Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Παραμύθι-οριγκάμι: Άγιε Βασίλη ξέχασες το σκούφο σου!

 

Του Αντώνη Παπαθεοδούλου

Μαθητικός Διαγωνισμός Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι»

Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος διοργανώνουν Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους (βίντεο) με θέμα: «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι».

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν έως 12 Φεβρουαρίου 2021 μαθητές/τριες της Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου των παρακάτω Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

Σχολεία: Πότε σταματούν τα μαθήματα με τηλεκπαίδευση για τα Χριστούγεννα -Τι ισχύει για τις ειδικές μονάδες

Κανονικά συνεχίζονται τα μαθήματα, μέσω της τηλεκπαίδευσης, για τα σχολεία που θα εξακολουθήσουν να είναι κλειστά για δια ζώσης διδασκαλία.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την παράταση του lockdown έως και τις 7 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια απόφαση που περιλαμβάνει και τα σχολεία, καθώς επικράτησε το σενάριο να ανοίξουν μετά τα Φώτα.

«Αναλφάβητοι» στα οικονομικά οι μαθητές της Ελλάδας – Δεν ξέρουν ούτε τις βασικές αρχές

Οι νέοι και οι νέες της χώρας μας, η «νέα γενιά» μας, είναι σε μεγάλο βαθμό οικονομικά «αναλφάβητοι»: Δεν γνωρίζουν δηλαδή βασικές έννοιες των Αρχών της Οικονομίας, σε περίοδο υφέσεων και συνεχούς ανάγκης για τη λήψη κρίσιμων οικονομικών αποφάσεων από τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και της υφηλίου. «Κάτω από τη βάση» έγραψε, έτσι, το 50% των τελειόφοιτων των λυκείων της χώρας στον μεγάλο πανελλαδικό οικονομικό διαγωνισμό που διοργανώθηκε την άνοιξη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επαναλαμβάνεται το 2021. Ο «Ερμής» ήταν μια πρωτοβουλία του ΟΠΑ που διοργανώθηκε πανελλαδικά και αποτέλεσε τον πρώτο ετήσιο μαθητικό διαγωνισμό στα Οικονομικά για μαθητές της Γ’ τάξης των λυκείων της χώρας μας, με στόχο ακριβώς να δείξει τις πραγματικές ανάγκες σε θέματα οικονομικού εγγραμματισμού των νέων.

Φτιάχνοντας λέξεις με νοήματα

«Ηρθα σε επαφή με τη νοηματική γλώσσα στα δεκαεννέα μου και με γοήτευσε», εξιστορεί στην «Κ» ο 32χρονος Γιώργος Στάθης, φοιτητής τότε στη Θεολογική και πρόεδρος σήμερα του Σωματείου Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Ο νεαρός τότε φοιτητής ακολούθησε την απαιτούμενη εκπαίδευση: τέσσερα χρόνια εκμάθησης της νοηματικής μέχρι την επάρκεια, δύο χρόνια εξειδίκευσης και 120 ώρες πρακτικής άσκησης. Σήμερα είναι ένας από τους 120 διπλωματούχους διερμηνείς – μέλη του σωματείου που έχει ιδρυθεί το 1991. «Εξ ημών, μόνο οι μισοί εργαζόμαστε αποκλειστικά ως διερμηνείς και όχι όλοι full time».

Οικογενειακό δίκαιο: Τι αλλάζει για τους διαζευγμένους γονείς - Τεκμήριο χρόνου επικοινωνίας με τα παιδιά

Το νέο νομικό πλαίσιο στοχεύει στη διευθέτηση των ζητημάτων που προκύπτουν μετά το διαζύγιο των γονέων, ώστε να μην καταπονούνται ψυχολογικά τα παιδιά. Μεταξύ άλλων, το πλαίσιο θα ορίζει την από κοινού γονική μέριμνα και την παρουσία «οικογενειακού διαμεσολαβητή». 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πλαίσιο εστιάζει στη «συνεννόηση» στις σχέσεις των διαζευγμένων γονέων για τη συνεπιμέλεια των παιδιών και άλλα καθημερινά προβλήματά τους. 

Όσα πρέπει να ξέρετε για την τελειομανία στα παιδιά

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι γονείς να νιώθουν υπερήφανοι για την τελειομανία του παιδιού τους, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για πρόβλημα.

Σίγουρα, είναι καλό το παιδί να έχει υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό του, αλλά αν περιμένει όλα να είναι πάντα τέλεια, δεν θα μπορέσει να νιώσει ποτέ ικανοποιημένο από τις επιδόσεις του.

Ρατσισμός: Ο αντίκτυπος της μισαλλοδοξίας στην υγεία των Αφροαμερικανών

Ποιος είναι ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη ενός αφροαμερικανού που βιώνει ρατσισμό και πως μπορεί να διαμορφώσει το «είναι» του; Πώς τον επηρεάζει ακόμα και σε σωματικό επίπεδο;

Η Sierra Carter, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, μίλησε στον Guardian, σχετικά με το πώς το άγχος του ρατσισμού μπορεί να φθείρει το σώμα – κυριολεκτικά, να «περάσει» στο αίμα και να επηρεάσει την υγεία των Αφροαμερικανών.

Πώς το Pornhub γκλαμουροποίησε την παιδοφιλία και το βιασμό

TI EINAI ΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΤΟ PORNHUB; Ένας ιστότοπος οι υπεύθυνοι του οποίου μπορούν να κομπάζουν ότι είναι οι «άτακτοι», οι πιπεράτοι τύποι του Διαδικτύου που κρατούν σε εγρήγορση την ερωτική ζωή όσων το επιλέγουν. Οι τύποι που κλείνοντας παιχνιδιάρικα το μάτι στην «τσόντα» μπορούν ταυτόχρονα να προσφέρουν –από τα έσοδα- κοινωνικό έργο: είτε καθαρίζοντας τους δρόμους στη Βοστώνη, είτε κάνοντας δωρεές σε οργανισμούς υπέρ της φυλετικής ισότητας, είτε ακόμη και προκειμένου να καταπολεμηθεί, δια της επιστήμης, η πανδημία που έπληξε τον πλανήτη. Και μαχητές κατά του Covid-19, λοιπόν... 

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να αποκτήσει αυτοπεποίθηση;

Όλοι οι γονείς θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να νιώθουν πιο δυνατά και σίγουρα για τον εαυτό τους όσο μεγαλώνουν. Και η αυτοπεποίθηση παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό. Με ποιους τρόπους μπορεί λοιπόν ένας γονιός να βοηθήσει το παιδί του να χτίσει αυτοπεποίθηση;

Αθ. Τραγιαννίδης: Είναι συνηθισμένο και όχι επικίνδυνο για τα παιδιά το μεταφλεγμονώδες σύνδρομο

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η περίπτωση ενός 8χρονου παιδιού από την Ηλεία που νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο του Ρίου. Το 8χρονο παιδί φέρεται να νόσησε στο παρελθόν από κορονοϊό, ωστόσο στη συνέχεια εμφάνισε μεταφλεγμονώδες σύνδρομο. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά που νόσησαν από κορονοϊό μπορεί μετά από έναν μήνα να εμφανίσουν αυτό το σύνδρομο επισήμανε ο Αθανάσιος Τραγιαννίδης, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής μιλώντας στην ΕΡΤ3. Παρόλο που πρέπει οι γονείς να είναι σε επαγρύπνηση για την εκδήλωση αυτού του συνδρόμου εντούτοις δεν είναι κάτι σπάνιο ή επικίνδυνο για τα παιδιά, πρόσθεσε ο κ. Τραγιαννίδης και συμφώνησε να μείνουν κλειστά τα σχολεία ως μέτρο προφύλαξης για τον πληθυσμό.

Η γενναιότητα της μετριοπάθειας

Ο αποτροπιαστικός αποκεφαλισμός του γυμνασιακού καθηγητή Σαμουέλ Πατί, σε προάστιο του Παρισιού, στις 16 Οκτωβρίου 2020, συγκλόνισε τη Γαλλία. Ακολούθησε λίγες μέρες αργότερα (29 Οκτωβρίου 2020) η δολοφονία τριών ανθρώπων στη Νίκαια, μέσα στην εκκλησία της Παναγίας (του νεωκόρου και δύο γυναικών που είχαν μπει να προσευχηθούν). Το κακό τρίτωσε με την επίθεση στη Βιέννη (3 Νοεμβρίου 2020), που άφησε πίσω της τέσσερις νεκρούς και αρκετούς τραυματίες. 

Ένωση Μαζί για το Παιδί: Στηρίζει μονάδες Υγείας στον ακριτικό Έβρο

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί», για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, βρέθηκε στον ακριτικό Έβρο ενισχύοντας τις μονάδες υγείας της περιοχής για την εξυπηρέτηση των ιατρικών αναγκών του τοπικού πληθυσμού. Συγκεκριμένα, το «Μαζί για το Παιδί» ενίσχυσε το Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης με συσκευή παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών για τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, και προσέφερε στο Κέντρο Υγείας Δικαίων τροχήλατη αναρρόφηση και υγειονομικό υλικό αντιμετώπισης covid-19.