Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Παίζουμε Swoosh Ball (ή Παράξενα παιχνίδια με παράξενα ονόματα)

Πριν από καιρό είδα στο πάρκο δύο πιτσιρίκια να παίζουν ενθουσιασμένα με ένα παράξενο (και χαζό κατά τη γνώμη μου) παιχνίδι: είχαν μια πλαστική μπάλα τύπου ράγκμπυ δεμένη με σχοινιά και τα τραβούσαν από τέσσερις πλαστικές λαβές, εναλλάξ. Η αλήθεια είναι ότι δεν έδωσα πολλή σημασία, αν και τα παιδιά φαινόταν να το απολαμβάνουν, μούσκεμα στον ιδρώτα. Προχθές το είδα σε υποκατάστημα μιας αλυσίδας καταστημάτων και από περιέργεια και μόνο το πήρα και προσπάθησα να το παίξω. Βρήκα από το διαδίκτυο ελάχιστες πληροφορίες και σκέφτηκα άλλη μια –πιο εύκολη και καταλληλότερη για παιδιά με κάποια αναπηρία – εκδοχή του.

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για το bullying - Συμβουλές για γονείς

Για κάθε γονέα είναι στενάχωρο να βλέπει το παιδί του να βιώνει τον σωματικό και συναισθηματικό πόνο που προκαλεί ο εκφοβισμός που τυχόν δέχεται στο φυσικό του περιβάλλον ή στο διαδίκτυο.

Πολλοί γονείς νιώθουν ανασφαλείς και δεν ξέρουν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για να βοηθήσουν και να προστατεύσουν τα παιδιά τους που μπορεί να εκτίθενται στο bullying και τη βία. Άλλοι μπορεί να μην γνωρίζουν καν αν τα παιδιά τους είναι θύματα ή ακόμη και θύτες τέτοιων συμπεριφορών.

Η Ελλάδα διεκδικεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών 2029

Με την παρουσίαση της Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών ξεκίνησαν οι απογευματινές εργασίες της 3η ημέρας του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΠΣΑΤ στην Αρχαία Ολυμπία. Ο εισηγητής, κ. Τάκης Κορδονούρης, Σύμβουλος της Ομοσπονδίας, μετέφερε εκ μέρους του Προέδρου, Ιωσήφ Σταυρακάκη, την είδηση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών (Deaflympics) του 2029.

Βραβείο Fair Play στον Παραολυμπιονίκη Αθανάσιο Προδρόμου

Για πρώτη φορά στην ιστορία ο Παραολυμπιονίκης Αθανάσιος Προδρόμου θα λάβει το Ευρωπαϊκό βραβείο Fair Play, έπειτα από πρόταση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Η κριτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κινήματος Fair Play ανακοίνωσε τους νικητές του Ευρωπαϊκού Fair Play που απονεμήθηκαν σε διάφορες προσωπικότητες, οργανισμούς, διαφημιστικές καμπάνιες για το έτος 2022 στις διάφορες 7 κατηγορίες που παρέχονται από την EFPM.

Η μητρική μας γλώσσα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα;

Όταν ανοίγουμε τα μάτια μας, μια μυριάδα χρωμάτων εμφανίζεται αμέσως μπροστά μας. Τα χρώματα μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε αντικείμενα, υλικά και ουσίες στο περιβάλλον μας. Διευκολύνουν επίσης την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους. Χάρη σε αυτά, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τη διαφορά ανάμεσα σε μια ώριμη μπανάνα και σε μια πράσινη.

Βόρεια Ελλάδα: Έξαρση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από το 2020 - 90 παιδιά θύματα

Αποτροπιασμό προκαλεί το πλήθος των περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, από το 2020 και μετά, δηλαδή από την εκκίνηση της πανδημίας μέχρι σήμερα, παρατηρείται έξαρση. Από τα 148 ανήλικα αγόρια και κορίτσια που εξετάστηκαν από τους ιατροδικαστές διαπιστώθηκε ότι τα 90 είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.

Άποψη: Τασούλα Επτακοίλη "Παιδιά στο σκοτάδι"

Πολύ πριν η θεία της δωδεκάχρονης ανακαλύψει τα μηνύματα στο κινητό της, πολύ πριν από τις συλλήψεις, πολύ πριν το κουβάρι των γεγονότων αρχίσει να ξετυλίγεται, κάποιοι γνώριζαν – αν όχι τα πάντα, σίγουρα αρκετά. Οι γείτονες. Οι ίδιοι το παραδέχονται μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Η Σέλμα Μπλερ αποχώρησε από διαγωνισμό χορού – Η μάχη με τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Η Σέλμα Μπλερ ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον αμερικανικό διαγωνισμό χορού «Dancing With The Stars» λόγω ανησυχίας προβλημάτων στην υγεία της που σχετίζονται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) από την οποία πάσχει. 

Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου της εκπομπής που προβλήθηκε τη Δευτέρα, η Αμερικανίδα ηθοποιός είπε στον παρτενέρ της ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψει τον διαγωνισμό αλλά ήταν διατεθειμένη να χορέψει έναν τελευταίο χορό πάνω στη σκηνή. 

Ένα παιδικό βιβλίο με θέμα την μετανάστευση των Ελλήνων κατά την δεκαετία του ’50

«Το πιάτο» της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο, είναι ένα μυθιστόρημα για παιδιά από 8 ετών και πάνω που περιγράφει με γλαφυρότητα, χιούμορ αλλά και συγκίνηση τις περιπέτειες των μεταναστών στην αμερικανική ήπειρο τη δεκαετία του 1950.

Μέσα από κωμικοτραγικά περιστατικά βιώνουμε από κοντά τις συνθήκες εργασίας, τα όνειρα και τις ελπίδες, τη νοσταλγία των ανθρώπων που έπλυναν χιλιάδες πιάτα κι έκαναν κι άλλες δουλειές του ποδαριού για να βελτιώσουν τη ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους.

ΔΟΕ: Ζητεί άμεση μονιμοποίηση των νεοδιόριστων στην Ειδική Αγωγή που συμπληρώνουν 2ετία

Την άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων στην Ειδική Αγωγή που συμπληρώνουν διετία, ζητεί με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ).

Η ΔΟΕ αναφέρει ότι: «Τον Αύγουστο του 2022 συμπληρώθηκε η προβλεπόμενη από τον νόμο διετία των δόκιμων νεοδιόριστων συναδέλφων της Ειδικής Αγωγής. Στο άρθρο 62 παρ. 7 του ν.4589/2019, με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι διορισμοί στην εκπαίδευση, προβλέπεται ότι οι νεοδιοριζόμενοι υπηρετούν επί δύο έτη ως δόκιμοι.

Κινηματογράφος «Πανόραμα»: Η φάρσα που κατέληξε σε τραγωδία με 26 νεκρά παιδιά

Το 1924, στις 19 Οκτωβρίου, σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη χώρα μας μέσα σε κεντρικό κινηματογράφο της Αθήνας, με 26 θύματα, τα οποία στην πλειονότητά τους ήταν μικρά παιδιά.

Την εποχή εκείνη, ο κινηματογράφος γνώριζε τεράστια άνθηση στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι αίθουσες να είναι κατάμεστες από κόσμο. Ένας από τους πιο μεγάλους ήταν το κινηματοθέατρο «Πανόραμα» που βρισκόταν στη διασταύρωση των οδών Χαλκοκονδύλη και 3ης Σεπτεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας. Το φθηνό του εισιτήριο (3,20 δρχ. η πλατεία και 2,50 δρχ. ο εξώστης) αποτελούσε πόλο έλξης για τους ανθρώπους της εποχής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε γιορτές και Κυριακές οι προβολές να ξεκινούν από τις πρωινές ώρες ώστε να καλύψουν την τεράστια ζήτηση.

Επιδημικές διαστάσεις η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στη Βρετανία

Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών έχει επιδημικές διαστάσεις στην Βρετανία, αφορά εκατομμύρια θύματα, αποτρόπαιες και τρομακτικές πράξεις αποσιωπημένες επί δεκαετίες καθώς θεσμοί και πολιτικές αρχές έχουν δώσει προτεραιότητα σε υπολήψεις αντί του καλού των παιδιών, σύμφωνα με τα στοιχεία ανεξάρτητης έρευνας για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.