Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Κατασκευή: Πασχαλινή Κάρτα

 

Εθισμένοι σε τζόγο και e-τσιγάρο οι έφηβοι

Aύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου από τους 16χρονους την τελευταία πενταετία καταγράφεται στη χώρα μας. Ενώ η χρήση του συμβατικού τσιγάρου σε αυτή την ηλικία είναι σχετικά χαμηλή, με το 8,1% να δηλώνει ότι καπνίζει καθημερινά, η διείσδυση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξάνεται: το 2019 χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου δήλωσε το 11% των 16χρονων, έναντι 6,8% το 2015.

Εκπαιδευτική ιστοσελίδα από την ομάδα Εdu4Kids για μαθητές Δημοτικού

Έβλεπαν τα αδέλφια τους να περνούν ατελείωτες ώρες παίζοντας βιντεοπαιχνίδια εν μέσω πανδημίας και αποφάσισαν να τα βοηθήσουν και να αλλάξουν με δημιουργικό τρόπο, την καθημερινότητα τους. Μια ομάδα εννιά μαθητών και μαθητριών λυκείου, η Εdu4Kids, δημιούργησε website και βοήθησε εκατοντάδες μαθητές του δημοτικού να ανταπεξέλθουν με στα μαθήματα τους εν μέσω πανδημίας, αλλά και να αντιμετωπίσουν με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο, τον εγκλεισμό και την αναστολή των δια ζώσης μαθημάτων τους.

Καταγγελία υλικού παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο: γιατί είναι σημαντικό

Εκτιμάται ότι 1 στα 5 παιδιά στην Ευρώπη είναι θύματα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κρίση του κορονοϊού όξυνε το πρόβλημα για πολλά παιδιά που ζουν με δράστες κακοποίησης, ενώ οι αναφορές για παιδική σεξουαλική κακοποίηση στο διαδίκτυο στην ΕΕ αυξήθηκαν από 23.000 το 2010 σε πάνω από 725.000 το 2019. Η Europol διαπίστωσε ότι η πανδημία του κορονοϊού συνδέεται με αυξημένη διάδοση εικόνων κακοποίησης μέσω του διαδικτύου. (Πηγή: Ευρωπαική επιτροπή)

«Υιοθετήστε ένα βιβλίο» προτρέπει η πολυγλωσσική βιβλιοθήκη We Need Books

Μια μακρινή απόγονος του συγγραφέα, Ηλία Βενέζη, η Κατερίνα Ματιάτου, αποφάσισε να «υιοθετήσει» ένα αντίτυπο του βιβλίου «Γαλήνη» από την πολυγλωσσική βιβλιοθήκη «We Need Books», για να στηρίξει το έργο της και να αναδείξει το μήνυμα του βιβλίου: την ελπίδα για μια νέα ζωή.

Τσέρνομπιλ, 35 χρόνια μετά: Η ραδιενέργεια «δεν πέρασε στα παιδιά» λέει έρευνα

Δεν υπήρξε καμία «πρόσθετη βλάβη στο DNA» των παιδιών που γεννήθηκαν από γονείς που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία από την έκρηξη του Τσέρνομπιλ πριν γίνει η σύλληψη.

Αυτό προκύπτει από την πρώτη έρευνα που διενεργείται προκειμένου να μελετηθούν τα γονίδια των παιδιών, οι γονείς των οποίων είχαν επιφορτιστεί στον καθαρισμό του εργοστασίου μετά το πυρηνικό ατύχημα.

K. Xατζηδαυίδ, συντονιστής Special Olympics: Nα δημιουργήσουμε έναν κόσμο πραγματικής ισότητας

Η ρήση του Αντρέ Μπρετόν, του Γάλλου υπερρεαλιστή συγγραφέα «ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση», παραμένει διαχρονικά επίκαιρη, και σήμερα ίσως περισσότερο από ποτέ.

Στη σημερινή κοινωνία, που πασχίζει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της στη νέα εποχή, υπάρχουν κι εκείνοι που κρατούν ψηλά τα ιδανικά κι έχουν πάντα στο επίκεντρο την αγάπη στην πιο αγνή μορφή της, προσπαθώντας να κάνουν τον κόσμο όμορφο για όλους.

Το πρώτο υπνωτήριο για άστεγα παιδιά στην Αθήνα

Η ΜΕΤΑδραση, σε συνεργασία με σημαντικά ιδρύματα, αλλά και με την συμβολή του Δήμου Αθηναίων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δημιουργεί το πρώτο υπνωτήριο για άστεγους ανήλικους, ένα πρωτοπόρο εγχείρημα σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Υπνωτήριο που ξεκινάει την πιλοτική του λειτουργία φιλοξενώντας αρχικά μέχρι εξήντα παιδιά, έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως εκατό άστεγους ανήλικους.

Πανελλήνιες 2021: 15 Μαΐου η ανακοίνωση για τον αριθμό εισακτέων στα πανεπιστήμια

Στις 15 Μαΐου θα ανακοινωθεί τελικά ο αριθμός των εισακτέων ανά σχολή και τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου, που κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή, προσδιορίζονται "οι αρμοδιότητες των πρυτανικών συμβουλίων των ΑΕΙ σχετικά με τις επιτροπές Ασφάλειας και Προστασίας καθώς και με θέματα που αφορούν το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης εξωτερικών χώρων των πανεπιστημίων", επισημαίνεται στο δελτίου τύπου.

Άποψη: Ν. Σαραντάκος "Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αλλάξει ένα σύστημα ορθογραφίας;"

Η ορθογραφία και οι αλλαγές της είναι το πρόσφατο θέμα που αναλύει στο ιστολόγιό του ο Ν. Σαραντάκος, ένα θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί στο παρελθόν είτε με αναφορά σε συγκεκριμένα ορθογραφικά προβλήματα είτε εξετάζοντας το πρόβλημα συνολικά. Μεταβείτε στο ιστολόγιο "Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία" για να δείτε "Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αλλάξει ένα σύστημα ορθογραφίας;" 

Ν. Κεραμέως: Στις 14 Ιουνίου οι Πανελλαδικές-Δεν θα γίνουν φέτος οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις

Στις 14 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, όπου παρουσιάστηκε το πλαίσιο επαναλειτουργίας των σχολείων. Όπως σημείωσε εξάλλου, δεν θα γίνουν φέτος οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

Πρόγραμμα της Έγκαιρης Παρέμβασης του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών

Το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών (ΕΙΚ) είναι ο μοναδικός δημόσιος φορέας που από το 1937 έως σήμερα παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες εκπαίδευσης και αποκατάστασης για κωφά και βαρήκοα άτομα όλων των ηλικιών.

Η Υπηρεσία Έγκαιρης Παρέμβασης δημιουργήθηκε το 1986 κι έχει να επιδείξει πλούσιο έργο με θετικά αποτελέσματα για τους γονείς και τα παιδιά τους.

Διαδικτυακή παρουσίαση παιδικού βιβλίου "Το Γαλάζιο Συνέδριο" - μια υποβρύχια ιστορία

Το Σάββατο 24 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου: "Το Γαλάζιο Συνέδριο" - μια υποβρύχια ιστορία.
Το παραμύθι αυτό χρηματοδοτήθηκε απο το Ίδρυμα MAVA στα πλαίσια του προγράμματος "Understanding Mediterranean multi-taxa ‘bycatch" of vulnerable species and testing mitigation – a collaborative approach", (2020-2022).