Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Αποκριές και Καθαρά Δευτέρα στο Δήμο Συκεών



Αποκριάτικες εκπλήξεις και ξεφαντώματα ετοιμάζουν για μικρούς και μεγάλους ο δήμος και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καλλιτεχνικής Παιδείας και Πολιτισμού Συκεών, με μόνη προϋπόθεση το… αστείρευτο κέφι. 

Παιδικό πάρτι στις 3/3 
Ειδικότερα, παιδικό αποκριάτικο πάρτι θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων των 1ου - 5ου δημοτικών σχολείων στη Δενδροφυτεία. 
Μασκαράδες, κλόουν, ζογκλέρ, πειρατές και πολύχρωμα, παραδοσιακά γαϊτανάκια περιμένουν τα παιδιά για να γελάσουν, να παίξουν, να χορέψουν και να τραγουδήσουν. 

Καθαρά Δευτέρα 15/3 
Στις 11 το πρωί της Καθαράς Δευτέρας δίνουν το παραδοσιακό ραντεβού στο δημοτικό άλσος της Δενδροφυτείας. Το τρικούβερτο γλέντι θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα πριν τη νηστεία της Σαρακοστής - ζωντανή μουσική, δημοτικά και λαϊκά τραγούδια, χορό, λαγάνες, χαλβά, φασολάδα και άφθονο κρασί. 
Στα παιδιά ο δήμος θα χαρίσει, όπως πάντα, πολύχρωμους χειροποίητους χάρτινους χαρταετούς, διότι επιμένουμε… οικολογικά!

Πρώτα το παιχνίδι και μετά φαγητό και μάθημα



Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Το Βήμα" δημοσιεύτηκε το άρθρο με τίτλο "Πρώτα το παιχνίδι και μετα φαγητό και μάθημα", το οποίο πραγματεύεται τους ισχυρισμούς των ειδικών περί τις διατροφικές συνήθειες των νέων ότι το συγκεκριμένο τρίπτυχο βελτιώνει τη ζωή των μαθητών.

Ημερίδα ψυχικής υγείας

Ο Δήμος Αργυρούπολης και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία διοργανώνουν ημερίδα  με θέμα:

“ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ – Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ”


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο "Μικης Θεοδωράκης", στις 29 Ιανουαρίου 2010, ημέρα Παρασκευή στις 18:00.

Η ποίηση στην τάξη

Θυμάστε που σας είχαμε ενημερώσει για τις εκπαιδευτικές δράσεις του ΚΘΒΕ (2009-2010); Σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Μακεδονία" δημοσιεύτηκαν οι πρώτες εντυπώσεις. Διαβάζουμε, λοιπον, τα παρακάτω:

Τέσσερις ηθοποιοί -που μόλις είχαν γνωριστεί- κάνουν την πρώτη ανάγνωση ενός κειμένου, για το οποίο προσπαθούν να βρούνε χορηγούς ώστε να γίνει και σενάριο ενός ντοκιμαντέρ. Θέμα του, τρεις έλληνες ποιητές, οι “Σολωμός - Σεφέρης - Ελύτης”, όπως είναι και ο τίτλος του εκπαιδευτικού προγράμματος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), το οποίο απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων. 
Η Ανέτα Λιάπτση, η Δέσποινα Σαρόγλου και η Στέλλα Σμουλιώτη μαζί με τον κύριο της παρέας Νέλσωνα-Ορφέα Λούκα κάθησαν απέναντι από τα παιδιά και με έντονο ύφος, σαν δικαστές και συνήγοροι, και με δυνατές φωνές, ικανές να ξαφνιάσουν και ταυτόχρονα να κάνουν να σιωπήσουν και οι πλέον ανήσυχοι μαθητές, απήγγειλαν αποσπάσματα από τη “Γυναίκα της Ζάκυνθος”. 
Στο 5ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, σχεδόν άναυδη η τάξη, παρακολουθεί συνέχεια τους ηθοποιούς να αλλάζουν ρόλους, να γίνονται πρόσωπα μέσα στον “Νιζίνσκι” του Σεφέρη ή στο “Φωτόδενδρο” του Ελύτη, να αναδεικνύουν τη μουσική του στίχου, κάποια από τα νοήματά του, που τα ψάχνουν εκεί, μπροστά στους μαθητές-θεατές, κρατώντας σημειώσεις, όπως γίνεται στις πρόβες. Την ίδια ώρα, οι πρωταγωνιστές της ιδιότυπης αυτής παράστασης αγωνιούν για το εάν θα δοθεί η χορηγία του πλούσιου Αμερικανού ώστε να αρχίσει το γύρισμα του ντοκιμαντέρ, ενώ άλλοι βρίσκουν στο διάλειμμά της πρόβας την ευκαιρία να τηλεφωνήσουν στους αγαπημένους τους. 
Διπλό μάθημα 
Ο σκηνοθέτης της παράστασης Νίκος Βουδούρης θέλησε, και πέτυχε, να δείξει τα δύο πρόσωπα της θεατρικής πράξης: Το δημόσιο, το επίσημο, αυτό δηλαδή που εκτυλίσσεται μπροστά στο κοινό και το ιδιωτικό, με τις δικές του αγωνίες, που το βιώνουν οι ηθοποιοί στα καμαρίνια. 
Μάθημα διπλό. Όχι μόνο οι μαθητές οσμίζονται κάτι από τη τέχνη του ηθοποιού, αλλά αντιλαμβάνονται πως η ποίηση δεν είναι ένα πληκτικό μάθημα. Περιέχει τη μουσική των λέξεων και νοήματα που μπορούν να τα βρουν και, κυρίως, να τα κατανοήσουν. Ό,τι κι αν συμβαίνει, το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά της Γ3, όπως και τόσα άλλα παιδιά πριν από αυτά, χάρηκαν την παράσταση και το απέδειξαν με το χειροκρότημά τους.
Δέσποινα Σαρόγλου, ηθοποιός: “Τις περισσότερες φορές η αμηχανία είναι έκδηλη, και αυτό συμβαίνει διότι τα παιδιά δεν έχουν μεγάλη επαφή με τέτοιου είδους θεάματα, καθώς έχουν εγκλωβιστεί στο παράθυρο της τηλεόρασης και του υπολογιστή”. 
Στέλλα Σμουλιώτη, ηθοποιός: “Προσπαθώ όταν διατυπώνω τις εικόνες να τους λέω ‘Προσέξτε αυτό που λέω, δείτε αυτή την εικόνα’, για να νιώσω ότι με παρακολουθούν. Αρχικά μας αντιμετωπίζουν με κάποια δυσπιστία, αλλά στο τέλος ακόμη κι αν κάποιος θελήσει να επιβάλει τη ζωηράδα του, η υπόλοιπη τάξη τον βάζει στη θέση του”.
Νέλσων-Ορφέας Λούκας, ηθοποιός: “Αυτά τα παιδιά βλέπουν τι συμβαίνει στο θέατρο, ότι δεν είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι. Θέλω να τα κάνω να νιώσουν πως και εγώ είμαι κοντά τους, τους μοιάζω”.
Ανέτα Λιάπτση, ηθοποιός: “Στόχος είναι τα παιδιά να ακούσουν τον ποιητικό λόγο, αλλά να έρθουν και σε επαφή με το θέατρο. Νομίζω πως το κάνουν. Και ίσως να αναρωτηθούν: ‘Μήπως να πάμε και μια φορά μόνοι μας;’”.
Τσιτιρίδου Παρθενόπη, φιλόλογος, υποδιευθύντρια 5ου Γυμνασίου: “Αυτό το δρώμενο μας βοηθά πολύ στη διδασκαλία, και μάλιστα σε ένα τόσο δύσκολο θέμα όπως είναι η ποίηση. Βοηθά τα παιδιά να πάρουν κάποια μηνύματα”.
Πωλίνα, μαθήτρια: “Όλα ήταν καταπληκτικά, είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ήταν κάτι ξεχωριστό. Με ξάφνιασε που τα έλεγαν τόσο ωραία”.

Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης

Μάσκα- Μεταμόρφωση- Θέατρο
είναι το θέμα του εκπαιδευτικού προγράμματος που οργανώνει το Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, τις Κυριακές 31 Ιανουαρίου και 7 Φεβρουαρίου στις 11:00, και προσκαλεί τους μικρούς φίλους του να ξεφαντώσουν στους ρυθμούς του καρναβαλιού μέσα από ατελείωτο θεατρικό παιχνίδι. Πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήρι δύο συναντήσεων, με την καθοδήγηση της θεατρολόγου και εμφυχώτριας θεατρικού παιχνιδιού Χριστίνας Μαρσέλου.
Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την ελληνική Αποκριά, να κατασκευάσουν τις δικές τους μάσκες, να παίξουν θεατρικά παιχνίδια μεταμορφώσεων και μέσα σε ατμόσφαιρα χαρας, δημιουργικότητας και συνεργασίας να αυτοσχεδιάσουν μια δική τους θεατρική παράσταση.
Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης από Δευτερα έως Παρασκευή (09:00-14:30).
Κυδαθηναίν 17, Πλάκα
πληροφορίες 2103323368 και 3239813

Ιστορίες online για παιδιά

Μετά τη "Γαλάζια Γραμμή", της δράσης του ΕΚΕΒΙ (1996-1999) που χάρισε σε χιλιάδες παιδιά ιστορίες μέσω τηλεφώνου, ήρθε η σειρά της διαδικτυακής επικοινωνίας των παιδιών με τους δημιουργούς. Ήδη έγιναν οι πρώτες ηχογραφήσεις στο ΕΚΕΒΙ και σύντομα τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ακούνε κάθε μήνα - από το νέο κόμβο του ΕΚΕΒΙ για παιδιά- και μια νέα ιστορία, γνωρίζοντας ταυτόχρονα τον συγγραφέα ή τον εικονογράφο μέσω της φωνής του. "Φιλοξενούνται" με τη φωνή τους οι: Άλκη Ζέη, Λότη Πέτροβιτς -Ανδρουτσοπούλου, Σοφία Μαντουβάλου, Μ¨ανος Κοντολέων, Ελένη Δικαίου, Βούλα Μάστορη, Βάσω Ψαράκη, Νικόλας Ανδρικόπουλος, Αγγελική Βαρελλά, Λίτσα Ψαραύτη, Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, Γαλάτεια Γρηγοριάδου- Σουρέλη, Γιολάντα Πατεράκη, Βασίλης Παπατσαρούχας.

πηγη: πολιτισμικά (Ιανουάριος 2010)

Σεμινάρια Θεάτρου Κωφών



Το Νοέμβριο 2009 το θέατρο κωφών Ελλάδος ξεκίνησε έρευνα πάνω στην καινούργια του παράσταση "Κι όμως" που βασίζεται στο βιβλίο του Luis Sepulveda "Ο γάτος που έμαθε στο γλάρο να πετάει". Η παράσταση αυτή πρόκειται να ανέβει τον Οκτώβριο του 2010 .

Τα εργαστήρια υποκριτικής και κίνησης θα βασίζονται στην τεχνική του Jacques Lecoq και του θεάτρου του αντικειμένου. Στόχος του ΘΚΕ είναι μέσω της κοινής παραγωγής ιδεών των κωφών και ακουώντων ηθοποιών να βρεθούν τρόποι που μπορούν σκηνές και γεγονότα από το βιβλίο του Sepulveda να χρησιμοποιηθούν και να μεταφραστούν σε σωματικές δράσεις, δραματικές πράξεις και εκφραστικές εικόνες πέρα από κάθε γλώσσα. 
Στα εργαστήρια θα συμμετέχουν 10 ηθοποιοί-χορευτές , 5 κωφοί και 5 ακούοντες. Ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος.

Παρακαλώ στείλτε e-mail s.vassiliki@hotmail.com 

Από τις αιτήσεις θα επιλεχτούν 5 ακούοντες. Οι ηθοποιοί που θα επιλεχθούν θα ειδοποιηθούν την Κυριακή 31/01/10. Γιατις αιτήσεις, παρακαλούμε στείλτε σαν απάντηση στο παρόν μήνυμα ότι ενδιαφέρεστε, μαζί με το e-mail σας, ώστε να σας αποστείλουμε ηλεκτρονικά την αίτηση για να τη συμπληρώσετε.

Πρόγραμμα εργαστηρίων:

Υποκριτική με την Esther Andre Gonzalez από τις 4/02/10 και κάθε Πέμπτη 18.00- 22.00 μέχρι τις 26/03/10 Τιμή: 160 Ευρώ
Κίνηση με την Βασιλική Σαχπάζη από τις 2 /02/10 και 
κάθε Τρίτη 18.30 – 21.30 μέχρι τις 23/03/10 Τιμή:120 Ευρώ
Συμμετοχή και στα 2 εργαστήρια τιμή 230 Ευρώ 


Χώρος: Θέατρο Κωφών Ελλάδος Σαχτούρη 8-10 ,1ος όροφος
Πλ.Κουμουνδούρου. Μετρό Μοναστηράκι Πληροφορίες: 6942964460 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΓΝΩΣΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Σας ευχαριστούμε!

Φιλικά, 
Θέατρο Κωφών Ελλάδος


Δείτε το βίντεο από την προηγούμενη παράσταση του Θεάτρου Κωφών Ελλάδας εδώ, μία σύντομη παρουσίαση του Θεάτρου Τυφλοκωφών στο Ισραήλ και ένα βίντεο απο το Εθνικό Θέατρο Κωφών Αμερικής. Τέλος, απολαύστε αποσπάσματα από το διάσημο μιούζικαλ "Big River" στην Αμερικάνικη Νοηματική Γλώσσα (ASL)

Η Αμυμώνη Θεσσαλονίκης στην ΩΜΕΓΑ TV


Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, στις 5 μ.μ., "Η ΑΜΥΜΩΝΗ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ" παρουσιάζει τις δράσεις και τους στόχους του Συλλόγου στην εκπομπή "Όψεις και απόψεις" του "ΩΜΕΓΑ TV"