Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Υποστηρίζοντας μαθητές στο Φάσμα του Αυτισμού μέσα στις γενικές τάξεις.

Μολονότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών συμφωνεί ότι δεν υπάρχουν συνταγές, υπάρχουν κάποιες κατευθύνσεις που είναι εξαιρετικά χρήσιμες όσο αφορά τη διδασκαλία και υποστήριξη μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες/ αναπηρίες. Οι μαθητές στο Φάσμα του Αυτισμού έχουν μοναδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κοινωνικές δεξιότητες και τρόπους επικοινωνίας και για αυτό το λόγο οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται ιδιαίτερες στρατηγικές για να παρέμβουν σε κάθε ένα τομέα από αυτούς.

Διαβάστε 10 απλές ιδέες που μπορείτε να χρησιμοποιείτε μέσα στη γενική τάξη για να διδάξετε αποτελεσματικά και να βοηθήσετε τους μαθητές σας στο Φάσμα του Αυτισμού να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητές τους.

Σχολεία: «Παγώνουν» Τράπεζα Θεμάτων και προαγωγικές εξετάσεις - Παράταση στο σχολικό έτος

Το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε σειρά μέτρων, όπως παράταση σχολικού έτους, κατάργηση των προαγωγικών εξετάσεων και αναστολή της Τράπεζας Θεμάτων

Σε πλήρη αναδιοργάνωση των θεμάτων εκπαίδευσης, προκειμένου να λυθούν τεράστια ζητήματα τα οποία ανέκυψαν λόγω της πανδημίας, προχωρά το υπουργείο Παιδείας, καθώς δεν είναι ορατό σε άμεσο χρόνο το άνοιγμα των μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και γιατί ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος όσον αφορά στη δια ζώσης εκπαίδευση. Ταυτόχρονα αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μεγάλη ανομοιογένεια ανάμεσα σε σχολεία αφού από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, άλλα σχολεία λειτουργούσαν με δια ζώσης εκπαίδευση και άλλα με τηλεκπαίδευση, ενώ έκλειναν και άνοιγαν σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Γάτα φοράει γυαλιά για να βοηθήσει παιδιά να αισθάνονται άνετα

Μια γάτα με το όνομα Truffles, βοηθάει τα μικρά παιδιά να νιώσουν αυτοπεποίθηση φορώντας γυαλιά οράσεως, μέσω των social media.


Αυτισμός: Τα συμπτώματα ανά ηλικία, η διάγνωση, ο ρόλος των γονέων

Ο αυτισμός είναι μια διαταραχή που θεωρείται μια από τις πιο συχνές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, πιο συχνή από τον καρκίνο, το διαβήτη και το σύνδρομο Down.

Διεθνείς στατιστικές δείχνουν ότι 1 στα 68 παιδιά έχει αυτισμό και τα στοιχεία δείχνουν συνεχή αύξηση του αριθμού τους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο iatropedia.gr, ο αυτισμός είναι μια διαταραχή νευροβιολογικής προέλευσης που επηρεάζει τα παιδιά έως την ηλικία των 3 ετών.

Πολεμώντας τα στερεότυπα

«Ελλάν Πασσέ» στην τσιγγάνικη γλώσσα σημαίνει «ελάτε κοντά». Αυτό είναι το όνομα της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, του πρώτου τριτοβάθμιου σωματείου Ρομά, με πρόεδρό της τον νέο σε ηλικία Βασίλη Πάντζο. Μας καθοδήγησε εξαρχής στην αναζήτησή μας για την κουζίνα των Ρομά, μας γνώρισε ανθρώπους και κοινότητες και βοήθησε να οργανώσουμε την αποστολή μας στην Αμαλιάδα. «Είναι πολλά και σοβαρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες Ρομά, με πρώτο τον ακραίο κοινωνικό αποκλεισμό και τον ρατσισμό», λέει ο κ. Πάντζος.

A Field Guide to Being a 12 Year Old Girl | Δωρεάν Προβολή (13/3) & συζήτηση από το KInderDocs

Δώδεκα δωδεκάχρονα κορίτσια μιλάνε για τον κόσμο τους, και τον κόσμο μας.
Το 12 γίνεται μαγικός αριθμός όταν δώδεκα δωδεκάχρονες αυτοσυστήνονται με αυτοπεποίθηση και μας δείχνουν τι σκέφτονται, πώς νοιώθουν, ποιες είναι, τι θα γίνουν, πώς θα αλλάξουν τον κόσμο. Η σχέση με τη μαμά τους, με τα μαθηματικά, με την εμφάνισή τους, με τα αγόρια, με την κλιματική αλλαγή, με τα πάρτυ, με το μέλλον τους. Θαυμάσιο και βραβευμένο σκηνοθετικό ντεμπούτο της νεαρής Αυστραλής ηθοποιού Tilda Cobham Hervey. Για όσες είναι, ήταν ή θα γίνουν δώδεκα, και όσους ζουν μαζί τους.

Εκδήλωση: "Επίλυση συγκρούσεων και διαχείριση κρίσεων στο σχολείο και την τάξη”

Οι Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχουν προχωρήσει στην έκδοση ενός πολύτιμου εγχειριδίου για εκπαιδευτικούς και γονείς με στόχο τη μελέτη, την εξοικείωση και την εφαρμογή των ορθών πρακτικών αντιμετώπισης σχολικών κρίσεων, μέσα στις οποίες συγκαταλέγεται ο σχολικός εκφοβισμός.

Όταν το παιδί ζητάει κάτι επίμονα

Για το παιδί σας, ο κόσμος είναι γεμάτος ενδιαφέροντα πράγματα, τα οποία πρέπει να αποκτήσει. Προσθέστε σε αυτό την επιρροή των διαφημίσεων, των συνομηλίκων του και το γεγονός ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να κατανοήσει ότι κάτι δεν του κάνει καλό ή ότι είναι σπατάλη χρημάτων και θα καταλάβετε καλύτερα γιατί το μικρό σας μπορεί να γίνει τόσο ενοχλητικό κι επίμονο όταν θέλει κάτι.

Αξιολόγηση, τηλεκπαίδευση και ιός


Δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, φόβος ξεβολέματος, έλλειψη εμπιστοσύνης σε κρατικές δομές που έχουν δώσει δείγματα αναξιοκρατικών διαδικασιών, εργασιακή κόπωση και άγχος λόγω της πανδημίας. Πρόκειται για τους παράγοντες που εξηγούν εν πολλοίς τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών και τη διελκυστίνδα που στήθηκε –για ακόμη μία φορά– με διακύβευμα την αξιολόγηση των σχολείων. Από τη μία πλευρά, βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, και από την άλλη οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, που έχουν κηρύξει αποχή από την εσωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Η πλειονότητα των σχολείων συντάχθηκε με ΟΛΜΕ και ΔΟΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, σημαντική μερίδα εκπαιδευτικών συμφωνεί με την αξιολόγηση, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία δεν είναι τιμωρητικού χαρακτήρα, ωστόσο δεν πηγαίνουν κόντρα στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Βεβαίως, η κοινή γνώμη είναι θετική, καθώς αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος δεν έχει γίνει εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, λόγω της πολιτικής αβελτηρίας και του κακού σχεδιασμού από τις ηγεσίες του υπ. Παιδείας. «Παλεύουμε με στρεβλώσεις δεκαετιών», ανέφερε στην «Κ» η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Ανοίγουν τα σχολεία στην Αγγλία στο πρώτο βήμα χαλάρωσης του lockdown

Στις τάξεις επιστρέφουν σήμερα όλοι οι μαθητές στην Αγγλία για πρώτη φορά μετά από τις διακοπές των Χριστουγέννων, καθώς το τρέχον lockdown άρχισε να ισχύει από τις 4 Ιανουαρίου.

Είναι το πρώτο βήμα στον οδικό χάρτη σταδιακής άρσης των περιορισμών που έχει παρουσιάσει η βρετανική κυβέρνηση, με ορίζοντα πλήρους αποδέσμευσης από τα μέτρα τα τέλη Ιουνίου.

Κυβερνοεπίθεση διακόπτει τα online μαθήματα 15 βρετανικών σχολείων

Μία επίθεση στην κυβερνοχώρο, είχε σαν αποτέλεσμα 15 σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο να μην μπορέσουν να παράσχουν στους μαθητές τους online μαθήματα.

Τα σχολεία, με έδρα το Nottinghamshire, είναι μέρος του συνεταιρισμού Nova Education Trust.

Όπως ανέφερε την Τετάρτη, το τοπικό κανάλι NottinghamshireLive, πολλά από τα σχολεία ανέφεραν ζητήματα στα κοινωνικά μέσα, ενώ αναγκάστηκαν να κλείσουν τα συστήματα πληροφορικής τους καθώς υπέστησαν μία κυβερνοεπίθεση.

ΑΠΘ: Ψηφιακή πλατφόρμα για υποβοήθηση ατόμων με προβλήματα όρασης

Μία ψηφιακή πλατφόρμα υποβοήθησης για την εξ αποστάσεως επικοινωνία ιατρού και ασθενών με σοβαρά προβλήματα όρασης έχει δημιουργήσει το Εργαστήριο Πειραματικής Οφθαλμολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή Βασίλειο Καραμπατάκη. Πρόκειται για ένα ψηφιακό εργαλείο - βοήθημα, που δοκιμάσθηκε στο εργαστήριο σε άτομα με χαμηλή όραση και περιλαμβάνει διάφορα τεστ αξιολόγησης και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για ασθενείς που βρίσκονται μακριά από τον τόπο παροχής εξειδικευμένης ιατρικής βοήθειας ή έχουν προβλήματα μετακίνησης.

Χρήση Βιοπληροφορικής στη Δευτεροβάθμια

Τα εργαλεία βιοπληροφορικής διατίθενται τα περισσότερα ελεύθερα στο διαδίκτυο. Περιέχουν δεδομένα που ενημερώνονται πολύ συχνά και μπορούν να αποτελέσουν μία καλή ευκαιρία για να εισάγουμε τους μαθητές σε ακαδημαϊκού επιπέδου έρευνα.

Καθώς βρισκόμαστε στην εποχή του SARS-CoV-2, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δεδομένα για αυτή την περίσταση.

Για τον φεμινισμό συνομίλησε η ΠτΔ με μαθητές και μαθήτριες

Διαδικτυακή συνομιλία με μαθήτριες και μαθητές από επτά σχολεία της χώρας, για το πώς λέπουν τον ρόλο της γυναίκας στον περίγυρό τους, είχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία των γυναικείων διεκδικήσεων, η κ. Σακελλαροπούλου μίλησε στα παιδιά για τη φεμινίστρια Αύρα Θεοδωροπούλου και τον αγώνα της να εμψυχώσει τις Ελληνίδες, ώστε να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει.

Η ρομποτική στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Η σχεδίαση ενός καινοτόμου προγράμματος εκπαίδευσης με σκοπό την εισαγωγή της εκπαιδευτικής ρομποτικής και των απαραίτητων εννοιών προγραμματισμού στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, είναι ο στόχος του προγράμματος στο οποίο συμμετέχει το γραφείο ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης. Στο πρόγραμμα συμμετέχει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το EmphasysCenter από την Κύπρο, τον εκπαιδευτικό οργανισμό Hansigland από τη Σουηδία και την εταιρεία LifelongLearningPlatform από το Βέλγιο.

UNICEF: Η πανδημία μπορεί να οδηγήσει γονείς να παντρέψουν 10 εκατ. παιδιά

Ο αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ενδέχεται να οδηγήσει στους γάμους 10 εκατομμυρίων παιδιών μέχρι το 2030, προειδοποιεί σήμερα το Ταμείο των Ηνωμένων Παιδιών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

Σύμφωνα με τον οργανισμό, άλλα 100 εκατομμύρια κορίτσια θεωρείται πως διατρέχουν ήδη κίνδυνο να τα παντρέψουν πριν από το τέλος της δεκαετίας.

Jonathan Galindo – Το τρομακτικό προφίλ που στοχεύει παιδιά και εφήβους

Το csii.gr προειδοποιεί και εφιστά την προσοχή των γονιών και των φροντιστών, παιδιών και εφήβων.

Η πρόσφατη αυτοκτονία του 15χρονου από το Κερατσίνι φαίνεται να συνδέεται με τον τρομακτικό online χαρακτήρα Jonathan Galindo και την αναβίωση της «Μπλε Φάλαινας». Αυτό είναι ένα παιχνίδι αυτοκτονίας που ενθαρρύνει τα παιδιά να βάλουν τέλος στη ζωή τους!

Παρόμοια επικίνδυνα “παιχνίδια” αυτού του τύπου εμφανίζονται κατά καιρούς. Όπως πριν κάποια χρόνια το “Εξαφανίσου για 72 ώρες”.