρα μέθοδος εκτύπωσης εξατομικευμένων ανθρώπινων οργάνων

Η καινοτομία συνίσταται στο ότι το ψηφιακό μοντέλο του οργάνου αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο ασθενή και αποτυπώνεται με απόλυτη ακρίβεια η πάθησή του

Πολύτιμη βοήθεια, τόσο στη χειρουργική όσο και στην εκπαίδευση φοιτητών της Ιατρικής, αλλά και γιατρών, προσφέρει το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «3διάσταση εκτύπωση μοντέλων εσωτερικών ανθρωπίνων οργάνων για την υποβοήθηση χειρουργικών επεμβάσεων», το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί στο 35ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο που θα γίνει το τριήμερο 15 έως 17 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Τι σημαίνει το σύνδρομο Άσπεργκερ και η πολυετής απομόνωση για τον Ασάνζ;

Άρθρο από τη Λαμπρινή Θωμά στο thepressproject

Η ψυχική υγεία του Τζούλιαν Ασάνζ εξετάστηκε στην αίθουσα του Ολντ Μπέιλυ για μια ολόκληρη εβδομάδα. Σε αυτήν, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να παρουσιάσουν ως κατασκευασμένες τις ιατρικές διαγνώσεις τόσο του συνδρόμου Άσπεργκερ – που υποστήριξαν ότι έπρεπε να έχει διαγνωστεί στην παιδική του ηλικία ενώ έγινε μέσα στη φυλακή – , όσο και της μέχρι αυτοκτονίας επιδείνωσης της κατάθλιψής του, και λόγω της συνεχιζόμενης κράτησης και λόγω μιας πιθανής έκδοσης. Ζήτησα, για αυτά τα θέματα, τη γνώμη του ψυχίατρου και διευθυντή της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Γιώργου Νικολαϊδη.

5ο Πανελλήνιο Συνέδριο | Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα

H πρώτη μέρα του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου: «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας»

Ποιότητα ζωής στη χρόνια νεφρική νόσο

Κατά την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (World Health Organization) ως «Ποιότητα ζωής» ορίζεται η αντίληψη του ατόμου για τη θέση του στη ζωή, σύμφωνα με το πολιτισμικό περιεχόμενο και το σύστημα αξιών στο οποίο ζει, καθώς και σε σχέση με τους στόχους του, τις προσδοκίες του, τους τρόπους σκέψεως και τους προβληματισμούς του. Συνεπώς, η έννοια της ποιότητας ζωής στον άνθρωπο είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενική, δυναμική, και εξαρτάται από τις περιστάσεις που αντιμετωπίζει.

2.146 χρήσεις για τα Seatrac κατά τη θερινή περίοδο

Αύξηση στη χρήση των Seatrac κατά το 2020, σε σχέση με το 2019, καταγράφεται στα στατιστικά στοιχεία που απέστειλε στο Δήμο Καλαμάτας η «ΤΟΒΕΑ Ε.Π.Ε. τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Πατρών».

Ιζαμπέλ Φιλιοζά: H γυναίκα που πρέπει να ακούσουν οι γονείς

Η γέννησή της, όπως λέει και η ίδια, ήταν μέρος ενός γονεϊκού «πειράματος», το πώς μπορεί κανείς να μεγαλώσει παιδιά χωρίς βία. Οι γονείς της Ιζαμπέλ Φιλιοζά δεν την τιμώρησαν, δεν την ντρόπιασαν και δεν την ταπείνωσαν ποτέ. Ήταν ψυχολόγοι και εργάζονταν σε νοσοκομεία. «Έγινα κι εγώ ψυχολόγος, γιατί είναι η δουλειά που θα μου επέτρεπε να καταλάβω καλύτερα τη ζωή από ψυχολογική, βιολογική, φυσιολογική και πνευματική άποψη». Εργάστηκε ως ψυχοθεραπεύτρια για 35 χρόνια και θεωρείται από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της «θετικής γονεϊκότητας» στη Γαλλία. Το 2019 ορκίστηκε αντιπρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων «Οι 1.000 πρώτες ημέρες», που εγκαινίασε η κυβέρνηση του προέδρου Μακρόν και η οποία στις αρχές Σεπτεμβρίου κατέθεσε πληθώρα προτάσεων για τη σωστή ανατροφή ενός παιδιού. Έχει γράψει δεκάδες βιβλία για τα συναισθήματα, τις ανθρώπινες σχέσεις, τη γονεϊκότητα, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε είκοσι οκτώ γλώσσες. Στις αρχές του καλοκαιριού, κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος η σειρά βιβλίων «Τα σημειωματάρια των συναισθημάτων» («Αυτοπεποίθηση», «Φιλία», «Φόβοι»), τα οποία υπήρξαν η αφορμή γι’ αυτή τη συνέντευξη. 

Τμήμα Διατολογίας και Διατροφολογίας: Υγιεινή διατροφή στο σχολείο

«Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ψυχοσωματική ανάπτυξη και την υγεία παιδιών και εφήβων. Τόσο το σπίτι όσο και το σχολείο συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση υγιεινής διατροφής. Με αφορμή λοιπόν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παραθέτει κάποιες συστάσεις για υγιεινή διατροφή στο σχολείο, όπως αναφέρονται στον «Εθνικό οδηγό για βρέφη, παιδιά και εφήβους». Αυτά τονίζουν οι καθηγητές του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Οδυσσέας Ανδρούτσος, αναπληρωτής καθηγητής, Ρένα Κωστή, αναπληρώτρια καθηγήτρια και Καλλιόπη Γεωργακούλη, διδάσκουσα στο Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας. Αναφέρουν επιπρόσθετα ότι το καθημερινό διαιτολόγιο των μαθητών πρέπει να περιλαμβάνει 3 κύρια γεύματα και τουλάχιστον 1 ενδιάμεσο σνακ, με το πρωινό να έχει την προεξέχουσα θέση. Η ποικιλία των τροφίμων μέσα στη μέρα αλλά και από μέρα σε μέρα, καθώς και η επιλογή εποχικών προϊόντων αποτελούν το «κλειδί» για επίτευξη ισορροπημένης διατροφής που καλύπτει όλες τις ανάγκες του υπό ανάπτυξη οργανισμού τους.

Στο «Πανεπιστήμιο Πολιτών» του Δήμου Λαρισαίων το φετινό βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων

Την κορυφή της Ευρώπης κατακτά το Πανεπιστήμιο των Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων, με την απονομή του βραβείου Grundtvig 2020, από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την Εκπαίδευση Ενηλίκων (ΕΕΕΑ).