Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

5 τρόποι που η δυσλεξία επηρεάζει κοινωνικές δεξιότητες

Η δυσλεξία καθιστά την γραφή και την ανάγνωση προκλήσεις. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάζει – αρνητικά – και τις κοινωνικές δεξιότητες του ατόμου. 

Δείτε μερικές κοινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με Δυσλεξία και τι μπορείτε να κάνετε εσείς: 

Σε λειτουργία ο πρώτος σταθμός εξυπηρέτησης επικοινωνίας για κωφούς στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε η πρώτη εγκατάσταση σταθμού εξυπηρέτησης επικοινωνίας για κωφούς και βαρήκοους, που χρησιμοποιούν την νοηματική γλώσσα, στα εξωτερικά ιατρεία του ΠΓΝΑ, προσφοράς του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών (ΕΙΚ).

Πρόκειται για έναν σταθμό που περιλαμβάνει μία βάση και ένα (φορητό) tablet, το οποίο συνδέεται μέσω του διαδικτύου και της ειδικής εφαρμογής Iris απ’ ευθείας με το τηλεπικοινωνιακό κέντρο του ΕΙΚ. Με αυτόν τον τρόπο το άτομο με κώφωση μπορεί να εξυπηρετείται σε 24ωρη βάση από τους διερμηνείς είτε για να κλείσει ένα ραντεβού με τον γιατρό είτε για οποιαδήποτε άλλη ιατρική πράξη μέσα στο νοσοκομείο.

Βρετανική έρευνα: Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει ξαφνική μόνιμη απώλεια ακοής

Ξαφνική και μόνιμη απώλεια ακοής μπορεί να προκαλέσει η Covid-19, σύμφωνα με επιστήμονες στη Βρετανία, με επικεφαλής μία Ελληνίδα της διασποράς, που μελέτησαν την περίπτωση ενός 45χρονου ασθενούς. Μετά την απώλεια όσφρησης και γεύσης, οι επιστήμονες διαπιστώνουν, πλέον, ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να κάνει ζημιά και στην ακοή.

Πλήρης οδηγός για το δωμάτιο του μαθητή

Το παιδί περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στο δωμάτιό του. Αυτός είναι ο προσωπικός του χώρος για να ξεκουράζεται, να εκφράζεται, να παίζει, αλλά και να διαβάζει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να είναι σωστά διαμορφωμένος, ώστε να νιώθει άνετα και ευχάριστα.

Μιας και το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να προετοιμάσετε το δωμάτιο του παιδιού, δείτε τι πρέπει να έχετε υπόψη σας ώστε να διαμορφώσετε έναν χώρο που θα συνδυάζει την αισθητική με τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια, ενώ παράλληλα θα προδιαθέτει θετικά για διάβασμα.

Κορωνοϊός – ΗΠΑ : Τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης

Τα σχολεία δεν φαίνονται να λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού και εξάπλωσης της νόσου Covid-19, δείχνουν τα έως τώρα στοιχεία από το νέο εκπαιδευτικό έτος στις ΗΠΑ.

Τον Αύγουστο τα πρώτα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο σε αρκετές αμερικανικές πολιτείες εν μέσω πανδημίας και μάλιστα σε περιοχές με αρκετά κρούσματα, όπως Τζόρτζια, Ιντιάνα, Φλόριντα κ.α.

Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος: Πρόσκληση "Γίνε και εσύ εθελοντής"

Η Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος καλεί όσους ενδιαφέρονται εθελοντικά να συμμετέχουν στις εξόδους τους ως συνοδοί. Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 2310/489247-9 και στο e-mail: esbe@otenet.gr , καθημερινά από τις 09:00 μέχρι 15:00

Το "Χατζηπατέρειο" μαζεύει βαλίτσες, σακίδια και κουτιά αποθήκευσης


Το "Χατζηπατέρειο" Κέντρο Αποκατάστασης και Στήριξης Παιδιού (Κ.Α.Σ.Π.) αναπτύσσει μία νέα δράση και θα μας ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να μας φέρετε / παραδώσετε μεγάλες βαλίτσες, σακίδια ώμου / πλάτης ή μεγάλα πλαστικά κουτιά αποθήκευσης. Μπορεί να να είναι καινούργια ή ελαφρώς μεταχειρισμένα, σε καλή κατάσταση.

Κεραμέως: Πλέον η χρηματοδότηση ΑΕΙ με αντικειμενικά και όχι πολιτικά κριτήρια

Πράξη γίνεται η δέσμευση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τακτική επιχορήγηση των Πανεπιστημίων βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως προβλέπει ο νόμος 4653/2020 που ψηφίστηκε νωρίτερα φέτος από τη Βουλή. Με Υπουργική Απόφαση της Νίκης Κεραμέως, ανακοινώνεται σήμερα η κατανομή της εν λόγω χρηματοδότησης, στη βάση της εισήγησης του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).

Δωρεάν μαθήματα κολύμβησης για τα παιδιά των Παιδικών Σταθμών Δ. Λαρισαίων

Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής & Εκπαιδευτικών Δράσεων και η Δ/νση Παιδικών Σταθμών & Εκπαιδευτικών Δράσεων ανακοινώνουν την έναρξη δωρεάν μαθημάτων εκμάθησης κολύμβησης για παιδιά που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Λαρισαίων, γεννηθέντα το έτος 2017,.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται τις ημέρες Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή τις ώρες 14:30 – 15:00 και Παρασκευή τις ώρες 14:30 -15:30 στο Κολυμβητήριο Νέας Πολιτείας.

Τουρκία: Τα φτωχά παιδιά της Κωνσταντινούπολης δεν μπορούν να κάνουν τηλεκπαίδευση

Στην Τουρκία η σχολική διαδικασία συνεχίζεται με τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης. Τα παιδιά από τους υπολογιστές τους στο σπίτι μπαίνουν στις ψηφιακές τάξεις τους και συνεχίζουν τα μαθήματα αποφεύγοντας τις επαφές εν μέσω πανδημίας.

"Ολα τα παιδιά" είναι η επόμενη ερώτηση. Η απάντηση είναι δύσκολη. Και γίνεται ακόμα πιο δύσκολη από μία δημοσκόπηση που παρουσίασε ο Μητροπολιτικός Δήμος της Κωνσταντινούπολης, της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας.

Γράμμα από μία εθελόντρια «μη μητέρα» σε ένα παιδί «μη δικό της»

Δεν ξέρω γιατί έγραψα αυτό το κείμενο. Πέρα από μία ελπίδα να ακουστεί η φωνή όλων των εθελοντών που βίωσαν παρόμοιες εμπειρίες, νομίζω πως είναι και μία ελπίδα προσωπική να γίνει ένα θαύμα.
Διαβάστε την προσωπική μαρτυρία μία εθελόντριας "μη μητέρας" στο cityportal.

Άποψη: Άγγελος Παληκίδης "Δημιουργία σκεπτόμενων πολιτών"

Τα αιφνιδίως καταργηθέντα προγράμματα σπουδών Ιστορίας δεν είχαν προλάβει να δοκιμαστούν πιλοτικά. Στη χώρα μας, με τη σισύφεια παράδοση στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στο μάθημα της Ιστορίας και όχι μόνο, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό και, φοβάμαι, δεν θα είναι η τελευταία, όσο ο πολιτικός παράγων θα διαθέτει το προνόμιο να αποφασίζει τι, πώς και από ποιους θα διδάσκεται.