Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Συνεργατική εποπτεία

Πώς γίνεται να έχεις μαθητή/τρια που δεν τον/την έχεις συναντήσει ποτέ, δεν του/της έχεις μιλήσει ποτέ, αλλά τον/την ξέρεις τόσο καλά σαν να τον/την έχεις κάθε μέρα; Και όμως, γίνεται. Στη συνεργατική εποπτεία!

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες της γενικής αγωγής (δάσκαλοι/ες και καθηγητές/τριες) που ανέλαβαν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά και νέοι/ες συνάδελφοι/ισσες που ακόμα δεν αισθάνονται «έτοιμοι» και χρειάζονται μια μικρή καθοδήγηση, μοιράζονται μαζί μας σκέψεις, προβληματισμούς, δυσκολίες και διδακτικές ιδέες και χαράζουμε μαζί την πορεία της διδασκαλίας.

Είναι κακό, τελικά, να μοιράζεστε το κρεβάτι με τα παιδιά σας;

Η επιστήμη θα σας καθησυχάσει σχετικά με την πολύ αγαπητή συνήθεια γονιών και παιδιών να μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι.

Πολλές φορές, οι γονείς κάνουν κάποιες επιλογές που, ίσως, να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα παιδιά τους. Μία από τις πιο κοινές, και μάλιστα αγαπητές στα μικρά παιδιά, είναι το να κοιμάται η οικογένεια στο ίδιο κρεβάτι.

Πατρίδα Βέροια: Εγκαίνια κέντρου διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας ατόμων με αναπηρία

 

Τι συμβαίνει με τις συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία - Ο εξορθολογισμός και οι αντιδράσεις

Νέα δεδομένα στην εκπαίδευση φέρνουν οι συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες φέρνουν μαζί τους και αντιδράσεις από τον μαθητικό κόσμο, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Τι υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και τι απαντά το υπουργείο Παιδείας; Τι ορίζει τελικά η νομοθεσία για τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα και πώς η εξίσωση αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα;

Αβοήθητοι, εξουθενωμένοι και μόνοι: Οι σημερινοί γονείς δεν αισθάνονται και πολύ καλά

Ανάμεσα σε εξαντλητικές υποχρεώσεις και ευθύνες, οι γονείς στο τέλος της ημέρας δε ξεμένουν μόνο από ενέργεια, αλλά και από κοινωνική σύνδεση

Ποιοι αισθάνονται τελικά μοναξιά; Προτού η απάντησή σας προσδιοριστεί αυθόρμητα από το εύρος της ηλικίας, τα αποτελέσματα νεότερης μελέτης αναθεωρούν αυτή την πεποίθηση και προσθέτουν στη συζήτηση και άλλους παράγοντες, όπως οι αυξημένες υποχρεώσεις που συνοδεύονται από την ανατροφή των παιδιών.

Πώς κρατάμε τα παιδιά μακριά από τις ναρκωτικές ουσίες;

Όταν τα παιδιά φτάνουν στην εφηβεία, πολλοί γονείς έχουν την ίδια ανησυχία: πώς θα αποτρέψουμε το παιδί μας από το να πίνει, να καπνίζει ή να δοκιμάσει άλλα ναρκωτικά; Αυτές οι σκέψεις όμως θα πρέπει να απασχολούν τους γονείς από πολύ νωρίς και όχι όταν αυτό φτάσει σε ηλικία 15 ή 16 ετών – ειδάλλως είναι ήδη πολύ αργά, σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα εφηβείας Ματίας Γιουνγκ.

Η Χριστίνα Σαρρή για «Το ημερολόγιο μιας τυφλής γυναίκας» στο ΕΡΤ News

 

Βολισσός Χίου: Προσφέρει δουλειές και δωρεάν φροντιστήρια για να αναγεννηθεί το χωριό

Κατά κάποιον τρόπο, έχουν πάρει την αποκέντρωση στα χέρια τους. Βλέποντας το χωριό τους να φθίνει πληθυσμιακά, οι κάτοικοι της Βολισσού, στον παλιό Δήμο Αμανής της Χίου, επεξεργάζονταν χρόνια την ιδέα της προσφοράς κινήτρων για την προσέλκυση νέων κατοίκων και κυρίως παιδιών ώστε να κρατηθεί ανοιχτό το σχολείο του χωριού που πριν από μερικές μέρες γιόρτασε τα εκατό χρονα από τη θεμελίωσή του. «Το 2028 θα γιορτάσουμε και τα εκατό χρόνια από τη λειτουργία του», λέει στην «Κ» η Βιβή Ποταμούση, πρόεδρος του συλλόγου φίλων του σχολείου της Βολισσού και σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα πολιτισμού, παιδείας και τουρισμού. «Αν, βέβαια, καταφέρουμε να το κρατήσουμε ανοιχτό μέχρι τότε».

Παιδική λευχαιμία: Ο αόρατος κίνδυνος που κρύβεται σε κάθε σπίτι

Έρευνα σε περισσότερες από 700 κομητείες σε πολιτείες των ΗΠΑ (Ουάσινγκτον, Καλιφόρνια, Αϊντάχο, Γιούτα, Νέο Μεξικό Αϊόβα, Λουιζιάνα, Κεντάκι, Μίσιγκαν, Τζόρτζια, Νέα Υόρκη, Νέα Ιερσέη, Κονέκτικατ, Μασαχουσέτη) διαπίστωσε ότι η παρουσία στοιχείων στα οποία διασπάται το ραδόνιο, ένα στοιχείο που βρίσκεται σε κάθε κτίριο, σχετίζονται με την εμφάνιση λευχαιμίας στην παιδική ηλικία ανεξαρτήτως φύλου. Η σχέση παρατηρήθηκε ακόμα και σε κομητείες όπου η συγκέντρωση είναι χαμηλότερη από τα επίπεδα ασφαλείας που έχει θέσει η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA).

«Safe Youth»: Πώς θα λειτουργεί το «panic button» για νέους που τίθεται σε λειτουργεία σε λίγες μέρες

Η εφαρμογή «Safe.YOUth», με την οποία ανήλικοι ηλικίας 12-18 ετών θα μπορούν να καταγγείλουν περιστατικά βίας και κακοποίησης, πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες.