Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Βιβλιοκριτική: Δύο φορές το ’21: 21 ήρωες και 21 ηρωίδες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Με αφορμή την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 έχουν κυκλοφορήσει πάρα πολλά βιβλία που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Το βιβλίο «Δύο φορές το ’21: 21 ήρωες και 21 ηρωίδες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821» έπεσε στα χέρια μου, ψάχνοντας να εντοπίσω τις γυναίκες του 1821. Συνήθως οι αναφορές των γυναικών που συνέβαλαν στην Ελληνική Επανάσταση περιορίζονται στη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, τη Μαντώ Μαυρογένους και τις Σουλιώτισσες.

Εκδήλωση: Τι θέλουμε να μάθουν τα παιδιά για το '21 μέσα από τα βιβλία

Αλήθεια, τι θέλουμε ως εκπαιδευτικοί να μάθουν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας για το 1821; Αρκεί να μάθουν μόνο τα γεγονότα; Πώς θα αποκτήσει νόημα η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821; Ποιες αξίες και ποιες ιδέες της Επανάστασης είναι συνεχώς παρούσες και πάντα επίκαιρες μέχρι σήμερα; Σ’ αυτά και άλλα ερωτήματα θα απαντήσουν οι συγγραφείς Μαρίζα Ντεκάστρο και Ελένη Σβορώνου, προσεγγίζοντας το θέμα από την πλευρά των λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά.
Το διαδικτυακό σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 19:00, οργανώνει η μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία ΠΥΡΝΑ, δημιουργός των Βιβλίων σε Ρόδες (www.vivliaserodes.gr), με την ευκαιρία της νέας κινητής δανειστικής βιβλιοθήκης με θέμα την Επανάσταση του 1821.

Χωρίς τίτλους ευγενείας έρχεται η Οικογένεια Πατάτα

Εκμοντερνίζεται ο Κύριος και η Κυρία Πατάτα και πλέον δεν θα φέρουν τους τίτλους ευγενείας τους.

Σύμφωνα με το Variety και την ανακοίνωση της Hasbro, το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει το οικογενειακό πακέτο, που θα περιέχει δύο ενήλικες και μια παιδική "πατάτα". Μέσα στο κουτί θα υπάρχουν και 42 διαφορετικά αξεσουάρ, για να τα στολίσουν τα παιδιά όπως επιθυμούν. Το παιχνίδι θα λέγεται "Create Your Potato Head Family" και θα μπορεί να αντιπροσωπεύσει, όλα τα είδη πυρηνικών και μονοπυρηνικών οικογενειών, είτε φέρουν στρέιτ είτε γκέι γονείς.

NY Times: Τέλος ο Pepe Le Pew, ο ασβός των Looney Tunes, καθώς προάγει την κουλτούρα του βιασμού

Ο Pepe Le Pew, ο ασβός των Looney Tunes με την επιθετικά σεξουαλική συμπεριφορά, δε θα ξανά εμφανιστεί σε κανένα από τα μελλοντικά πρότζεκτ της Warner Bros, καθώς «προάγει την κουλτούρα του βιασμού».

Ο «ερωτιάρης» ασβός, που συστήθηκε στο κοινό για πρώτη φορά το 1945, δεν θα εμφανιστεί στην επερχόμενη ταινία «Space Jam: A New Legacy» της Warner Bros. TV και σε κανένα άλλο μελλοντικό πρότζεκτ της εταιρείας.

Το πορτρέτο μιας βασίλισσάς του χιονιού σε νεαρή ηλικία

Η Κλάρα Τσουμπλέκα, μαθήτρια λυκείου, συζητάει με την επτάχρονη ξαδέλφη της Άννα για θέματα φύλου.

– Τι είναι αυτό το ύφος, Άννα;
– Είναι… ύφος σοβαρής πλάκας.
– Οξύμωρο. Μ’ αρέσει!
– Κοίτα την μπλούζα μου.
Λέει snowgirl!
– Σαν εσένα. Το κορίτσι του χιονιού. Σ’ αρέσει το ροζ;
– Ναι…
– Κι εμένα! Πόσα ροζ πράγματα βλέπεις στο δωμάτιό μου;

Παιδικές περιπέτειες στην αρχαία Ελλάδα

Τι κοινό μπορεί να έχει ένα 13χρονο κορίτσι που ζει στο Νιου Τζέρσεϊ και περνά τον χρόνο της στέλνοντας μηνύματα στις φίλες της μέχρι να βρεθεί σε μια υπερατλαντική πτήση που θα έχει προορισμό το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με ένα κοριτσάκι που ζει στην αρχαία Αθήνα, απορρίπτεται από τη μητέρα του και καταλήγει να γίνει «Αρκτος», θεραπαινίδα δηλαδή στο ιερό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα και με ένα αγοράκι θρακικής καταγωής, που είναι σκλάβος σε ένα εργαστήριο αγγειοπλαστικής;

Με τι παιχνίδια έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαιότητα;

Η Κορίνα Φαρμακόρη και η LIFO επισέφθηκαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και εντόπισαν, με τη βοήθεια της δρ. Μαρίας Λαγογιάννη-Γεωργακαράκου, αρχαιολόγου και διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τα παιχνίδια –αθύρματα, όπως ονομάζονταν στην αρχαιότητα− που κρύβονται ανάμεσα στα χιλιάδες εκθέματά του, παιχνίδια με τα οποία εξακολουθούν να παίζουν τα παιδιά μέχρι σήμερα. Μεταξύ των εκθεμάτων "ανακάλυψαν" και το ειδώλιο που ενέπνευσε τους δημιουργούς του Φοίβου και της Αθηνάς, των μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό στη LIFO.

Φόδελε Ηρακλείου: Η μαντινάδα της ελπίδας από τα παιδιά του τοπικού Δημοτικού

Με έναν διαφορετικό διαγωνισμό τραγουδιού της «Make-a-Wish – 2021», γνωστό ως «Κάνε μια ευχή Ελλάδος – 2021» παίρνουν μέρος οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ και Δ΄ τάξεως του τριθέσιου Δημοτικού σχολείου Φόδελε Ηρακλείου.

Οι μαθητές έγραψαν και συνέθεσαν μια ξεχωριστή μαντινάδα στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, μια ιδέα που ήταν της εκπαιδευτικού Παρασκευής Τσιγγένης.

Κολοκοτρώνης, Μπουμπουλίνα και κρυφό σχολειό - Τι πιστεύουν οι Ελληνες

Μεγαλώσαμε ανάμεσα στον μύθο και την ιστορία - πολλοί, όταν ακούν για την Επανάσταση του 1821, θυμούνται πρώτα όχι αυτά που διδάχθηκαν στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο, αλλά τις ταινίες της δεκαετίας του '70, που ακόμα προβάλλονται, εν είδει επετειακού εθίμου, κάθε Μάρτιο. Τι πιστεύουμε, όμως, πραγματικά για το 1821; Με αφορμή τα 200 χρόνια της επετείου, το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ), σε συνεργασία με τη Marc, έδωσε την απάντηση.

Σχολεία : Προβληματίζει το αντίστροφο άνοιγμα

Ανησυχία και σύγχυση έχει προκαλέσει σε γονείς και εκπαιδευτικούς ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το άνοιγμα των σχολείων.

Και αυτό καθώς, σύμφωνα με σχετική δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, ο κυβερνητικός σχεδιασμός «είναι να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια πριν το τέλος του μήνα».

Αυτή τη φορά, δηλαδή, στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν αντίστροφα οι σχολικές μονάδες – πρώτα τα γυμνάσια και τα λύκεια, τα οποία έχουν μείνει για πολύ καιρό κλειστά και, στη συνέχεια, τα δημοτικά. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος, τη Δευτέρα που έκανε τις ανακοινώσεις για την αρχή της εξόδου από το τούνελ της πανδημίας, αναφερόμενη στο άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων στο τέλος Μαρτίου, δεν έκανε κάποια αναφορά και στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων.

Σαμιέλ Πατί: Μαθήτρια παραδέχθηκε πως είπε ψέματα για τον καθηγητή που αποκεφαλίστηκε

Μία Γαλλίδα μαθήτρια παραδέχθηκε πως διέδιδε ψέματα για τον καθηγητή Σαμιέλ Πατί, πριν από τη δολοφονία του πέρυσι.

Ο Σαμιέλ Πατί, καθηγητής ιστορίας και γεωγραφίας, αποκεφαλίστηκε τον Οκτώβριο κοντά σε γυμνάσιο της πόλης Conflans-Sainte-Honorine, περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του κεντρικού Παρισιού. Του επιτέθηκε ένας 18χρονος Τσετσένος με ένα μεγάλο μαχαίρι. Μάρτυρες ανέφεραν ό, τι τον άκουσαν να φωνάζει «Αλλάχου Ακμπάρ». Μετά την επίθεση, ο δράστης τράπηκε σε φυγή αλλά η αστυνομία τον εντόπισε και τον εξουδετέρωσε.

Θεσσαλονίκη: Στο Ιπποκράτειο χορηγήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το «Risdiplam»

Σε δυο ενήλικους ασθενείς στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης χορηγήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το φάρμακο «Risdiplam». Συγκεκριμένα χθες, Τρίτη 9 Μαρτίου, χορηγήθηκε σε δυο ασθενείς με νωτιαία μυϊκή ατροφία στην Α΄ Παιδιατρική Κλινική στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με απόλυτη επιτυχία.

Συμμετοχή σε διαγωνισμό: Make a difference


Γαλλία : Δολοφονία 14χρονης – Ερευνα για φόνο εκ προμελέτης

Έρευνα διεξάγουν οι γαλλικές αρχές σε βάρος δύο εφήβων για δολοφονία, αφότου η αστυνομία ανέσυρε το πτώμα της 14χρονης Αλισά από τον ποταμό Σηκουάνα, ανέφεραν σήμερα εισαγγελείς, σε μια υπόθεση που έχει σοκάρει τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι έφηβοι, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, ηλικίας 15 ετών και οι δύο, συναντήθηκαν με το 14χρονο κορίτσι, το οποίο γνώριζαν, στο Αρζαντέιγ, στο δυτικό Παρίσι. Το αγόρι τη χτύπησε και με τη βοήθεια της 15χρονης συντρόφου του την πέταξε μέσα στον ποταμό, όπου εκείνη πνίγηκε.