Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Αναπτυξιακή αμνησία: η σπάνια διαταραχή που κάνει τα παιδιά να ξεχνούν πράγματα που μόλις έμαθαν

Παρόλο που κυκλοφόρησε πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να θυμούνται το “Ψάχνοντας τον Νέμο” χάρη σε έναν από τους αγαπημένους κύριους χαρακτήρες του: την Ντόρι. Το μπλε ψάρι μνημονεύεται όχι μόνο για τη χαρούμενη προσωπικότητά της, αλλά και για την ασθένεια που έχει, που την κάνει να ξεχνά τα πράγματα σχεδόν αμέσως μόλις συμβούν.

Οι θεατές μπορεί να υπέθεσαν ότι η κατάσταση της Ντόρι ήταν κάτι φανταστικό, ένα τέχνασμα που βοηθά την πλοκή της ταινίας. Αυτό που πολλοί μπορεί να μην συνειδητοποιούν είναι ότι τα προβλήματα μνήμης της Ντόρι είναι παρόμοια με μια πραγματική αλλά σπάνια πάθηση που επηρεάζει τα παιδιά.

Βιβλίο: «Δικαιώματα, μια παρέα που είναι πάντα μαζί σου»

Η ΜΕΤΑδραση παρουσιάζει μία έκδοση ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά. Οι ήρωες του βιβλίου «Δικαιώματα, μια παρέα που είναι πάντα μαζί σου» δεν είναι άλλοι από τα δικαιώματα των παιδιών, τα οποία «ζωντανεύουν» μέσα από χειροτεχνίες και αφήγηση.

Και μπορεί τα δικαιώματα-ήρωες να είναι φτιαγμένα από χαρτί, έχουν όμως τεράστια δύναμη γιατί «γεννήθηκαν» μέσα από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Άνοιξαν οι αιτήσεις για τον 4ο Μαθητικό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας του Envolve Entrepreneurship

Άνοιξαν οι αιτήσεις για τον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας Νέων με Προσανατολισμό στην Αειφόρο Ανάπτυξη από το Envolve Entrepreneurship. Ο διαγωνισμός δέχεται επιχειρηματικές ιδέες από μαθητές/τριες Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ της χώρας και της Ομογένειας

Youth Hacking 4 Freedom: Διαγωνισμός συγγραφής κώδικα για εφήβους από το FSFE

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τη τρίτη έκδοση του «Youth Hacking 4 Freedom», του διαγωνισμού του FSFE για εφήβους από όλη την Ευρώπη. Αυτός ο διαγωνισμός προσφέρει σε νέους ηλικίας μεταξύ 14 και 18 ετών την ευκαιρία να γράψουν κώδικα για τα δικά τπυς έργα – μόνοι τους ή ομαδικά –, να κάνουν νέους φίλους σε όλη την Ευρώπη και να κερδίσουν έως και 4.096 €!

Μοναξιά: Η νέα απειλή που αναγνωρίζει ο ΠΟΥ για την υγεία

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνώρισε επίσημα την μοναξιά ως πάγκόσμια απειλή για την υγεία, μια απειλή που σύμφωνα με αξιωματούχο του οργανισμού μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής με το κάπνισμα.

Ο οργανισμός διόρισε επίσης επιτροπή που θα αναλάβει να εξετάσει την επόμενη τριετία τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και να χαράξει στρατηγικές ενίσχυσης των κοινωνικών δεσμών.

Έρευνα: Η παρατεταμένη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών βλάπτει τον παιδικό εγκέφαλο

Ο εγκέφαλος των παιδιών διαμορφώνεται από το χρόνο που περνούν μπροστά στις οθόνες, αποκαλύπτει μια ανασκόπηση η οποία εξέτασε 33 μελέτες που χρησιμοποίησαν τεχνικές νευροαπεικόνισης για να μετρήσουν τις επιπτώσεις της ψηφιακής τεχνολογίας στους εγκεφάλους 30.000 παιδιών ηλικίας κάτω των δώδεκα ετών.

Βαφειαδάκης: «Το 50-70% των μαθητών του χρόνου θα χρησιμοποιεί την ΤΝ στις εργασίες, πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό»

«Το 50 με 70% των μαθητών θα χρησιμοποιούν στις εργασίες τους Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) του χρόνου, αυτό είναι κάτι που πιστεύουμε πως θα αλλάξει πολλά και θα αποτελέσει κύριο θέμα συζήτησης στο Συνεδρίου Διδακτικής στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος

H συνέντευξη του μπασκετμπολίστα της ομάδας ΑμεΑ του ΠΑΟ Θοδωρή Μάλλη περιέχει το νόημα του αθλητισμού

Τον Αύγουστο του 2022 Ο Παναθηναϊκός με αυτή την ανακοίνωση του ανήγγειλε τη δημιουργία ομάδας μπάσκετ για μικρούς αθλητές με νοητική αναπηρία:

“Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος ανακοινώνει τη δημιουργία αγωνιστικού τμήματος καλαθοσφαίρισης για άτομα με νοητική αναπηρία.

Τα «αόρατα» παιδιά: Εμπειρίες ενηλίκων που μεγάλωσαν με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς στην Ελλάδα

Η διδακτορική έρευνα της Έλενας-Όλγας Χρηστίδη, ψυχολόγου και επιστημονικά υπεύθυνης του Orlando LGBT, εστιάζει στα παιδιά κάποιων οικογενειών που δεν ήταν σαν τις άλλες και που υπήρχαν και στη χώρα μας πολύ πριν αρχίσουν να συζητιούνται δημόσια το σύμφωνο συμβίωσης και ο γάμος για όλ@, για τα παιδιά εκείνα που ήταν μέχρι πρότινος «αόρατα», όπως υπήρξε και η ίδια.

Ανησυχία για την παραβατικότητα ανηλίκων στο Ωραιόκαστρο - Οι κόκκινες περιοχές, οι δράσεις του δήμου

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα συνεχόμενα περιστατικά παραβατικότητας, κυρίως από ανήλικους, σε περιοχές του Ωραιοκάστρου, με τη δημοτική αρχή να λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό τους και τις αστυνομικές αρχές της πόλης να προχωρούν σε ειδικές επιχειρησιακές δράσεις.

«Βάλε το αποτύπωμα σου!» Κ.Δ.Η.Φ. ΑΜΕΑ «τα παιδιά της άνοιξης»


«Βάλε το αποτύπωμα σου!» Κ.Δ.Η.Φ. ΑΜΕΑ «τα παιδιά της άνοιξης» | 19/11/2023 | ΕΡΤ

Πίσω από την τρικυμία στην «Κιβωτό»

Το βίντεο διαρκεί μόλις 26 δευτερόλεπτα. Ενας έφηβος με θολωμένο το πρόσωπό του εμφανίζεται να ανακαλεί τις καταγγελίες που είχε κάνει κατά του πατρός Αντωνίου, ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου», για ασελγείς σεξουαλικές πράξεις. Μιλάει βιαστικά, σε εξωτερικό χώρο, και ζητάει δύο φορές συγγνώμη. «Ολα αυτά που είπα ήταν ένα μεγάλο ψέμα», λέει, ισχυριζόμενος ότι κάποιος του είχε τάξει χρήματα. Το υλικό αναπαρήχθη άμεσα σε δελτία ειδήσεων και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, αναρτήθηκε και στον λογαριασμό του TikTok του Ekklisia Online. Ολα σε κοινή θέα. Παρουσιάστηκε ως μια ανατροπή, περιπλέκοντας την πολύκροτη υπόθεση.