Στο φως της δημοσιότητας βρέθηκε και πάλι το γνωστό ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, εξαιτίας των άθλιων συνθηκών που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία που διαβιούν σε αυτό. Συνθήκες, οι οποίες έχουν καταγγελθεί επανειλημμένως από την Ε.Σ.ΑμεΑ, το Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και ΑμεΑ Ν. Ηλείας «ΗΛΙΣ» και τους εκπροσώπους της Ε.Σ.ΑμεΑ στο Δ.Σ. του ΚΕΠΕΠ και επιβεβαιώνουν την εκπεφρασμένη θέση της, σύμφωνα με την οποία τα ιδρύματα τύπου ΚΕΠΕΠ Λεχαινών σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δομές κοινωνικής φροντίδας, αλλά δομές κοινωνικού εγκλεισμού που παραβιάζουν κατάφορα τα συνταγματικά δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.
Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011
«Τα Σαββατόβραδα με νόημα πρέπει να γίνουν θεσμός»
“Νιώθω βέβαιος ότι γεννήθηκε ένας νέος θεσμός” δηλώνει σε συνέντευξη που μας παραχωρεί ο σκηνοθέτης Αντώνης Ρέλλας, ειδικός συνεργάτης του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος και υπεύθυνος για την σειρά από “Σαββατόβραδα με νόημα” που θα φιλοξενούνται μέχρι το Σάββατο 2 Απριλίου στον φιλόξενο χώρο του Θεάτρου (Σαχτούρη 8 -10).
528 ΜΚΟ στο τραπέζι
Πεντακόσιες είκοσι οκτώ (528) Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) είναι καταγεγραμμένες στο μητρώο της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών.
Από τους τίτλους των οργανώσεων και μόνο αντιλαμβάνεται κάποιος ότι κάθε άλλο παρά πληρούν το σκοπό της ίδρυσής τους, όπως τουλάχιστον καθορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Η διά βίου μάθηση άρχισε στο υπουργείο Παιδείας
Και ξαφνικά χθες γύρω στις 10.30 το πρωί, τα μεγάφωνα του υπουργείου Παιδείας έσπειραν τον... πανικό με την επιτακτική ανακοίνωσή τους, σαν ένα είδος άσκησης σε φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού: «Ολοι οι υπάλληλοι στην Αίθουσα Ζακλίν ντε Ρομιγί για την έναρξη της εκδήλωσης για τη διά βίου μάθηση - Ολοι στην Αίθουσα Ζακλίν ντε Ρομιγί για την έναρξη της εκδήλωσης για τη διά βίου μάθηση».
e-θισμός
Ολονυχτίες μπροστά στον υπολογιστή. Εμμονή με τις επιδόσεις στο παιχνίδι. Ανύπαρκτη κοινωνική ζωή. Αυτά είναι μερικά από τα συμπτώματα που μαρτυρούν εθισμό στον απατηλό κόσμο των video games του Διαδικτύου
Μένει ξάγρυπνος όλη τη νύχτα προκειμένου να ολοκληρώσει την... αποστολή του στο online παιχνίδι. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, σκέφτεται μόνο τον εικονικό χαρακτήρα που έχει φτιάξει στο διαδραστικό παιχνίδι και μιλά γι’ αυτόν. Αδιαφορεί για όλα όσα συμβαίνουν στον πραγματικό κόσμο και περιμένει πώς και πώς την ώρα που θα κάνει «κλικ» και θα μπει στον ελκυστικό χώρο της εικονικής πραγματικότητας. Η περίπτωση του 22χρονου από τη Στερεά Ελλάδα έφερε στην επιφάνεια ακόμη μία φορά το θέμα της εξάρτησης παιδιών, εφήβων και νέων χρηστών από το ∆ιαδίκτυο, η οποία – σύμφωνα με τους ειδικούς – είναι μια σοβαρή ασθένεια.
Τα παιδιά μαθαίνουν την αυτοεκτίμηση Αξιολόγηση και εμπειρίες από το πρόγραμμα «Αρετή»
Πώς είδαν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα παιδιά και γονείς
«Μου άρεσε ο τρόπος που γινόταν το πρόγραμμα. Ότι εκφράζαμε εύκολα τα συναισθήματα και τις απόψεις μας. Νιώθαμε ωραία και δεν φοβόμασταν να πούμε αυτό που σκεφτόμασταν. Κάναμε ομαδικά παιχνίδια, διασκεδάζαμε και περνούσαμε ωραία. «»Μου άρεσε που πήγαμε εκδρομή στο δικαστήριο και παρακολουθήσαμε δίκη. Επίσης μου άρεσε που κάναμε θέατρα και κάναμε κατασκευές και σχέδια στην Τέχνη. Μου άρεσε που στο τελευταίο μάθημα κάναμε πάρτι και παίξαμε διάφορα ωραία παιχνίδια». Αυτές οι αφηγήσεις εξιστορούν τις εμπειρίες που αποκόμισαν η Μαρία και η Κάλια, που συμμετείχαν με άλλα 300 περίπου παιδιά στο Προληπτικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Αρετή». Οι αφηγήσεις αυτές και πολλές άλλες περιλαμβάνονται στην έκθεση αξιολόγησης του Προγράμματος που διεξήχθη από το Παρατηρητήριο για τα Παιδιά και επιδόθηκε χθες στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκά Λουκά, από την Πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Μαρία Βασιλειάδου και τον επιστημονικό υπεύθυνο Δρα Νεόφυτο Χαραλάμπους.
Ενας θησαυρός ανάγνωσης
«Μερικές φορές, μ’ αυτά που μας συμβαίνουν, δεν ξέρουμε αν πρέπει να κλάψουμε ή να γελάσουμε. Η Στέλλα και ο Στέφανος, τα μοναδικά αδέλφια της χώρας με απίθανες μαγικές δυνάμεις, επιλέγουν να γελάσουν! Ακόμα και τώρα που φτάνουν στην κατασκήνωση του Χρυσού Βουνού και καταλαβαίνουν πως κάτι πάει στραβά. Ιπτάμενοι πειρατές, διαστημικές νεράιδες, μαγικά ηφαίστεια, μυστηριώδη γράμματα, κρουαζιέρες στην Αφρική, πριγκίπισσες και δράκοι, ένα βουνό που κινδυνεύει, μαγεμένες αρκούδες, ανεξήγητες πυρκαγιές, ένας τρομακτικός αόρατος τοξότης που τους κυνηγάει... Η κατασκήνωση είναι πραγματικά παράξενη! Και κρύβει έναν μεγάλο θησαυρό...».
Ετοιμοι για Παιχνίδι - Ωρα για Φαγητό
Ο Σύλλογος Συνδρόμου DOWN Ελλάδος έχει δημιουργήσει ένα πολύ ωραίο ενημερωτικό φυλλάδιο με πρακτικές ιδέες και προτάσεις, το Ετοιμοι για Παιχνίδι - Ωρα για Φαγητό.
Ο ίδιος ο φορέας το συστήνει ως εξης:
"To φυλλάδιο αυτό είναι γεμάτο ιδέες, μερικές από τι οποίες ίσως σας φανούν χρήσιμες και άλλες όχι. Αυτός είναι και ο σκοπός μας - δε θέλουμε να νομίζετε ότι πρέπει να δοκιμάσετε όλα όσα σας προτείνουμε. Ίσως σε ορισμένα σημεία σας φανεί ότι όσα λέμε είναι λίγο υπερβολικά. Ίσως πάλι αισθάνεοτε ότι αυτή τη οτιγμή δεν μπορείτε να γίνετε η τέλεια μητέρα ή ο τέλειος πατέρας που θα επιθυμούσατε και όσα διαβάσετε να σας κάνουν να νομίζετε ότι έχετε αποτύχει οτο ρόλο σας.
Νέα ζωή δίνει η τεχνολογία σε κλασσικά παιχνίδια
Η τεχνολογία αιχμής κατάφερε να εμφυσήσει νέα ζωή σε κλασσικά παιχνίδια, όπως η Barbie και ο Μίκι Μάους, σύμφωνα με τους κατασκευαστές παιχνιδιών.
Ο συνδυασμός υψηλής τεχνολογίας και κλασσικών παιχνιδιών αποτελεί το κεντρικό θέμα της ετήσιας έκθεσης παιχνιδιού της Νέας Υόρκης. Ο Νταϊάνα Νταν-Γκρέιβς λέει ότι η υιοθέτηση τεχνολογίας αιχμής στα παιχνίδια είναι αναγκαία για την αναζωογόνησή τους. «Το διασκεδαστικό με την τεχνολογία είναι ότι τα παιδιά δεν την παρατηρούν καν. Η τεχνολογία βελτιώνει την εμπειρία τους με τα παιχνίδια και παραμένει διασκεδαστική», λέει η κ. Νταν-Γκρέιβς, της εταιρίας Mattel.
Η «Μέλισσα» στον... αέρα
Με «λουκέτο» απειλείται το ορφανοτροφείο θηλέων «Μέλισσα», λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, ενώ στον... αέρα φαίνεται πως βρίσκονται και τα προνοιακά επιδόματα. Αιτία η «μετάβασή» τους από την πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης στο δήμο, λόγω του «Καλλικράτη», και το κενό που δημιουργείται στη χρηματοδότησή τους.
"ΦΛΟΓΑ": καταφύγιο για παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες
Η μητέρα ετοιμάζει φαγητό στην κουζίνα. Στο σαλόνι με την τηλεόραση και τον φροντισμένο διάκοσμο, η παρέα των γονιών συζητά. Λίγο πιο πάνω, στον πρώτο όροφο, το παιδικό δωμάτιο με το ξύλινο ποδοσφαιράκι, τα παιχνίδια, τα μουσικά όργανα και τους υπολογιστές θα δεχθεί τα παιδιά, το απόγευμα.
Θα μπορούσε να είναι μια εικόνα από ένα οποιοδήποτε ελληνικό σπίτι, δεν είναι όμως παρά μια σκηνή από τα όσα συμβαίνουν καθημερινά στο κτίριο του συλλόγου γονέων με παιδιά με νεοπλασματικές νόσους «Φλόγα» στο κέντρο της Αθήνας όπου φιλοξενούνται παιδιά από όλη την Ελλάδα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)